Belgian kasvu jatkuu, Hollanti toipuu nopeasti

Kahden EU:n perustajajäseniin kuuluvan maan talouskehitykset ovat kulkeneet pari viime vuotta eri polkuja. Hollannin talous kiehahti vuosituhannen vaihteen tienoilla yli ja tekee vasta paluuta suhdannekuopasta, kun taas Belgia toipui nopeasti talouden lyhyestä supistumisen jaksosta vuoden 2001 lopussa ja kasvaa vahvasti. Naapurusten talouskehityksen erilaisuutta heijastaa myös niiden velkatilanteen kehitys. Belgian julkinen kokonaisvelka on supistunut selvästi ja valtiontalous kiivennyt ylijäämäiseksi, kun Hollannin budjettivaje on ajautunut jo Maastrichtin sopimuksessa sallittua suuremmaksi.

Hollannin kokonaisvelka on kuitenkin, toisin kuin Belgian, pysynyt kriteerien sallimissa rajoissa. Kun budjettialijäämän tulisi olla alle kolme ja kokonaisvelan alle 60 prosenttia maan kokonaistuotannon arvosta oli Hollannin alijäämä viime vuoden lopussa 3,2 ja kokonaisvelka oli kuitenkin 54,1 prosenttia. Belgian budjetti taas on pysynyt ylijäämäisenä vuodesta 2000 alkaen, mutta kokonaisvelka on edelleen kokonaistuotannon kokoinen. Velka on kuitenkin kehittynyt oikeaan suuntaan, vielä vuonna 1999 se oli 115 ja vuonna 1996 130 prosenttia Belgian kokonaistuotannosta.

Hollannin talouskehitys riippuu poikkeuksellisen paljon kansainvälisistä suhdanteista. Maalla on pitkät perinteet kansainvälisessä kaupassa ja se sijaitsee koko Euroopan liikenteen solmukohdassa, suurten jokien ja Pohjanmeren ja Atlantin rajalla. Hollanti hyötyikin selvästi Yhdysvaltojen huippunopean kasvun vaiheesta 1990-luvun lopulla, ja sen kokonaistuotannon kasvu ylsi useana vuonna neljän prosentin tuntumaan. Kasvu kuitenkin ylikuumensi Hollannin talouden pahan kerran, ja sen kuluttajahintojen nousuvauhti ylitti viisi prosenttia vuoden 2001 alkupuolella. Yhdysvaltojen kasvun hiipuminen veti Hollanninkin nopeasti nollakasvun lukemiin vuoden 2002 aikana.

Viime vuonna Hollannin talous supistui hieman alle prosentin, mutta on palaamassa kasvun uralle. Brittiläinen Economist Intelligence Unit-tutkimuslaitos, EIU, ennustaa maan inflaatiokorjatun kokonaistuotannon kasvavan tänä vuonna 1,4 ja ensi vuonna kaksi prosenttia. Samalla sen inflaatiovauhdin ennustetaan hidastuvan vuoden 2003 noin 2,2 prosentista noin puoleentoista prosenttiin tänä ja ensi vuonna. Talouden toipumisen toivotaan palauttavan maan julkisen alijäämän Maastrichtin sopimuksen puitteisiin, mutta OECD huomauttaa tuoreessa katsauksessaan maan julkisen talouden rakenteiden heikentyvän nopeasti. OECD:n mukaan varsinkin Hollannin eläkejärjestelmä kaipaa uudistuksia, jotka vähentäisivät varhaisen eläkkeelle jäämisen taloudellisia houkutuksia.

Eläkejärjestelmä onkin yksi tekijä, joka on pitänyt Hollannin työttömyysasteen eurooppalaisittain alhaisena. Viime vuoden taantuman aikana Eurostatin kriteerien mukainen työttömyysaste nousi kolmesta viiteen prosenttiin, kun euroalueen työttömyysaste oli yhdeksän ja naapurimaa Belgian kahdeksan prosentin tuntumassa. Hollannin työttömyyttä pitää alhaisena myös työttömyyskorvausjärjestelmä, jossa työttömyysturvan kesto on porrastettu työssäoloajan mukaisesti, mikä lisää varsinkin nuorempien työttömien kiinnostusta pyrkiä nopeasti takaisin työmarkkinoille. Alle kymmenen vuoden työura oikeuttaa vain 10, ja alle viiden vuoden viiden kuukauden työttömyyskorvaukseen.

Belgian talous selvisi Yhdysvaltojen äkkijarrutuksen aiheuttamasta suhdannekuopasta suhteellisen nopeasti, ja maan talous palasi vuosien 2001 ja 2002 vaihteen aikaisesta kokonaistuotannon supistumisestaan eurooppalaisittain nopeahkon kasvun uralle jo vuonna 2003. Economist Intelligence Unit arvioi Belgian yltävän 2,5 prosentin reaaliseen kasvuun sekä tänä että ensi vuonna. Kehitys ei kuitenkaan ole ongelmatonta, vaan maan alueiden erot uhkaavat kärjistyä. Laitoksen mukaan erityisesti raskaan teollisuuden alue Vallonia uhkaa jäädä jälkeen modernimman, enemmän palvelualoihin suuntautuneen Flanderin tahdista. OECD:n mukaan belgialaisen työn verotusta tulisi keventää maan työttömyyden alentamiseksi erityisesti taantuvilla teollisuuden aloilla. Belgian korkea valtionvelka kuitenkin vähentää sen hallituksen mahdollisuuksia tasoittaa alueiden kehityseroja julkisin tulonsiirroin. EIU kuitenkin ennustaa juuri työttömyyden lievittämisen painavan Belgian budjetin jonkin verran alijäämäiseksi sekä tänä että ensi vuonna.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Nämä kuitit kannattaa säästää – ”Silloin kuittien on löydyttävä”

  2. 2

   10 hankalaa kysymystä työhaastatteluista – ja mitä niillä haetaan

  3. 3

   Donald Trumpin ”talvipalatsi” on huikean kallis eliittiklubi – katso hulppeat kuvat kartanosta

  4. 4

   Kommentti: Toisille pian 200 e/kk enemmän – Lindströmin eläketuki on epäreilu

  5. 5

   Karu arvio öljystä: Jos toukokuussa ei tapahdu, romahdus uhkaa

  6. 6

   Ruotsin valtio valittaa: Meille maksetaan liikaa veroja

  7. 7

   Pian voi alkaa hakea uutta eläketukea – 760 e/kk

  8. 8

   Haluaisitko asuntolainan jopa 45 vuodeksi? Viranomainen varoittaa

  9. 9

   Googlen autoprojekti kompastui erikoiseen ongelmaan

  10. 10

   ”Aivan uutta tietoa” – Helsinki-Tallinna -tunnelin selvityksen ”tulokset lupaavia”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä kuitit kannattaa säästää – ”Silloin kuittien on löydyttävä”

  2. 2

   ”Hienostunut rikollinen juoni” ABB:ssä: Talousvastaava vei 100 miljoonaa ja katosi

  3. 3

   Pian voi alkaa hakea uutta eläketukea – 760 e/kk

  4. 4

   Karu arvio öljystä: Jos toukokuussa ei tapahdu, romahdus uhkaa

  5. 5

   Näkökulma: Euron tuho voi alkaa – näin ajopuu-Suomen kohtalo ratkeaa

  6. 6

   Kommentti: Toisille pian 200 e/kk enemmän – Lindströmin eläketuki on epäreilu

  7. 7

   Kreikka tarvitsee taas rahaa – näin se vaikuttaa Suomeen

  8. 8

   Kauppojen aukiolot vapautettiin – näin kävi ABC-asemien markettimyynnin

  9. 9

   10 hankalaa kysymystä työhaastatteluista – ja mitä niillä haetaan

  10. 10

   Lähteet: Trumpin päästrategi Bannon tapasi Saksan suurlähettilään – viesti EU:lle oli kylmäävä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yle: Kirjeessä koteihin jaettu oikea seteli hämmentää suomalaisia – osa palauttaa, vaikkei tarvitsisi

  2. 2

   ABC-asemien S-bonus muuttuu – ”Aion äänestää jaloillani”

  3. 3

   Nämä kuitit kannattaa säästää – ”Silloin kuittien on löydyttävä”

  4. 4

   50 000 miestä parhaassa iässä ei tee töitä tai opiskele – ”Mitä heille tapahtui?”

  5. 5

   Näin suomalainen mies putoaa työelämästä – ”Ajatellaanko todella, että ihmiset haluavat elää tuilla?”

  6. 6

   Venäläismiljardöörin purjelaiva takavarikoitiin – jättimäinen merilelu maksoi 400 miljoonaa

  7. 7

   Metalliliitto: Työpaikalla pidettiin mustaa listaa työntekijöistä – levisi vahingossa kaikille

  8. 8

   Uusi eläkemuoto houkuttelee työttömiä – hetken helpotus voi kostautua

  9. 9

   Suomalaismies yritti saada 25 000 euron sairaalakuluja vakuutusyhtiöiltä – joutui mustalle listalle

  10. 10

   Sunnuntailisistä nautittu 100 vuotta – joko riittää?

  11. Näytä lisää