Osittainenhoitovapaahelpottaaarkistressiä

Mitä useampi pieni lapsi, sitä vähemmänosittainen hoitovapaa syö tuloja. Jos keski-tuloisen, kolmilapsisen perheen pieni-tuloisempi vanhempi pienentää työaikansa30 viikkotuntiin, perhe menettää noinsata euroa kuukaudessa.
Moni pienten lasten vanhempi tuskailee ajankäytön ongelmissa. Pitäisi olla töissä ja pitäisi olla kotona ja tuntuu, ettei oikein kunnolla ehdi olla missään. Huono omatunto kolkuttaa, kun lapset ovat päivät pitkät hoidossa, mutta työtkin pitää tehdä.

Jollei talous ole äärimmilleen viritetty, yksi vaihtoehto voi olla osittainen hoitovapaa. Sitä voi käyttää työajan lyhentämiseen enintään kuuteen tuntiin ja keskimäärin 30 tuntiin viikossa. Vanhemmilla on oikeus hoitovapaaseen siihen asti, kun nuorin lapsi päättää toisen luokan.

Osittainen hoitovapaa edellyttää, että vanhempi on työskennellyt saman työnantajan palveluksessa vähintään kuusi kuukautta vuoden aikana ennen hoitovapaalle jäämistä. Hoitovapaasta kannattaa neuvotella työnantajan kanssa hyvissä ajoin. Lain mukaan esitys vapaasta pitää tehdä viimeistään kaksi kuukautta ennen sen alkamista.

Työnantaja voi kieltäytyä antamasta vapaata vain, jos siitä aiheutuisi niin vakavaa haittaa, että sitä ei voida kohtuullisin järjestelyin välttää. Hoitovapaajärjestely on niin joustava kuin työntekijä ja työnantaja ovat.

Työaika voidaan sopia sellaiseksi kuin parhaaksi katsotaan.

Osittaisessa hoitovapaassa poissaoloajalta ei makseta palkkaa. Eli jos työntekijä on töissä 80 prosenttia työajasta, hänelle maksetaan 80 prosenttia palkasta.

Käteen jäävästä osuudesta ei kuitenkaan humahda aivan 20 prosentin suuruista osuutta, sillä progressiivinen verotus tasaa erotusta. Pikainen laskelma osoittaa, että 20-prosenttinen poissaolo eli esimerkiksi nelipäiväisen työviikon tekeminen, pienentää palkkaa 16 prosenttia.

Koska verotus vaihtelee paljon vanhempien tulojen ja vähennysten mukaan, hoitovapaan kustannuksia laskettaessa kannattaa mieluummin seurata verotuksen jälkeen käteen jäävää osuutta kuin bruttopalkkaa ja sen pienenemistä. Jos vapaalle jäävällä on esimerkiksi paljon asunto- tai opintovelkaa tai vaikkapa vapaaehtoinen eläkevakuutus, verottaja on jo valmiiksi armeliaampi kuin henkilölle, jolla ei juuri vähennyksiä ole.

Pääekonomisti Jaana Kurjenoja Veronmaksajien keskusliitosta muistuttaa, että Suomessa ei ole perheverotusta eikä minkäänlaisia perhe-elementtejä verotuksessa. Sekä puolisoita että lapsia verotetaan omista tuloistaan. Tämä tarkoittaa, että puolisolla, hänen tuloillaan ja lasten määrällä ei ole merkitystä normaalin palkkaveron laskennassa.

Yhteiskunta tulee vastaan osittaiselle hoitovapaalle jäävää, jos perheessä on alle kolmivuotias tai ensimmäistä tai toista luokkaa käyvä koululainen. Tällöin Kela maksaa osittaisesta hoitovapaasta 70 euroa kuukaudessa. Tämä on veronalaista tuloa. Jos lapset ovat täyttäneet kolme tai ovat alle kouluikäisiä tai jo toisenkin luokan käyneitä, summaa ei makseta.

Jos tulot jäävät hyvin pieniksi, perhe voi saada lisäksi asumis- tai toimeentulotukea. Ne lasketaan koko perheen tulojen perusteella. Jos toinen vanhemmista lyhentää työaikaansa mutta toinen jatkaa normaalisti työssäkäyntiä, tuen saamisrajat ylittyvät keskituloisilla vielä reippaasti.

Päivähoitomaksujen pienennys korvaa hieman palkkatulon kutistumista.

Kunnallisen päivähoidon maksut vaihtelevat kunnittain, mutta tavallisesti korkein kokopäiväisesti hoidetun lapsen hoitomaksu on 200 euroa. Sitä maksavat jo keskituloiset perheet.

Muun muassa pääkaupunkiseudulla toisesta lapsesta maksetaan korkeintaan 180 euroa ja seuraavista lapsista maksu vähenee vielä 20 prosenttia. Eli esimerkiksi täysimääräisesti päiväkotimaksuja maksavan perheen kolmannesta lapsesta menee 144 euroa ja neljännestä 115,20 euroa.

Otetaan esimerkiksi nelihenkinen perhe, jossa on kaksi alle kouluikäistä, päiväkodissa hoidettavaa lasta. Perheen vanhemmat ovat töissä ja nauttivat Tilastokeskuksen tietojen mukaisia keskiansioita eli mies ansaitsee 2 660 ja nainen 2 140 euroa eli yhteensä 4 800 euroa. Lapsista maksetaan täydet hoitomaksut, 200 ja 180 euroa.

Jos toinen vanhemmista tekee 80-prosenttista työaikaa ja lapset ovat alle seitsemän tuntia päivässä hoidossa, päiväkotimaksuista putoaa 20 prosenttia pois. Tällöin lastenhoidosta säästyy 76 euroa kuukaudessa. Kolmannella päiväkotilapsella maksuista säästyisi vielä 29 euroa.

Paitsi työpäiviä lyhentämällä, työaikaa voi kutistaa myös työpäivien määrää vähentämällä. Tekemällä palkkatöitä neljänä päivänä viikossa vanhempi voi pienentää työaikansa 80 prosenttiin.

Päiväkotimaksuissa ei kuitenkaan välttämättä enää päde sama logiikka. Esimerkiksi Espoossa ja Helsingissä päiväkotimaksut supistuvat neljä prosenttia jokaista poissaolopäivää kohden.

Neljän tarhapäivän poissaolo kuukaudessa pienentää hoitomaksua 16 prosenttia. Tällöin esimerkkiperheemme säästäisi hoitokuluja 60 euroa kuukaudessa.

Jos toinen lapsista on alle kolmevuotias, perhe saa Kelan tuen. Verojen jälkeen siitä jää käteen noin 50 euroa.

Jos työajan lyhentäjä on esimerkkiperheen pienempituloinen vanhempi eli äiti, hänen palkkansa kutistuu noin 250 euroa. Kun otetaan huomioon päiväkotimaksujen vähennys ja pikkulapsesta saatava lisä, tulonmenetys olisi 124–140 euroa kuukaudessa riippuen työajan lyhentämistavasta. Jos perheessä olisi vielä kolmas lapsi, päivähoitokulujen pienennyksen ansiosta työajan lyhentäminen maksaisi perheelle noin sata euroa.

Pienen koululaisen takia työaikaansa lyhentävä voi säästää puolestaan mahdollisista iltapäivähoidon kustannuksista ja saa lisäksi työajan lyhennyksestä veronalaisen 70 euron kuukausikorvauksen.

Tulojen kasvaessa toki myös työajan lyhennyksestä menetetty palkka suurenee vastaavasti. Esimerkiksi 3 000 euron tuloilla 20 prosentin vähennys työajassa on jo noin 300 ja 4 000 euron tuloilla liki 400 euroa. Jos 5 000 euroa ansaitseva lyhentää työaikaansa 80 prosenttiin, hän menettää käteen jäävästä palkastaan lähes 470 euroa.

Jos pitkämatkainen työntekijä käy töissä entistä harvempana päivänä, hän voi ottaa tulolaskelmassaan huomioon myös säästöt työmatkakuluissa.

Työaikaansa lyhentävien vanhempien määrä on kasvanut tänä syksynä. Ainakin osin tämä johtuu siitä, että osittainen hoitovapaa laajeni elokuussa koskemaan myös eka- ja tokaluokkalaisten vanhempia. Kelan mukaan marraskuussa osittaista hoitorahaa sai noin 9 940 henkilöä. Lokakuussa vastaava luku oli hieman yli 8 400. Kelan tuen ulottumattomissa olevien hoitovapaalaisten määrää ei tiedetä.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Nokia yllätti: 5g-verkkojen rakennus alkaa jo tänä vuonna

  2. 2

   Lääkäri näpäyttää työnantajia Fennia-lehdessä: Työkyky ei ole pajatso

  3. 3

   Ex-kokki Tuomaksesta tuli autojen huippumyyjä – näin hän myy auton ja vähän muutakin

  4. 4

   Velkaneuvoja LM:lle: Tästä syystä asuntovelalliset joutuvat maksuvaikeuksiin

  5. 5

   Näkökulma: Viis sijoittajavastuusta, pian Suomi pelastaa taas finanssipelureita

  6. 6

   8 ominaisuutta, jotka yhdistävät poikkeuksellisen älykkäitä – kuulutko joukkoon?

  7. 7

   Suomen Yrittäjien tutkimus: Enemmistö kannattaa paikallista sopimista - ja vastustaa työtä alle minimipalkan

  8. 8

   WSJ: Norwegian aloittaa suorat lennot Euroopasta Yhdysvaltoihin - Liput halvimmillaan noin 60 euroa

  9. 9

   Kyberturvallisuuden huippuasiantuntija Business Insiderille: Hakkeroinnista tullut mafian kaltaista toimintaa

  10. 10

   Lounaan hinta muuttuu 10 minuutin välein – helsinkiläisravintola kokeilee ensimmäisenä maailmassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näkökulma: Viis sijoittajavastuusta, pian Suomi pelastaa taas finanssipelureita

  2. 2

   Lääkäri näpäyttää työnantajia Fennia-lehdessä: Työkyky ei ole pajatso

  3. 3

   Nokia yllätti: 5g-verkkojen rakennus alkaa jo tänä vuonna

  4. 4

   Velkaneuvoja LM:lle: Tästä syystä asuntovelalliset joutuvat maksuvaikeuksiin

  5. 5

   WSJ: Norwegian aloittaa suorat lennot Euroopasta Yhdysvaltoihin - Liput halvimmillaan noin 60 euroa

  6. 6

   Asuntovelallinen, korkosi laskutapa on muuttumassa – varaudu nousuun

  7. 7

   Ex-kokki Tuomaksesta tuli autojen huippumyyjä – näin hän myy auton ja vähän muutakin

  8. 8

   Asuntopula kärjistyy Uudessakaupungissa – ”Tuolla rahalla pitäisi saada enemmän”

  9. 9

   Kalevala Koru irtisanoi noin 100 jälleenmyyntisopimusta - ”Jakelua järjestellään uudelleen”

  10. 10

   Lounaan hinta muuttuu 10 minuutin välein – helsinkiläisravintola kokeilee ensimmäisenä maailmassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä kuitit kannattaa säästää – ”Silloin kuittien on löydyttävä”

  2. 2

   Joukko tv-kanavia uhkaa pian pimentyä yli 1,5 miljoonassa kodissa

  3. 3

   Suomalaismies aikoo miljonääriksi 500 päivässä – näin hän sen tekee

  4. 4

   51 Siwaa ja Valintataloa suljetaan – tässä koko lista

  5. 5

   Näin suomalainen mies putoaa työelämästä – ”Ajatellaanko todella, että ihmiset haluavat elää tuilla?”

  6. 6

   Venäläismiljardöörin purjelaiva takavarikoitiin – jättimäinen merilelu maksoi 400 miljoonaa

  7. 7

   Metalliliitto: Työpaikalla pidettiin mustaa listaa työntekijöistä – levisi vahingossa kaikille

  8. 8

   Asuntovelallinen, korkosi laskutapa on muuttumassa – varaudu nousuun

  9. 9

   Suomalaismies yritti saada 25 000 euron sairaalakuluja vakuutusyhtiöiltä – joutui mustalle listalle

  10. 10

   Uusi eläkemuoto houkuttelee työttömiä – hetken helpotus voi kostautua

  11. Näytä lisää