Valikko

Lisäosinkojaheruttelemassa

Ensi vuoden verouudistusta inhoavat sijoittajat lypsäisivät yhtiöistään kernaasti vielä yhden kierroksen lisäosinkoja. Osinko-odotusten kärjessä ovat vakavaraiset yhtiöt, joilla on jakokelpoisia varoja, käyttämättömiä veroylijäämiä ja suomalaisenemmistöinen omistus. Ahti Terhemaa ahti.terhemaa@sanoma.fi Kuvankäsittely Arijukka Turtiainen
Sijoittajat odottavat lisäosinkopäätöksiä vielä täksi syksyksi, vaikka pääomaverouudistuksen varmistuminen aikaansai melkoisen osinkorallin jo viime syksynä. Ylimääräisten osinkojen jako jatkui myös keväällä.

Muutama yhtiö on jo kertonut jakavansa lisäosinkoja tänä syksynäkin, mutta vuoden loppuun mennessä maksajia toivotaan lisää. Suomalaiset pörssiyhtiöt ovat tällä hetkellä varsin kannattavia ja monen yhtiön vakavaraisuus kestää runsaiden osinkojen jaon. Lisäosinkojen jakoon on edelleen hyvin aikaa. Viime vuonnakin suuri osa lisäosingoista jaettiin vasta joulukuussa.

Loppukiri johtuu siitä, että osakkeenomistajan osingoista maksama verotus kiristyy ensi vuonna. Osakkaiden kannaltakaan ei ole kuitenkaan järkevää, että yhtiön vakavaraisuus vaarantuu ylisuurien osinkojen vuoksi. Muutamille yhtiöille on kuitenkin kertynyt merkittäviä veroylijäämiä, joiden purkaminen on useissa tapauksissa järkevää.

Veroylijäämiä syntyy, kun yhtiö on maksanut veroa tuloksestaan, mutta ei ole jakanut tulosta kokonaan osakkeenomistajille. Vielä nykyisin käytössä olevassa yhtiöveron hyvitysjärjestelmässä yhtiön maksama vero hyvitetään osingon saajan verotuksessa.

Jos yhtiön veroylijäämiä jää käyttämättä, suomalainen osingonsaaja periaatteessa häviää. Ensi vuonna veroylijäämät menettävät merkityksensä ja kaikki maksetut osingot menevät verolle.

Tärkeä mittari osingonmaksukyvylle on voitonjakokelpoisten varojen määrä, mikä on suunnilleen sama kuin edellisten kausien voittovarat plus tilikauden voitto. Luvusta vähennetään kuitenkin tuloksen kaunistamiseksi tehdyt tasekikat, joten voitonjakokelpoisten varojen tarkka laskeminen edellyttää jonkin verran tuloksen analysointitaitoa.

Jos yhtiö maksaa osinkoja reilusti, veroylijäämät eivät välttämättä riitä ja yhtiö maksaa silloin myös täydennysveroa. Veroylijäämä on siten yritykselle kannustin osinkojen maksuun, mutta veroylijäämän puute ei välttämättä estä osinkojen maksua.

Yhtiöt eivät kerro tulosraportoinnissaan suoraan veroylijäämiä. Taloussanomien kokoama selvitys kertoi kuitenkin eilen, että suuria veroylijäämiä on ainakin UPM:llä, Stora Ensolla, SanomaWSOY:llä, Tietoenatorilla, Kemiralla, Keskolla, YIT:llä ja luultavasti myös Nokialla, joka ei kuitenkaan kerro veroylijäämien määrää.

Osakekohtaisiin voitonjakokelpoisiin varoihin ja osakkeen hintaan suhteutettuna veroylijäämät ovat Taloussanomien selvityksen mukaan merkittäviä myös Stockmannilla, Nokian Renkailla ja Vaisalalla.

Näiden yhtiöiden lisäksi julkisuudessa on mahdollisina lisäosinkojen maksajina mainittu ainakin Aspo, Beltton, Birka Line, Chips, Finnlines, Fiskars, KCI-Konecranes, Kone, Lassila & Tikanoja, Leo Longlife, Marimekko, OKO, Perlos, Ponsse, Tulikivi, Tamfelt, Uponor ja Wärtsilä.

Kaikki mainitut yhtiöt eivät kuitenkaan välttämättä maksa ylimääräisiä osinkoja. Esimerkiksi Kone on ilmoittanut, että veroylijäämien määrä ei ole merkittävä ja lisäksi yhtiö on jakautumassa ensi vuonna.

Yksinkertainen käytännön mittari osingonmaksukyvyn arviointiin on yhtiön omavaraisuusaste, mikä on oman pääoman suhde koko pääomaan. Vanhoilla yhtiöillä korkea omavaraisuusaste kertoo sekä voittojen että veroylijäämien kertymisestä.

Yleensä arvioidaan, että teollisuusyrityksen paras omavaraisuusaste on 40–50 prosenttia. Tämän tason ylittäviä lukemia voi pitää korkeina ja moni sijoittaja puhuu tällöin laiskasta rahasta.

Korkea omavaraisuus ei kuitenkaan aina tarkoita laiskaa rahaa. Omavaraisuusaste on esimerkiksi korkea monilla nuorilla tai kasvuhakuisilla yhtiöillä, jotka ovat keränneet osakeanneilla rahaa tulevaa kasvua varten. Kokenut osakesijoittaja kykenee yleensä tunnistamaan nämä yhtiöt erikseen.

Liiketoiminnan luonteen puolesta esimerkiksi kiinteistösijoitusyritykset ylläpitävät kuitenkin yleensä jonkin verran korkeampaa omavaraisuutta. Omavaraisuusastetta voi verrata myös yhtiön itse ilmoittamaan tavoitetasoon.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   KL: Talvivaaran osake liikkuu taas

  2. 2

   Nolottaako tinkiminen? ”Syytä anoppia” ja 5 muuta vinkkiä alennuksen saamiseksi

  3. 3

   Köyhimmille eläkeläisille 760 e/kk – Kela: Ei riitä

  4. 4

   Näin 3 ammattilaista sijoittaa rahansa – jännitystä, fanitusta ja varmoja kohteita

  5. 5

   Kommentti: ”Työstä kieltäytyminen” ei tarkoita työstä kieltäytymistä

  6. 6

   1200 euroa, 170 euroa, 132 euroa – näin paljon 1000 euroa olisi poikinut muualla kuin tilillä

  7. 7

   ISTV:n Nobel-studio: Tällaiset juhlat Bengt Holmströmiä odottavat Tukholmassa

  8. 8

   Koulupakko 17- tai 18-vuotiaaksi? ”Meillä on kasvava joukko nuoria, joilla on heikot taidot lukutaidossa, matematiikassa ja luonnontieteissä”

  9. 9

   Kaasuputki Venäjältä Saksaan kuumentaa tunteita – Merkelin hallituksen toimia ihmetellään

  10. 10

   TS: Olkiluodon avaus saattaa taas viivästyä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kommentti: ”Työstä kieltäytyminen” ei tarkoita työstä kieltäytymistä

  2. 2

   Köyhimmille eläkeläisille 760 e/kk – Kela: Ei riitä

  3. 3

   Näin 3 ammattilaista sijoittaa rahansa – jännitystä, fanitusta ja varmoja kohteita

  4. 4

   10 yleisintä syytä: näiden vuoksi työtön menettää tuet

  5. 5

   Väitöskirja: Intialaisten työntekijöiden perään pitää katsoa

  6. 6

   AKT:n Piirainen vastaa ahtaajakommentteihin: ”Liikemies Kakkonen heittää mielipiteitään faktoina”

  7. 7

   Koulupakko 17- tai 18-vuotiaaksi? ”Meillä on kasvava joukko nuoria, joilla on heikot taidot lukutaidossa, matematiikassa ja luonnontieteissä”

  8. 8

   TS: Olkiluodon avaus saattaa taas viivästyä

  9. 9

   Coca-Cola saa uuden toimitusjohtajan – tehtävä selvä

  10. 10

   Nolottaako tinkiminen? ”Syytä anoppia” ja 5 muuta vinkkiä alennuksen saamiseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

  2. 2

   Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

  3. 3

   Katso, mitä tapahtui asuntolainan hinnalle – ”Pankin vaihtajia on liikkeellä”

  4. 4

   Kyösti Kakkonen Karjalaisessa: Työntekijät nousevat pian kapinaan ay-liikettä vastaan

  5. 5

   Keskiansio 160 000 euroa vuodessa – tämä ammattiryhmä vaatii lakoilla lisää

  6. 6

   Alkon kilpailutus hämmentää: 100-vuotiaan Suomen juhlalikööriksi virolainen Vana Tallinn

  7. 7

   Näkökulma: Liian pieni osa kasvusta valuu palkkoihin – toteutuuko Marxin ennustus?

  8. 8

   10 yleisintä syytä: näiden vuoksi työtön menettää tuet

  9. 9

   20-vuotiaita autoja huristelee Suomen teillä paljon – tiedätkö, onko yleisin malli Golf, Astra vai Corolla?

  10. 10

   Suomalaiset myivät tätä juuri joukolla – nyt suositellaan ostamaan

  11. Näytä lisää