Suomeen vaikka väkisin

Uhkapelijohtaja David Briggs haluaa niin kiihkeästi Suomen markkinoille, että hän lupaa jakaa osan Ladbrokesin voitoista hyväntekeväisyyteen ja peliriippuvaisten hoitoon.
Kuvat Kristian Buus

Peliyhtiö Ladbrokesin johtaja David Briggs ehdottaa heti ensikättelyssä, että Britannia ryhtyisi rajoittamaan Nokian kännyköiden tuontia. Sen verran harmissaan hän on Suomen päätöksestä säilyttää kansalliset pelimonopolit.

– Suomi suhtautuu valikoivasti tuotteiden ja palveluiden vapaaseen liikkuvuuteen EU:ssa. Suomi vie tuotteitaan ympäri Eurooppaa, mutta samanaikaisesti sulkee ovensa brittiläiseltä vedonlyöntiyhtiöltä, toteaa Briggs, joka vastaa yhtiön internet- ja ulkomaan pelitoiminnoista.

Asia ei ole näin yksinkertainen. Rahapelien yksinoikeudelle ja kansalliselle suojaamiselle löytyy myös hyvät perusteet.

Suomessa pelitoimintaa säätelevä arpajaislaki edellyttää, että tuotot pitää käyttää yleishyödyllisiin tarkoituksiin, kuten kulttuurin, urheilun ja nuorisotyön hyväksi. Toimintalupa on Veikkauksella, Fintotolla ja Raha-automaattiyhdistyksellä. Viime vuonna Veikkaus tilitti opetusministeriölle 370 miljoonaa euroa, eli noin 32 prosenttia liikevaihdostaan.

Jos ulkomaisten peliyhtiöiden tulo Suomeen sallitaan, tuotot valuvat ulkomaille pörssiyhtiöiden omistajille. David Briggs on eri mieltä. Hänen mukaansa myös Ladbrokes voisi luovuttaa osan Suomen pelituotoistaan yleishyödyllisiin tarkoituksiin.

– Maksamme Britanniassa 25 prosenttia veroa hevoskilpailujen vedonlyönnin tuotoista, ja se on silti erittäin kannattavaa bisnestä. Me voisimme hyvin maksaa veroa tai luovuttaa osan Suomen pelituotoistamme hyviin tarkoituksiin toimilupaa vastaan. Kunhan pelisäännöt olisivat samat kaikille toimijoille ja kenttä avoin reilulle kilpailulle.

Ladbrokes olisi valmis rahoittamaan myös peliriippuvaisten hoitoa. Britanniassa yhtiöllä on läheiset siteet peliriippuvaisten Gambling Care -järjestöön, jota se rahoittaa yli neljällä miljoonalla eurolla vuodessa.

Suomen hallitus päätti kuitenkin viime keväänä, että kansalliset pelimonopolit säilyvät. Samalla hallitus eväsi kahdelta vedonlyöntiyhtiöltä luvan ylläpitää pelitoimintaa Suomessa. Toinen yhtiöistä oli Ladbrokes.

Siitä huolimatta Ladbrokes on jo vahvasti läsnä suomalaisten pelaajien elämässä. Yhtiö lanseerasi suomenkieliset pelisivunsa internetissä vuonna 2001. Sivuilla on Briggsin mukaan kymmeniätuhansia rekisteröityneitä asiakkaita ja heidän määränsä vähintään kaksinkertaistuu vuodessa. Sen tarkempia lukuja hän ei ole valmis paljastamaan.

– Emme saa mainostaa Suomessa, joten olemme tyytyväisiä, että asiakkaat ovat löytäneet meidät puskaradion välityksellä.

Yhtiö on harmissaan, koska suomalaiset kaupalliset televisiokanavat eivät ole valmiita rikkomaan mainoskieltoa toisin kuin esimerkiksi ruotsalaiset tv-yhtiöt. Briggsin mukaan se johtuu siitä, että kanavat pelkäävät menettävänsä Veikkauksen mainosrahat.

Suomalaisviranomaiset haluaisivat varmistaa, että mainoskielto myös säilyy. Uuteen arpajaislakiin ollaan sisällyttämässä järeitä aseita, joiden avulla ulkomaiset vedonlyöntiyhtiöt pysyisivät pois suomalaisten kuluttajien tietoisuudesta. Laki mahdollistaisi muun muassa tiedotusvälineiden sakottamisen mainoskiellon rikkomisesta.

Internetissä laittomasti vedonlyöntitoimintaa myyvä yhtiö voisi uuden lain mukaan saada myös toimenpidekiellon ja uhkasakon.

Hollanti kielsi vastaavan lain nojalla Ladbrokesilta hollanninkielisten palveluiden tarjoamisen internetissä. Yhtiö lopetti sikäläisen palvelunsa ja ryhtyi taistelemaan asiasta oikeudessa. Yllättäen Ladbrokes voitti ensimmäisen erän.

Hollantilaisen tuomioistuimen mukaan peliyhtiöiden kilpailun rajoittamista ei voi perustella esimerkiksi sosiaalisilla haitoilla. Prosessi jatkuu ylemmissä oikeusasteissa.

Myös suomalaisviranomaiset tietävät, että ulkomaisten vedonlyöntiyhtiöiden toiminnan kitkeminen internetissä on lähes mahdotonta. Vaikka Ladbrokes lopettaisi kansalliset palvelunsa, kukaan ei voi estää suomalaisia tai hollantilaisia käyttämästä yhtiön englanninkielisiä pelisivuja.

Ladbrokes on kannellut Suomen päätöksestä pitää kiinni pelimonopolista. Yhtiö on tehnyt komissioon jo useita kanteluja kilpailun rajoittamisesta eurooppalaisilla rahapelimarkkinoilla. Osa kanteluista on edennyt EY-tuomioistuimeen.

Vaikuttaa siltä, että EU on sallimassa kansalliset pelimonopolit, jos komission palveludirektiiviehdotus menee nykymuodossaan läpi. Peliyhtiöillä on kuitenkin vielä runsaasti aikaa lobata omaa kantaansa, Briggs vakuuttaa. Uusi direktiivi tulee voimaan aikaisintaan vuonna 2008.

Miksi sitten Ladbrokes on valmis taistelemaan niin sitkeästi peliluvan saamiseksi Suomesta? Briggsin mukaan Suomesta löytyy väkilukuun suhteutettuna eniten pelaajia maailmassa.

– He ovat ammattimaisia ja osaavia. Itse asiassa suomalaiset ovat pelaajien aatelia. Lisäksi te olette näppäriä käyttämään uutta teknologiaa. Maassa on korkea internetin sekä matkapuhelimien penetraatioaste, Briggs imartelee.

Olemme siis pelihullua kansaa. Viime vuonna suomalaiset pelasivat kahdella miljardilla eurolla. Ja potti on kasvanut vuosittain.

Ladbrokesin suunnitelmissa on rakentaa Suomeen 200 pelikioskia tai pistettä maanlaajuisesti, jos lupa joskus irtoaa. Yhtiö neuvottelee myös muutaman kotimaisen vähittäisketjun kanssa yhteistyöstä.

– Haluaisimme tulla Suomeen tekemään laillista pelitoimintaa, joka työllistäisi ja josta maksaisimme veroja. Ei meillä ole mitään aikomusta muuttaa Suomea Las Vegasiksi, Briggs sanoo.

Jos se on Ladbrokesista kiinni, taistelu suomalaisten pelieuroista jatkuu.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Joukko tv-kanavia uhkaa pian pimentyä yli 1,5 miljoonassa kodissa

  2. 2

   Suomalaismies aikoo miljonääriksi 500 päivässä – näin hän sen tekee

  3. 3

   51 Siwaa ja Valintataloa suljetaan – tässä koko lista

  4. 4

   Nämä kuitit kannattaa säästää – ”Silloin kuittien on löydyttävä”

  5. 5

   Puolet Kampin kauppakeskuksesta myydään

  6. 6

   Nyt voit ostaa Donald Trumpin omistaman Ferrarin

  7. 7

   Tesla aikoo rakentaa jopa kolme uutta jättitehdasta – Suomen saumat paranivat?

  8. 8

   Viro aikoo korottaa olutveroa 70 % parhaaseen myyntiaikaan – Olvia jännittää

  9. 9

   220 000 jäsenen ammattiliitto JHL haluaa jäsenilleen palkankorotuksen

  10. 10

   Yli 100 Siwaa ja Valintataloa on kokonaan hävinnyt vain reilussa vuodessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaismies aikoo miljonääriksi 500 päivässä – näin hän sen tekee

  2. 2

   Joukko tv-kanavia uhkaa pian pimentyä yli 1,5 miljoonassa kodissa

  3. 3

   51 Siwaa ja Valintataloa suljetaan – tässä koko lista

  4. 4

   Nämä kuitit kannattaa säästää – ”Silloin kuittien on löydyttävä”

  5. 5

   Yhä useampi menettää kotinsa – ”Ostetaan liian iso talo tai kallis asunto”

  6. 6

   Siwojen ja Valintatalojen yt:t päättyivät: 51 kauppaa lopettaa, 206 työpaikkaa katoaa

  7. 7

   Viro aikoo korottaa olutveroa 70 % parhaaseen myyntiaikaan – Olvia jännittää

  8. 8

   Asumisunelmat karkaavat: ”Monet yksinäiset vanhukset ovat loukussa”

  9. 9

   Kelan omat työntekijät huolestuivat ruuhkista: ”Jälleen yksi varoittava esimerkki”

  10. 10

   Karu arvio öljystä: Jos toukokuussa ei tapahdu, romahdus uhkaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä kuitit kannattaa säästää – ”Silloin kuittien on löydyttävä”

  2. 2

   Suomalaismies aikoo miljonääriksi 500 päivässä – näin hän sen tekee

  3. 3

   Joukko tv-kanavia uhkaa pian pimentyä yli 1,5 miljoonassa kodissa

  4. 4

   51 Siwaa ja Valintataloa suljetaan – tässä koko lista

  5. 5

   Näin suomalainen mies putoaa työelämästä – ”Ajatellaanko todella, että ihmiset haluavat elää tuilla?”

  6. 6

   Venäläismiljardöörin purjelaiva takavarikoitiin – jättimäinen merilelu maksoi 400 miljoonaa

  7. 7

   Metalliliitto: Työpaikalla pidettiin mustaa listaa työntekijöistä – levisi vahingossa kaikille

  8. 8

   Suomalaismies yritti saada 25 000 euron sairaalakuluja vakuutusyhtiöiltä – joutui mustalle listalle

  9. 9

   Uusi eläkemuoto houkuttelee työttömiä – hetken helpotus voi kostautua

  10. 10

   Pian voi alkaa hakea uutta eläketukea – 760 e/kk

  11. Näytä lisää