Mitä joulupukki tuo Nokialle?

Nokia on julkistanut tämän vuoden aikana 27 uutta puhelinmallia. Viimeksi tiistaina yhtiö esitteli Monacossa kolme uutta puhelinta, jotka tulevat myyntiin ensi vuoden alussa. Ne ovat kaikki kameralla varustettuja puhelimia ja niissä on paljon uusia ominaisuuksia. 3020 ja 6020 ovat keskihintaisia puhelimia ja laajanäyttöinen 7710 hieman kalliimpi.

Uudet puhelimet vastasivat varsin hyvin markkinoiden odotuksia. Nokia pyrkii laajalla tuotevalikoimallaan tarjoamaan kaikille käyttäjille sopivia puhelimia. Avautuvilla markkinoilla kuluttajat ostavat halvemman hintaluokan puhelimia ja uusintaostomarkkinoilla kuluttajat haluavat puhelimeensa värinäytön, korkeatasoisen kameran ja monipuolisia multimediaominaisuuksia. Nokian halvimmat puhelimet maksavat alle 100 euroa ja ensi viikolla Suomessa kauppoihin tuleva uusi kommunikaattori 950 euroa.

Nokian tuotevalikoimassa yllättävintä on se, että kaupoista löytyy ainoastaan kaksi simpukkapuhelimeksi luokiteltavaa mallia. Tämän vuoden ensimmäisen neljänneksen romahduksen seurauksena Nokian johto myönsi tehneensä arviointivirheen pitäessään kiinni perinteisestä muotoilusta ja väheksyessään simpukkapuhelinten merkitystä. Nyt moni odotti Nokialta uusia simpukkamalleja, mutta niitä ei julkistettu. Väistämättä herää kysymys, onko Nokia johdon edelleenkin vaikea myöntää tekemänsä virheet?

Simpukkapuhelinten puutteeseen helpotusta tuo pian kauppoihin tuleva 7270, mutta sekin on 6260 tavoin hyvin nokialainen tulkinta simpukkapuhelimesta, mikä voi olla myös merkittävä kilpailutekijä. Nokian päätöstä suhtautua nihkeästi simpukkapuhelimiin voi perustella sillä, että kolmannen neljänneksen osavuosikatsauksessa Nokian myydyimpien puhelinten joukossa ei ollut silloin ainoa kaupassa ollut simpukkamalli 7200. Mistä tämä sitten kertoo?

Pitämällä kiinni vanhasta tavoitteestaan tuoda kauppoihin markkinoiden nykyaikaisimmat puhelimet, Nokia ottaa tietoisen riskin.

Simpukkapuhelinten suosion laskusta ei ole vielä luotettavia tietoja, mutta Nokian myynti on parantanut ja markkinaosuus kasvanut. Tuotevalikoiman puutteisiin Nokia reagoi kesällä alentamalla reippaasti pääasiassa keskihintaisten puhelinten hintoja, mikä haukkasi osan kannattavuudesta, mutta lisäsi markkinaosuutta.

Keskimääräisesti Nokian keskihintaisista ja kalliimman hintaluokan puhelimissa on enemmän uusinta teknologiaa kuin sen kilpailijoiden puhelimissa. Kaksi päivää sitten Monacossa paljastettiin, että Nokian strategia onkin nyt kytkeä ihmiset tuottavuuteen (connecting people to productivity and passion), kun taas aikaisemmin markkinointilauseena oli ihmisten välinen yhteydenpito (connecting people).

Muutos on suuri. Nokialla on enemmän äly- ja kamerapuhelimia kuin kilpailijoillaan, joten näissä puhelinkategorioissa Nokia on kilpailijoitaan edellä. Markkinatutkimusten mukaan näyttää äly- ja kamerapuhelimien kysyntä on voimakkaassa kasvussa, joten Nokia on tehnyt viisaita ja rohkeita päätöksiä.

Muotoilun merkityksestä kertoo myös se, että Nokia tuo kauppoihin sopivasti joulumarkkinoille muotimallistonsa Art Deco -tyylin mukaan suunnitellut puhelimet, joiden uskotaan kiinnostavan muotitietoisia kuluttajia. Näissäkin puhelimissa on ominaisuuksia vaikka muille jakaa.

Suuri kysymys markkinoilla on kolmannen sukupolven matkapuhelimien tulevaisuus. Ensi vaiheessa niitä käyttävät eniten bisneskäyttäjät, jotka ovat valmiita maksamaan puhelimestaan 500 euroa ja sen lisäksi vielä kalliista palveluista. 3G:n tulevaisuudessa tärkeä merkitys on myös teleoperaattoreilla, joiden kanssa Nokia on aloittanut aivan uudenlaisen tavan toimia. Yhtiön johtajat korostavat melkein kaikissa puheenvuoroissaan, kuinka tärkeitä operaattorit nyt ovat Nokialle. Suhtautumissa on tapahtunut vuoden sisällä suuri muutos.

Joulumyyntiään Nokia aikoo tehostaa myös suurella kansainvälisellä markkinointikampanjalla. Kun puhelimien hinnat laskevat ja kuluttajat saavat vähemmällä rahalla enemmän uusinta teknologiaa, nähtäväksi jää mikä merkitys on sillä, muistuttaako puhelin simpukkaa vai tulitikkurasiaa. Ehkä simpukkapuhelimien suosio olikin vain ohimenevä muoti-ilmiö ja odotettavissa on Nokian uusi nousu.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Ammattilainen heivasi Stockmannin – "Kuihtuva, syvästi tappiollinen tavaratalo"

  2. 2

   Miljardöörisijoittaja: Pankit lypsävät sinulta rahaa turhaan – sijoita sen sijaan näin

  3. 3

   HS: Useat kaapelikanavat saattavat sittenkin pimetä tiistaiyönä

  4. 4

   Viljelijät uivat syvissä vesissä: ”Tilanne pahempi kuin 90-luvun lamassa”

  5. 5

   Suomeen vuokrakatto 20 euroa neliöltä? Näin se vaikuttaisi tuensaajiin

  6. 6

   Helle: Lentolakkoa sovitellaan koko ilta

  7. 7

   Toisissa paikoissa kikytetään, toisissa ei – näin kävi Metalliliiton työpaikoilla

  8. 8

   Asuntojen hinnoissa saattaa piillä yllätyksiä – meri voi laskea arvoa jopa -20 %

  9. 9

   Kolumbia tilasi kolikoita Suomesta

  10. 10

   Pörssin päälistalle pyrkivä Suomen Hoivatilat ampaisi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Asuntojen hinnoissa saattaa piillä yllätyksiä – meri voi laskea arvoa jopa -20 %

  2. 2

   Ammattilainen heivasi Stockmannin – "Kuihtuva, syvästi tappiollinen tavaratalo"

  3. 3

   Miljardöörisijoittaja: Pankit lypsävät sinulta rahaa turhaan – sijoita sen sijaan näin

  4. 4

   Marimekon luova johtaja lopettaa

  5. 5

   Suomeen vuokrakatto 20 euroa neliöltä? Näin se vaikuttaisi tuensaajiin

  6. 6

   Toisissa paikoissa kikytetään, toisissa ei – näin kävi Metalliliiton työpaikoilla

  7. 7

   Nokia yllätti: 5g-verkkojen rakennus alkaa jo tänä vuonna

  8. 8

   Ex-kokki Tuomaksesta tuli autojen huippumyyjä – näin hän myy auton ja vähän muutakin

  9. 9

   Lääkäri näpäyttää työnantajia Fennia-lehdessä: Työkyky ei ole pajatso

  10. 10

   Neljäskin uhatuista kanavista näkyy vielä tiistaiyön jälkeen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä kuitit kannattaa säästää – ”Silloin kuittien on löydyttävä”

  2. 2

   Joukko tv-kanavia uhkaa pian pimentyä yli 1,5 miljoonassa kodissa

  3. 3

   Suomalaismies aikoo miljonääriksi 500 päivässä – näin hän sen tekee

  4. 4

   51 Siwaa ja Valintataloa suljetaan – tässä koko lista

  5. 5

   Näin suomalainen mies putoaa työelämästä – ”Ajatellaanko todella, että ihmiset haluavat elää tuilla?”

  6. 6

   Venäläismiljardöörin purjelaiva takavarikoitiin – jättimäinen merilelu maksoi 400 miljoonaa

  7. 7

   Metalliliitto: Työpaikalla pidettiin mustaa listaa työntekijöistä – levisi vahingossa kaikille

  8. 8

   Asuntovelallinen, korkosi laskutapa on muuttumassa – varaudu nousuun

  9. 9

   Yhä useampi menettää kotinsa – ”Ostetaan liian iso talo tai kallis asunto”

  10. 10

   Suomalaismies yritti saada 25 000 euron sairaalakuluja vakuutusyhtiöiltä – joutui mustalle listalle

  11. Näytä lisää