Taloyhtiön pihistely nakertaa asunnon arvoa

Ostajat arvostavat hyvin hoidettua taloa. Huonosti hoidetun talon asunnot myydään alehintaan.

Oletko sinä taloyhtiössäsi se, joka vastustaa kaikkea, mihin menee rahaa. Säästäväisyys voi olla hyve, mutta asiantuntijoiden mukaan rempalleen jättäminen maksaa usein paljon enemmän kuin jatkuva kunnossa pitäminen. Kiinteistövälittäjät ja kiinteistöjen hoitajat vakuuttavat, että taloista huolehtiminen kannattaa.

Kun taloyhtiötä hoidetaan pitkäjänteisesti ja suunnitelmallisesti kuntokartoitusten pohjalta, korjauksiin osataan varautua ja vältytään ikäviltä ja usein hyvin kalliilta yllätyskorjauksilta. Lisäksi hyväkuntoisessa talossa on mukava asua ja hoitaminen näkyy asunnon arvossa.

– Asunto on helpompi myydä, jos remontit on tehty. Ihmiset ovat myös valmiita maksamaan jonkin verran ekstraa siitä, että asiat ovat kunnossa, sanoo kiinteistövälitysyhtiö Habitan johtaja Tom Rindell.

– Talon yleisilme vaikuttaa hintaan. Ostajat ymmärtävät, että huoneistolle voi itsekin tehdä jotain, jollei se sellaisenaan miellytä. Sen sijaan talon hoito riippuu yhtiöstä, toteaa isännöitsijä Kjell Wikström helsinkiläisestä isännöitsijätoimisto Tapanaisesta.

Korjauksista ehkä lykätyin ja kiistellyin on putkiremontti. Se on tehtävä muutaman vuosikymmenen välein, mutta useassa yhtiössä hommiin ryhdytään vasta, kun putket ovat paukahdelleet useasta kohdasta ja vesivahinkoja on korjattu ja kuivattu. Tällaisiin hätäratkaisuihin uppoaa helposti useita tuhansia euroja.

Kiinteistömaailman toimitusjohtajan Paavo Aunolan mukaan putkiremontti on monille jonkinlainen möhkäle, johon ei oikein pysty tarttumaan ja jonka todellisia vaikutuksia on vaikea ymmärtää. Asuminen remontin keskellä ilman vettä ei houkuttele, mutta toisaalta muutto poiskin arveluttaa. Moni huolehtii myös huonekalujensa ja muun irtaimistonsa puolesta ja pelkää varkaita.

Kaikista eniten asukkaita mietityttävät kustannukset. Putkiremontin hinta-arviot liikkuvat 400–700 eurossa neliöltä. Usein hinta lasketaan myös asuntoa kohden, koska niin yhden kuin kolmen ja neljänkin huoneen asunnossa voi olla keittiön ja kylpyhuoneen vesipisteitä yhtä monta. Kiinteistömaailmassa kunnostukseen arvioidaan uppoavan noin 20 000 euroa asuntoa kohden.

Kun taloyhtiö päättää putkiremontista, asuntojen myynnissä on nähtävissä pienehkö nousupiikki, ilmenee Kiinteistömaailman kiinteistövälittäjille ja asiakkaille tekemästä kyselystä. Myyntiin ryhtyminen ei tässä vaiheessa silti välttämättä ole järkevää, sillä ostajat karsastavat remonttitaloa. Myyntiaika pitenee ja hinta heikkenee.

Toisaalta lehmänhermoiselle tämä voi olla tienaamisen paikka. Rindellin mukaan putkiremontin alla hinnoista tingitään normaalia enemmän. Jos sietää remonttia tai voi asua muutaman kuukauden muualla, ostaja voi saada sievoisen korvauksen vaivoistaan. Suurin osa välittäjistä arvioi, että tulossa oleva putkiremontti alentaa asunnon hintaa 200–400 euroa neliöltä. Vastaavasti tehty kunnostus voi nostaa huoneiston arvoa saman verran.

Sähköremontit ja erilaiset julkisivuremontit säikyttävät asukkaita selvästi vähemmän kuin putkien uusiminen. Kaikki kuitenkin kuluu ja käytännössä talo pitää rakentaa uudestaan 50–60 vuoden välein. Suomen talokeskuksen mukaan putkiremontteja tehdään nyt etenkin 1950- ja -60-luvun taloihin.

Rakennusvuoteen ei kuitenkaan kannata jumiutua, sillä remonttitarpeet voivat vaihdella melkoisesti riippuen siitä, miten talo on alun perin rakennettu ja millaista huolta siitä on pidetty.

Paitsi asianmukaisia remontteja, järkevä asukas kannattaa myös kunnollista isännöitsijää ja huoltoyhtiötä, jotka hoitavat hommansa sovitusti.

– Hyvä isännöitsijä voi olla todella arvokas taloyhtiölle. Hän saattaa tienata paljon talolle pitämällä siitä hyvää huolta tai huolehtimalla rahoitusasemasta tai liiketilojen vuokrasopimuksista. Harrastelijat voivat tulla kalliiksi, toteaa Aunola.

Sama pätee huoltoyhtiöihin. Kiinteistön hoitajilta ei myöskään pysty vaatimaan enempää kuin mitä on sovittu. Kun valitaan halvin tarjous ja palveluista pihistellään, tulos on sen mukainen. Jos huoltosopimukseen kuuluu porrashuoneen siivous joka toinen viikko, ei ole huoltoliikkeen vika, jos rappu on sotkuinen.

Järkevä asukas osallistuu taloyhtiön kokouksiin ja yrittää saada hallitukseen mahdollisimman kyvykkäät henkilöt. Hallitus vastaa kiinteistön asioiden hoidosta ja sen pätevyys on kaikkien osakkaiden etu.

Läheskään aina hallituksen kokoonpano ei ole paras mahdollinen. Usein sinne päättyy ainakin yksi purnaaja, sillä yhtiökokouksessa äänekäs tulee helposti valituksi luottamustehtävään. Vaikka hänellä on mielipiteitä, hänellä ei ehkä ole kovin paljon taitoa. Monet osaavat ihmiset eivät taas halua hallitukseen, koska he tietävät, että homma on usein työläs ja hankala. Taloyhtiön hoitamiseen voi mennä paljonkin aikaa, joten on kohtuullista, että vaivannäöstä maksetaan.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Nämä kuitit kannattaa säästää – ”Silloin kuittien on löydyttävä”

  2. 2

   Suomalaismies aikoo miljonääriksi 500 päivässä – näin hän sen tekee

  3. 3

   Yhä useampi menettää kotinsa – ”Ostetaan liian iso talo tai kallis asunto”

  4. 4

   Kommentti: Toisille pian 200 e/kk enemmän – Lindströmin eläketuki on epäreilu

  5. 5

   Ruotsin valtio valittaa: Meille maksetaan liikaa veroja

  6. 6

   Miljoonahankkeen neuvonantaja paljastaa 5 vinkkiä menestykseen

  7. 7

   Karu arvio öljystä: Jos toukokuussa ei tapahdu, romahdus uhkaa

  8. 8

   Pian voi alkaa hakea uutta eläketukea – 760 e/kk

  9. 9

   Donald Trumpin ”talvipalatsi” on huikean kallis eliittiklubi – katso hulppeat kuvat kartanosta

  10. 10

   10 hankalaa kysymystä työhaastatteluista – ja mitä niillä haetaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä kuitit kannattaa säästää – ”Silloin kuittien on löydyttävä”

  2. 2

   ”Hienostunut rikollinen juoni” ABB:ssä: Talousvastaava vei 100 miljoonaa ja katosi

  3. 3

   Pian voi alkaa hakea uutta eläketukea – 760 e/kk

  4. 4

   Karu arvio öljystä: Jos toukokuussa ei tapahdu, romahdus uhkaa

  5. 5

   Kommentti: Toisille pian 200 e/kk enemmän – Lindströmin eläketuki on epäreilu

  6. 6

   10 hankalaa kysymystä työhaastatteluista – ja mitä niillä haetaan

  7. 7

   Kreikka tarvitsee taas rahaa – näin se vaikuttaa Suomeen

  8. 8

   Näkökulma: Euron tuho voi alkaa – näin ajopuu-Suomen kohtalo ratkeaa

  9. 9

   Donald Trumpin ”talvipalatsi” on huikean kallis eliittiklubi – katso hulppeat kuvat kartanosta

  10. 10

   Kauppojen aukiolot vapautettiin – näin kävi ABC-asemien markettimyynnin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä kuitit kannattaa säästää – ”Silloin kuittien on löydyttävä”

  2. 2

   50 000 miestä parhaassa iässä ei tee töitä tai opiskele – ”Mitä heille tapahtui?”

  3. 3

   Näin suomalainen mies putoaa työelämästä – ”Ajatellaanko todella, että ihmiset haluavat elää tuilla?”

  4. 4

   Venäläismiljardöörin purjelaiva takavarikoitiin – jättimäinen merilelu maksoi 400 miljoonaa

  5. 5

   Metalliliitto: Työpaikalla pidettiin mustaa listaa työntekijöistä – levisi vahingossa kaikille

  6. 6

   Uusi eläkemuoto houkuttelee työttömiä – hetken helpotus voi kostautua

  7. 7

   Suomalaismies yritti saada 25 000 euron sairaalakuluja vakuutusyhtiöiltä – joutui mustalle listalle

  8. 8

   Sunnuntailisistä nautittu 100 vuotta – joko riittää?

  9. 9

   Kauppojen aukiolot vapautettiin – näin kävi ABC-asemien markettimyynnin

  10. 10

   Katsastuksiin ehdotetaan tiukennuksia – ”Turhia kustannuksia autoilijalle”

  11. Näytä lisää