Kova, kovempi, Elitserien

Urheilu: Kovatasoisten NHL-ammattilaisten äänekäs paluu on nostattanut Ruotsiin todellisen kiekkohuuman. Katsojien ilo voi silti päättyä hyvinkin pian, jos verottaja onnistuu säikyttämään taalapelaajat pois Elitserienistä.
Pohjois-Amerikan jääkiekkoliigan NHL:n työsulku on pullauttanut Euroopan kiekkomarkkinoille parisataa pelaajaa siksi aikaa, kun NHL-seurojen omistajat ja pelaajat taistelevat palkkakaton käyttöönotosta.

Tshekin liigaan on saapunut viitisenkymmentä NHL-pelaajaa, ja toiseksi eniten taalakiekkoilijoita löytyy Ruotsista. Elitserienin kahdessatoista seurassa kiekkoilee tällä hetkellä 31 NHL-miestä, ja lisää tulee viikoittain.

Ruotsiin odotetaankin nyt pelillisesti kaikkien aikojen kovatasoisinta lätkätalvea, ja valtaosa otteluista onkin ollut loppuunmyytyjä.

Suomessa niin kiekkofanit kuin mediakin ovat ihmetelleet, miksi NHL:n työtaistelua ei osattu hyödyntää SM-liigassa. Elitserien ja SM-liiga ovat kuitenkin taloudellisesti hyvin erilaisessa tilanteessa; jääkiekossa pyörii Ruotsissa selvästi enemmän rahaa kuin täällä.

Suomessa seurat maksoivat viime kaudella pelaajapalkkoja keskimäärin puolitoista miljoonaa euroa seuraa kohti, kun vastaava summa oli Ruotsissa melkein miljoona euroa enemmän. Hallejaan jatkuvasti ehostaneen Elitserienin katsojamäärät ovat nousseet kymmenessä vuodessa 23 prosenttia. Suomessa on samaan aikaan päästy vain neljän prosentin katsojalisäykseen.

Vaikka Elitserienin tilanne näyttää juuri nyt hyvin valoisalta, kaikki voi muuttua keväällä. Jos NHL:n pelaajayhdistys suostuu palkkakattoon, liiga käynnistyy ja pelataan lyhyen kaavan mukaan. Silloin NHL-pelaajien enemmistö lähtee salamana takaisin Pohjois-Amerikkaan.

Suurin osa Eurooppaan tulleista NHL-pelaajista on tehnyt sopimuksen, joka päästää heidät palaamaan taalakaukaloihin heti, kun työtaistelu siellä päättyy.

Elitserienissä pelätään jo, miten yleisömäärien käy, jos tähtien visiitti osoittautuu lyhytaikaiseksi.

NHL-miehet voivat kadota Ruotsin jäiltä myös verottajan takia. Ruotsissa on Suomen tapaan käytössä menettely, jonka mukaan ulkomailla vakinaisesti asuvat saavat työskennellä kotimaassaan kuusi kuukautta vain viidentoista prosentin lähdeverolla.

Tämän jälkeen keikkatyöläiset joutuvat tavanomaiseen palkkaverotukseen. He maksavat silloin veroa koko vuoden ansioistaan – myös niistä, jotka on tienattu ulkomailla. Jos esimerkiksi pelaaja on tienannut NHL:ssä alkuvuonna miljoona dollaria ja maksanut siitä veronsa, hän joutuu Pohjolassa maksamaan tienesteistään lisää maiden verotuksen eron verran. Täällä kun verotus on kireämpää kuin Amerikoissa.

Palkkatulon lisäksi verottaja on kiinnostunut myös ulkomaanpelaajien omaisuudesta, kun he ovat viipyneet Ruotsissa tai Suomessa yli puoli vuotta. NHL-tähdet pystyvät kasaamaan Pohjois-Amerikassa kymmenien miljoonien eurojen omaisuuden, eivätkä he välttämättä halua niitä verolle ainakaan ennen kuin päättävät lopullisesti palata kotimaahansa.

Monet suomalaiset ja ruotsalaiset NHL-pelaajat ovat jo viettäneet pitkän kesälomansa täällä, joten kuuden kuukauden raja tulee vastaan nopeasti.

SM-liigassa on silti katsottu ihmetellen, miten Peter Forsbergin kaltaiset superrikkaat pelaajat ovat veroseuraamuksista välittämättä päättäneet palata kotiin pelaamaan. Suomalaiset epäilevät, että ruotsalaiset kiekkopiirit yrittävät taivutella verottajalta erityiskohtelua ”isänmaallisille” NHL-pelaajille.

Suomalaisten kiekkojännäreiden kannalta poikkeusjärjestelyt olisivat huono uutinen. Nyt nimittäin on mahdollista, että kuuden kuukauden rajan tullessa vastaan Ruotsissa pelaavat NHL-miehet lähtevät etsimään uutta työnantajaa vaikkapa SM-liigasta. Silloin täkäläisiinkin otteluihin tulisi katsojien kaipaamaa lisävauhtia.

Ruotsin kiekkohuuma on henkilöitynyt Peter Forsbergiin. Maailman parhaaksi kiekkoilijaksi usein nimitetty "Foppa" pelaa muutaman kollegansa tavoin Elitserienissä ilman palkkaa. Hänellä ei ole tällä hetkellä NHL-sopimusta, ja hän on ilmoittanut pelaavansa kasvattajaseurassaan MoDossa kauden loppuun saakka – kävi NHL:n työtaistelussa miten tahansa.

Koska Forsbergilla ei ole sopimusta NHL:ään, hänen ei myöskään tarvitse ottaa vakuutusta NHL-palkkioidensa turvaksi loukkaantumisen varalta. Moni muu pelaaja jättää kokonaan pelaamatta, koska Euroopassa heidän tulonsa eivät riittäisi kattamaan edes NHL:n vaatiman palkkavakuutuksen maksamista.

Forsbergin ja kahdeksan muuta NHL-pelaajaa värvännyt MoDo on myynyt toistaiseksi kaikki kotiottelunsa täyteen, vaikka se ei kovin ihmeellinen temppu 5 100 katsojaa vetävässä Kempehallenissa olekaan.

Kaikkia seuroja NHL-kuume ei ole auttanut yhtä voimakkaasti kuin MoDota.

Pohjolan suurimmassa hallissa Globenissa pelaava tukholmalainen Djurgården on laatinut budjettinsa seitsemän tuhannen katsojan keskiarvon varaan. Djurgården onnistui kuitenkin houkuttelemaan tiistain kotiotteluunsa heikkoa Malmötä vastaan vain 4 052 katsojaa – vaikka seura oli jopa luvannut päästää vaimot katsomoon ilmaiseksi.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Nokia yllätti: 5g-verkkojen rakennus alkaa jo tänä vuonna

  2. 2

   Lääkäri näpäyttää työnantajia Fennia-lehdessä: Työkyky ei ole pajatso

  3. 3

   Näkökulma: Viis sijoittajavastuusta, pian Suomi pelastaa taas finanssipelureita

  4. 4

   Velkaneuvoja LM:lle: Tästä syystä asuntovelalliset joutuvat maksuvaikeuksiin

  5. 5

   Ex-kokki Tuomaksesta tuli autojen huippumyyjä – näin hän myy auton ja vähän muutakin

  6. 6

   Lounaan hinta muuttuu 10 minuutin välein – helsinkiläisravintola kokeilee ensimmäisenä maailmassa

  7. 7

   Suomi tarvitsee kaksi miljoonaa maahanmuuttajaa

  8. 8

   Suomen Yrittäjien tutkimus: Enemmistö kannattaa paikallista sopimista - ja vastustaa työtä alle minimipalkan

  9. 9

   Ruotsissa ollaan lähellä asuntokuplan puhkeamista – ”pitäisi olla jo huolissaan”

  10. 10

   WSJ: Norwegian aloittaa suorat lennot Euroopasta Yhdysvaltoihin - Liput halvimmillaan noin 60 euroa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näkökulma: Viis sijoittajavastuusta, pian Suomi pelastaa taas finanssipelureita

  2. 2

   WSJ: Norwegian aloittaa suorat lennot Euroopasta Yhdysvaltoihin - Liput halvimmillaan noin 60 euroa

  3. 3

   Asuntovelallinen, korkosi laskutapa on muuttumassa – varaudu nousuun

  4. 4

   Lääkäri näpäyttää työnantajia Fennia-lehdessä: Työkyky ei ole pajatso

  5. 5

   Kalevala Koru irtisanoi noin 100 jälleenmyyntisopimusta - ”Jakelua järjestellään uudelleen”

  6. 6

   Asuntopula kärjistyy Uudessakaupungissa – ”Tuolla rahalla pitäisi saada enemmän”

  7. 7

   Velkaneuvoja LM:lle: Tästä syystä asuntovelalliset joutuvat maksuvaikeuksiin

  8. 8

   Nokia yllätti: 5g-verkkojen rakennus alkaa jo tänä vuonna

  9. 9

   Ex-kokki Tuomaksesta tuli autojen huippumyyjä – näin hän myy auton ja vähän muutakin

  10. 10

   Uusi velkaennätys on ovella – maailman yhteenlaskettu velka on käsittämätön summa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä kuitit kannattaa säästää – ”Silloin kuittien on löydyttävä”

  2. 2

   Joukko tv-kanavia uhkaa pian pimentyä yli 1,5 miljoonassa kodissa

  3. 3

   Suomalaismies aikoo miljonääriksi 500 päivässä – näin hän sen tekee

  4. 4

   51 Siwaa ja Valintataloa suljetaan – tässä koko lista

  5. 5

   Näin suomalainen mies putoaa työelämästä – ”Ajatellaanko todella, että ihmiset haluavat elää tuilla?”

  6. 6

   Venäläismiljardöörin purjelaiva takavarikoitiin – jättimäinen merilelu maksoi 400 miljoonaa

  7. 7

   Metalliliitto: Työpaikalla pidettiin mustaa listaa työntekijöistä – levisi vahingossa kaikille

  8. 8

   Asuntovelallinen, korkosi laskutapa on muuttumassa – varaudu nousuun

  9. 9

   Suomalaismies yritti saada 25 000 euron sairaalakuluja vakuutusyhtiöiltä – joutui mustalle listalle

  10. 10

   Uusi eläkemuoto houkuttelee työttömiä – hetken helpotus voi kostautua

  11. Näytä lisää