Intia ei lupaa pikavoittoja

Nokian menestys silottaa myös muiden suomalaisyritysten tietä Intiaan. Lue toimittaja Matti Remeksen raportti suurten mahdollisuuksien maasta.
Vielä pari vuotta sitten karjalaumat laidunsivat Gurgaonin pölyisillä peltoaukeilla. Nyt paikka on rakennettu täyteen tummennetulla lasilla verhottuja toimistotaloja.
Ja lisää toinen toistaan komeampia luomuksia valmistuu joka kuukausi tänne Delhin liepeillä sijaitsevaan kasvukeskukseen.
Gurgaon on erinomainen paikka aloittaa tutustuminen paljon puhuttuun Intia-ilmiöön. Tämän ovat valinneet asemapaikakseen Microsoft, Nokia ja Ericsson. It-jättien naapurissa toimii iso joukko muitakin kansainvälisiä yrityksiä.

Yksi niistä on Metso, jonka avarassa avokonttorissa käy päiväsaikaan melkoinen hyörinä.
– Metso Minerals on myynyt Intiassa nyt 200 murskauslaitosta. Eniten myyntiä ovat vauhdittaneet suuret tiehankkeet. Niitä rakennetaan kaikkialla maassa, suomalaisyhtiön Intia-toimintoja vetävä Sudhir Srivastava sanoo.
Srivastavan mukaan myynti on parissa vuodessa kaksinkertaistunut. Euromääriä hän ei kuitenkaan paljasta.
Metso kuuluu Wärtsilän ja Koneen kanssa niihin yrityksiin, jotka tulivat Intiaan jo 1980- ja 90-luvuilla. Silloin tullimuurien ja tiukkojen säännösten ympäröimille markkinoille pääsy edellytti, että yhtiö aloitti tuotannon Intiassa.

Seuraavassa aallossa tulivat it-alan yhtiöt. Ne löysivät Intiasta osaavat asiantuntijat, joille tarvitsi maksaa vain murto-osa länsimaisten työntekijöiden palkoista.
Kolmannen ja toistaiseksi kovimman vaiheen Intian valloituksessa aloitti Nokia. Tämän vuoden alussa Chennain-tehtaalta tuli ulos ensimmäinen matkapuhelin.
Nokian perustama yrityspuisto kasvaa nyt vauhdilla, kun yhtiön alihankkijat ovat saamassa käyntiin omien tuotantolaitostensa rakennustyöt.

Nokian tehdasta Chennaissa vetävä Jukka Lehtelä väittää, että kännykkäbuumi on Intiassa vasta alkamassa.
– Tätä mieltä ovat myös paikalliset puhelinoperaattorit, joiden mukaan todellinen kasvu on vasta nyt lähdössä liikkeelle. Heinäkuussa maahan tuli 5,2 miljoonaa uutta kännykän käyttäjää. Matkapuhelin on tällä hetkellä joka kymmenennellä intialaisella.

Lehtelä esittelee nykyaikaisen tehtaan, joka laitteidensa ja toimintakonseptinsa puolesta voisi olla yhtä hyvin myös Salossa tai Shenzhenissä. Chennaissa tuotantoa valvovat intialaiset insinöörit. Laitteiden kokoonpanosta vastaavat nuoret ja näppärät intialaisnaiset.
Jo ennen tehtaan avaamista Nokia oli ennättänyt myydä Intiaan kymmeniä miljoonia kännyköitä. Tiettävästi yhtiöllä on maassa musertava, 75 prosentin markkinaosuus.
Tieto voi hyvinkin pitää paikkansa. Katukuvassa kännykät ovat yleistyneet huimaa vauhtia, mutta muiden kuin nokialaisten bongaamiseen voi mennä jokunen tovi.

Muutenkin Nokia on Intiassa tarkkaan seurattu yhtiö ja Jukka Lehtelä siteeratuimpia ulkomaalaisia yritysjohtajia paikallisessa mediassa.
Syy on yrityspuisto, joka on Intian ensimmäinen it-alan erityistalousalue. Vastaavanlaisia alueita maan hallitus suunnittelee nyt kaikkialle maahan. Ulkomaiset yritykset saavat niissä verohelpotuksia, yksinkertaistetun tullikohtelun ja monia muita etuja.
Viranomaiset ovat tähän mennessä antaneet siunauksen yli 150:n erityisalueen perustamiselle. Moni intialainen on alkanut miettiä suunnitelman järkevyyttä.
– Ei meillä ole mitään kansainvälisiä yrityksiä vastaan, mutta ne tulisivat Intiaan ilman erityiskohteluakin. Valtavat verotulot menevät nyt intialaisten peruspalvelujen sijaan ulkomaisille yrityksille, kansalaisaktivisti Chandra Bhushan tiivistää.
Bhushan on töissä Centre for Science and Environment -järjestössä, joka seuraa talouselämän ympäristö- ja yhteiskuntavastuuasioita eri puolilla Intiaa. Erityistalousalueiden lisääntyminen johtaa hänen mielestään väistämättä maanomistuskiistoihin.
– Viranomaisilla on oikeus pakkolunastuksiin. Paikallisyhteisöjen tyytymättömyyttä lisää se, että työpaikkoja erityistalousalueet eivät heille tuo. Tehtaiden koulutetut työntekijät tulevat muualta, Bhushan varoittaa.
Mahatma Gandhin päivistä lähtien kansalaisliikkeet ovat olleet vahvoja vaikuttajia. Se kannattaa ulkomaisenkin yrityksen pitää mielessä Intiassa.
Kiinassa ihmiset tarvittaessa pakkosiirretään suurten rakennushankkeiden tieltä. Intiassa häätöuhan alla olevat ihmiset lähtevät usein pitkään valitusprosessiin korkeinta oikeusastetta myöten.
Oikeuden saaminen edellyttää kuitenkin brittien siirtomaa-ajalta peräisin olevien lakikoukeroiden tuntemista. Oikeuden päätösten toimeenpanokaan ei ole aukoton.
Mitä syrjäisemmille ja köyhemmille alueille menee, sitä mielivaltaisempia ovat viranomaisten toimet, kansalaisjärjestöt valittavat.
Transparency Internationalin mukaan korruptio on Intiassa yleistä kaikilla tasoilla.
Ongelmista huolimatta intialaiset ovat aidosti ylpeitä demokraattisesta järjestelmästään.
– Asioiden politisoituminen ja byrokratia ovat hidasteita. Uskon kuitenkin, että pitkän päälle demokratia on paras ja kestävin ratkaisu, Koneen Intian-johtaja A. Sankarakrishna sanoo.

Chennain ruuhkissa istuessa tulevat väistämättä mieleen muutkin talouden jarrut. Kuuden miljoonan asukkaan metropoli on maan ehkä nopeimmin kasvava keskus. Kaupungin infrastruktuuri on kuitenkin jo nyt romahduspisteessä.
Runsaan 40 kilometrin matka Chennain kantakaupungista Nokian yrityspuistoon vie pahimmillaan pari tuntia. Samaa reittiä joutuvat myös rekat jyräämään, kun ne vievät matkapuhelimia markkinoille.
Vähintään yhtä suuri huolenaihe teollisuudelle on paheneva energiapula. Sähköä paljon tarvitsevat yritykset ovat hankkineet itselleen varavoimaa. Valtakunnan verkosta riippuvaiset joutuvat tulemaan toimeen päivittäisten katkosten kanssa.
– Tervetuloa huomenna uudestaan! Toivottavasti meillä on silloin valot, ettei ostoksia tarvitse tehdä käsikopelolla, tekstiilikauppias A.H. Mahajan lohduttaa asiakkaitaan.
Hänen kauppansa sijaitsee Chennain suurimpiin kuuluvassa Spencer Plazan ostoskeskuksessa.
Kasvun rajat voivat tulla vastaan myös koulutetun työvoiman saatavuudessa. Toistaiseksi yritykset sanovat, että Chennain seudulla riittää hyviä rekrytoitavia. Mutta kun Motorola, Flextronics ja muut uudet tulijat saavat tuotannon käyntiin, kilpailu avainhenkilöistä todennäköisesti kovenee.
Solidaarisuutta ei näissä asioissa tunneta edes suomalaisyritysten välillä.
– Nokia on vienyt meiltä viisi työntekijää, Koneen johtaja Sankarakrishna valittelee.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Suomalaismies yritti saada 25 000 euron sairaalakuluja vakuutusyhtiöiltä – joutui mustalle listalle

  2. 2

   Mitä ihmettä? Yritysten ei pitänyt haastatella työttömiä, mutta haastattelijoita palkataan jo

  3. 3

   Uusi ennätys: 37 936 lopettanutta yritystä

  4. 4

   Näin sijoittaa kuopiolainen, helsinkiläinen ja oululainen – katso, onko salkkusi kuin naapurilla

  5. 5

   Verottaja töppäsi – liikkeellä aiheettomia karhukirjeitä

  6. 6

   Uusi eläkemuoto houkuttelee työttömiä – hetken helpotus voi kostautua

  7. 7

   Eniten kasvua polttoaineista – Tulli keräsi veroja ja maksuja lähes 11 miljardia

  8. 8

   Sähkön säästämistä varten tehtiin ”peli” – 80 % vähensi kulutusta

  9. 9

   Työpaikoilla heräsi huoli: Saako pöydällä pitää Trump-nukkea?

  10. 10

   Eläkettä voi nyt nostaa jo ennen eläkeikää – katso laskelmat, kannattaako se vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Venäläismiljardöörin purjelaiva takavarikoitiin – jättimäinen merilelu maksoi 400 miljoonaa

  2. 2

   Uusi eläkemuoto houkuttelee työttömiä – hetken helpotus voi kostautua

  3. 3

   Suomalaismies yritti saada 25 000 euron sairaalakuluja vakuutusyhtiöiltä – joutui mustalle listalle

  4. 4

   Näin suomalainen mies putoaa työelämästä – ”Ajatellaanko todella, että ihmiset haluavat elää tuilla?”

  5. 5

   Onko sinulla näitä ominaisuuksia? Tällaiset ihmiset saavat enemmän palkkaa

  6. 6

   Kelan käsittelyajat rikkovat lakia – ”Hyvin kriittisiä tilanteita näillä perheillä”

  7. 7

   Näin sijoittaa kuopiolainen, helsinkiläinen ja oululainen – katso, onko salkkusi kuin naapurilla

  8. 8

   Uusi ennätys: 37 936 lopettanutta yritystä

  9. 9

   Le Penin suosio kasvoi Ranskassa – markkinat säpsähtivät

  10. 10

   Eläkettä voi nyt nostaa jo ennen eläkeikää – katso laskelmat, kannattaako se vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sunnuntailisät pois, työpäivän pituus 12 tuntiin? ”Tehdään työtä silloin, kun sitä on”

  2. 2

   Yle: Kirjeessä koteihin jaettu oikea seteli hämmentää suomalaisia – osa palauttaa, vaikkei tarvitsisi

  3. 3

   ABC-asemien S-bonus muuttuu – ”Aion äänestää jaloillani”

  4. 4

   50 000 miestä parhaassa iässä ei tee töitä tai opiskele – ”Mitä heille tapahtui?”

  5. 5

   Näin suomalainen mies putoaa työelämästä – ”Ajatellaanko todella, että ihmiset haluavat elää tuilla?”

  6. 6

   Venäläismiljardöörin purjelaiva takavarikoitiin – jättimäinen merilelu maksoi 400 miljoonaa

  7. 7

   Metalliliitto: Työpaikalla pidettiin mustaa listaa työntekijöistä – levisi vahingossa kaikille

  8. 8

   Sunnuntailisistä nautittu 100 vuotta – joko riittää?

  9. 9

   Katsastuksiin ehdotetaan tiukennuksia – ”Turhia kustannuksia autoilijalle”

  10. 10

   Uusi eläkemuoto houkuttelee työttömiä – hetken helpotus voi kostautua

  11. Näytä lisää