Nokia ja nuoret

Taloussanomat pyysi Helsingin ammattikorkeakoulun Stadian Viestintä ja yhteiskunta -opintojakson opiskelijoita kertomaan suhteestaan Nokiaan. Miltä kruununjalokiven katoaminen heistä tuntuisi?
"Kuka ottaa vakavasti yrityksen, joka lukuisista kuluttajien toiveista huolimatta ylenkatsoo näiden halua saada siro simpukkapuhelin? Nokian insinööri tietää tuotekehittelyosastolla paremmin, mitä kansa tarvitsee. Hän kehittää värinäytöllisen puhelimen, jolla voi tehdä kuvastaan värianalyysin ja vertailla huulipunan sävyä omiin huuliinsa."

Hanni Vasiljev

"Henkilökohtaisesti Nokian lähtö ei merkitsisi meille juuri mitään. Vain huonosta itsetunnosta kärsivät haluavat uskotella, että Nokia todella parantaa Suomi-kuvaa maailmalla. Kyseessä on kammottava kansallinen harha, sillä useimmat ulkomaiset tietävät Nokian olevan japanilainen yhtiö. Tämä on täysin ymmärrettävää: Nokia ei tunnetusti millään tavoin mainosta olevansa nimenomaan Suomesta.

Tärkeää Nokian syntyperä tuntuukin olevan vain niille suomalaisille, joille ei ole vieläkään kunnolla valjennut mitä ilmaisu monikansallinen yhtiö tarkoittaa. Tuskin monikaan valtio on ripustautunut niin pahasti kynsin ja hampain yksittäiseen yhtiöön kuin Suomi Nokiaan.

Markkinoiden muututtua globaaleiksi tarvitsimme Nokian kaltaisia ässäkortteja, miekkoja ja kilpiä, pärjätäksemme. Tai niin kuvittelemme. Ehkä Nokian kaatuminen auttaisi vihdoinkin irtautumaan tuollaisesta ajattelusta, ja samalla voisimme oppia hieman itseluottamusta. Ikävä kyllä, kyseessä on erittäin suuri "ehkä".

Jos suomalaisuutta pitää maailmalla korostaa, tapahtukoon se enemmän sisu-sauna-sibelius -ajattelun kuin yksittäisten yhtiöiden kautta. Mitä matkapuhelinten valmistaminen kertoo maastamme tai sen asukkaista? Onko polyfonisten soittoäänien tuottaminen jotain sellaista, millä ylpeillä kansallisesti? Tuskin."

Tatu Junni, Jaakko Inkinen

"Vuonna 201x Nokia kaatuu. Jokin uusi ja notkeampi nousee saaden dinosauruksen polvilleen. Tervehdyttävää tilanteessa olisi se, että voisimme miettiä identiteettiämme uudelleen. Ehkäpä suomalaisuus on jotain muuta kuin edistynyttä mobiiliviestintää. Olisi mainiota palata lähtöruutuun. Ehkä ryhdymme 201x myymään maailmalle perunoita. Kun iso kehä on kuljettu ympäri, palataan pikku piireihin. Hyvä niin, sillä haluan mieluummin jutella pikkuporukassa huutamalla kuin mobiiliviestimellä multimediaäänellä artikuloiden."

Jaakko Autio, Joona Kortesmäki, Nuutti Takkinen

"Olin Nokialla kesätöissä vuonna 2000. Työympäristöä muistelee mielellään, siellä painotettiin sosiaalista hyvinvointia. Vaikka teekkarit nurisivat palkkojen olevan keskimääräistä it-buumifirmaa alhaisempia, Noksu pysyi suosikkiyhtiönäni pitkään. En todistanut siellä samanlaisia kauhutarinoita kuin muissa tuon ajan yhtiöissä, jotka kärsivät nuorten johtajien taidottomuudesta ja sosiaalisista paineista.

Silti kannettavien puhelinten suomalaismerkin katoaminen ei olisi minulle täysin katkera menetys. Vuonna 1996 ostettu 2110-puhelimeni selvisi Linnanmäen vuoristoradasta putoamisesta. Upouusi 3310 sai näkyvän lommon, kun se putosi lumihankeen puolen metrin korkeudelta. Minua ei kiinnosta panostaa isänmaallisuuden nimissä tuotteisiin, joiden käyttöikää lasketaan keinotekoisesti kulutuksen edistämiseksi. On aivan sama minkä valmistajan puhelimen seuraavaksi ostaa.

Tulostavoitteellisuudestaan ja mainosmaakareistaan huolimatta Nokialla on töissä oikeita, ahkeria, älykkäitä, tunnollisia ja hauskoja ihmisiä. En minä voisi nauraa heidän elinkeinonsa menetykselle.

Nokian saapuva romahdus, tulipa se ensi vuonna, vuosikymmenellä tai eläkeiässäni, ei voi olla kuin yksi kaatuva dominopalikka. Se kuinka hyvin me muut selviämme, riippuu siitä miten hyvin itsellämme on jalat maassa."

Maija Koivula

"Ainahan me olemme pelänneet metsäläisiksi leimautumista. Nyt pakon edessä olemme kuitenkin iloisia siitä, että metsää on. Kuuset eivät ainakaan muuta sinne, missä ne saisivat suotuisamman verokohtelun. Kansallisromantiikkaa uhkuen palaamme ikimetsään. Perusmetallikin huokaisee helpotuksesta, kun vuosien rekrytointiongelmien jälkeen joku on taas valmis paukuttamaan pajavasaraa."

Sanna-Kaisa Cortés Téllez, Maija Pänkäläinen

"Kun tänään hurrataan Nokialle ja sen menestykselle, tulevaisuudessa hurrataan musiikin vientitähdille ja muille tuleville viihdealan kuuluisuuksille. Kansallista identiteettiä aletaan rakentaa enemmän viihdekulttuurin virtojen mukaan."

Mikko Varjanne, Karoliina Kemppainen

"Oi Nokia, Nokia, tule vielä kerran. Kyllä susta tekisimme maailman herran. Me sua kaipaamme ja palvomme, aamunkoittoon asti itkien valvomme. Sä annoit meille kaikkesi ja kanssamme juhlit, maallemme takasit kontaktit tuhdit. Kun sua joskus lyötiin, vain toisen posken käänsit. Ja aina vain voitoksi kritiikinkin väänsit. Ol sulla suuret periaatteet, päälläs kannoit kansan vaatteet. Ja Suomea rakastit sä kovin, annoit meille armon tovin."

Saara Lamberg

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Lääkäri näpäyttää työnantajia Fennia-lehdessä: Työkyky ei ole pajatso

  2. 2

   Nokia yllätti: 5g-verkkojen rakennus alkaa jo tänä vuonna

  3. 3

   Velkaneuvoja LM:lle: Tästä syystä asuntovelalliset joutuvat maksuvaikeuksiin

  4. 4

   Suomen Yrittäjien tutkimus: Enemmistö kannattaa paikallista sopimista - ja vastustaa työtä alle minimipalkan

  5. 5

   Ex-kokki Tuomaksesta tuli autojen huippumyyjä – näin hän myy auton ja vähän muutakin

  6. 6

   Näkökulma: Viis sijoittajavastuusta, pian Suomi pelastaa taas finanssipelureita

  7. 7

   Yhä useampi menettää kotinsa – ”Ostetaan liian iso talo tai kallis asunto”

  8. 8

   Suomi tarvitsee kaksi miljoonaa maahanmuuttajaa

  9. 9

   Outo ilmiö työelämässä: Työkyky heikkeni nuoremmilla, parani vanhemmilla

  10. 10

   Näin kerrot pomolle, että sinulla on liikaa töitä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näkökulma: Viis sijoittajavastuusta, pian Suomi pelastaa taas finanssipelureita

  2. 2

   Lääkäri näpäyttää työnantajia Fennia-lehdessä: Työkyky ei ole pajatso

  3. 3

   Nokia yllätti: 5g-verkkojen rakennus alkaa jo tänä vuonna

  4. 4

   Velkaneuvoja LM:lle: Tästä syystä asuntovelalliset joutuvat maksuvaikeuksiin

  5. 5

   WSJ: Norwegian aloittaa suorat lennot Euroopasta Yhdysvaltoihin - Liput halvimmillaan noin 60 euroa

  6. 6

   Ex-kokki Tuomaksesta tuli autojen huippumyyjä – näin hän myy auton ja vähän muutakin

  7. 7

   Asuntovelallinen, korkosi laskutapa on muuttumassa – varaudu nousuun

  8. 8

   Asuntopula kärjistyy Uudessakaupungissa – ”Tuolla rahalla pitäisi saada enemmän”

  9. 9

   Kalevala Koru irtisanoi noin 100 jälleenmyyntisopimusta - ”Jakelua järjestellään uudelleen”

  10. 10

   Lounaan hinta muuttuu 10 minuutin välein – helsinkiläisravintola kokeilee ensimmäisenä maailmassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä kuitit kannattaa säästää – ”Silloin kuittien on löydyttävä”

  2. 2

   Joukko tv-kanavia uhkaa pian pimentyä yli 1,5 miljoonassa kodissa

  3. 3

   Suomalaismies aikoo miljonääriksi 500 päivässä – näin hän sen tekee

  4. 4

   51 Siwaa ja Valintataloa suljetaan – tässä koko lista

  5. 5

   Näin suomalainen mies putoaa työelämästä – ”Ajatellaanko todella, että ihmiset haluavat elää tuilla?”

  6. 6

   Venäläismiljardöörin purjelaiva takavarikoitiin – jättimäinen merilelu maksoi 400 miljoonaa

  7. 7

   Metalliliitto: Työpaikalla pidettiin mustaa listaa työntekijöistä – levisi vahingossa kaikille

  8. 8

   Asuntovelallinen, korkosi laskutapa on muuttumassa – varaudu nousuun

  9. 9

   Suomalaismies yritti saada 25 000 euron sairaalakuluja vakuutusyhtiöiltä – joutui mustalle listalle

  10. 10

   Uusi eläkemuoto houkuttelee työttömiä – hetken helpotus voi kostautua

  11. Näytä lisää