Petteri Luodon matkahuippukokkien kisaanon loppurutistusta vailla

Kokkien maailmanmestaruuskilpailuun, Bocuse d’Or -mittelöön tammikuussa matkaavalla Petteri Luodolla häämöttää loppusuora. Kilpailuannoksia on suunniteltu, hiottu, muuteltu ja taas hiottu jo vuoden verran.

– On upeaa, kun kilpailupäivä Lyonissa viimein koittaa. Hienoa päästä tekemään eikä vain harjoitella, Palace Gourmet’n keittiömestarina työskentelevä Luoto sanoo.

Viime lauantaina Luoto teki kisaan lähtevän avustajansa Ilkka Lääverin kanssa tällä erää viimeisimmät muutokset liharuokaan ja päätti, että kala-annos on valmis – kastiketta lukuun ottamatta.

Lyonissa Ranskassa kokkeja odottaa pieni huone, jossa on kaksi pientä pöytää, vesipiste, hella ja uuni. Suomesta mukaan on raahattu ”uskomaton määrä tavaraa”: omat työvälineet, tarjoiluvadit, puikulaperunat, vihanneksia, kermat ja paljon muuta.

Kala-annoksen pääraaka-aine on islantilainen merikrotti, Luodon mukaan maailman rumin kala. Kymmenkiloisen kalan pää painaa viisi kiloa, ja siitä käytetään poskipalat muhennokseen. Fileen Luoto aikoo kypsentää oliivileivän sisässä. Toisena lisäkkeenä suomalaiset valmistavat friteerattua kesäkurpitsankukkaa, jonka he täyttävät tomaatti-yrttihaudukkeella. Koska kilpailusäännöt määräävät, että lisukkeita pitää olla kolme, annokseen tulee vielä parsavanukas.

Viiden tunnin urakka

Kokeilla on kilpailussa aikaa viisi tuntia. Kun kala lähtee tuomarien maisteltavaksi, pitää liha-annoksen olla valmiina siitä puolen tunnin päästä. Lihavadin pääraaka-aineena on vasikan keskiosan puolikas, sisä- ja ulkofileet, munuaiset ja kylki.

– Ruho on niin iso, että sen nostamiseen pöydälle tarvitaan kaksi miestä, Luoto kuvailee.

Vasikan lisukkeeksi Luoto valmistaa puikulaperunoista ja keltajuuresta pyreen, jonka hän täyttää vasikan munuaisella ja sipulimarmeladilla.

– Toisen lisäkkeen teen hyydytetystä tryffeli-selleri-kermasta, mutta kolmatta lisäkettä en ole vielä päättänyt, en myöskään kastiketta.

Tammikuun puolelle jää myös koristeiden suunnittelu. Lasiset ja hopeiset koristeet on kielletty, sillä kaiken tarjoiluvadille päätyvän pitää olla syötävää. Esteettisyydellä on iso merkitys, mutta maulla vielä suurempi. Kahden vuoden takaisista kilpailuista makupisteiden määrä tuplattiin, mikä sopii Luodolle paremmin kuin hyvin.

Aiemmin Vuoden kokiksikin valittu Luoto lähtee nyt jo kolmatta kertaa Bocuse d’Or -kisaan: 1995 hän oli mukana Antti Vahteran avustajana ja 2001 Suomen edustajana. 25.–26. tammikuuta Lyoniin tulee kilpailijoita 24 maasta; Luodolle ja Lääverille osui arvonnassa ensimmäinen kilpailupäivä, ja he aloittavat urakkansa neljänsinä.

Suomalaiskaksikon taustajoukkoihin kuuluu arvovaltaisia ammattilaisia: Palace Gourmet’n keittiöpäällikkö Marko Laine, G.W. Sundmansista Jarmo Vähä-Savo, PalacenRannasta Pekka Terävä sekä Linnea-ravintolaa Göteborgissa pyörittävä Bengt Sjöström.

Kommentit

    Näytä lisää

    Näitä luetaan!

    1. 1

      Kauppojen aukiolot vapautettiin – näin kävi ABC-asemien markettimyynnin

    2. 2

      Lähteet: Trumpin päästrategi Bannon tapasi Saksan suurlähettilään – viesti EU:lle oli kylmäävä

    3. 3

      Mitä ihmettä? Yritysten ei pitänyt haastatella työttömiä, mutta haastattelijoita palkataan jo

    4. 4

      ”Ruoka mätänee pelloille” – vakava varoitus Brexitistä

    5. 5

      Suomalaismies yritti saada 25 000 euron sairaalakuluja vakuutusyhtiöiltä – joutui mustalle listalle

    6. 6

      Finlaysonin ja Musti & Mirrin johtajat aloittivat Trump-boikotin – ”Ei tätä menoa voi enää hyväksyä”

    7. 7

      Kommentti: Perustuslaista viis – työnvälitystä yksityistetään nyt väkipakolla

    8. 8

      Kelan käsittelyajat rikkovat lakia – ”Hyvin kriittisiä tilanteita näillä perheillä”

    9. 9

      Nokia ja Intel avaavat 5G-testilaboratorion Espooseen

    10. 10

      Näin sijoittaa kuopiolainen, helsinkiläinen ja oululainen – katso, onko salkkusi kuin naapurilla

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Uusi eläkemuoto houkuttelee työttömiä – hetken helpotus voi kostautua

    2. 2

      Suomalaismies yritti saada 25 000 euron sairaalakuluja vakuutusyhtiöiltä – joutui mustalle listalle

    3. 3

      Mitä ihmettä? Yritysten ei pitänyt haastatella työttömiä, mutta haastattelijoita palkataan jo

    4. 4

      Kelan käsittelyajat rikkovat lakia – ”Hyvin kriittisiä tilanteita näillä perheillä”

    5. 5

      Näin sijoittaa kuopiolainen, helsinkiläinen ja oululainen – katso, onko salkkusi kuin naapurilla

    6. 6

      Uusi ennätys: 37 936 lopettanutta yritystä

    7. 7

      Onko sinulla näitä ominaisuuksia? Tällaiset ihmiset saavat enemmän palkkaa

    8. 8

      Kauppojen aukiolot vapautettiin – näin kävi ABC-asemien markettimyynnin

    9. 9

      Lähteet: Trumpin päästrategi Bannon tapasi Saksan suurlähettilään – viesti EU:lle oli kylmäävä

    10. 10

      Finlaysonin ja Musti & Mirrin johtajat aloittivat Trump-boikotin – ”Ei tätä menoa voi enää hyväksyä”

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Sunnuntailisät pois, työpäivän pituus 12 tuntiin? ”Tehdään työtä silloin, kun sitä on”

    2. 2

      Yle: Kirjeessä koteihin jaettu oikea seteli hämmentää suomalaisia – osa palauttaa, vaikkei tarvitsisi

    3. 3

      ABC-asemien S-bonus muuttuu – ”Aion äänestää jaloillani”

    4. 4

      50 000 miestä parhaassa iässä ei tee töitä tai opiskele – ”Mitä heille tapahtui?”

    5. 5

      Näin suomalainen mies putoaa työelämästä – ”Ajatellaanko todella, että ihmiset haluavat elää tuilla?”

    6. 6

      Venäläismiljardöörin purjelaiva takavarikoitiin – jättimäinen merilelu maksoi 400 miljoonaa

    7. 7

      Metalliliitto: Työpaikalla pidettiin mustaa listaa työntekijöistä – levisi vahingossa kaikille

    8. 8

      Uusi eläkemuoto houkuttelee työttömiä – hetken helpotus voi kostautua

    9. 9

      Sunnuntailisistä nautittu 100 vuotta – joko riittää?

    10. 10

      Katsastuksiin ehdotetaan tiukennuksia – ”Turhia kustannuksia autoilijalle”

    11. Näytä lisää