Yllätys Yhdysvaltojen työmarkkinoilta, euro ennätykseen

Yhdysvaltojen työmarkkinatilasto perjantaina osoitti työpaikkojen määrän sekä kasvaneen lokakuussa selvästi odotettua enemmän että olleen ennakkotietoja suuremman myös elo- ja syyskuussa. Työpaikkojen määrä on jo kolmen kuukauden ajan lisääntynyt jotakuinkin kylliksi vastaamaan työikäisen väestön kasvua. Samalla työpaikkojen määrän kasvu on houkutellut väestöä takaisin työmarkkinoille, mikä nosti työttömyysasteen 5,5 prosentista 5,6 prosenttiin.

Työpaikkojen määrän kasvu ylitti odotukset osittain myös sen takia, että rakennusalan työpaikat ovat lisääntyneet ainakin tilapäisesti 70000 paikalla hirmumyrskyjen aiheuttamien korjaustöiden nostamina. Markkinat palkitsivat työpaikkojen lisääntymisen obligaatiokorkojen nopealla nousulla ja dollarin samanaikaisella sukelluksella. Työmarkkinoiden vauhdin kiihtyminen lisää inflaatiopaineita Yhdysvaltojen talouteen. Myös paineet Federal Reserven koronnostoon lisääntyivät selvästi, ja keskiviikon koronnosto on käytännössä varma, vain sen suuruus herättää enää kysymyksiä. Presidentinvallienvuoksi varovasti jarrutellut Fed saattaa nostaa korkoa kerralla 0,5 prosenttiyksikköä kohentaakseen rahapolitiikkansa uskottavuutta.

Markkinoita liikuttavat uutiset ovat olleet viikonloppuna vähissä. Palestiinalaisten presidentti Jasser Arafat on joko koomassa, kunnossa tai kuollut, ja valtataistelu eri ryhmien välillä kiihtyy. Yhdysvallat on hyökännyt Fallujaan, ja saanut osan kaupungista valtaansa mutta Irakin tilanne on ja pysyy monimutkaisena, ja öljymarkkinat siksi varpaillaan. West Texas kallistui perjantaina 49 dollarista 49,5 dollariin ja Brent 44,5 dollarista 45 dollariin tynnyriltä. Japanissa on koettu jälleen uusi maanjäristys, vailla suurempia vahinkoja. Honda on ilmoittanut lisäävänsä tuotantoa Kiinassa, ja amerikkalainen puhelinoperaattori SBC Communications varoittaa irtisanomisista. Viikko jää hajanaiseksi torstain ollessa vapaapäivä eräissä Euroopan maissa ja pohjois-Amerikassa.

Osakemarkkinoilla amerikkalaisosakkeet sahailivat perjantaina. Dow Jones kävi prosentin nousussa joka laantui 0,2 prosentin kautta 0,7 prosenttiin, S&P 500 kirjasi nousua 0,4 prosenttia käytyään 0,8 ja Nasdaq 0,8 prosenttia käytyään 1,2 prosentissa. Korkojen nousu ja dollarin sukellus pilasivat osakemarkkinoidenkin tunnelmaa. Aasiassa heikentyvä dollari on painanut vientiodotuksia, NIkkei on laskenut 0,7, Topix 0,9 ja Kospi peräti kaksi prosenttia. Hang Seng on sinnitellyt hienoisessa nousussa. Eurooppa etsii suuntaa dollarin heikentymisestä joka painaa erityisesti vientialoja.

Korkomarkkinoilla Yhdysvaltojen kaksivuotinen lainatuotto ponkaisi työllisyyslukujen jälkeen 2,6 prosentista 2,78 prosenttiin. Kymmenvuotinen kipusi 4,07 prosentista 4,25 prosentin kautta 4,19 prosenttiin. Saksan kaksivuotinen kiri perjantaina 2,42 prosentista 2,49 prosenttiin ja kymmenvuotinen 3,85 prosentista 3,90 prosenttiin. Rahamarkkinoilla on silti rauhallista, vuoden talletuskorko on 2,30 prosentissa ja korkotermiinit uskovat EKP:n pidättäytyvän koronnostosta ainakin ensi kevääseen.

Valuuttamarkkinoilla dollari on sukeltanut 106 jenistä 105,4 jeniin käytyään heti työllisyystilaston jälkeen 106,6 jenissä. Euro painui tilaston jälkeen 1,285 dollarista 1,275 dollariin mutta ponkaisi takaisin ja on jo 1,30 dollarin tuntumassa. Tämä pääasiassa psykologinen raja saattaa murtua tänään. Japanin keskuspankki on vihjannut, että dollarin tukemiselle ei ole niin vahvaa tarvetta kuin viime keväänä.

Lehtitietojen mukaan Japanin vientiteollisuus on budjetoinut dollarin keskikurssiksi huhtikuussa alkaneena tilivuonna noin 105 - 106 jeniä, ja tähän asti kurssi on ollut keskimäärin 109,5 jeniä. 105 jeniä saattaa kuitenkin olla tärkeä psykologinen taso.

Euron jeniarvolla on vähemmän merkitystä Japanin taloudelle, vahvempi euro antaa ainakin japanilaisille sijoittajille mukavanlaisia sijoitus- ja korkotuottoja. Euro vahvistui perjantaina jeniin nähden hieman ja on kivunnut 136,5 jenistä hieman alle 137 jeniin.

Viikon tilastoanti jää niukaksi, ja päätapahtuma on Federal Reserven johtokunnan korkopäätös keskiviikkoiltana. Korko noussee 0,25 prosenttiyksikköä, joskin 0,5 prosenttiyksikköä on myös mahdollinen. G10-maiden keskuspankkien johtajat kokoontuvat tänään Baselissa ja saattavat antaa lausuntoja dollarin kurssista varsinkin jos euro ylittää 1,30 tason. Yhdysvalloista saadaan keskiviikkona syyskuun kauppatase, ja perjantaina lokakuun vähittäismyynti.

Euroalueen tärkeimmät tiedot ovat Saksan lokakuun kuluttajahinnat ja talouselämän odotusten ZEW-indeksi huomenna, Ranskan teollisuustuotanto keskiviikkona ja Saksan heinä-syyskuun kokonaistuotanto torstaina. Perjantaina ovat luvassa Ranskan ja Espanjan inflaatiotiedot lokakuulta ja koko euroalueen heinä-syyskuun kokonaistuotanto.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Suomeen vuokrakatto 20 euroa neliöltä? Näin se vaikuttaisi tuensaajiin

  2. 2

   Miljardöörisijoittaja: Pankit lypsävät sinulta rahaa turhaan – sijoita sen sijaan näin

  3. 3

   Toisissa paikoissa kikytetään, toisissa ei – näin kävi Metalliliiton työpaikoilla

  4. 4

   Ekonomisti: Suomen talouskasvu tarvitsee maahanmuuttajia

  5. 5

   Marimekon luova johtaja lopettaa

  6. 6

   Ex-kokki Tuomaksesta tuli autojen huippumyyjä – näin hän myy auton ja vähän muutakin

  7. 7

   Ekonomisti löi huutomerkin luottamuslukuihin – ”Kasvukausi käsillä”

  8. 8

   New York Times: Yhdysvaltojen talous ei kasva Trumpin lupaamaa tahtia

  9. 9

   Asuntojen hinnoissa saattaa piillä yllätyksiä – meri voi laskea arvoa jopa -20 %

  10. 10

   Norwegian aloittaa suorat lennot Euroopasta Yhdysvaltoihin - Liput halvimmillaan noin 60 euroa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Asuntojen hinnoissa saattaa piillä yllätyksiä – meri voi laskea arvoa jopa -20 %

  2. 2

   Miljardöörisijoittaja: Pankit lypsävät sinulta rahaa turhaan – sijoita sen sijaan näin

  3. 3

   Nokia yllätti: 5g-verkkojen rakennus alkaa jo tänä vuonna

  4. 4

   Marimekon luova johtaja lopettaa

  5. 5

   Lääkäri näpäyttää työnantajia Fennia-lehdessä: Työkyky ei ole pajatso

  6. 6

   Ex-kokki Tuomaksesta tuli autojen huippumyyjä – näin hän myy auton ja vähän muutakin

  7. 7

   Velkaneuvoja LM:lle: Tästä syystä asuntovelalliset joutuvat maksuvaikeuksiin

  8. 8

   Näkökulma: Viis sijoittajavastuusta, pian Suomi pelastaa taas finanssipelureita

  9. 9

   Yle: Jättiliitto vaatii naisvaltaisten alojen palkkoihin kuoppakorotusta

  10. 10

   Norwegian aloittaa suorat lennot Euroopasta Yhdysvaltoihin - Liput halvimmillaan noin 60 euroa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä kuitit kannattaa säästää – ”Silloin kuittien on löydyttävä”

  2. 2

   Joukko tv-kanavia uhkaa pian pimentyä yli 1,5 miljoonassa kodissa

  3. 3

   Suomalaismies aikoo miljonääriksi 500 päivässä – näin hän sen tekee

  4. 4

   51 Siwaa ja Valintataloa suljetaan – tässä koko lista

  5. 5

   Näin suomalainen mies putoaa työelämästä – ”Ajatellaanko todella, että ihmiset haluavat elää tuilla?”

  6. 6

   Venäläismiljardöörin purjelaiva takavarikoitiin – jättimäinen merilelu maksoi 400 miljoonaa

  7. 7

   Metalliliitto: Työpaikalla pidettiin mustaa listaa työntekijöistä – levisi vahingossa kaikille

  8. 8

   Asuntovelallinen, korkosi laskutapa on muuttumassa – varaudu nousuun

  9. 9

   Yhä useampi menettää kotinsa – ”Ostetaan liian iso talo tai kallis asunto”

  10. 10

   Suomalaismies yritti saada 25 000 euron sairaalakuluja vakuutusyhtiöiltä – joutui mustalle listalle

  11. Näytä lisää