Loppuvuosi ratkaisee sijoittajan verotuksen

Ensi vuoden alussa voimaan tuleva verouudistus vaikuttaa sijoittajan verotukseen. Myyntien ajoituksella voi saavuttaa merkittäviäkin veroetuja.

Sijoittajan verovuosi katkeaa vuoden vaihteeseen. Oman säväyksensä suunnitteluun tuo ensi vuoden alussa voimaan astuva verouudistus. Tämän tietää myös esimerkkisijoittajamme Erkki, joka miettii kuumeisesti omaisuuden myyntien ja lahjoitusten ajoitusta puhtaasti verotuksellisesta näkökulmasta.

Erkki on piensijoittaja, jolle on kertynyt monenmoista omaisuutta. Hänen osakesalkustaan löytyy aikaa sitten ostettuja metsäosakkeita sekä miinuksella olevia tekno-osakkeita. Lisäksi hänellä on rakettimaisesti pörssissä muutaman vuoden sisällä nousseita arvo-osuuksia.

Erkki on kuullut, että vuoden 2005 alusta yksityishenkilöiden luovutusvoittojen laskennassa käytettävään hankintameno-olettamaan on tulossa muutos. Hankintameno-olettamaa voidaan käyttää luovutusvoiton laskennassa silloin, kun todellinen hankintahinta on hyvin pieni myyntihintaan nähden.

Vähintään kymmenen vuotta omistetun omaisuuden hankintameno-olettama alenee ensi vuoden alusta 40 prosenttiin. Vielä tänä vuonna vastaava hankintameno-olettama on 50 prosenttia.

Muutosta kompensoi kuitenkin se, että pääomatulojen verokanta putoaa vuoden vaihteessa prosenttiyksiköllä 29 prosentista 28 prosenttiin.

Käytännössä muutokset tarkoittavat sitä, että kymmenen vuoden hankintameno-olettamaa sovellettaessa luovutusvoiton verotus nousee ensi vuonna 16,8 prosenttiin myyntihinnasta. Tänä vuonna vero on 14,5 prosenttia myyntihinnasta.

Erkki miettii, onko veromuutoksilla vaikutusta hänen verotukseensa. Kannattaisiko hänen myydä metsäyhtiön osakkeet tänä vai vasta ensi vuonna?

Erkki tekee laskelman. Hän on ostanut 1 000 kappaletta metsäyhtiön osakkeita 1980-luvulla euroiksi muutettuna 1euron kappalehinnalla. Tänä päivänä osakkeiden arvo on jo 10 euroa kappaleelta. Voittoa hänelle näyttäisi kertyvän 9 euroa osakkeelta. Todellisen ostohinnan sijaan Erkki käyttää kuitenkin hankintameno-olettamaa.

Jos Erkki myy metsäyhtiön osakkeet tänä vuonna, hän maksaa myyntivoittoveroa 50 prosentin hankintameno-olettaman mukaan 1 450 euroa. Ensi vuonna veron määrä olisi 40 prosentin olettaman mukaan laskettuna 1 680 euroa. Koska tänä vuonna myytäessä verosäästöä kertyy 230 euroa, eikä osakkeiden kurssikehityskään ole varmaa, Erkki päättää toteuttaa kaupan vuoden 2004 aikana.

Myyntitappioiden verovähennys vaikuttaa Erkin myyntipäätökseen. Hän on vuonna 2001 myynyt tappiolla teknoyhtiön osakkeita, eikä myyntivoittoa ole vielä kertynyt tappiollisten kauppojen jälkeen. Ellei Erkki möisi tänä vuonna voitollisia osakkeita, hän menettäisi vuonna 2001 syntyneiden tappioiden vähennysoikeuden.

Myyntitappiot ovat vähennettävissä ainoastaan luovutusvoitoista tappion syntyvuonna ja kolmena sitä seuraavana kalenterivuotena.

Erkki miettii ostavansa samaiset tekno- ja metsäosakkeet takaisin heti ensi vuoden puolella. Samalla hän kuitenkin muistaa, että vuodenvaihteen molemmin puolin tapahtuvat saman osakelajin osakekaupat ovat verottajan suurennuslasin alla ja että perättäiset myynnit ja ostot voidaan katsoa veronkierroksi. Siksi Erkki päättää ostaa myöhemmin muita kuin aiemmin myymiään osakkeita.

Erkillä on osakesalkussa myös rakettimaisesti nousseita, muutama vuosi sitten hankittuja arvo-osuuksia. Näiden osakkeiden myyntiä Erkki siirtää ensi vuoden puolelle.

Alle kymmenen vuotta omistetun omaisuuden hankintameno-olettama ei muutu ensi vuonna, vaan se pysyy 20 prosentissa. Koska myyntivoittojen veroprosentti putoaa yhdellä prosenttiyksiköllä, alle kymmenen vuotta omistettujen osakkeiden myynti on ensi vuonna edullisempaa kuin tänä vuonna.

Joulun lähestyessä Erkki miettii, josko hän lahjoittaisi Minttu-tyttärelleen osan osakesalkkunsa sisällöstä. Fiksuna sijoittajana hän karsii tappiolliset osakkeet lahjoituksen ulkopuolelle. Niitä hänen ei kannata lahjoittaa, sillä lahjoituksen myötä Erkki menettäisi mahdollisuuden tappioiden hyödyntämiseen omassa verotuksessaan.

Toisaalta ensi vuoden alusta voimaan astuvan lakimuutoksen myötä myös tappioiden siirtäminen eteenpäin on rajoitetusti mahdollista. Tappioiden siirtäminen voi olla järkevää, mikäli Erkille ei olisi odotettavissa ensi vuonna luovutusvoittoja, mutta Mintulle sitä vastoin voittoja kertyisi.

Tappioiden siirtämisen mahdollistaa uusi säännös, jonka mukaan lahjana saatujen osakkeiden hankintahinta lasketaan lahjoittajan hankintamenosta, jos omaisuuden edelleen luovutuksesta on kulunut alle vuosi. Osakkeet ovat tässä poikkeus, sillä muun lahjana tai perintönä saadun omaisuuden hankintamenoksi katsotaan perintö- ja lahjaverotuksessa vahvistettu arvo.

Erkki muistaa kuitenkin jälleen veronkiertopykälien olemassaolon ja pidättyy tappioiden siirtämisestä Mintulle. Hän lahjoittaa Mintulle voitollisia osakkeita ja muistuttaa, ettei tämä myy lahjana saatuja osakkeita eteenpäin ennen kuin vuosi on kulunut lahjoituksesta.

Vapaaehtoisten eläkevakuutuksen kohtuullisen hyvätuloinen Erkki on ottanut ja maksanut ensimmäisen maksun 5.5.2004, joten vielä tänä ja ensi vuonna Erkin maksamiin eläkemaksuihin sovelletaan nykyisiä verosäännöksiä.

Erkki saa vähentää vuosina 2004 ja 2005 ansiotuloistaan enintään 8 500 euron vuotuiset eläkevakuutusmaksut. Tämän lisäksi Erkki saa vähentää vielä tänä vuonna puolisonsa puolesta maksamia eläkemaksuja ansiotuloistaan aina 2 500 euroon saakka.

Erkki päättää maksaa tänä vuonna vapaaehtoisia eläkemaksuja lain salliman maksimimäärän omasta ja puolisonsa puolesta. Hän vähentää maksut ansiotuloistaan, jolloin verovaikutuskin on suurempi. Erkki kuitenkin muistaa, että aikanaan eläkettä nostettaessa nyt maksettu sijoitus verotetaan tuottoineen ansiotulona.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   USU: Kaavailtu muutos asuntolainakattoon herätti huolen – ”Ei nuorella ole kesämökkiä myytäväksi”

  2. 2

   Konkarisijoittaja Tom Tukiainen, 59, pani 100 000 euroa riskillä turvapaikanhakijoihin

  3. 3

   Nyt puhuu Go! Aviationin ex-työntekijä: Syttyi käsittämätön ilmiriita

  4. 4

   ”Alkaako miesten katoaminen työvoimasta jo lapsuudessa?”

  5. 5

   Ford pelasi uhkapeliä Venäjän markkinalla, ja se alkoi kannattaa

  6. 6

   Kerrostaloasuntojen rakentamisessa hurja tahti – kuin 1970-luvun maaltamuuton aikaan

  7. 7

   Brittilehti hehkuttaa suomalaista perustulokokeilua – ongelmia kaksi

  8. 8

   Näkökulma: Sijoittajalla huolestuttavan houkuttelevat tulevaisuuden näkymät

  9. 9

   50 000 miestä parhaassa iässä ei tee töitä tai opiskele – ”Mitä heille tapahtui?”

  10. 10

   Merkel kuittaili Trumpille iPhoneista ja saksalaisautoista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nyt puhuu Go! Aviationin ex-työntekijä: Syttyi käsittämätön ilmiriita

  2. 2

   Näkökulma: Sijoittajalla huolestuttavan houkuttelevat tulevaisuuden näkymät

  3. 3

   Merkel kuittaili Trumpille iPhoneista ja saksalaisautoista

  4. 4

   Sunnuntaisuomalainen: Pimeä passikauppa näkyy Suomessa

  5. 5

   Konkarisijoittaja Tom Tukiainen, 59, pani 100 000 euroa riskillä turvapaikanhakijoihin

  6. 6

   Uutissuomalainen: Finlayson suuttui uusnatsistisen verkkokaupan myynnistä

  7. 7

   Kerrostaloasuntojen rakentamisessa hurja tahti – kuin 1970-luvun maaltamuuton aikaan

  8. 8

   Brittilehti hehkuttaa suomalaista perustulokokeilua – ongelmia kaksi

  9. 9

   Ikea pahoittelee mokaansa – israelilaiskatalogi esittelee kotia ilman naisia ja tyttöjä

  10. 10

   Näin korkojen nousu näkyisi asuntomarkkinoilla – iskisi ensin pieniin asuntoihin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sunnuntailisät pois, työpäivän pituus 12 tuntiin? ”Tehdään työtä silloin, kun sitä on”

  2. 2

   Yle: Kirjeessä koteihin jaettu oikea seteli hämmentää suomalaisia – osa palauttaa, vaikkei tarvitsisi

  3. 3

   ABC-asemien S-bonus muuttuu – ”Aion äänestää jaloillani”

  4. 4

   ”Kesämökkejä alkaa olla riesaksi asti” – FK ei halua, että omaisuutta pantataan perinnöksi

  5. 5

   50 000 miestä parhaassa iässä ei tee töitä tai opiskele – ”Mitä heille tapahtui?”

  6. 6

   Asuntokaupan 10 vaaran merkkiä – näin vältät astumasta miinaan

  7. 7

   Sunnuntailisistä nautittu 100 vuotta – joko riittää?

  8. 8

   Katsastuksiin ehdotetaan tiukennuksia – ”Turhia kustannuksia autoilijalle”

  9. 9

   Julkkisten rahoittaman lentoyhtiön kassasta katosi satoja tuhansia euroja – hakeutuu nyt konkurssiin

  10. 10

   Kuin bensaa ostaisi: Forssassa aloittaa myyjätön kauppa

  11. Näytä lisää