Valikko

Yhdysvaltain näkemysilmastomuutoksesta

Ilmastomuutos ei kunnioita maantieteellisiä rajoja. Sen vaikutuksia ei yksikään armeija kykene jarruttamaan eikä mikään ideologia edistämään. Ilmastomuutos, joka pystyy ulottamaan vaikutuksensa kaikkiin maailmankolkkiin, on koko maailmaa kohtaava ongelma.”

Näillä sanoilla presidentti George W. Bush tunnusti vuoden 2001 kesäkuussa selkeästi ilmastomuutoksen todelliseksi ja vakavaksi ongelmaksi. Lisäksi hän pani alulle vastuullisen ja käytännöllisen ilmastopolitiikan, jolla on kolme keskeistä tavoitetta. Ensinnäkin tuoda markkinoille uusia energian tuotanto- ja käyttöteknologioita, jotka pystyvät ratkaisevasti vähentämään talouskasvun kasvihuonekaasuja synnyttävää vaikutusta; toiseksi kehittää tieteellisiä menetelmiä ja tietoa, joita tarvitaan tehokkaampien vastausten löytämiseksi ilmastomuutoksen asettamiin ongelmiin; ja kolmanneksi värvätä muita maita yhteistyöhön ilmastomuutoksen aiheuttamien ongelmien koko kirjon käsittelemiseksi. Näiden päämäärien edistämisekseen Yhdysvallat käytti budjettivuonna 2004 noin 5,1 miljardia dollaria – huomattavasti enemmän kuin mikään muu valtio. Summalla rahoitettiin ilmastomuutosta tutkivia tieteitä, kehittyneitä energiateknologioita, vapaaehtoisohjelmia ja kansainvälisiä apuohjelmia.

Yhdysvaltojen ilmastoteknologia-aloitteet ovat kunnianhimoisia, mikä tarkoittaa, että ne ovat tällä saralla kohdattujen haasteiden tasalla. Pyrimme kehittämään vetyteknologioita, jotka tekisivät mahdolliseksi tehokkaampien ja hiilipäästöjä synnyttämättömien kuljetusvälineiden ja muiden sovellusten käyttöönoton. Tutkimme uudenlaisia ”FutureGen”-voimalaitoksia, jotka tuottavat energiaa lähtien hiilivedystä, mutteivät aiheuta laisinkaan hiilipäästöjä ilmakehään. Olemme myös sitoutuneet tutkimaan edelleen ydinfuusion kaltaisia hiilettömiä energian tuotantomuotoja, jotka voidaan laajentaa taloudellisesti merkittäviksi. Tätä kautta pyrimme muokkaamaan uusia energiateknologioita, joita kaikki valtiot voisivat hyödyntää päästäkseen tavoitteisiinsa kasvihuonekaasupäästöjen rajoittamisessa ilman, että niiden kuitenkaan tarvitsisi tinkiä kaikkien valtioiden tavoittelemasta pysyvästä elintason kohoamisesta.

Ilmastotieteen saralla tehdyt aloitteet ovat ratkaisevan tärkeitä ajatellen sitä pitkäjänteistä aluekohtaista suunnittelua, jota tarvitaan kaikkialla maailmassa ilmastomuutoksen haasteisiin vastaamiseksi. Vähäisilläkin edistysaskeleilla ilmaston ymmärtämisessä voi olla myönteinen vaikutus. Yhdysvallat sijoittaa lähes kaksi miljardia dollaria vuosittain ilmastotieteen alueella laadittuun tarkkarajaiseen strategiseen suunnitelmaan, joka on kehitetty ja tarkastettu laajamittaisessa yhteistyössä kansainvälisen tiedeyhteisön ja Yhdysvaltain kansallisen tiedeakatemian kesken.

Kansainvälinen yhteistyö on ratkaisevan tärkeää ilmastomuutoksen havainnoimiseksi ja ymmärtämiseksi, siihen valmistautumiseksi ja sen mahdollisten vaikutusten lieventämiseksi. Yhdysvallat on ylivoimaisesti suurin niiden toimien rahoittaja, joita toteutetaan ilmastomuutosta koskevan YK:n puitesopimuksen sekä hallitustenvälisen ilmastomuutospaneelin piirissä. Bushin hallinnon kansainvälisten aloitteiden luetteloon kuuluvat metaanipäästöjen rajoittamiseen tähtäävä kansainvälinen kumppanuusohjelma (Methane to Markets Partnership), vetyteknologian edistämistä ajava kansainvälinen kumppanuusohjelma (International Partnership for a Hydrogen Economy), hiilidioksidin talteenoton ja varastoinnin ongelmiin keskittyvä kansainvälinen ohjelma (Carbon Sequestration Leadership Forum), ydintekniikan neljännen sukupolven kehittämiseen paneutuva GIF-verkosto (Generation IV International Forum for nuclear power), uusiutuvan energian ja tehokkaan energiankäytön kansainvälinen kumppanuusohjelma (Renewable Energy and Energy Efficiency Partnership) sekä kahdenväliset ohjelmat noin 20 kehitysmaan ja teollisuusmaan kanssa, jotka ovat vastuussa yli 70 prosentista maailman kasvihuonekaasupäästöjä.

Yhdysvallat pani alulle elinvoimaisen ja laajaa kannatusta nauttivan kansainvälisen GEO-aloitteen ympäristön tilan yhtenäistä ja globaalia seurantaa varten. Tämän sateenvarjoperiaatteella toimivan järjestelmän tarkoituksena on parantaa tietoa ympäristön globaalista tilasta ja siihen kuuluu 48 maata sekä Euroopan unioni. Yhdysvallat julkisti vastikään luonnoksen strategisesta kymmenvuotissuunnitelmasta, jonka on määrä tuottaa globaalin ympäristönseurantajärjestelmän amerikkalainen komponentti. Suunnitelmaa käsitellään ensi vuoden alussa järjestettävässä GEO-ryhmän huippukokouksessa, joka on kolmas tämäntyyppinen kokous vajaan kahden vuoden sisällä.

Nämä toimenpiteet osoittavat harkittua ja näkemyksellistä suhtautumistapaa ilmastomuutoksen suunnattomaan haasteeseen. Lainaan lopuksi presidentti Bushia: ”Minun lähestymistavassani tiedostetaan, ettei talouskasvu ole ongelma, vaan ratkaisu. Sillä talouttaan kasvattava kansakunta pystyy myös investoimaan uusiin teknologioihin.” Nämä investoinnit tehdään kaikkien kansakuntien puolesta ja ne ovat olennaisen tärkeitä tulevaisuuden kestävälle globaalille taloudelle.

Tohtori Marburger on presidentti George W. Bushin tieteellinen neuvonantaja ja presidentin hallintoviraston tiede- ja teknologiapoliittisen osaston johtaja.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Nämä Siwat ja Valintatalot muuttuvat K-marketeiksi tammikuussa – katso koko lista

  2. 2

   Kodin1-tavaratalon sivuille ilmestyi viesti: ”Pian täällä taas...”

  3. 3

   Kemijärven sillan ja Turun sairaalan betoniongelman syy selvisi: liikaa ilmaa

  4. 4

   Taliseteli aiheutti kohun Britanniassa – keskuspankki ”suhtautuu huoleen erittäin vakavasti”

  5. 5

   Suomi hävisi roaming-äänestyksessä

  6. 6

   Koeaika on pian yhä pidempi – ”Pitäisi sanoa selkeästi, mikä meni pieleen”

  7. 7

   Kiinassa rakennetaan aidon kokoinen Titanic-kopio

  8. 8

   Neljä suurkaupunkia aikoo kieltää dieselautot

  9. 9

   Sato myi lähes 300 vuokra-asuntoa

  10. 10

   Ekonomisti Trumpin ministerivalinnoista: Kokemusta pääasiassa katsomosta huutelusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä Siwat ja Valintatalot muuttuvat K-marketeiksi tammikuussa – katso koko lista

  2. 2

   Nordea selvitti, kuinka paljon joulu maksaa suomalaiselle – onko oma joulubudjettisi isompi vai pienempi?

  3. 3

   Kemijärven sillan ja Turun sairaalan betoniongelman syy selvisi: liikaa ilmaa

  4. 4

   Erikoinen tilanne autokaupassa: 1500 uutta Porschea myydään käytettyinä

  5. 5

   Kodin1-tavaratalon sivuille ilmestyi viesti: ”Pian täällä taas...”

  6. 6

   Koeaika on pian yhä pidempi – ”Pitäisi sanoa selkeästi, mikä meni pieleen”

  7. 7

   Suomen ilmasto on myrkkyä autoille – arvaatko, mikä lämpötila on pahin?

  8. 8

   Suomalaiset saavat liikaa palkkaa? ”Perheen elo muuttuu selviytymistaisteluksi”

  9. 9

   Neljä suurkaupunkia aikoo kieltää dieselautot

  10. 10

   Sato myi lähes 300 vuokra-asuntoa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kelan pääjohtaja SK:lle ”Miksi ylläpidämme järjestelmää, joka maksaa ihmiselle olemisesta?

  2. 2

   Vakava varoitus Suomelle: ”Nämä kotitaloudet erityisen haavoittuvia”

  3. 3

   Nyt se on lopullista: koeaika menee uusiksi

  4. 4

   Katso, kuulutko velkaisten riskiryhmään – tämä raja ei saisi ylittyä

  5. 5

   Ville, 33, kasvatti menestyvän bisneksen Kiinaan – kuukaudessa 8 000 pakettia elektroniikkaa Suomeen

  6. 6

   Suomalaiset saavat liikaa palkkaa? ”Perheen elo muuttuu selviytymistaisteluksi”

  7. 7

   Kevytmaito, kahvi, meetwursti, konetiskiaine... Näin paljon arkisten tuotteiden hinnat nousivat 10 vuodessa

  8. 8

   Nobel-voittaja Bengt Holmström: Suomalaiset saavat liikaa palkkaa

  9. 9

   Miten saa mukavan paikan lentokoneeseen? 7 keinoa

  10. 10

   Vastike vain 1 euron – tällaisessa taloyhtiössä se on mahdollista

  11. Näytä lisää