Valikko

Uutisviikko 18.-22.10.2004

Maanantai 18.10.Yritysten pääsysaneeraukseenvaikeutuuKeskuskauppakamarin ja Suomen Pankkiyhdistyksen mielestä yrityssaneeraukseen pääsee paljon elinkelvottomia yrityksiä. Yritysten mukaan jopa 40 prosenttia saneerausohjelmiin päässeistä lopettaa toimintansa ennen ohjelmien päättymistä.Talousrikoksistabrittiyrityksillemiljardien laskuViime vuonna talousrikoksista lankesi brittiyrityksille jopa 60 miljardin euron lasku, selvisi konsulttiyhtiö RSM Robson Rhodesin tutkimuksesta, jonka se teki Britannian sisäministeriölle ja teollisuusliitolle.Varkauksissa, petoksissa, tuotemerkkiväärennöksissä ja kavalluksissa yritykset menettivät yli 45 miljardia euroa ja talousrikosten torjuntaan niiltä upposi liki 15 miljardia.Tiistai 19.10.Henri Parkkinenon tarkinanalyytikkoKotimaiset pankkiiriliikkeet ennustavat yhä tarkimmin suomalaisten pörssiyhtiöiden tulokset. Varmimmin tulosennusteissaan on onnistunut Opstockin Henri Parkkinen. Nokia-suosituksissa kaikista pohjoismaisista analyytikoista parhaiten menestyi Nordean Karri Rinta. Pankkiiriliikkeiden menestystä pohjoismaisten osakkeiden analysoinnissa on mitannut brittiläinen tutkimusyhtiö AQ Research.Kuntien eläkevakuutuksen ja Osakesäästäjien keskusliiton mielestä pankkiiriliikkeiden tekemät analyysit pörssiyhtiöistä ovat epäluotettavia, sillä niitä vääristää halu edistää omaa liiketoimintaa.Keskiviikko 20.10Suomi kärkkyy uusien EU-maiden ympäristöhankkeitaEuroopan unionin uusissa jäsenmaissa odottavat satojen miljardien ympäristöinvestointimarkkinat.– Keski- ja Itä-Euroopan uusien EU-maiden ympäristöalan markkinat ovat kokonaisuudessaan noin 150–200 miljardin euron arvoiset seuraavien 10–15 vuoden aikana, laskee Finpron Keski- ja Kaakkois-Euroopan ympäristöteknologia-alan konsultti Santtu Hulkkonen.Hulkkosen laskelmissa ovat mukana ovat myös tulevat jäsenmaat, Bulgaria, Kroatia, Romania ja Turkki.Esimerkiksi Puolassa jätevesilaitokset käsittelevät vain 55 prosenttia ja Unkarissa 32 prosenttia kaikista kotitalousjätteistä. Suomalainen vientirengas aikoo ottaa oman siivunsa muun muassa Puolassa käynnistyvästä mittavasta kaatopaikkaurakasta.Torstai 21.10.Uusi lomalakituo tuntuvatjoustotTyönantajat ja palkansaajakeskusjärjestö SAK:n demarijohto ihmettelevät myrskyä, joka syntyi lomaviikon korvaamisesta rahalla. Mikko Nyyssölä Elinkeinoelämän keskusliitosta ja SAK:n johtaja Kirsti Palanko-Laaka (sd.) sanovat vuosilomalain kokonaisuudistuksen sisältävän paljon merkittävämpiä uudistuksia. Ehdotuksen mukaan työnantajat ja työntekijät voisivat sopia kahden lomaviikon siirtämisestä aina seuraavan vuoden syksyyn. Lisäksi työaikapankkia voisi vuodessa kartuttaa kahdella lomaviikolla nykyisen yhden sijaan.vat valtaosan sen myynnistä.Perjantai 22.10
Maanantai 18.10.

Yritysten pääsysaneeraukseenvaikeutuu

Keskuskauppakamarin ja Suomen Pankkiyhdistyksen mielestä yrityssaneeraukseen pääsee paljon elinkelvottomia yrityksiä.

Yritysten mukaan jopa 40 prosenttia saneerausohjelmiin päässeistä lopettaa toimintansa ennen ohjelmien päättymistä.

Talousrikoksistabrittiyrityksillemiljardien lasku

Viime vuonna talousrikoksista lankesi brittiyrityksille jopa 60 miljardin euron lasku, selvisi konsulttiyhtiö RSM Robson Rhodesin tutkimuksesta, jonka se teki Britannian sisäministeriölle ja teollisuusliitolle.

Varkauksissa, petoksissa, tuotemerkkiväärennöksissä ja kavalluksissa yritykset menettivät yli 45 miljardia euroa ja talousrikosten torjuntaan niiltä upposi liki 15 miljardia.

Tiistai 19.10.

Henri Parkkinenon tarkinanalyytikko

Kotimaiset pankkiiriliikkeet ennustavat yhä tarkimmin suomalaisten pörssiyhtiöiden tulokset.

Varmimmin tulosennusteissaan on onnistunut Opstockin Henri Parkkinen.

Nokia-suosituksissa kaikista pohjoismaisista analyytikoista parhaiten menestyi Nordean Karri Rinta. Pankkiiriliikkeiden menestystä pohjoismaisten osakkeiden analysoinnissa on mitannut brittiläinen tutkimusyhtiö AQ Research.

Kuntien eläkevakuutuksen ja Osakesäästäjien keskusliiton mielestä pankkiiriliikkeiden tekemät analyysit pörssiyhtiöistä ovat epäluotettavia, sillä niitä vääristää halu edistää omaa liiketoimintaa.

Keskiviikko 20.10

Suomi kärkkyy uusien EU-maiden ympäristöhankkeita

Euroopan unionin uusissa jäsenmaissa odottavat satojen miljardien ympäristöinvestointimarkkinat.

– Keski- ja Itä-Euroopan uusien EU-maiden ympäristöalan markkinat ovat kokonaisuudessaan noin 150–200 miljardin euron arvoiset seuraavien 10–15 vuoden aikana, laskee Finpron Keski- ja Kaakkois-Euroopan ympäristöteknologia-alan konsultti Santtu Hulkkonen.

Hulkkosen laskelmissa ovat mukana ovat myös tulevat jäsenmaat, Bulgaria, Kroatia, Romania ja Turkki.

Esimerkiksi Puolassa jätevesilaitokset käsittelevät vain 55 prosenttia ja Unkarissa 32 prosenttia kaikista kotitalousjätteistä. Suomalainen vientirengas aikoo ottaa oman siivunsa muun muassa Puolassa käynnistyvästä mittavasta kaatopaikkaurakasta.

Torstai 21.10.

Uusi lomalakituo tuntuvatjoustot

Työnantajat ja palkansaajakeskusjärjestö SAK:n demarijohto ihmettelevät myrskyä, joka syntyi lomaviikon korvaamisesta rahalla. Mikko Nyyssölä Elinkeinoelämän keskusliitosta ja SAK:n johtaja Kirsti Palanko-Laaka (sd.) sanovat vuosilomalain kokonaisuudistuksen sisältävän paljon merkittävämpiä uudistuksia. Ehdotuksen mukaan työnantajat ja työntekijät voisivat sopia kahden lomaviikon siirtämisestä aina seuraavan vuoden syksyyn. Lisäksi työaikapankkia voisi vuodessa kartuttaa kahdella lomaviikolla nykyisen yhden sijaan.

vat valtaosan sen myynnistä.

Perjantai 22.10

Ydinvoimalanurakkaehdotyllättivät rakentajat

Suomalainen rakennusteollisuus on hämmentynyt Olkiluodon uuden ydinvoimalan toimittajakonsortion eli Siemensin ja Framatomen urakkatarjouspyynnöistä. Alan etujärjestön Rakennusteollisuus RT:n toimitusjohtaja Terho Salon mukaan tarjouspyynnöissä eroavat Suomen mallista etenkin vastuun jakamisessa urakoitsijan ja tilaajan välillä.

– Suomessahan urakoitsija joutuu ottamaan riskin esimerkiksi taloudesta, tekniikasta ja toteutuksen laadusta, muttei sellaisia riskejä, jotka ovat arvaamattomia ja liittyvät esimerkiksi maaperän laatuun tai ”sotaan ja saartoon”, Salo luonnehtii.

– Sanotaan, että saksalaisilla on oma tapansa, joka on äärimmäisen pikkutarkka. Mutta tässä saksalainen pikkutarkkuus yhdistyy määrittelemättömän riskin tyrkyttämiseen urakoitsijoille.

Framatomen Olkiluoto-projektista vastaava johtaja Ulrich Giesen mukaan tarjousprosessi voi erota siitä, mihin suomalaiset yritykset ovat tottuneet.

– Emme silti usko, että erot olisivat ylitsepääsemättömiä, koska suomalaiset yhtiöt toimivat myös muualla Euroopassa. Tarjouspyynnöt ovat kansainvälisiä, mutta uskomme, että suomalaiset yhtiöt voivat vastata niihin kilpailukykyisin tarjouksin, Giese toteaa.

Hän uskoo, että vastuukysymykset voidaan ratkaista neuvottelemalla.

Siemensillä kritiikkiä pidetään jopa epäoikeudenmukaisena. Yhtiön mukaan ainakin Siemensin tarjousten tarkkuus vastaa kansainvälisiä standardeja.

Eltel Networks fuusioituu Swedian kanssa

Sähkö- ja televerkkoja valmistava Eltel Networksin lihakset ja liikevaihto lähes kaksinkertaistuvat, kun se fuusioituu ruotsalaisen televerkkojen rakentajan Swedia Networksin kanssa.

– Swedialla on täysi peitto Ruotsissa. Siihen voimme tarjota sähköverkkojen syöttöä. Suomessa ja Baltiassa voidaan käyttää hyödyksi Swedian syvää osaamista televerkoista, kertoo uuden Eltelin toimitusjohtajana jatkava Tuomo Rönkkö.

Yhdistyminen toteutuu samalla, kun pääomasijoitusyhtiö CapManin hallinnoimat rahastot ja Eltelin nykyjohto myyvät verkko-osaajan eurooppalaiselle pääomasijoittajalle Industri Capitalille.

Kauppahinta oli 190 miljoonaa euroa. Eltel Networksin arvo on noussut huimasti kolmessa vuodessa, sillä Fortum sai silloisen IVO Engineeringin myynnistä noin 34 miljoonaa euroa.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

  2. 2

   20-vuotiaita autoja huristelee Suomen teillä paljon – tiedätkö, onko yleisin malli Golf, Astra vai Corolla?

  3. 3

   Keskiansio 160 000 euroa vuodessa – tämä ammattiryhmä vaatii lakoilla lisää

  4. 4

   Raju luku lapsilisien leikkauksista – ”Lisäävät pienituloisuutta”

  5. 5

   Kodin1-tavaratalon sivuille ilmestyi viesti: ”Pian täällä taas...”

  6. 6

   Alkon kilpailutus hämmentää: 100-vuotiaan Suomen juhlalikööriksi virolainen Vana Tallinn

  7. 7

   Leikkaukset iskivät lapsilisään – mitä menetetyllä summalla saisi?

  8. 8

   Näkökulma: Kapina jatkuu – Brexit ja Trump olivat vasta alkua

  9. 9

   Koeaika on pian yhä pidempi – ”Pitäisi sanoa selkeästi, mikä meni pieleen”

  10. 10

   Kiinassa rakennetaan aidon kokoinen Titanic-kopio

  11. Näytä lisää
  1. 1

   WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

  2. 2

   Alkon kilpailutus hämmentää: 100-vuotiaan Suomen juhlalikööriksi virolainen Vana Tallinn

  3. 3

   Keskiansio 160 000 euroa vuodessa – tämä ammattiryhmä vaatii lakoilla lisää

  4. 4

   Leikkaukset iskivät lapsilisään – mitä menetetyllä summalla saisi?

  5. 5

   Raju luku lapsilisien leikkauksista – ”Lisäävät pienituloisuutta”

  6. 6

   Kodin1-tavaratalon sivuille ilmestyi viesti: ”Pian täällä taas...”

  7. 7

   Koeaika on pian yhä pidempi – ”Pitäisi sanoa selkeästi, mikä meni pieleen”

  8. 8

   Kemijärven sillan ja Turun sairaalan betoniongelman syy selvisi: liikaa ilmaa

  9. 9

   20-vuotiaita autoja huristelee Suomen teillä paljon – tiedätkö, onko yleisin malli Golf, Astra vai Corolla?

  10. 10

   Taliseteli aiheutti kohun Britanniassa – keskuspankki ”suhtautuu huoleen erittäin vakavasti”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

  2. 2

   Kelan pääjohtaja SK:lle ”Miksi ylläpidämme järjestelmää, joka maksaa ihmiselle olemisesta?

  3. 3

   Vakava varoitus Suomelle: ”Nämä kotitaloudet erityisen haavoittuvia”

  4. 4

   Nyt se on lopullista: koeaika menee uusiksi

  5. 5

   Katso, kuulutko velkaisten riskiryhmään – tämä raja ei saisi ylittyä

  6. 6

   Ville, 33, kasvatti menestyvän bisneksen Kiinaan – kuukaudessa 8 000 pakettia elektroniikkaa Suomeen

  7. 7

   Keskiansio 160 000 euroa vuodessa – tämä ammattiryhmä vaatii lakoilla lisää

  8. 8

   Suomalaiset saavat liikaa palkkaa? ”Perheen elo muuttuu selviytymistaisteluksi”

  9. 9

   Alkon kilpailutus hämmentää: 100-vuotiaan Suomen juhlalikööriksi virolainen Vana Tallinn

  10. 10

   Kevytmaito, kahvi, meetwursti, konetiskiaine... Näin paljon arkisten tuotteiden hinnat nousivat 10 vuodessa

  11. Näytä lisää