Valikko

HIRVIÖvaivalmentaja

Huippu-urheilussa joukkueenvetäjä voimenestyä vähän aikaa huutamallakin,mutta yrityksissä tarvitaan valmentaja, sanovat yritykset PPA:n tutkimuksessa
Hyvin menestyvien urheiluvalmentajien joukossa on särmikkäitä ihmisiä, jotka hyppivät seinille, nöyryyttävät alaisiaan ja töksäytellen vinoilevat medialle. Vaikka tällaiset valmentajat ainakin toisinaan menestyvät erinomaisesti urheilussa, ei yritysjohtajien kannata ottaa mallia heistä.

Huippu-urheilu ja yritysmaailma näyttävät pikaisesti samanlaisilta, mutta niiden välillä on merkittäviä eroja, joiden pitäisi vaikuttaa johtamismalleihin.

Ensimmäinen tärkeä ero on aikajänteessä, jolla toimintaa kehitetään.

– Urheilussa maali on selkeästi mielessä ja se on lyhyen tähtäimen maali. Ei yrityksessä voi toimia niin, sanoo Hans-Henry Kvist konsulttiyhtiö Performance Power Associatesista eli PPA:sta.

Jääkiekkojoukkueen päävalmentajan päällimmäinen huoli ei ole, miten henkilöstön osaamista kehitetään parhaalla tavalla niin, että kasassa on viiden vuoden päästä huippuosaajien joukko.

Vielä vähemmän hänen pitää huolehtia, miten pelaajat jaksavat motivoitua 15 vuoden päästä, kun eläkeikä alkaa jo häämöttää mielessä.

Huippu-urheilussa tähtäin voi olla suunnattu tarkasti pari viikkoa kestäviin MM-kisoihin. Paljon puhutusta kvartaalitaloudesta huolimatta ainakin valtaosa yritysjohtajista katsoo asioita usean vuoden perspektiivistä.

Koska huippu-urheilussa asioita katsotaan kohtalaisen lyhyellä tähtäimellä, osapuolet sitoutuvat huonosti. Yritysten toiminta muistuttaakin huomattavasti enemmän junioriliikuntaa kuin huippu-urheilua.

– Yrityksissä on ”kaikki pelaa”-järjestelmä. Useimmilla esimiehillä ei ole mahdollisuutta valita, ketä kuuluu joukkueeseen, sanoo Kvist.

Yritykset eivät voi urheilujoukkueiden tapaan ostaa ketä tahansa ja uhata potkuilla puolen vuoden päästä, jos maaleja ei ala syntyä.

Huippu-urheilu on myös varoittava esimerkki siitä, mihin ihmisten ”osta- ja myy”-politiikka johtaa. Jos työnantaja hakee vain lyhyen tähtäyksen hyötyä, alkavat myös työntekijät hakea sitä. Huippu-urheilijat vaihtavat seuraa heti, kun kilpailija vilauttaa hieman suurempaa setelinippua. Tavoitteena ei ole auttaa joukkuetta menestymään ensi vuonna, vaan päästä itse nuorena ja rikkaana eläkkeelle.

Tärkeä ero huippu-urheilun ja yritystoiminnan välillä on myös siinä, että urheilussa tavoitteet ovat huomattavasti yksinkertaisemmat kuin yrityselämässä. Urheilussakin näkemyseroja voi olla strategiasta, mutta ei niinkään itse tavoitteesta.

Yrityksissä tavoitekonfliktit ovat arkipäivää ja pahimmillaan huonosti viestityn strategian voi jokainen työntekijä ymmärtää omalla tavallaan.

Perinteisen teollisuuden aikakaudella yritykset kestivät paremmin tavoitekonflikteja ja epäselvyyttä strategiasta.

Kun palvelusta on tullut yhä tärkeämpi kilpailutekijä myös teollisuudessa ja kilpailu on koventunut, täytyy eturintamassa olla ymmärrystä siitä, mitä ollaan tekemässä.

Yrityksissä ei ole aikaa hissipäälliköille, jotka käyvät yläkerrassa kysymässä johdon kantaa asiakkaan kysymykseen.

Siksi yrityksen valmentajan yksi tärkeimpiä tehtäviä on kertoa tavoitteista ja strategiasta niin usein, että asia alkaa muistuttaa jo jankkaamista.

Viestinnän tärkeys nousi kirkkaasti esiin PPA:n haastattelemissa 17 suomalaisyrityksessä, jotka kaikki olivat menestyneet erinomaisesti Talouselämä-lehden tulosanalyysissä vuosina 1997–2002.

Löydös oli selvä. Näissä yrityksissä tavoitteet ovat kristallinkirkkaita ja niistä viestitään kattavasti henkilökunnalle, sanoo Arto Miekkavaara PPA:sta.

Monet yritysjohtajat ovat siis oivaltaneet valmentamisen ytimen; kovassa kilpailussa esimiehen täytyy valtuuttaa alaisensa tekemään asioita.

Ja henkilöstön voi valtuuttaa vain, kun ihmiset tietävät strategian ja tavoitteet.

Yrityselämän urheilua pidempi aikaperspektiivi, monimutkaisempi tavoitemaailma ja suurempi sitoutumistarve vaativat yritysjohdolta enemmän valmentajantaitoa kuin maajoukkuevalmentajalta.

– Maajoukkuevalmentaja saa käyttöönsä lähes valmiit huippuammattilaiset. Ei hän enää juurikaan kehitä heidän osaamistaan, vaan joku muu on kasvattanut huiput, sanoo PPA:n Eeva-Maria Poutanen.

Aito valmentaminen on kuitenkin haastava tehtävä esimiehille. Monissa yrityksissä vain pieni osa esimiesten ajasta menee alaisten kehittämiseen.

Valmentaminen edellyttäisi aitoa ihmissuhdetta, jossa asiat tapahtuvat yhteistyössä. Molempien pitäisi kuunnella toisen mielipidettä eikä vain syöttää omia valmiita vastauksia.

Oleellista olisi luottaa toisen osaamiseen.

– Monet eivät uskalla antaa ihmisten tehdä asioita. Esimies delegoi ja mikromanageeraa sen sijaan, että loisi joukoille valmiuksia toimia, sanoo Arto Miekkavaara.

Valmentamiseen ei ole olemassa yhtä ainoaa menestysreseptiä. Kestävään menestykseen päässeet yritykset näyttävät kuitenkin käyttävän paljon aikaa siihen, että henkilöstön kehittäminen palvelee strategisia tavoitteita.

Menestyvissä yhtiöissä mietitään perusteellisesti, mitä osaamista strategian toteuttamisessa tarvitaan. Johto myös keskustelee strategiasta ja osaamisesta tiivisti henkilöstön kanssa.

Menestyjät asettavat tavoitteet korkealle, mutta samalla ne kuitenkin hyväksyvät epäonnistumisia.

Menestyjäyrityksissä pyritään rakentamaan oppimista tukeva ilmapiiri. Kehityskeskusteluissa asetetaan tavoitteita ja suorituksia myös arvioidaan.

Myös esimiesten toimintaa täytyy arvioida mahdollisimman avoimesti. Tämä on tärkeää sekä organisaation että esimiesten itsensä kannalta.

–  Haastattelemamme huippujohtajat tunsivat itsensä. Heillä oli terve kuva omista vahvuuksistaan, johon he toimintansa rakensivat, sanoo Hans-Henry Kvist.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

  2. 2

   Alkon kilpailutus hämmentää: 100-vuotiaan Suomen juhlalikööriksi virolainen Vana Tallinn

  3. 3

   Keskiansio 160 000 euroa vuodessa – tämä ammattiryhmä vaatii lakoilla lisää

  4. 4

   Kodin1-tavaratalon sivuille ilmestyi viesti: ”Pian täällä taas...”

  5. 5

   Raju luku lapsilisien leikkauksista – ”Lisäävät pienituloisuutta”

  6. 6

   Leikkaukset iskivät lapsilisään – mitä menetetyllä summalla saisi?

  7. 7

   Kemijärven sillan ja Turun sairaalan betoniongelman syy selvisi: liikaa ilmaa

  8. 8

   Koeaika on pian yhä pidempi – ”Pitäisi sanoa selkeästi, mikä meni pieleen”

  9. 9

   Taliseteli aiheutti kohun Britanniassa – keskuspankki ”suhtautuu huoleen erittäin vakavasti”

  10. 10

   Kiinassa rakennetaan aidon kokoinen Titanic-kopio

  11. Näytä lisää
  1. 1

   WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

  2. 2

   Keskiansio 160 000 euroa vuodessa – tämä ammattiryhmä vaatii lakoilla lisää

  3. 3

   Alkon kilpailutus hämmentää: 100-vuotiaan Suomen juhlalikööriksi virolainen Vana Tallinn

  4. 4

   Nämä Siwat ja Valintatalot muuttuvat K-marketeiksi tammikuussa – katso koko lista

  5. 5

   Kemijärven sillan ja Turun sairaalan betoniongelman syy selvisi: liikaa ilmaa

  6. 6

   Kodin1-tavaratalon sivuille ilmestyi viesti: ”Pian täällä taas...”

  7. 7

   Leikkaukset iskivät lapsilisään – mitä menetetyllä summalla saisi?

  8. 8

   Neljä suurkaupunkia aikoo kieltää dieselautot

  9. 9

   Raju luku lapsilisien leikkauksista – ”Lisäävät pienituloisuutta”

  10. 10

   Koeaika on pian yhä pidempi – ”Pitäisi sanoa selkeästi, mikä meni pieleen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kelan pääjohtaja SK:lle ”Miksi ylläpidämme järjestelmää, joka maksaa ihmiselle olemisesta?

  2. 2

   Vakava varoitus Suomelle: ”Nämä kotitaloudet erityisen haavoittuvia”

  3. 3

   Nyt se on lopullista: koeaika menee uusiksi

  4. 4

   Katso, kuulutko velkaisten riskiryhmään – tämä raja ei saisi ylittyä

  5. 5

   Ville, 33, kasvatti menestyvän bisneksen Kiinaan – kuukaudessa 8 000 pakettia elektroniikkaa Suomeen

  6. 6

   Suomalaiset saavat liikaa palkkaa? ”Perheen elo muuttuu selviytymistaisteluksi”

  7. 7

   Kevytmaito, kahvi, meetwursti, konetiskiaine... Näin paljon arkisten tuotteiden hinnat nousivat 10 vuodessa

  8. 8

   Nobel-voittaja Bengt Holmström: Suomalaiset saavat liikaa palkkaa

  9. 9

   Miten saa mukavan paikan lentokoneeseen? 7 keinoa

  10. 10

   WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

  11. Näytä lisää