Verkostotekee tuloksen

Sponda parantaa kustannus-tehokkuuttaja laatuahiomalla koko verkostontoiminta-tapoja.Tavoitteenaon kutoaverkosto, jolla on kristallinkirkas yhteinen tavoite.

Rehellisesti peiliin katsova yritysjohtaja saattaa aina toisinaan huomata, että yritys voisi toimia tehokkaammin ja tuottaa asiakkailleen parempaa laatua. Tällaisen havainnon teki jokin aika sitten myös kiinteistösijoitusyhtiö Sponda.

Pitkälle verkostoituneessa maailmassa yhä useampi yritysjohtaja joutuu myös huomaamaan, että asiat eivät kehity juurikaan parempaan pelkästään sillä, että yritys itse kiristää askeleitaan nopeampaan vauhtiin. Yhteistyökumppaneilla saattaa olla suurempi vaikutus lopputulokseen kuin yrityksellä itsellään.

Esimerkiksi Spondalla on työntekijöitä 53, mutta yhtiön yhteistyöverkostossa työskentelee jopa 700 henkeä.

– Siksi sekä laatumme että kustannustehokkuutemme riippuvat aivan olennaisesti siitä, miten hyvin verkosto toimii, sanoo Spondan liiketoimintajohtaja Petri Roininen.

Spondalla ostopalveluiden kustannukset ovat noin 15-kertaiset omaan organisaatioon verrattuna. Yhtiö arvioi ostavansa vuosina 2005 - 2010 palveluita ja materiaalia jopa 350 miljoonalla eurolla.

– Verkoston sisällä on aivan selvä kohtalonyhteys. Jos keskitymme vain oman toimintamme hiomiseen, keskitymme vain 10 prosenttiin toiminnasta.

Koska verkoston yhteispeli on niin tärkeää, on Sponda päättänyt koota hajallaan olevat rivinsä yhteen. Kärjistäen voi väittää, että yhtiö siirtyy perinteisestä alihankinnasta kohti verkostomaista toimintaa.

Alihankinnan ja verkostotoiminnan ero voi olla joskus hiuksenhieno eikä verkostotoiminnalle edes ole yhtä ainoaa määrittelyä. Oleellista on kuitenkin, että yritykset pyrkivät aiempaa avoimemmin kehittämään yhteistyössä koko ketjun toimintaa. Perinteisessä alihankinnassa kukin yritys keskittyy lähinnä omaan palaseensa.

Erään määritelmän mukaan yritys voisi nähdä toimintansa ekosysteeminä, jossa jokaisen kohtalo riippuu koko ekosysteemin kohtalosta. ”Yrityksen teot vaikuttavat vaihtelevissa määrin koko yritysverkoston terveyteen, mikä puolestaan vaikuttaa lopulta yrityksen tulokseen sekä pahassa että hyvässä”, kirjoittavat Marco Iansiti ja Roy Levien Harvard Business Review- lehdessä.

Vaikka osapuolten menestys riippuu toisista, on verkostossa usein joku veturi. Sponda on omassa verkostossaan hämähäkki, jonka tehtävä on kutoa verkosto kasaan.

– Ellei kukaan vie sitä verkostoa, koko toiminta voi levähtää, sanoo Roininen.

Sponda on aloittanut verkoston rakentamisen valitsemalla noin 90 avainkumppania, joiden kanssa se on päässyt yhteisymmärrykseen perimmäisistä tavoitteista ja pelisäännöistä.

Yhteistä ekosysteemiä on vaikea rakentaa, jos yritysten tavoitteet eivät ole samansuuntaisia. Kyse ei siis ole siitä, toimiiko joku yritys oikein tai väärin. Sen sijaan tärkeää on, että toiminta on yhteensopivaa.

Myös Spondan kumppaneista osa koki verkostoyhteistyön omakseen, kun taas osan strategiaan malli ei istunut. Joskus toimintamallit voivat olla niin kaukana toisistaan, että keskustelu ei avaudu ollenkaan.

– Kaikille yrityksille ei synny kuvaa, mikä on meidän haasteemme ja mitkä ovat asiakkaidemme todelliset tarpeet. Silloin yritys ei välttämättä ymmärrä meidän tahtotilaamme, sanoo kiinteistöpäällikkö Mika Valtonen.

Keskustelujen myötä kumppaneiden määrä on vähentynyt, mutta jäljelle jääneiden merkitys on kasvanut. Kumppaneiden määrän vähentäminen on ollut myös yksi tavoite. Verkoston hallinnointi on helpompaa, jos osapuolten määrä on rajattu. Tästä syntyy kustannussäästöjä ja samalla toimintamallit on helpompi yhtenäistää.

Viestintä on yksi verkostotoiminnan perushaasteista. Pelkästään yhteisen tavoitetilan saavuttaminen vaatii paljon keskusteluja. Tuota keskustelua Sponda on käynyt kumppaneiden kanssa yhteistyösopimuksia tehdessään.

Lisäksi yhtiöllä on syksyn aikana kaksi suurta kumppanipäivää. Pari viikkoa sitten pidettyyn tilaisuuteen kokoontui urakoitsijoita ja suunnittelijoita ja marraskuussa on edessä tilaisuus, johon tulee kiinteistöhuoltoyhtiön kaltaisia ylläpitoyrityksiä.

Mutta kommunikaation tarve ei lopu siihen, että tavoitteet sisäistetään. Jos tavoitteena on kehittää koko ekosysteemin kilpailukykyä, tarvitaan kommunikaatiota jatkuvasti. Parhaat kehitysideat voivat syntyä missä tahansa verkoston solmussa.

– Meidän pitää kuunnella, mitä kumppanit sanovat. He ovat asiantuntijoita omalla alallaan; juuri siksihän me olemme toimintoja ulkoistaneet, sanoo Mika Valtonen.

Parhaat ideat liikkuvat vain, jos verkoston osapuolten välille syntyy jatkuva ja avoin kommunikaatio. Spondakin näkee, että nyt kehitettävä verkostomalli on vasta versio 1.0, jota pitää kehittää edelleen.

– Haluamme palautetta myös omasta roolistamme, että voimme kehittää toimintaa. Vain yhdessä jumppaamalla löydämme aidot edut verkostosta, sanoo Petri Roininen.

Hyvin toimivassa verkostossa kriittisen palautteen antaminen ei ole pelkästään oikeus, vaan jopa velvollisuus. Näin on ainakin, jos osapuolet uskovat aidosti koko verkoston kilpailukyvyn olevan ensisijainen kehityskohde, joka ratkaisee kaikkien menestyksen.

Verkostotoiminnan yksi avoimista kysymyksistä on menestyksen mittaaminen.

– Alamme seuraavaksi kehittää verkoston ohjaamista ja mittaamista. Meillä on joitakin ajatuksia asiasta, mutta aika paljon täytyy keskustella, mikä on meille ja yhteistyökumppaneille sopivin malli, sanoo Petri Roininen.

Perinteisiä tulosmittareita verkostolle on vaikea asettaa, koska kyseessä on kuitenkin itsenäisten yritysten joukko. Laadullisia mittareita verkostollekin voi kehittää. Jonkinlaisia mittareita jokaisen verkoston kannattaisikin itselleen asettaa, koska muuten toiminnan kehittymistä on vaikea arvioida.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   HS: Useat kaapelikanavat saattavat sittenkin pimetä tiistaiyönä

  2. 2

   Ammattilainen heivasi Stockmannin – "Kuihtuva, syvästi tappiollinen tavaratalo"

  3. 3

   Kokoomus haluaa uudistaa perhevapaita – ja poistaa poliitikkoja koskevan epäkohdan

  4. 4

   Miljardöörisijoittaja: Pankit lypsävät sinulta rahaa turhaan – sijoita sen sijaan näin

  5. 5

   Suomeen vuokrakatto 20 euroa neliöltä? Näin se vaikuttaisi tuensaajiin

  6. 6

   Miljardööri Warren Buffett tuplasi Apple-omistuksensa

  7. 7

   Asuntojen hinnoissa saattaa piillä yllätyksiä – meri voi laskea arvoa jopa -20 %

  8. 8

   Viljelijät uivat syvissä vesissä: ”Tilanne pahempi kuin 90-luvun lamassa”

  9. 9

   Toisissa paikoissa kikytetään, toisissa ei – näin kävi Metalliliiton työpaikoilla

  10. 10

   Kolumbia tilasi kolikoita Suomesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Asuntojen hinnoissa saattaa piillä yllätyksiä – meri voi laskea arvoa jopa -20 %

  2. 2

   Ammattilainen heivasi Stockmannin – "Kuihtuva, syvästi tappiollinen tavaratalo"

  3. 3

   Miljardöörisijoittaja: Pankit lypsävät sinulta rahaa turhaan – sijoita sen sijaan näin

  4. 4

   Marimekon luova johtaja lopettaa

  5. 5

   Suomeen vuokrakatto 20 euroa neliöltä? Näin se vaikuttaisi tuensaajiin

  6. 6

   Toisissa paikoissa kikytetään, toisissa ei – näin kävi Metalliliiton työpaikoilla

  7. 7

   Ex-kokki Tuomaksesta tuli autojen huippumyyjä – näin hän myy auton ja vähän muutakin

  8. 8

   Nokia yllätti: 5g-verkkojen rakennus alkaa jo tänä vuonna

  9. 9

   Neljäskin uhatuista kanavista näkyy vielä tiistaiyön jälkeen

  10. 10

   Yle: Jättiliitto vaatii naisvaltaisten alojen palkkoihin kuoppakorotusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä kuitit kannattaa säästää – ”Silloin kuittien on löydyttävä”

  2. 2

   Joukko tv-kanavia uhkaa pian pimentyä yli 1,5 miljoonassa kodissa

  3. 3

   Suomalaismies aikoo miljonääriksi 500 päivässä – näin hän sen tekee

  4. 4

   51 Siwaa ja Valintataloa suljetaan – tässä koko lista

  5. 5

   Näin suomalainen mies putoaa työelämästä – ”Ajatellaanko todella, että ihmiset haluavat elää tuilla?”

  6. 6

   Venäläismiljardöörin purjelaiva takavarikoitiin – jättimäinen merilelu maksoi 400 miljoonaa

  7. 7

   Metalliliitto: Työpaikalla pidettiin mustaa listaa työntekijöistä – levisi vahingossa kaikille

  8. 8

   Asuntovelallinen, korkosi laskutapa on muuttumassa – varaudu nousuun

  9. 9

   Yhä useampi menettää kotinsa – ”Ostetaan liian iso talo tai kallis asunto”

  10. 10

   Suomalaismies yritti saada 25 000 euron sairaalakuluja vakuutusyhtiöiltä – joutui mustalle listalle

  11. Näytä lisää