Valikko

Lannoite maistuisuursijoittajille

Kemiran lannoitetyttären GrowHow’n osakkeet kelpasivat osakemyynnissä sijoittajille hyvin. Eilen yhtiö saattoi julkistaa alkuperäisen haarukan ylälaidalle osuvan osakkeen myyntihinnan. 5,25 euron kurssilla lannoiteyhtiön lähtöhinnaksi pörssissä tulee noin 300 miljoonaa euroa, vajaa neljäsosa Kemiran markkina-arvosta.

Yhtiön johto iloitsi sijoittajien kiinnostuksesta, yli sata instituutiosijoittajaa halusi tavata johtajat. Instituutioanti tulikin merkatuksi noin 12-kertaisesti, yleisömyynnissä suhde oli 1,8-kertainen. Pääosa myynnissä olleista osakkeista meni instituutioille, yleisö sai reilut kolme prosenttia yhtiöstä.

Kaikki alle 300 osaketta halunneet sijoittajat saivat yleisömyynnissä koko toiveensa täytettyä. 300 osakkeen ylittävästä toiveen osasta toteutui 37 prosenttia. Kaikkiaan yleisömyynnissä yritys sai 4 300 omistajaa.

Kemiran ulkomaalaisomistus on vaatimaton 8,3 prosenttia, eli Kemiran osinkoina jaetuista GrowHow’n osakkeista ei suuri osa ulkomailla karannut. Ulkomaalaisomistuksellaan tytär loikkaa kirkkaasti entisen emonsa ohi. Kun myytävistä osakkeista 75 prosenttia meni ulkomaille, ulkomaalaisten sijoittajien omistusosuus nousee koko osakekannasta noin neljännekseen.

Neljänneksen ulkomaalaisomistuskaan ei ole kovin paljon, kun koko Helsingin pörssin yhteenlasketusta markkina-arvosta noin puolet on ulkomaalaisten omistuksessa. Lannoiteyhtiö menee tässä suunnilleen samaan sarjaan esimerkiksi teräsyhtiö Rautaruukin kanssa.

Joka tapauksessa monille kotimaisen lannoiteyhtiön sidosryhmille pyhä kotimaisuus ei näytä vähääkään uhatulta. Osakkeen kurssikehitykselle tosin olisi sitä parempi, mitä hanakammin ulkomaiset sijoittajat suomalaista lannoiteyhtiötä hamuavat.

Kauppa GrowHow’n osakkeella alkanee päälistalla ensi maanantaina, pre-listalla osake aloitti tänään.

Kurssin äkkiliikkeiden hillitsemiseksi Kemira on sopinut osakemyynnin järjestäneen Alfred Bergin kanssa ”stabilisaatiosta”. Järjestäjä tekee kauppoja osakkeella pitääkseen hinnan tasolla, ”joka ei muutoin julkisessa kaupankäynnissä välttämättä vallitsisi”.

Järjestäjän aseina stabilisoinnissa ovat toisaalta osakemyynnissä hyväksytyt ostositoumukset, jotka ylittävät myyntiin tarjottujen osakkeiden lukumäärän. Näillä voi leikata kurssista painetta alaspäin, jos vaikkapa lannoiteyhtiön osakkeita osinkoina saaneiden joukossa on paljon niitä, jotka haluavat eroon lannoitteista heti, kun se on mahdollista.

Jos taas osakkeiden ylikysyntä uhkaa johtaa roimaan kurssipiikkiin, on järjestäjillä tämän torjuntaan käytettävissään viiden prosentin osuuden verran Kemiran omistamia lannoiteyhtiön osakkeita. Jos siis kysyntää on paljon, Kemiran osuus lannoiteyhtiöstä putoaa 19,9 prosentista 14,9 prosenttiin.

Stabilisointi – siis laillinen kurssimanipulaatio – jatkuu enintään 30 päivää, sen jälkeen kurssi saa laukata villisti ja vapaasti mihin suuntaan haluaa.

Kaupankäynnin aloitusvaiheessa kurssiin voivat tuoda arvaamattomia paineita esimerkiksi sijoittajat, jotka eivät ole saaneet osakemyynnissä ja osingonjaossa haluamiaan määriä osakkeita. Tavoitetta pienemmäksi jäänyt osuus voi johtaa siihen, että sijoittaja myy loputkin pois tai sitten ostaa nopeasti pörssissä tavoitteensa täyteen.

Yleisesti käytetylle stabilisaatiolle osaavat parhaat perustelut kertoa investointipankkiirit, jotka niiden toteutuksesta tienaavat. Ansaintalogiikan lisäksi investointipankin intoa stabilisointiin selittää se, että kurssin nopea karkaaminen kauas osakemyynnissä syntyneestä tasosta voi herättää kiusallisia kysymyksiä osakemyynnin onnistumisesta.

Yrityksen kannaltakin näyttää ikävältä ja osakkeita osakemyynnissä ostaneita sijoittajia harmittaa, jos kurssi sukeltaa heti listalle tultuaan syvälle.

Äkkipyräys ylöspäinkään ei ole suotava, koska se johtaa heti viisasteluun alihinnalla myynnistä ja helpon rahan jakamisesta pikavoittojen saalistajille.

Erityisesti poliittisia intohimoja herättävissä ison valtionomistuksen yhtiöissä tämmöisestä on paljon kokemusta. Vähintään puolet kansanedustajista osaa jälkikäteen tarkasti kertoa, mikä olisi ollut oikea hinta myydä valtion tai valtionyhtiöiden aiemmin omistamia osakkeita.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   10 yleisintä syytä: näiden vuoksi työtön menettää tuet

  2. 2

   Köyhimmille eläkeläisille 760 e/kk – Kela: Ei riitä

  3. 3

   Väitöskirja: Intialaisten työntekijöiden perään pitää katsoa

  4. 4

   Koulupakko 17- tai 18-vuotiaaksi? ”Meillä on kasvava joukko nuoria, joilla on heikot taidot lukutaidossa, matematiikassa ja luonnontieteissä”

  5. 5

   Coca-Cola saa uuden toimitusjohtajan – tehtävä selvä

  6. 6

   AKT:n Piirainen vastaa ahtaajakommentteihin: ”Liikemies Kakkonen heittää mielipiteitään faktoina”

  7. 7

   Kommentti: ”Työstä kieltäytyminen” ei tarkoita työstä kieltäytymistä

  8. 8

   Luulitko Helsinkiä kalliiksi? Tämä vertailu todistaa toisin

  9. 9

   Venäjän-viennin pudotus tasaantumassa

  10. 10

   Konkurssin riskistä varoittanut Takoma romahti pörssissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   10 yleisintä syytä: näiden vuoksi työtön menettää tuet

  2. 2

   AKT:n Piirainen vastaa ahtaajakommentteihin: ”Liikemies Kakkonen heittää mielipiteitään faktoina”

  3. 3

   Köyhimmille eläkeläisille 760 e/kk – Kela: Ei riitä

  4. 4

   Länsimetro valmis liikenteelle aikaisintaan huhtikuussa – Matinkylään yhteys kesäkuussa

  5. 5

   Kommentti: ”Työstä kieltäytyminen” ei tarkoita työstä kieltäytymistä

  6. 6

   Yhä useammalta työttömältä evätään tuet – ”Seuranta on tehostunut”

  7. 7

   Väitöskirja: Intialaisten työntekijöiden perään pitää katsoa

  8. 8

   XXL:n mainonta voi edetä korkeimpaan oikeuteen

  9. 9

   S-ryhmä joutui myrskynsilmään – turkiskohussa kyse on neljästä tuotteesta

  10. 10

   Kyösti Kakkonen Karjalaisessa: Työntekijät nousevat pian kapinaan ay-liikettä vastaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

  2. 2

   Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

  3. 3

   Katso, mitä tapahtui asuntolainan hinnalle – ”Pankin vaihtajia on liikkeellä”

  4. 4

   Kyösti Kakkonen Karjalaisessa: Työntekijät nousevat pian kapinaan ay-liikettä vastaan

  5. 5

   Keskiansio 160 000 euroa vuodessa – tämä ammattiryhmä vaatii lakoilla lisää

  6. 6

   Alkon kilpailutus hämmentää: 100-vuotiaan Suomen juhlalikööriksi virolainen Vana Tallinn

  7. 7

   Näkökulma: Liian pieni osa kasvusta valuu palkkoihin – toteutuuko Marxin ennustus?

  8. 8

   10 yleisintä syytä: näiden vuoksi työtön menettää tuet

  9. 9

   20-vuotiaita autoja huristelee Suomen teillä paljon – tiedätkö, onko yleisin malli Golf, Astra vai Corolla?

  10. 10

   Suomalaiset myivät tätä juuri joukolla – nyt suositellaan ostamaan

  11. Näytä lisää