Valikko

Yllätys Yhdysvaltojen työmarkkinoilta, euro ennätykseen

Yhdysvaltojen työmarkkinatilasto perjantaina osoitti työpaikkojen määrän sekä kasvaneen lokakuussa selvästi odotettua enemmän että olleen ennakkotietoja suuremman myös elo- ja syyskuussa. Työpaikkojen määrä on jo kolmen kuukauden ajan lisääntynyt jotakuinkin kylliksi vastaamaan työikäisen väestön kasvua. Samalla työpaikkojen määrän kasvu on houkutellut väestöä takaisin työmarkkinoille, mikä nosti työttömyysasteen 5,5 prosentista 5,6 prosenttiin.

Työpaikkojen määrän kasvu ylitti odotukset osittain myös sen takia, että rakennusalan työpaikat ovat lisääntyneet ainakin tilapäisesti 70000 paikalla hirmumyrskyjen aiheuttamien korjaustöiden nostamina. Markkinat palkitsivat työpaikkojen lisääntymisen obligaatiokorkojen nopealla nousulla ja dollarin samanaikaisella sukelluksella. Työmarkkinoiden vauhdin kiihtyminen lisää inflaatiopaineita Yhdysvaltojen talouteen. Myös paineet Federal Reserven koronnostoon lisääntyivät selvästi, ja keskiviikon koronnosto on käytännössä varma, vain sen suuruus herättää enää kysymyksiä. Presidentinvallienvuoksi varovasti jarrutellut Fed saattaa nostaa korkoa kerralla 0,5 prosenttiyksikköä kohentaakseen rahapolitiikkansa uskottavuutta.

Markkinoita liikuttavat uutiset ovat olleet viikonloppuna vähissä. Palestiinalaisten presidentti Jasser Arafat on joko koomassa, kunnossa tai kuollut, ja valtataistelu eri ryhmien välillä kiihtyy. Yhdysvallat on hyökännyt Fallujaan, ja saanut osan kaupungista valtaansa mutta Irakin tilanne on ja pysyy monimutkaisena, ja öljymarkkinat siksi varpaillaan. West Texas kallistui perjantaina 49 dollarista 49,5 dollariin ja Brent 44,5 dollarista 45 dollariin tynnyriltä. Japanissa on koettu jälleen uusi maanjäristys, vailla suurempia vahinkoja. Honda on ilmoittanut lisäävänsä tuotantoa Kiinassa, ja amerikkalainen puhelinoperaattori SBC Communications varoittaa irtisanomisista. Viikko jää hajanaiseksi torstain ollessa vapaapäivä eräissä Euroopan maissa ja pohjois-Amerikassa.

Osakemarkkinoilla amerikkalaisosakkeet sahailivat perjantaina. Dow Jones kävi prosentin nousussa joka laantui 0,2 prosentin kautta 0,7 prosenttiin, S&P 500 kirjasi nousua 0,4 prosenttia käytyään 0,8 ja Nasdaq 0,8 prosenttia käytyään 1,2 prosentissa. Korkojen nousu ja dollarin sukellus pilasivat osakemarkkinoidenkin tunnelmaa. Aasiassa heikentyvä dollari on painanut vientiodotuksia, NIkkei on laskenut 0,7, Topix 0,9 ja Kospi peräti kaksi prosenttia. Hang Seng on sinnitellyt hienoisessa nousussa. Eurooppa etsii suuntaa dollarin heikentymisestä joka painaa erityisesti vientialoja.

Korkomarkkinoilla Yhdysvaltojen kaksivuotinen lainatuotto ponkaisi työllisyyslukujen jälkeen 2,6 prosentista 2,78 prosenttiin. Kymmenvuotinen kipusi 4,07 prosentista 4,25 prosentin kautta 4,19 prosenttiin. Saksan kaksivuotinen kiri perjantaina 2,42 prosentista 2,49 prosenttiin ja kymmenvuotinen 3,85 prosentista 3,90 prosenttiin. Rahamarkkinoilla on silti rauhallista, vuoden talletuskorko on 2,30 prosentissa ja korkotermiinit uskovat EKP:n pidättäytyvän koronnostosta ainakin ensi kevääseen.

Valuuttamarkkinoilla dollari on sukeltanut 106 jenistä 105,4 jeniin käytyään heti työllisyystilaston jälkeen 106,6 jenissä. Euro painui tilaston jälkeen 1,285 dollarista 1,275 dollariin mutta ponkaisi takaisin ja on jo 1,30 dollarin tuntumassa. Tämä pääasiassa psykologinen raja saattaa murtua tänään. Japanin keskuspankki on vihjannut, että dollarin tukemiselle ei ole niin vahvaa tarvetta kuin viime keväänä.

Lehtitietojen mukaan Japanin vientiteollisuus on budjetoinut dollarin keskikurssiksi huhtikuussa alkaneena tilivuonna noin 105 - 106 jeniä, ja tähän asti kurssi on ollut keskimäärin 109,5 jeniä. 105 jeniä saattaa kuitenkin olla tärkeä psykologinen taso.

Euron jeniarvolla on vähemmän merkitystä Japanin taloudelle, vahvempi euro antaa ainakin japanilaisille sijoittajille mukavanlaisia sijoitus- ja korkotuottoja. Euro vahvistui perjantaina jeniin nähden hieman ja on kivunnut 136,5 jenistä hieman alle 137 jeniin.

Viikon tilastoanti jää niukaksi, ja päätapahtuma on Federal Reserven johtokunnan korkopäätös keskiviikkoiltana. Korko noussee 0,25 prosenttiyksikköä, joskin 0,5 prosenttiyksikköä on myös mahdollinen. G10-maiden keskuspankkien johtajat kokoontuvat tänään Baselissa ja saattavat antaa lausuntoja dollarin kurssista varsinkin jos euro ylittää 1,30 tason. Yhdysvalloista saadaan keskiviikkona syyskuun kauppatase, ja perjantaina lokakuun vähittäismyynti.

Euroalueen tärkeimmät tiedot ovat Saksan lokakuun kuluttajahinnat ja talouselämän odotusten ZEW-indeksi huomenna, Ranskan teollisuustuotanto keskiviikkona ja Saksan heinä-syyskuun kokonaistuotanto torstaina. Perjantaina ovat luvassa Ranskan ja Espanjan inflaatiotiedot lokakuulta ja koko euroalueen heinä-syyskuun kokonaistuotanto.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Nämä Siwat ja Valintatalot muuttuvat K-marketeiksi tammikuussa – katso koko lista

  2. 2

   Kodin1-tavaratalon sivuille ilmestyi viesti: ”Pian täällä taas...”

  3. 3

   Taliseteli aiheutti kohun Britanniassa – keskuspankki ”suhtautuu huoleen erittäin vakavasti”

  4. 4

   Kemijärven sillan ja Turun sairaalan betoniongelman syy selvisi: liikaa ilmaa

  5. 5

   Suomi hävisi roaming-äänestyksessä

  6. 6

   Koeaika on pian yhä pidempi – ”Pitäisi sanoa selkeästi, mikä meni pieleen”

  7. 7

   Lukoil-johtaja: Venäjä päättää öljyleikkauksista ensi viikolla

  8. 8

   Nordea selvitti, kuinka paljon joulu maksaa suomalaiselle – onko oma joulubudjettisi isompi vai pienempi?

  9. 9

   Nordea: Vienti ei riitä nostamaan työllisyyttä hallituksen tavoitteisiin

  10. 10

   Sijoittajat varuillaan ennen Italian äänestystä – 8 pankkia vaarassa kaatua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä Siwat ja Valintatalot muuttuvat K-marketeiksi tammikuussa – katso koko lista

  2. 2

   Nordea selvitti, kuinka paljon joulu maksaa suomalaiselle – onko oma joulubudjettisi isompi vai pienempi?

  3. 3

   Kemijärven sillan ja Turun sairaalan betoniongelman syy selvisi: liikaa ilmaa

  4. 4

   Kodin1-tavaratalon sivuille ilmestyi viesti: ”Pian täällä taas...”

  5. 5

   Koeaika on pian yhä pidempi – ”Pitäisi sanoa selkeästi, mikä meni pieleen”

  6. 6

   Erikoinen tilanne autokaupassa: 1500 uutta Porschea myydään käytettyinä

  7. 7

   Suomen ilmasto on myrkkyä autoille – arvaatko, mikä lämpötila on pahin?

  8. 8

   Neljä suurkaupunkia aikoo kieltää dieselautot

  9. 9

   Suomalaiset saavat liikaa palkkaa? ”Perheen elo muuttuu selviytymistaisteluksi”

  10. 10

   Sato myi lähes 300 vuokra-asuntoa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kelan pääjohtaja SK:lle ”Miksi ylläpidämme järjestelmää, joka maksaa ihmiselle olemisesta?

  2. 2

   Vakava varoitus Suomelle: ”Nämä kotitaloudet erityisen haavoittuvia”

  3. 3

   Nyt se on lopullista: koeaika menee uusiksi

  4. 4

   Katso, kuulutko velkaisten riskiryhmään – tämä raja ei saisi ylittyä

  5. 5

   Ville, 33, kasvatti menestyvän bisneksen Kiinaan – kuukaudessa 8 000 pakettia elektroniikkaa Suomeen

  6. 6

   Suomalaiset saavat liikaa palkkaa? ”Perheen elo muuttuu selviytymistaisteluksi”

  7. 7

   Kevytmaito, kahvi, meetwursti, konetiskiaine... Näin paljon arkisten tuotteiden hinnat nousivat 10 vuodessa

  8. 8

   Nobel-voittaja Bengt Holmström: Suomalaiset saavat liikaa palkkaa

  9. 9

   Miten saa mukavan paikan lentokoneeseen? 7 keinoa

  10. 10

   Vastike vain 1 euron – tällaisessa taloyhtiössä se on mahdollista

  11. Näytä lisää