Valikko

Onni ja uupumus

Näin joulun alla on hyvä kiinnittää huomiota lähimmäisiimme. Tästä meitä suomalaisia ei tarvitse erikseen muistuttaa. Teemme sitä kiitettävästi ympäri vuoden. Vertaamme itseämme työtovereihin ja naapureihin arvioidessamme omaa onnellisuuttamme. Parasta olisi, että meillä menisi hiukan paremmin kuin heillä. Vähemmän tärkeää on taso, jolla tätä kilpailua käydään.

Tulonjakotilastot ovat yksi esimerkki relatiivisuuden ensisijaisuudesta absoluuttisuuteen nähden. Köyhyys määritellään meillä suhteessa keskimääräisiin tuloihin. Köyhyyden määrittelytapa johti 1990-luvun alun vaikeina aikoina siihen, että köyhyys väheni ennätyksellisen paljon. Seuraavan kymmenen vuoden hyvän talouskasvun aikana köyhyys taas kasvoi. Suhteellista köyhyyttä vähennetäänkin tehokkaimmin ajamalla Suomen talous mahdollisimman pahaan kriisiin. Onneksi tuloeroja vastaan taistelevat poliitikot eivät tätä ymmärrä.

Rahaa tärkeämpää on henkinen hyvinvointi, josta myös on ilmestynyt erilaisia tutkimuksia. ”Suomalaisilla työpaikoilla työskennellään niin kovan paineen alla, että monet ihmiset palavat ennenaikaisesti loppuun” uskoo lähes 90 prosenttia suomalaisista EVA:n asennetutkimusten mukaan.

Työuupumusta koskevista tutkimuksista edustavin on työterveyslaitoksen lokakuussa julkaisema. Sen mukaan yli 70 prosenttia työssä käyvistä ei koe työuupumusta. Lievää työuupumusta kokee neljännes ja vakavaa työuupumusta alle kolme prosenttia työntekijöistä. Työuupumus on vähentynyt vuodesta 1997, jolloin työterveyslaitos teki edellisen kerran laajan tutkimuksen asiasta.

EVA:n tutkimus kertoo siitä, miten ihmiset uskovat lähimmäistensä jaksavan. Työterveyslaitoksen tutkimus kertoo siitä, miten he itse jaksavat. Suuri enemmistö työssäkäyvistä uskoo ilmeisesti olevansa vähemmän uupunut kuin työntekijät keskimäärin. Tämän täytyy olla suuri ilon aihe, vaikka se onkin matemaattinen mahdottomuus.

Eksakteihin tulonjakotilastoihin voi jokainen asemoitua tarkasti, ja puolet ihmisistä saa aina aihetta tyytymättömyyteen todetessaan kuuluvansa vähemmän ansaitsevaan puoliskoon. Uupumusasteikolla näyttää sitä vastoin 75 prosenttia ihmisistä sijoittavan itsensä ylempään puoliskoon.

Ilmiöstä on kiitettävä työuupumuksen osakseen saamaa julkisuutta. Erilaiset kirjat ja kirjoitukset ovat tänäkin vuonna korostaneet työuupumuksen vakavuutta haluamatta tai kykenemättä kertomaan, kuinka moni siitä todellisuudessa kärsii.

Kuvaava esimerkki on Helsingin Sanomat (3.12.), joka otsikoi työterveyslaitoksen tutkimuksen ”Vain muutoksiin sopeutujat selviävät ilman työuupumusta”. Informatiivisempi otsikko olisi ollut esimerkiksi ”Työssä vakavasti uupuneita yhtä vähän kuin perussuomalaisia ja kommunisteja”. Toisena pääotsikkona lähes sivun jutussa oli ”Työsuojeluvaltuutetun mielestä uupumus ei ole vähentynyt”. Lehti ei kertonut, että työsuojeluvaltuutettu on väärässä, koska tutkimukseen perustuva otsikko olisi ollut ”Työuupumus on vähentynyt”.

Työuupumuksen paisuttaminen tukee käsitystä suuria joukkoja koskevasta ongelmasta. Kun työntekijät arvioivat omaa tilaansa tähän väärään mielikuvaan, he voivat kokea hyvinvointivertailussa ylimpiin desiileihin sijoittumisen riemua.

Vaikutelma on tietenkin väärä, mutta koska se on hyvä, sitä on syytä vaalia. Toivonkin, että työuupumus pysyy julkisuudessa esillä entiseen tyyliin. Se lisää kaikkien työssäkäyvien suhteellista onnen tunnetta. Ne, jotka eivät uupumuksesta kärsi, kokevat olevansa poikkeuksellisen onnekkaita. Ne, jotka uupumuksesta kärsivät, eivät koe olevansa yksin, vaan kärsivänsä uudesta, laajalle levinneestä kansantaudista.

Tähän ajankohtaan sopii hyvän joulun toivotus. En toivo kenenkään kuitenkaan viettävän yltiöpäisen hyvää joulua, koska tälläinen itsekkyys syöksee monta lähimmäistä tilastollisesti keskimääräistä vaisumman joulun viettäjiksi. Samoin toivon menestyksellistä uutta vuotta, mutta raikuvaa menestystä toivon vain ulkomaalaisille tuttavilleni, koska suomalaisen suuri menestys kasvattaa menestyseroja, ja aiheuttaa suhteellista kurjistumista epäonnisille kansalaisille.

Kirjoittaja on Alexander Corporate Financen toimitusjohtaja ja osakas.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Professoreilta täystyrmäys hallitukselle: Kiky-sopimus heikentää Suomen taloutta

  2. 2

   Kikyn piirissä yli 95 prosenttia – teknologia-alalla poistettu pekkaspäiviä ja pidennetty viikkoa

  3. 3

   TS: DNA:n suurin omistaja Finda yritetään vallata

  4. 4

   Berner Oy:n tuotteita uhattu boikotilla – syynä liikenneministeri

  5. 5

   Tiesitkö tämän henkivakuutuksista? Pian maksat verot pienistäkin korvauksista

  6. 6

   Katso listat: Näin on käynyt S- ja K-ryhmien alentamille hinnoille

  7. 7

   Salmonellaa, muovin kappaleita, määräysten vastaisia aineita – tätä kaikkea elintarvikkeista löytyi

  8. 8

   Yllättikö tammikuun palkkakuitti ikävästi? Tästä se johtuu

  9. 9

   VR sulkee Hyvinkään konepajan

  10. 10

   Keskustan varapuheenjohtaja Kulmuni Berner-uudistuksesta: ”Kyllä esitys muokkauksia olisi paljon tarvinnut”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Katso listat: Näin on käynyt S- ja K-ryhmien alentamille hinnoille

  2. 2

   Finnkino myydään Kiinaan

  3. 3

   Berner Oy:n tuotteita uhattu boikotilla – syynä liikenneministeri

  4. 4

   VV-Auto: ”Puolet myynnistä jäänyt pois” – autokaupassa ”todella vaarallinen” tilanne

  5. 5

   Berner Oy oikoo väärinkäsityksiä: Ministerillä ei yhteyksiä omistajasukuun

  6. 6

   Professoreilta täystyrmäys hallitukselle: Kiky-sopimus heikentää Suomen taloutta

  7. 7

   Rinta-Jouppi: ”Huojentuneet tunnelmat koko alan puolesta”

  8. 8

   Tiesitkö tämän henkivakuutuksista? Pian maksat verot pienistäkin korvauksista

  9. 9

   McDonald’sin aamiaiskikasta loppui puhti

  10. 10

   Ei herkkohermoisille: Tältä näyttää työuupumus sairaalassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ei herkkohermoisille: Tältä näyttää työuupumus sairaalassa

  2. 2

   Onko sinulla näitä piirteitä? Ne kertovat älykkyydestä

  3. 3

   Tästä kirjeestä perintäyhtiö yritti veloittaa 397 euroa – ”Maan tapa”

  4. 4

   Katso listat: Näin on käynyt S- ja K-ryhmien alentamille hinnoille

  5. 5

   Ministeriö laski: Näin Bernerin suunnitelma vaikuttaisi eri ihmisiin – jopa 1000 euron lisäkulut

  6. 6

   Tällainen on Bernerin esitys: Autot halpenevat, ajaminen kallistuu, mustia laatikoita ei tule...

  7. 7

   Tarjan, 54, tutkinnosta alkoi nöyryyttävä työnhaku – ”Yhtäkään koulutusta vastaavaa työpaikkaa ei tarjottu”

  8. 8

   Yllättikö tammikuun palkkakuitti ikävästi? Tästä se johtuu

  9. 9

   Tänään se tapahtui: Rantasipiä ei enää ole

  10. 10

   Näin Finnairin lentäjät pysyvät hereillä pitkillä lennoilla

  11. Näytä lisää