Valikko

Paikallinen leipomo kerää isojen murut ja elää hyvin

Pienten leipomojen pelastus on suurten toimijoiden halu keskittyä harvoihin sarjatuotteisiin, mikä on kaventanut kaupan valikoimaa ja vaihtoehtoja. Tähän pakatun kahvileivän mentävään aukkoon on Reijo Alanderin ja Tapio Simolan omistama Jussinhannan Leipä osunut omalla markkina-alueellaan, Tampereella ja lähikunnissa.

Myös leipomotuotteiden irtomyynti on jäänyt lähileipomoiden katettavaksi.

Vähittäiskaupan ohessa Jussinhannan Leivän toinen tukijalka on suurkeittiöt eli henkilöstöravintolat ja kahvilat. Niihin myyntiä tosin uhkaa nyt Keski-Euroopasta Suomenkin markkinoille ilmaantuneet puolivalmiit sämpylä- ja pullapakasteet.

Parhaimmillaan Pirkanmaalla on toiminut peräti yli 50 leipomoa. Nyt yrityksiä on alun neljättäkymmentä. Ala on ankarasti kilpailtu ja myös kauppakokojen muutos vaikuttaa.

– Mekin olemme menettäneet lähikauppojen häviämisen takia kymmeniä asiakkaita, myyntipäällikkö Tapio Simola toteaa.

– On oltu varovaisia, eikä olla innostuttu uusista tuulista. Onhan niitä kaikenlaisia ajatuksia ollut hiivattomasta leivästä, luomusta… Realismi niistä on vielä kaukana, Simola sanoo.

– Sitten, kun viikatteella niitetään, härillä kynnetään ja kivillä jauhetaan, voidaan puhua luomusta, lisää leipomon toimitusjohtaja Reijo Alander.

Luomuleivän osuus myynnistä laskee koko ajan ja parhaimmillaankin se on ollut vain kahden prosentin pintaan, muistuttavat Jussinhannan Leivän herrat.

Jussinhannan Leipä voi hyvin. Tämän vuoden kasvuksi Simola arvioi 15–20 prosenttia. Liikevaihto noussee lähemmäs kahta miljoonaa euroa. Henkilöstö on nuorentunut sitä mukaa, kun vanhat työntekijät ovat jääneet pois.

– Kilpailijalle ei ole kukaan lähtenyt, Alander toteaa tyytyväisenä.

Tällä hetkellä Jussinhannan Leivän palkkalistoilla on kaikkiaan parikymmentä henkilöä.

– Meillä eletään murusista, jotka putoavat isojen leipureiden pöydiltä, Tapio Simola luonnehtii markkinatilannetta.

– Ja viime vuosina murut ovat suurentuneet, hän jatkaa.

Reijo Alander ja Tapio Simola perustivat leipomonsa parikymmentä vuotta sitten. Vauhtia Jussinhannan Leipä sai aloittamalla ensimmäisenä koko maassa lauantaileipomisen. Perässä ovat tulleet muut leipomot yksi toisensa jälkeen.

– Kun marginaalisista osuuksista taistellaan, henkilökohtaiset suhteet ovat tärkeitä, Reijo Alander muistuttaa. Merkittävä pääoma on myös venymiskykyinen henkilökunta.

– Kauppaa tehdään ketjujen ulkopuolella, yksityisten kauppiaiden kanssa, jolloin tilaukset tulevat viime hetkellä. Niiden ehdoilla toimitaan.

Matalan tuoton alalla toimiessa tärkeä taito on myös hallita yrityksen kulurakenteet. Jussinhannan Leivän kuluista helpostikin puolet on palkkakuluja, sesonkiaikaan jopa enemmän.

Kommentit

    Näytä lisää

    Näitä luetaan!

    1. 1

      WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

    2. 2

      Alkon kilpailutus hämmentää: 100-vuotiaan Suomen juhlalikööriksi virolainen Vana Tallinn

    3. 3

      Keskiansio 160 000 euroa vuodessa – tämä ammattiryhmä vaatii lakoilla lisää

    4. 4

      Leikkaukset iskivät lapsilisään – mitä menetetyllä summalla saisi?

    5. 5

      Raju luku lapsilisien leikkauksista – ”Lisäävät pienituloisuutta”

    6. 6

      Kodin1-tavaratalon sivuille ilmestyi viesti: ”Pian täällä taas...”

    7. 7

      Koeaika on pian yhä pidempi – ”Pitäisi sanoa selkeästi, mikä meni pieleen”

    8. 8

      Taliseteli aiheutti kohun Britanniassa – keskuspankki ”suhtautuu huoleen erittäin vakavasti”

    9. 9

      Nämä Siwat ja Valintatalot muuttuvat K-marketeiksi tammikuussa – katso koko lista

    10. 10

      Kemijärven sillan ja Turun sairaalan betoniongelman syy selvisi: liikaa ilmaa

    11. Näytä lisää
    1. 1

      WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

    2. 2

      Keskiansio 160 000 euroa vuodessa – tämä ammattiryhmä vaatii lakoilla lisää

    3. 3

      Alkon kilpailutus hämmentää: 100-vuotiaan Suomen juhlalikööriksi virolainen Vana Tallinn

    4. 4

      Kodin1-tavaratalon sivuille ilmestyi viesti: ”Pian täällä taas...”

    5. 5

      Kemijärven sillan ja Turun sairaalan betoniongelman syy selvisi: liikaa ilmaa

    6. 6

      Nämä Siwat ja Valintatalot muuttuvat K-marketeiksi tammikuussa – katso koko lista

    7. 7

      Leikkaukset iskivät lapsilisään – mitä menetetyllä summalla saisi?

    8. 8

      Raju luku lapsilisien leikkauksista – ”Lisäävät pienituloisuutta”

    9. 9

      Koeaika on pian yhä pidempi – ”Pitäisi sanoa selkeästi, mikä meni pieleen”

    10. 10

      Taliseteli aiheutti kohun Britanniassa – keskuspankki ”suhtautuu huoleen erittäin vakavasti”

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Kelan pääjohtaja SK:lle ”Miksi ylläpidämme järjestelmää, joka maksaa ihmiselle olemisesta?

    2. 2

      Vakava varoitus Suomelle: ”Nämä kotitaloudet erityisen haavoittuvia”

    3. 3

      WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

    4. 4

      Nyt se on lopullista: koeaika menee uusiksi

    5. 5

      Katso, kuulutko velkaisten riskiryhmään – tämä raja ei saisi ylittyä

    6. 6

      Ville, 33, kasvatti menestyvän bisneksen Kiinaan – kuukaudessa 8 000 pakettia elektroniikkaa Suomeen

    7. 7

      Suomalaiset saavat liikaa palkkaa? ”Perheen elo muuttuu selviytymistaisteluksi”

    8. 8

      Keskiansio 160 000 euroa vuodessa – tämä ammattiryhmä vaatii lakoilla lisää

    9. 9

      Kevytmaito, kahvi, meetwursti, konetiskiaine... Näin paljon arkisten tuotteiden hinnat nousivat 10 vuodessa

    10. 10

      Nobel-voittaja Bengt Holmström: Suomalaiset saavat liikaa palkkaa

    11. Näytä lisää