Valikko

Suomeen vaikka väkisin

Uhkapelijohtaja David Briggs haluaa niin kiihkeästi Suomen markkinoille, että hän lupaa jakaa osan Ladbrokesin voitoista hyväntekeväisyyteen ja peliriippuvaisten hoitoon.
Kuvat Kristian Buus

Peliyhtiö Ladbrokesin johtaja David Briggs ehdottaa heti ensikättelyssä, että Britannia ryhtyisi rajoittamaan Nokian kännyköiden tuontia. Sen verran harmissaan hän on Suomen päätöksestä säilyttää kansalliset pelimonopolit.

– Suomi suhtautuu valikoivasti tuotteiden ja palveluiden vapaaseen liikkuvuuteen EU:ssa. Suomi vie tuotteitaan ympäri Eurooppaa, mutta samanaikaisesti sulkee ovensa brittiläiseltä vedonlyöntiyhtiöltä, toteaa Briggs, joka vastaa yhtiön internet- ja ulkomaan pelitoiminnoista.

Asia ei ole näin yksinkertainen. Rahapelien yksinoikeudelle ja kansalliselle suojaamiselle löytyy myös hyvät perusteet.

Suomessa pelitoimintaa säätelevä arpajaislaki edellyttää, että tuotot pitää käyttää yleishyödyllisiin tarkoituksiin, kuten kulttuurin, urheilun ja nuorisotyön hyväksi. Toimintalupa on Veikkauksella, Fintotolla ja Raha-automaattiyhdistyksellä. Viime vuonna Veikkaus tilitti opetusministeriölle 370 miljoonaa euroa, eli noin 32 prosenttia liikevaihdostaan.

Jos ulkomaisten peliyhtiöiden tulo Suomeen sallitaan, tuotot valuvat ulkomaille pörssiyhtiöiden omistajille. David Briggs on eri mieltä. Hänen mukaansa myös Ladbrokes voisi luovuttaa osan Suomen pelituotoistaan yleishyödyllisiin tarkoituksiin.

– Maksamme Britanniassa 25 prosenttia veroa hevoskilpailujen vedonlyönnin tuotoista, ja se on silti erittäin kannattavaa bisnestä. Me voisimme hyvin maksaa veroa tai luovuttaa osan Suomen pelituotoistamme hyviin tarkoituksiin toimilupaa vastaan. Kunhan pelisäännöt olisivat samat kaikille toimijoille ja kenttä avoin reilulle kilpailulle.

Ladbrokes olisi valmis rahoittamaan myös peliriippuvaisten hoitoa. Britanniassa yhtiöllä on läheiset siteet peliriippuvaisten Gambling Care -järjestöön, jota se rahoittaa yli neljällä miljoonalla eurolla vuodessa.

Suomen hallitus päätti kuitenkin viime keväänä, että kansalliset pelimonopolit säilyvät. Samalla hallitus eväsi kahdelta vedonlyöntiyhtiöltä luvan ylläpitää pelitoimintaa Suomessa. Toinen yhtiöistä oli Ladbrokes.

Siitä huolimatta Ladbrokes on jo vahvasti läsnä suomalaisten pelaajien elämässä. Yhtiö lanseerasi suomenkieliset pelisivunsa internetissä vuonna 2001. Sivuilla on Briggsin mukaan kymmeniätuhansia rekisteröityneitä asiakkaita ja heidän määränsä vähintään kaksinkertaistuu vuodessa. Sen tarkempia lukuja hän ei ole valmis paljastamaan.

– Emme saa mainostaa Suomessa, joten olemme tyytyväisiä, että asiakkaat ovat löytäneet meidät puskaradion välityksellä.

Yhtiö on harmissaan, koska suomalaiset kaupalliset televisiokanavat eivät ole valmiita rikkomaan mainoskieltoa toisin kuin esimerkiksi ruotsalaiset tv-yhtiöt. Briggsin mukaan se johtuu siitä, että kanavat pelkäävät menettävänsä Veikkauksen mainosrahat.

Suomalaisviranomaiset haluaisivat varmistaa, että mainoskielto myös säilyy. Uuteen arpajaislakiin ollaan sisällyttämässä järeitä aseita, joiden avulla ulkomaiset vedonlyöntiyhtiöt pysyisivät pois suomalaisten kuluttajien tietoisuudesta. Laki mahdollistaisi muun muassa tiedotusvälineiden sakottamisen mainoskiellon rikkomisesta.

Internetissä laittomasti vedonlyöntitoimintaa myyvä yhtiö voisi uuden lain mukaan saada myös toimenpidekiellon ja uhkasakon.

Hollanti kielsi vastaavan lain nojalla Ladbrokesilta hollanninkielisten palveluiden tarjoamisen internetissä. Yhtiö lopetti sikäläisen palvelunsa ja ryhtyi taistelemaan asiasta oikeudessa. Yllättäen Ladbrokes voitti ensimmäisen erän.

Hollantilaisen tuomioistuimen mukaan peliyhtiöiden kilpailun rajoittamista ei voi perustella esimerkiksi sosiaalisilla haitoilla. Prosessi jatkuu ylemmissä oikeusasteissa.

Myös suomalaisviranomaiset tietävät, että ulkomaisten vedonlyöntiyhtiöiden toiminnan kitkeminen internetissä on lähes mahdotonta. Vaikka Ladbrokes lopettaisi kansalliset palvelunsa, kukaan ei voi estää suomalaisia tai hollantilaisia käyttämästä yhtiön englanninkielisiä pelisivuja.

Ladbrokes on kannellut Suomen päätöksestä pitää kiinni pelimonopolista. Yhtiö on tehnyt komissioon jo useita kanteluja kilpailun rajoittamisesta eurooppalaisilla rahapelimarkkinoilla. Osa kanteluista on edennyt EY-tuomioistuimeen.

Vaikuttaa siltä, että EU on sallimassa kansalliset pelimonopolit, jos komission palveludirektiiviehdotus menee nykymuodossaan läpi. Peliyhtiöillä on kuitenkin vielä runsaasti aikaa lobata omaa kantaansa, Briggs vakuuttaa. Uusi direktiivi tulee voimaan aikaisintaan vuonna 2008.

Miksi sitten Ladbrokes on valmis taistelemaan niin sitkeästi peliluvan saamiseksi Suomesta? Briggsin mukaan Suomesta löytyy väkilukuun suhteutettuna eniten pelaajia maailmassa.

– He ovat ammattimaisia ja osaavia. Itse asiassa suomalaiset ovat pelaajien aatelia. Lisäksi te olette näppäriä käyttämään uutta teknologiaa. Maassa on korkea internetin sekä matkapuhelimien penetraatioaste, Briggs imartelee.

Olemme siis pelihullua kansaa. Viime vuonna suomalaiset pelasivat kahdella miljardilla eurolla. Ja potti on kasvanut vuosittain.

Ladbrokesin suunnitelmissa on rakentaa Suomeen 200 pelikioskia tai pistettä maanlaajuisesti, jos lupa joskus irtoaa. Yhtiö neuvottelee myös muutaman kotimaisen vähittäisketjun kanssa yhteistyöstä.

– Haluaisimme tulla Suomeen tekemään laillista pelitoimintaa, joka työllistäisi ja josta maksaisimme veroja. Ei meillä ole mitään aikomusta muuttaa Suomea Las Vegasiksi, Briggs sanoo.

Jos se on Ladbrokesista kiinni, taistelu suomalaisten pelieuroista jatkuu.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Katso, mitä tapahtui asuntolainan hinnalle – ”Pankin vaihtajia on liikkeellä”

  2. 2

   Kyösti Kakkonen Karjalaisessa: Työntekijät nousevat pian kapinaan ay-liikettä vastaan

  3. 3

   Autojen ominaisuudesta tuli ongelma – piti säästää energiaa, voikin aiheuttaa kolareita

  4. 4

   Stark sulkee kuusi myymälää – irtisanoo jopa 160

  5. 5

   Asuntolainoihin ajetaan uutta rajoitusta – tienaisitko tarpeeksi?

  6. 6

   Sähköinen postilaatikko kerää kritiikkiä: ”Pitää olla mahdollisuus asioida miten parhaiten sopii”

  7. 7

   Näkökulma: Liian pieni osa kasvusta valuu palkkoihin – toteutuuko Marxin ennustus?

  8. 8

   Paperiosakkeet hukassa? Sampo antoi lisäaikaa

  9. 9

   Vakava varoitus Suomelle: ”Nämä kotitaloudet erityisen haavoittuvia”

  10. 10

   WSJ: IBM:n Romettystä tulee Trumpin neuvonantaja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näkökulma: Liian pieni osa kasvusta valuu palkkoihin – toteutuuko Marxin ennustus?

  2. 2

   Kyösti Kakkonen Karjalaisessa: Työntekijät nousevat pian kapinaan ay-liikettä vastaan

  3. 3

   Stark sulkee kuusi myymälää – irtisanoo jopa 160

  4. 4

   Yle: Kodin1-nimen ostaja selvisi – aikoo kilpailla hinnoilla

  5. 5

   Autojen ominaisuudesta tuli ongelma – piti säästää energiaa, voikin aiheuttaa kolareita

  6. 6

   Tärkeän lääkkeen hinta 23-kertaistui – yhtiölle sakot nimikikkailusta

  7. 7

   Jättikauppa: Konecranes myy nosturiyhtiön

  8. 8

   Tuloerojen kuilu: Rikkaimmat +70 % – köyhimmät +30 %

  9. 9

   Katso, mitä tapahtui asuntolainan hinnalle – ”Pankin vaihtajia on liikkeellä”

  10. 10

   Nobel-voittaja Holmström: Luulen, että jatkossa olen varovaisempi lausunnoissani

  11. Näytä lisää
  1. 1

   WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

  2. 2

   Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

  3. 3

   Keskiansio 160 000 euroa vuodessa – tämä ammattiryhmä vaatii lakoilla lisää

  4. 4

   Alkon kilpailutus hämmentää: 100-vuotiaan Suomen juhlalikööriksi virolainen Vana Tallinn

  5. 5

   Suomalaiset saavat liikaa palkkaa? ”Perheen elo muuttuu selviytymistaisteluksi”

  6. 6

   20-vuotiaita autoja huristelee Suomen teillä paljon – tiedätkö, onko yleisin malli Golf, Astra vai Corolla?

  7. 7

   Näkökulma: Liian pieni osa kasvusta valuu palkkoihin – toteutuuko Marxin ennustus?

  8. 8

   Suomen ilmasto on myrkkyä autoille – arvaatko, mikä lämpötila on pahin?

  9. 9

   Suomalaiset myivät tätä juuri joukolla – nyt suositellaan ostamaan

  10. 10

   Terrafame-johtaja Ratia toimii myös yhtiön konsulttina – satojen tuhansien palkkiot

  11. Näytä lisää