Hiljainen viikko alkaa välipäivällä

Yhdysvaltojen ja Japanin markkinat ovat tänään suljettuina kansallisen vapaapäivän vuoksi, mikä antaa Euroopankin markkinoille aikaa hengähtää ja tarkistaa tilannetta. Yhdysvaltojen perjantainen työllisyysraportti oli todella heikko, mutta syyskuun työpaikkamäärä saattoi laskea jonkin verran hirmumyrskyjen vuoksi. Sen sijaan elokuun luvun osoittautuminen ennakkotietoa matalammaksi oli selvä merkki siitä, että talouden toipuminen ei vieläkään ole toivotun vahvalla pohjalla. Deutsche Bank kysyykin vieläkö keskuspankin jo loppukesästä mainostama hitaamman kasvun jakso jatkuu.

Öljyn hinta kipusi perjantaina taas ylöspäin, West Texas nousi 52,5 dollarista 53,3 dollariin ja Brent 48,7 dollarista 49,6 dollariin tynnyriltä. Nigeriassa on uusia levottomuuksia, ja Venezuela aikoo korottaa ulkomaisten yhtiöiden öljytuotannosta perimäänsä veroa selvästi. Toisaalta OPEC vakuuttaa, että sillä on vapaata kapasiteettia lisätä tuotantoaan hintojen nousun tasapainottamiseksi. Ongelmallista saattaakin olla se, että pääosa tästä kapasiteetista on Saudi Arabiassa, alttiina erilaisille terroritoimille.

Amerikkalaislehtien mukaan haastaja John Kerry päästi presidentti Bushin otteestaan perjantain televisioväittelyssä ja jäi alakynteen, mikä saattaa merkitä sitä, että Bush jatkaa virassa talous- ja ulkopoliittisista epäonnistumisistaan huolimatta. Vaihtotase- ja budjettivajeisiin ei siis ole luvassa ainakaan kovinkaan nopeita vastatoimia, ja dollarin luisun voi hyvin odottaa jatkuvan. Suurin epävarmuus piileekin siinä, kauanko Japani ja Kiina pitävät dollarin tukemista vaivan arvoisina. Ainakin Kiina tarvitsee Yhdysvaltojen markkinoita viennilleen vielä vuosia.

Osakemarkkinoilla Yhdysvaltojen indeksit laskivat perjantain työllisyyslukujen jälkeen, teollisuusindeksit noin 0,7 prosenttia kumpikin ja Nasdaq 1,5 prosenttia. Japani viettää kansallista vapaapäivää tänään, mutta Hang Seng ja Kospi ovat heikentyneet lievästi, Hang Seng 0,1 ja Kospi 0,3 prosenttia. Yhdysvaltojen työllisyys painaa vientitoiveita, ja Etelä-Koreassa laskua on johtanut Samsung Electronics. Eurooppa etsii suuntaa vahvan euron ja kalliin öljyn lomasta Saksan huomista ZEW-indeksiä odoteltaessa.

Korkomarkkinoilla lainatuotot ovat sukeltaneet. Yhdysvaltojen kaksivuotinen tuotto laski työllisyystilaston jälkeen 2,68 prosentista 2,58 ja kymmenvuotinen 4,22 prosentista 4,12 prosenttiin. Saksan kaksivuotinen painui 2,58 prosentista 2,50 ja kymmenvuotinen neljästä 3,94 prosenttiin. Euroalueen talletuskorot jatkavat laskusuuntaa, vuoden talletuksesta maksettiin hetki sitten 2,3 prosenttia kun perjantain euribor-noteeraus oli 2,36 prosenttia. Heikentyvät kasvunäkymät ovat alentaneet odotuksia ohjauskorkojen nostovauhdista Atlantin molemmilla puolilla.

Valuuttamarkkinoilla dollari oli luisunut 111 jenistä 110,5 jeniin jo ennen työllisyystilastoa, jonka jälkeen se painui 109,5 jeniin. Euro oli hivuttautunut 1,228 dollarista 1,235 dollarin kautta 1,233 dollariin, ja ponkaisi tilastoluvun jälkeen 1,243 dollariin josta se on tänä aamuna palaillut 1,24 dollarin tienoille. Samalla euro on laskenut 136,6 jenistä 135,6 jeniin. Mikäli dollari jatkaa luisuaan, on mahdollista että Aasian keskuspankit ryhtyvät jälleen tukemaan sitä. Valtaosa Japanin vientiyrityksistä on lehtitietojen mukaan budjetoinut kuluvan tilikautensa noin 106 jeniä maksavan dollarin mukaan, joten 109 jenin alapuolella marginaalit käyvät ohuenlaisiksi.

Viikko on tilastomielessä varsin köyhä. Yhdysvalloista saadaan merkittäviä lukuja vasta torstaina, jolloin luvassa on elokuun kauppatase. Perjantaina saadaan syyskuun tuottajahintaindeksit, jotka kertovat talouden inflaatiopaineista. Lisäksi perjantaina saadaan Yhdysvaltojen syyskuun vähittäismyynti, teollisuustuotanto ja teollisuuden kapasiteetin käyttöaste. Vähittäismyynnin toivotaan voimistuneen selvästi elokuun notkahduksestaan.

Euroalueelta on viikon mittaan luvassa hajatietoja mm. Saksan syyskuuninflaatiosta, Ranskan teollisuustuotannosta ja koko alueen huhti-kesäkuun kokonaistuotannosta. Päähuomion vetää alkuviikosta kuitenkin Saksan talouselämän tilannearvion ZEW-indeksi jonka lokakuun lukema julkistetaan huomenna. Saksan lisäksi inflaatiolukujaan julkistava myös Ranska, Italia ja Espanja, mikä antaa ennakkotiedon ensi maanantaisesta koko alueen inflaatioluvusta: nämä neljä maata muodostava yhteensä noin 80 prosenttia euroalueen taloudesta.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

  2. 2

   Suomalaiset myivät tätä juuri joukolla – nyt suositellaan ostamaan

  3. 3

   5 vinkkiä – näin siirrät omaisuutta lapsille pienellä verolla

  4. 4

   Teslan valtava akkutehdas halutaan Vaasaan

  5. 5

   SSH:n yt-neuvottelut päättyivät – vähentää 17 työntekijää Suomessa

  6. 6

   Terrafame-johtaja Ratia toimii myös yhtiön konsulttina – satojen tuhansien palkkiot

  7. 7

   Pankkiala: Asunnot eivät ole liian kalliita

  8. 8

   Kommentti: Eurokriisin sytytyslanka palaa – Italia sanoi ”ei”

  9. 9

   Ferrari takoi uudet pohjat Milanossa

  10. 10

   Pelko euron tuhosta voi avata Saksan rahahanat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

  2. 2

   Kommentti: Eurokriisin sytytyslanka palaa – Italia sanoi ”ei”

  3. 3

   SS: Myykö lapsesi sukkia päästäkseen luokkaretkelle? Yrityksille miljoonabisnes

  4. 4

   5 vinkkiä – näin siirrät omaisuutta lapsille pienellä verolla

  5. 5

   Terrafame-johtaja Ratia toimii myös yhtiön konsulttina – satojen tuhansien palkkiot

  6. 6

   Suomalaiset myivät tätä juuri joukolla – nyt suositellaan ostamaan

  7. 7

   20-vuotiaita autoja huristelee Suomen teillä paljon – tiedätkö, onko yleisin malli Golf, Astra vai Corolla?

  8. 8

   Teslan valtava akkutehdas halutaan Vaasaan

  9. 9

   WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

  10. 10

   Näkökulma: Kapina jatkuu – Brexit ja Trump olivat vasta alkua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

  2. 2

   Vakava varoitus Suomelle: ”Nämä kotitaloudet erityisen haavoittuvia”

  3. 3

   Nyt se on lopullista: koeaika menee uusiksi

  4. 4

   Katso, kuulutko velkaisten riskiryhmään – tämä raja ei saisi ylittyä

  5. 5

   Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

  6. 6

   Ville, 33, kasvatti menestyvän bisneksen Kiinaan – kuukaudessa 8 000 pakettia elektroniikkaa Suomeen

  7. 7

   Keskiansio 160 000 euroa vuodessa – tämä ammattiryhmä vaatii lakoilla lisää

  8. 8

   Alkon kilpailutus hämmentää: 100-vuotiaan Suomen juhlalikööriksi virolainen Vana Tallinn

  9. 9

   Suomalaiset saavat liikaa palkkaa? ”Perheen elo muuttuu selviytymistaisteluksi”

  10. 10

   Kevytmaito, kahvi, meetwursti, konetiskiaine... Näin paljon arkisten tuotteiden hinnat nousivat 10 vuodessa

  11. Näytä lisää