Venäjä kiirehtii Helsinki-Moskova -moottoritietä

KuljetuksetMoskovaanhelpottuisivat

Venäjä aikoo rakentaa Helsinki-Moskova kuljetusväylälle uuden maksullisen moottoritien, joka nopeuttaisi ja helpottaisi huomattavasti Suomen ja Moskovan välisiä kuljetuksia. Venäjän liikenneministeri Igor Levitin nosti tien Venäjän liikennehankkeiden kärkeen.

– Moskova-Pietari-Helsinki- moottoritiehanke on valtiolliselta merkitykseltään ja suuruudeltaan kaikkein tärkein hanke tällä alalla, liikenneministeri sanoi Venäjän hallituksen liikenneasioita käsitelleessä istunnossa torstaina.

Nykyinen Moskova-Pietari -valtatie on erittäin huonossa kunnossa ja pahasti ylikuomitettu. Uuden moottoritien rahoittamiseen on tarkoitus houkutella yksityisiä sijoittajia. Tie annettaneen tietyksi ajaksi yksityiseen hallintaan., jolloin sijoittajat voivat palauttaa sijoituksensa tien käyttömaksuista.

Levitinin mukaan tien rakentaminen kestää viisi vuotta. Venäläiset tievirkamiehet ovat arvioineet 650 kilometriä pitkän Moskova-Pietari moottoritien maksavan noin viisi miljardia dollaria.

Hanke käyntiinjo tänä vuonna

Venäjän hallitus aikoo jo vuoden loppuun mennessä antaa asetuksen tiehankkeen aloittamisesta. Aiemmin Venäjän tielaitoksen johtaja Viktor Bukrejev on sanonut, että tien rakentaminen alkaisi ensi vuonna. Presidentti Vladimir Putin asettui keväällä tukemaan yksityisrahoitteisia tiehankkeita ja määräsi hallituksen tekemään listan ensisijaisista hankkeista. Näyttää siltä, että Moskova-Pietari -valtatie on nyt ensimmäinen hanke tällä listalla.

Hankkeen nopean toteuttamisen esteenä on Venäjän lainsäädäntö, jossa ei ole valtion ja yksityisten sijoittajien suhteita vastaavissa hankkeessa sääteleviä normeja. Myös tien rakentamiseen vaadittavan maan hankkiminen on byrokratian vuoksi hidasta Venäjällä.

Kommentit

    Näytä lisää