Valikko

Öljy on edelleenVenäjän talouden perusta

Öljy vetää edelleen Venäjän talouskasvua joka on parin viime vuoden mittaan vakiintunut reaalisesti kahdeksan prosentin tienoille vuodessa. Raakaöljyn, öljytuotteiden ja maakaasun osuus Venäjän viennistä on edelleen yli puolet, vaikka kokonaisviennin arvo on lähes kaksinkertaistunut parissa vuodessa.

Vuoden 2002 tammi–maaliskuussa Venäjä vei hieman alle 22 miljardin dollarin arvosta, mistä raakaöljyä oli noin 5,5 ja muita energiatuotteita reilut kuusi miljardia. Tämän vuoden huhti-kesäkuussa viennin arvo oli jo vajaat 42 miljardia, josta raakaöljyä 13 ja muita energiatuotteita noin yhdeksän miljardia. Energian osuus koko viennistä on pysynyt 54 prosentin tuntumassa, korkeimmillaan se on yltänyt 59 prosenttiin.

Koska raakaöljyn maailmanmarkkinahinta määritellään dollareina, on Venäjän talous ollut pitkään huomattavan sitoutunut dollariin. Pääosa Venäjän ulkomaankaupasta suuntautuu kuitenkin Eurooppaan ja euroalueelle, mikä lisää tasaisesti euron merkitystä.

Vuonna 2003 oli Euroopan osuus Venäjän yhteensä noin 190 miljardin dollarin arvoisesta viennistä ja tuonnista noin 100 miljardia. Entisten IVY-maiden osuus oli vähän alle ja muun Aasian vähän yli 30 miljardia, ja Amerikoihin Venäjän kaupasta suuntautui vain noin kymmenen miljardin dollarin arvosta vientiä ja tuontia. Dollarin heikentyminen suhteessa euroon on kuitenkin heikentänyt sen Euroopan-kaupan vaihtosuhdetta, ja vienti Eurooppaan oli viime vuonna yhteensä 70 miljardia dollaria tuonnin jäätyä alle 30 miljardiin. Vielä vuonna 1999 viennin määrä oli nelisenkymmentä miljardia ja tuonnin noin 20 miljardia dollaria.

Euroopan merkitys Venäjän ulkomaankaupassa onkin tärkeä syy muutokseen Venäjän keskuspankin valuuttapolitiikassa. Pankki ilmoitti viime viikolla että se lakkaa vakauttamasta ruplan arvoa suhteessa vain dollariin ja ryhtyy vahtimaan ruplan vakautta suhteessa toistaiseksi määrittelemättömään valuuttakoriin. Tämä merkitsee, että rupla melkoisella varmuudella vakiintuu suhteessa euroon mutta alkaa vastaavasti vaihdella enemmän suhteessa dollariin. Euro on kahden viime vuoden mittaan kivunnut 28 ruplasta 36 ruplaan dollarin arvon pysyttyä 28 ja 32 ruplan välillä.

Valuuttapolitiikan muutos merkitsee myös selvää poliittista siirtoa. EU on paitsi Venäjän tärkein kauppakumppani myös luonteva potentiaalinen yhteistyökumppani. Euroopan teollisuus tarvitsee Venäjän raaka-ainevarantoja, ja läntinen taitotieto auttaisi Venäjää tehostamaan esimerkiksi energiantuotantoa, jonka infrastruktuuri kaipaa korjausta. Yhteistyö Venäjän kanssa keventäisi myös Länsi-Euroopan riippuvuutta Persianlahden öljyvarannoista. Läntiset investoinnit myös todennäköisesti auttaisivat monipuolistamaan Venäjän elinkeinorakennetta ja vähentämään maan riippuvuutta energian viennistä.

Euroopan suunnan lisäksi Venäjä hyötyy myös Kiinan nopeasta talouskasvusta ja sen mukanaan tuomasta öljytarpeesta. Kiina tarvitsee paitsi energiaa myös raaka-aineita muoviteollisuudelleen, ja kauppavaihto Venäjän ja Kiinan välillä on kasvanut viime vuosina nopeasti. Vuotuinen vienti Kiinaan on kivunnut vuoden 1999 kolmesta lähes kahdeksaan miljardiin dollariin ja tuonti miljardista lähelle kolmea miljardia.

Vienti Japaniin on pysynyt parissa miljardissa ja tuonti kivunnut miljardista puoleentoista. Persianlahden tilanne on kuitenkin lisännyt Japanin kiinnostusta Venäjän öljyyn, ja japanilaisella rahoituksella Siperiasta Tyynen Valtameren rannalle rakennettavaa putkea valmistellaan.

Venäjän kansainvälisen integraation tiellä on kuitenkin vielä suuria rakenteellisia esteitä. Lainsäädäntöjärjestelmä ei rohkaise investoimaan, ja huomattava määrä yksityistä venäläistäkin pääomaa on virrannut maasta turvaan poliittisilta häiriöiltä ja ruplan arvomuutoksilta.

Yhteistyö Japanin, Kiinan ja Euroopan kanssa on kuitenkin eduksi sekä Venäjälle että sen yhteistyökumppaneille, joten niiden taloudellisen yhteistyön syventyminen todennäköisesti jatkuu lähivuosina. Japanin suuntaan on esimerkiksi viitteitä siitä, että maat pääsevät sopuun toisen maailmansodan päätösvaiheista periytyvistä riidoistaan ja solmivat investointien tärkeimmän edellytyksen, keskinäisen rauhansopimuksen.

Euroopan suuntaan yhteistyö laajenee ja muuttuu koko ajan monimuotoisemmaksi, ja paras todiste euron merkityksen noususta on ilmoitettu valuuttapolitiikan muutos. Yhteistyön tiellä on kuitenkin vielä paljon riskejä, joista Ukrainan tilanteen kärjistyminen on tällä hetkellä puhuttelevin esimerkki.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Kyösti Kakkonen Karjalaisessa: Työntekijät nousevat pian kapinaan ay-liikettä vastaan

  2. 2

   Stark sulkee kuusi myymälää – irtisanoo jopa 160

  3. 3

   Sähköinen postilaatikko kerää kritiikkiä: ”Pitää olla mahdollisuus asioida miten parhaiten sopii”

  4. 4

   Näkökulma: Liian pieni osa kasvusta valuu palkkoihin – toteutuuko Marxin ennustus?

  5. 5

   Autojen ominaisuudesta tuli ongelma – piti säästää energiaa, voikin aiheuttaa kolareita

  6. 6

   Paperiosakkeet hukassa? Sampo antoi lisäaikaa

  7. 7

   Tuloerojen kuilu: Rikkaimmat +70 % – köyhimmät +30 %

  8. 8

   Helsingissä reipas pörssipäivä, Nokia ja Kotipizza ponkaisivat

  9. 9

   Yle: Kodin1-nimen ostaja selvisi – aikoo kilpailla hinnoilla

  10. 10

   IMF huolissaan: Velkaantuminen lisännyt kotitalouksien haavoittuvuutta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näkökulma: Liian pieni osa kasvusta valuu palkkoihin – toteutuuko Marxin ennustus?

  2. 2

   Stark sulkee kuusi myymälää – irtisanoo jopa 160

  3. 3

   Yle: Kodin1-nimen ostaja selvisi – aikoo kilpailla hinnoilla

  4. 4

   Kyösti Kakkonen Karjalaisessa: Työntekijät nousevat pian kapinaan ay-liikettä vastaan

  5. 5

   Autojen ominaisuudesta tuli ongelma – piti säästää energiaa, voikin aiheuttaa kolareita

  6. 6

   Tärkeän lääkkeen hinta 23-kertaistui – yhtiölle sakot nimikikkailusta

  7. 7

   Jättikauppa: Konecranes myy nosturiyhtiön

  8. 8

   Tuloerojen kuilu: Rikkaimmat +70 % – köyhimmät +30 %

  9. 9

   Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

  10. 10

   ”Vei mahdollisuuden huippu-uraan” – entinen opiskelija vaatii Oxfordin yliopistolta miljoonakorvauksia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

  2. 2

   Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

  3. 3

   Nyt se on lopullista: koeaika menee uusiksi

  4. 4

   Keskiansio 160 000 euroa vuodessa – tämä ammattiryhmä vaatii lakoilla lisää

  5. 5

   Alkon kilpailutus hämmentää: 100-vuotiaan Suomen juhlalikööriksi virolainen Vana Tallinn

  6. 6

   Suomalaiset saavat liikaa palkkaa? ”Perheen elo muuttuu selviytymistaisteluksi”

  7. 7

   Kevytmaito, kahvi, meetwursti, konetiskiaine... Näin paljon arkisten tuotteiden hinnat nousivat 10 vuodessa

  8. 8

   Nobel-voittaja Bengt Holmström: Suomalaiset saavat liikaa palkkaa

  9. 9

   20-vuotiaita autoja huristelee Suomen teillä paljon – tiedätkö, onko yleisin malli Golf, Astra vai Corolla?

  10. 10

   Suomen ilmasto on myrkkyä autoille – arvaatko, mikä lämpötila on pahin?

  11. Näytä lisää