Matala tuotto korostaa kuluja

Kuluista tinkiminen kannattaa erityisesti matalien tuottojen aikana, sillä näin sijoittaja saa itselleen suuremman osan niukoista tuotoista.

Epävarmojen ja vaatimattomien tuottojen aikana sijoittajille markkinoidaan uusia sijoitusluokkia, joilla tavoitellaan korkeita tuottoja muka matalalla riskillä. Niin kuin aina ennenkin, poppakonsteilla ja ihmelääkkeillä rahastetaan hyväuskoisia. Varmemmin tuotto paranee kuluista tinkimällä.

Osake- ja korkomarkkinoiden pitkäaikaiset tuottonäkymät ovat selvästi totuttua vaatimattomammat, arvioi kasvava joukko sijoituspalveluiden myynnistä riippumattomia asiantuntijoita.

Perusteet laihoille odotuksille ovat selkeät:

– Osakemarkkinat eivät ole vielä toipuneet markkinahistorian rajuimmasta hintakuplastaan. Toipuminen pitkäaikaisiin normaalituottoihin voi kestää vuosia, jopa vuosikymmeniä. Selvimmin kuplan varjo näkyy siinä, että osakkeet ovat edelleen kalliita. Korkea ostohinta heikentää odotettavissa olevaa tuottoa.

– Korkomarkkinoiden tuotot ovat matalia yksinkertaisesti siitä syystä, että inflaatio on hidasta ja siksi myös korot ovat poikkeuksellisen alhaalla. Matala korkotaso merkitsee korkopuolella samaa haastavaa arvostusta kuin osakkeissa: joukkolainat ovat nyt epätavallisen kalliita.

Tuotto-odotusten heikkeneminen koettelee totunnaisia sijoitusratkaisuja, sillä passiivinen osta ja pidä -tyyli jää auttamatta sekin pitkäaikaisten keskiarvotuottojen alapuolelle. Hyvien tuottojen aikana passiivinen tyyli tuotti kovia tuottoja, kun markkinoilla vallitsi yleinen nousujuhla.

Mutta heikkojen ja jyrkästi vaihtelevien tuottojen aikana passiivisuuden pelätään osoittautuvan sijoittajalle kalliiksi valinnaksi: toistensa kanssa vuorottelevat nousut ja laskut kumoavat toisiaan ja näin passiivinen salkku voi polkea paikoillaan vuosia. Tästä syystä aktiivinen, niin sanottu taktinen salkunhoito on nopeasti kasvattanut suosiotaan maailmalla.

Pitkäaikaiset tuotot syntyvät niin osake- kuin korkomarkkinoillakin aina vaihtelevasta hintakehityksestä. Mutta varsinkin vaatimattomien tuottojaksojen aikana markkinoilla vuorottelevat nousut ja laskut ovat usein tavallistakin jyrkempiä, niin kuin parin viime vuoden osakemarkkinat ovat osoittaneet.

Taktinen salkunhoito perustuu karkeasti pelkistäen osakkeiden lisäämiseen, kun kurssit nousevat ja vastaavasti osakkeiden vähentämiseen kurssilaskun ajaksi.

Ajatuksena yksinkertainen taktiikka on käytännössä vaikea, sillä kukaan ei varmuudella tiedä markkinoiden nousuja ja laskuja ennalta. Salkun rakenteen muutoksilla haetaan parempaa tuottoa, mutta jokaiseen kauppaan liittyy väistämättä myös epäonnistumisen riski.

Viimeaikainen muotiala, niin sanotun absoluuttisen tuottotavoitteen sijoitusrahastot perustuvat täysin salkunhoitajan taitoihin. Nämä hedge-rahastojen hoitajat eivät pelkästään osta ja myy osakkeita kurssivaihtelun mukaan, vaan lisäksi he saalistavat lisätuottoa markkinoiden oletetuista hinnoitteluvirheistä.

Näiden hedge-rahastojen tavallistakin suurempia palkkioita perustellaan kaikissa markkinaoloissa positiivisella tuottotavoitteella. Tavallista etevämmällä salkunhoidolla ja salkunhoidon väljillä säännöillä pitäisi voittoa yhtä hyvin markkinoiden nousuissa kuin laskuissakin.

Lukuisat esimerkit ovat osoittaneet, että houkutteleva tavoite on helpompi kirjoittaa rahaston esitteeseen kuin toteuttaa.

Salkunhoitajan taitoihin ja hyvään onneen perustuva sijoitustoiminta on useiden tutkimusten perusteella kohtalaisen varma keino hävitä markkinoiden keskivertotuotolle.

Tärkein selitys keskimäärin markkinoita heikommalle menestykselle löytyy aktiivisen salkunhoidon korkeasta hinnasta – ja siitä, että useimmat salkunhoitajat eivät ole markkinoita etevämpiä.

Aktiivisen salkunhoidon mielekkyys riippuu näkökulmasta. Rahasto- tai varainhoitoyhtiölle voi riittää, että aktiivisuudella ja korkealla tuottotavoitteella voidaan perustella korkeita palkkioprosentteja. Sijoittajalle aktiivisessa salkunhoidossa on itua ainoastaan siinä tapauksessa, että aktiivisuudella todella saavutetaan markkinoita parempi tuotto.

Sijoitusrahastoissa aktiivisen salkunhoidon kustannukset heikentävät sijoittajalle kertyvää tuottoa sitä enemmän mitä korkeampi on rahaston hallinnointipalkkio ja mitä enemmän rahasto maksaa kaupankäyntipalkkioita.

Aktiivisesti hoidetut osakerahastot perivät Suomessa tyypillisesti 1,5 prosentin hallinnointipalkkioita.

Sijoituskustannusten suhteellinen merkitys kasvaa matalien tuottojen aikana.

Jos sijoitukset tuottavat vanhojen, hyvien aikojen tapaan esimerkiksi 15 prosenttia vuodessa, hupenee 1,5 prosentin kuluihin ainoastaan kymmenesosa vuoden tuotosta. Mutta jos tuotto jääkin esimerkiksi kolmeen prosenttiin, haukkaa sama 1,5 prosentin hoitokulu peräti puolet vuoden tuotosta.

Matalien hoitokulujen ja säästeliään kaupankäynnin indeksirahastot ovat ainoa varma keino, jolla sijoittaja voi kohentaa omaa tuottoaan. Laajaan markkinaindeksiin sidotussa indeksirahastossa sijoittaja lisäksi pääsee varmuudella mahdollisimman lähelle markkinoiden yleistä tuottokehitystä.

Tuotto voi toki jäädä indeksirahastossakin vaatimattomaksi, mutta pienet kulut säästävät suuremman osan tuotoista sijoittajalle kuin suuret kulut.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   WSJ: Norwegian aloittaa suorat lennot Euroopasta Yhdysvaltoihin - Liput halvimmillaan noin 60 euroa

  2. 2

   Asuntopula kärjistyy Uudessakaupungissa – ”Tuolla rahalla pitäisi saada enemmän”

  3. 3

   Suuri murros edessä – pankkien alettava antaa asiakastietoja ulkopuolisille

  4. 4

   Ex-kokki Tuomaksesta tuli autojen huippumyyjä – näin hän myy auton ja vähän muutakin

  5. 5

   Kalevala Koru irtisanoi noin 100 jälleenmyyntisopimusta - ”Jakelua järjestellään uudelleen”

  6. 6

   Asuntovelallinen, korkosi laskutapa on muuttumassa – varaudu nousuun

  7. 7

   Uusi velkaennätys on ovella – maailman yhteenlaskettu velka on käsittämätön summa

  8. 8

   Osa uhatuista tv-kanavista ei pimenekään 1,5 miljoonassa kodissa – ainakaan vielä

  9. 9

   Suomen sähköverkkoon hyökätään jatkuvasti – myös suurvallat aktiivisia

  10. 10

   Lounaan hinta muuttuu 10 minuutin välein – helsinkiläisravintola kokeilee ensimmäisenä maailmassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Asuntovelallinen, korkosi laskutapa on muuttumassa – varaudu nousuun

  2. 2

   Ex-kokki Tuomaksesta tuli autojen huippumyyjä – näin hän myy auton ja vähän muutakin

  3. 3

   Lounaan hinta muuttuu 10 minuutin välein – helsinkiläisravintola kokeilee ensimmäisenä maailmassa

  4. 4

   Uutuuskirja: Neuvostoliittolaiset halusivat ranskalaiset kankaat vaatteisiin – Koivisto esti

  5. 5

   Osa uhatuista tv-kanavista ei pimenekään 1,5 miljoonassa kodissa – ainakaan vielä

  6. 6

   Ruotsissa ollaan lähellä asuntokuplan puhkeamista – ”pitäisi olla jo huolissaan”

  7. 7

   Suuri murros edessä – pankkien alettava antaa asiakastietoja ulkopuolisille

  8. 8

   Uusi velkaennätys on ovella – maailman yhteenlaskettu velka on käsittämätön summa

  9. 9

   Suomen sähköverkkoon hyökätään jatkuvasti – myös suurvallat aktiivisia

  10. 10

   Jarmon, 55, lähi-Siwa joutui lakkautuslistalle – ”Voi kehveli, tämä oli paras kauppa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä kuitit kannattaa säästää – ”Silloin kuittien on löydyttävä”

  2. 2

   Joukko tv-kanavia uhkaa pian pimentyä yli 1,5 miljoonassa kodissa

  3. 3

   Suomalaismies aikoo miljonääriksi 500 päivässä – näin hän sen tekee

  4. 4

   51 Siwaa ja Valintataloa suljetaan – tässä koko lista

  5. 5

   Näin suomalainen mies putoaa työelämästä – ”Ajatellaanko todella, että ihmiset haluavat elää tuilla?”

  6. 6

   Venäläismiljardöörin purjelaiva takavarikoitiin – jättimäinen merilelu maksoi 400 miljoonaa

  7. 7

   Metalliliitto: Työpaikalla pidettiin mustaa listaa työntekijöistä – levisi vahingossa kaikille

  8. 8

   Suomalaismies yritti saada 25 000 euron sairaalakuluja vakuutusyhtiöiltä – joutui mustalle listalle

  9. 9

   Uusi eläkemuoto houkuttelee työttömiä – hetken helpotus voi kostautua

  10. 10

   Pian voi alkaa hakea uutta eläketukea – 760 e/kk

  11. Näytä lisää