Valikko

Nokia ja nuoret

Taloussanomat pyysi Helsingin ammattikorkeakoulun Stadian Viestintä ja yhteiskunta -opintojakson opiskelijoita kertomaan suhteestaan Nokiaan. Miltä kruununjalokiven katoaminen heistä tuntuisi?
"Kuka ottaa vakavasti yrityksen, joka lukuisista kuluttajien toiveista huolimatta ylenkatsoo näiden halua saada siro simpukkapuhelin? Nokian insinööri tietää tuotekehittelyosastolla paremmin, mitä kansa tarvitsee. Hän kehittää värinäytöllisen puhelimen, jolla voi tehdä kuvastaan värianalyysin ja vertailla huulipunan sävyä omiin huuliinsa."

Hanni Vasiljev

"Henkilökohtaisesti Nokian lähtö ei merkitsisi meille juuri mitään. Vain huonosta itsetunnosta kärsivät haluavat uskotella, että Nokia todella parantaa Suomi-kuvaa maailmalla. Kyseessä on kammottava kansallinen harha, sillä useimmat ulkomaiset tietävät Nokian olevan japanilainen yhtiö. Tämä on täysin ymmärrettävää: Nokia ei tunnetusti millään tavoin mainosta olevansa nimenomaan Suomesta.

Tärkeää Nokian syntyperä tuntuukin olevan vain niille suomalaisille, joille ei ole vieläkään kunnolla valjennut mitä ilmaisu monikansallinen yhtiö tarkoittaa. Tuskin monikaan valtio on ripustautunut niin pahasti kynsin ja hampain yksittäiseen yhtiöön kuin Suomi Nokiaan.

Markkinoiden muututtua globaaleiksi tarvitsimme Nokian kaltaisia ässäkortteja, miekkoja ja kilpiä, pärjätäksemme. Tai niin kuvittelemme. Ehkä Nokian kaatuminen auttaisi vihdoinkin irtautumaan tuollaisesta ajattelusta, ja samalla voisimme oppia hieman itseluottamusta. Ikävä kyllä, kyseessä on erittäin suuri "ehkä".

Jos suomalaisuutta pitää maailmalla korostaa, tapahtukoon se enemmän sisu-sauna-sibelius -ajattelun kuin yksittäisten yhtiöiden kautta. Mitä matkapuhelinten valmistaminen kertoo maastamme tai sen asukkaista? Onko polyfonisten soittoäänien tuottaminen jotain sellaista, millä ylpeillä kansallisesti? Tuskin."

Tatu Junni, Jaakko Inkinen

"Vuonna 201x Nokia kaatuu. Jokin uusi ja notkeampi nousee saaden dinosauruksen polvilleen. Tervehdyttävää tilanteessa olisi se, että voisimme miettiä identiteettiämme uudelleen. Ehkäpä suomalaisuus on jotain muuta kuin edistynyttä mobiiliviestintää. Olisi mainiota palata lähtöruutuun. Ehkä ryhdymme 201x myymään maailmalle perunoita. Kun iso kehä on kuljettu ympäri, palataan pikku piireihin. Hyvä niin, sillä haluan mieluummin jutella pikkuporukassa huutamalla kuin mobiiliviestimellä multimediaäänellä artikuloiden."

Jaakko Autio, Joona Kortesmäki, Nuutti Takkinen

"Olin Nokialla kesätöissä vuonna 2000. Työympäristöä muistelee mielellään, siellä painotettiin sosiaalista hyvinvointia. Vaikka teekkarit nurisivat palkkojen olevan keskimääräistä it-buumifirmaa alhaisempia, Noksu pysyi suosikkiyhtiönäni pitkään. En todistanut siellä samanlaisia kauhutarinoita kuin muissa tuon ajan yhtiöissä, jotka kärsivät nuorten johtajien taidottomuudesta ja sosiaalisista paineista.

Silti kannettavien puhelinten suomalaismerkin katoaminen ei olisi minulle täysin katkera menetys. Vuonna 1996 ostettu 2110-puhelimeni selvisi Linnanmäen vuoristoradasta putoamisesta. Upouusi 3310 sai näkyvän lommon, kun se putosi lumihankeen puolen metrin korkeudelta. Minua ei kiinnosta panostaa isänmaallisuuden nimissä tuotteisiin, joiden käyttöikää lasketaan keinotekoisesti kulutuksen edistämiseksi. On aivan sama minkä valmistajan puhelimen seuraavaksi ostaa.

Tulostavoitteellisuudestaan ja mainosmaakareistaan huolimatta Nokialla on töissä oikeita, ahkeria, älykkäitä, tunnollisia ja hauskoja ihmisiä. En minä voisi nauraa heidän elinkeinonsa menetykselle.

Nokian saapuva romahdus, tulipa se ensi vuonna, vuosikymmenellä tai eläkeiässäni, ei voi olla kuin yksi kaatuva dominopalikka. Se kuinka hyvin me muut selviämme, riippuu siitä miten hyvin itsellämme on jalat maassa."

Maija Koivula

"Ainahan me olemme pelänneet metsäläisiksi leimautumista. Nyt pakon edessä olemme kuitenkin iloisia siitä, että metsää on. Kuuset eivät ainakaan muuta sinne, missä ne saisivat suotuisamman verokohtelun. Kansallisromantiikkaa uhkuen palaamme ikimetsään. Perusmetallikin huokaisee helpotuksesta, kun vuosien rekrytointiongelmien jälkeen joku on taas valmis paukuttamaan pajavasaraa."

Sanna-Kaisa Cortés Téllez, Maija Pänkäläinen

"Kun tänään hurrataan Nokialle ja sen menestykselle, tulevaisuudessa hurrataan musiikin vientitähdille ja muille tuleville viihdealan kuuluisuuksille. Kansallista identiteettiä aletaan rakentaa enemmän viihdekulttuurin virtojen mukaan."

Mikko Varjanne, Karoliina Kemppainen

"Oi Nokia, Nokia, tule vielä kerran. Kyllä susta tekisimme maailman herran. Me sua kaipaamme ja palvomme, aamunkoittoon asti itkien valvomme. Sä annoit meille kaikkesi ja kanssamme juhlit, maallemme takasit kontaktit tuhdit. Kun sua joskus lyötiin, vain toisen posken käänsit. Ja aina vain voitoksi kritiikinkin väänsit. Ol sulla suuret periaatteet, päälläs kannoit kansan vaatteet. Ja Suomea rakastit sä kovin, annoit meille armon tovin."

Saara Lamberg

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Kommentti: ”Työstä kieltäytyminen” ei tarkoita työstä kieltäytymistä

  2. 2

   Köyhimmille eläkeläisille 760 e/kk – Kela: Ei riitä

  3. 3

   10 yleisintä syytä: näiden vuoksi työtön menettää tuet

  4. 4

   Länsimetro valmis liikenteelle aikaisintaan huhtikuussa – Matinkylään yhteys kesäkuussa

  5. 5

   AKT:n Piirainen vastaa ahtaajakommentteihin: ”Liikemies Kakkonen heittää mielipiteitään faktoina”

  6. 6

   S-ryhmä joutui myrskynsilmään – turkiskohussa kyse on neljästä tuotteesta

  7. 7

   Kommentti: Kansanedustajat, kauppa päättää valikoimansa itse

  8. 8

   Takoma varoittaa konkurssiriskistä

  9. 9

   EKP torjui Monte dei Paschin pyynnön – pelastusoperaatio askeleen lähempänä

  10. 10

   Honkarakenteen hallitus torjuu venäläisyhtiö Sisteman ostotarjouksen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   10 yleisintä syytä: näiden vuoksi työtön menettää tuet

  2. 2

   XXL:n mainonta voi edetä korkeimpaan oikeuteen

  3. 3

   AKT:n Piirainen vastaa ahtaajakommentteihin: ”Liikemies Kakkonen heittää mielipiteitään faktoina”

  4. 4

   Kyösti Kakkonen Karjalaisessa: Työntekijät nousevat pian kapinaan ay-liikettä vastaan

  5. 5

   Länsimetro valmis liikenteelle aikaisintaan huhtikuussa – Matinkylään yhteys kesäkuussa

  6. 6

   Konsultit alkavat valmentaa työttömiä ennen te-keskusten haastatteluja – palkkio riippuu tuloksesta

  7. 7

   ”Ikänsä kunniallisesti työtä tehneet kokevat tämän nöyryyttävänä” – kiistelty eläkealoite eduskuntaan

  8. 8

   Köyhimmille eläkeläisille 760 e/kk – Kela: Ei riitä

  9. 9

   Katso, mitä tapahtui asuntolainan hinnalle – ”Pankin vaihtajia on liikkeellä”

  10. 10

   Betoniala: Hauraaksi jäänyt betoni jakautuu kahteen ryhmään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

  2. 2

   Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

  3. 3

   Katso, mitä tapahtui asuntolainan hinnalle – ”Pankin vaihtajia on liikkeellä”

  4. 4

   Kyösti Kakkonen Karjalaisessa: Työntekijät nousevat pian kapinaan ay-liikettä vastaan

  5. 5

   Keskiansio 160 000 euroa vuodessa – tämä ammattiryhmä vaatii lakoilla lisää

  6. 6

   Alkon kilpailutus hämmentää: 100-vuotiaan Suomen juhlalikööriksi virolainen Vana Tallinn

  7. 7

   Näkökulma: Liian pieni osa kasvusta valuu palkkoihin – toteutuuko Marxin ennustus?

  8. 8

   20-vuotiaita autoja huristelee Suomen teillä paljon – tiedätkö, onko yleisin malli Golf, Astra vai Corolla?

  9. 9

   Suomalaiset myivät tätä juuri joukolla – nyt suositellaan ostamaan

  10. 10

   Terrafame-johtaja Ratia toimii myös yhtiön konsulttina – satojen tuhansien palkkiot

  11. Näytä lisää