Lappilaiset luultua tyytyväisempiä laajakaistansa nopeuteen

Lapin liiton kansalaiskyselyn mukaan laajakaista on 79 prosentilla vastaajista ja sen yhteysnopeus on vähintään yksi megabitti sekunnissa 59 prosentilla.
Vähintään kahden megan yhteys on kahdeksallatoista prosentilla vastaajista. Vain kymmenys vastaajista ilmoittaa, ettei operaattori pysty toimittamaan niin korkeaa yhteysnopeutta kuin vastaaja tarvitsisi. Lisäksi 60 prosenttia vastaajista ilmoittaa, ettei heillä ole tarvetta nostaa yhteysnopeutta tällä hetkellä.

Tuloksen perusteella lappilaisten tyytyväisyys nykyisiin laajakaistayhteyksiin näyttäisi olevan parempi kuin mitä yleisesti on luultu, Lapin liitto huomauttaa.

Lappilaiset lähtevät tekniikkaostoksille

Loka-marraskuussa toteutetun tietoyhteiskunnan kansalaiskyselyn mukaan lappilaiset aikovat lähiaikoina ostaa uusia tieto- ja viestintätekniikan laitteita ja lisäksi he kaipaavat uudenlaisia sisältöpalveluita.

Useimmat ostohaluisista aikovat hankkia lähiaikoina digi-tv:n ja seuraavaksi useimmat uuden tietokoneen, gsm-puhelimen ja 3G-puhelimen. Kaikkiaan kyselyyn vastasi 634 henkilöä koko Lapin alueelta ja he aikovat suorittaa yhteensä 507 laiteostoa lähiaikoina. Näiden ostojen yhteisarvo on keskihinnoilla arvioiden noin 150 000 euroa.

Vastaajista suurin osa on 36-59 -vuotiaita ja enemmistö on palkkatyössä. Heidän tietoyhteiskuntataitonsa ovat korkeat ja 96 prosentilla on tietokone, 90 prosentilla gsm-puhelin ja lähemmäs viidenneksellä 3G-puhelin.

Yhteensä kahdellatoista prosentilla on gsm- tai 3G-puhelin siitäkin huolimatta, että se ei kuulu heillä kotona. 3G-puhelinta käytetään enimmäkseen tavallisiin puheluihin ja datasiirtoon ja vain jonkin verran videopuheluihin.

Protestiasenteita esiintyy

Digi-tv on 55 prosentilla vastaajista ja suurin osa niistä, joilla sitä ei ole, aikoo hankkia sen lähiaikoina. Myös protestiasenteita esiintyy ja noin kolmekymmentä vastaajaa aikoo lopettaa tv:n katselun kokonaan tai lakata maksamasta tv-lupamaksuja.

Myös esteitä laitteiden hankinnalle ilmenee ja vastaajat mainitsevat useita alueita, joissa gsm-matkapuhelin, digi-tv tai laajakaista ei toimi. Yhteyksiä vailla on etenkin alueita Sodankylän ja Ylä-Lapin alueella. Puuttuviin yhteyksiin vaaditaan korjausta, ja kaiken kaikkiaan Lapin tietoyhteiskunnalta odotetaan alueellista tasa-arvoa maakunnan eri alueiden sisällä sekä alueena suhteessa muuhun maahan.

Uusina palveluina vastaajista lähes puolet toivoo lisää digi-tv-kanavia, etenkin kun Lapissa ei ole tarjolla samat digi-tv-palvelut kuin muualla Suomessa. Internet-palveluissa taasen toivotaan ääni- ja kuvayhteyksiä perheenjäsenten ja tuttavien kesken sekä ääni- ja kuvayhteydellisiä vanhuspalveluita ja automaattisia vanhusten turvajärjestelmiä. Myös web-tv:stä ollaan hyvin kiinnostuneita.

Erilaisina tietoyhteiskunnan tukimuotoina 55 prosenttia vastaajista kannattaa henkilökohtaisen tietokoneen takaamista vähintään kokeiluna jokaisen yläasteikäisen koululaisen käyttöön, ja puolet kannattaa tietokoneen ja laajakaistan hankinta- ja käyttökustannusten hyväksymistä toimeentulotukeen oikeuttaviksi kustannuksiksi pienituloisille perheille.

Kotitalousvähennykseksi atk- ja tietoliikennelaitteiden asennus- ja käytönopastuskustannukset hyväksyy 64 prosenttia vastaajista ja verovähennyskelpoiseksi elinkeinonharjoittajille ja maatalousyrittäjille 70 prosenttia vastaajista.

Liitto hoputtaa langatonta laajakaistaa

Kysely suoritettiin kaikille avoimena internet-kyselynä koko Lapin alueella ja lisäksi siihen oli mahdollisuus vastata puhelimitse. Lapin liiton mukaan kyselyn tulokset ovat jossakin määrin positiivisesti vinoutuneita, mutta siitä huolimatta kokonaistilanteen Lapissa voidaan todeta olevan melko hyvä.

Selvimmiksi parannustarpeiksi kysely osoittaa matkapuhelimen, laajakaistan ja digi-tv:n katvealueiden poistamisen sekä 3G-verkon kuuluvuusalueen laajentamisen. Myös erilaisia tietoyhteiskunnan taloudellisia tukimuotoja tulisi kehittää ja koululaisten mahdollisuuksia tieteknisten laitteiden käyttöön lisätä.

Nähtävissä on myös tarve nostaa tarjottavien laajakaistayhteyksien kapasiteettia tulevaisuudessa, vaikka tällä hetkellä suurin osa käyttäjistä saakin operaattorilta sellaista palvelua kuin tarvitsee.

Selvää kysyntää näyttäisi olevan myös erilaisille web-tv-palveluille ja niissä etenkin kulttuuripalveluille. Web-tv-toiminnalla voitaisiin Lapissa tuottaa edullisesti aivan uudenlaisia digitaalisia sisältöjä sekä täydentää alueen muuta maata vähäisempää digi-tv:n ohjelmatarjontaa.

Lapin liitto on toimittanut liikenne- ja viestintäministeriöön kirjelmän, jossa se esittää gsm-puhelimen ja digi-tv:n katvealueiden poistamista Lapissa ja 3G-verkon toiminta-alueen laajentamista kattamaan koko gsm-verkon toiminta-alue.

Lisäksi Lapin liitto esittää 450 megahertsin verkon kakkosvaiheen aikaistamista Lapin alueella, koska tietyt alueet Lapissa jäävät liiton mukaan kaiken aikaa kaikkien laajakaistan rakentamishankkeiden ulkopuolelle. Liitto esittää myös selvitystyön käynnistämistä Lapin koko tietoliikenneverkon pitkän tähtäimen kehittämiseen varautumiseksi.

Liikenne- ja viestintäministeriöltä toivotaan lisäksi kannanottoa siihen, kuinka laajakaistayhteyksien hankkiminen tulisi turvata niille kotitalouksille, joille liittymän hankintakustannukset tulevat edelleenkin puuttuvien kaapeliyhteyksien ja signaalin kulun estävien maastoesteiden vuoksi kohtuuttoman kalliiksi.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Nämä kuitit kannattaa säästää – ”Silloin kuittien on löydyttävä”

  2. 2

   Kommentti: Toisille pian 200 e/kk enemmän – Lindströmin eläketuki on epäreilu

  3. 3

   Donald Trumpin ”talvipalatsi” on huikean kallis eliittiklubi – katso hulppeat kuvat kartanosta

  4. 4

   10 hankalaa kysymystä työhaastatteluista – ja mitä niillä haetaan

  5. 5

   Ruotsin valtio valittaa: Meille maksetaan liikaa veroja

  6. 6

   Pian voi alkaa hakea uutta eläketukea – 760 e/kk

  7. 7

   Karu arvio öljystä: Jos toukokuussa ei tapahdu, romahdus uhkaa

  8. 8

   Googlen autoprojekti kompastui erikoiseen ongelmaan

  9. 9

   ”Ei ole välttämättä varaa maksaa satojen eurojen lääkkeitä ensin itse” – Kela tarttui ongelmaan

  10. 10

   Haluaisitko asuntolainan jopa 45 vuodeksi? Viranomainen varoittaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä kuitit kannattaa säästää – ”Silloin kuittien on löydyttävä”

  2. 2

   ”Hienostunut rikollinen juoni” ABB:ssä: Talousvastaava vei 100 miljoonaa ja katosi

  3. 3

   Pian voi alkaa hakea uutta eläketukea – 760 e/kk

  4. 4

   Karu arvio öljystä: Jos toukokuussa ei tapahdu, romahdus uhkaa

  5. 5

   Näkökulma: Euron tuho voi alkaa – näin ajopuu-Suomen kohtalo ratkeaa

  6. 6

   Kommentti: Toisille pian 200 e/kk enemmän – Lindströmin eläketuki on epäreilu

  7. 7

   Kreikka tarvitsee taas rahaa – näin se vaikuttaa Suomeen

  8. 8

   10 hankalaa kysymystä työhaastatteluista – ja mitä niillä haetaan

  9. 9

   Kauppojen aukiolot vapautettiin – näin kävi ABC-asemien markettimyynnin

  10. 10

   Lähteet: Trumpin päästrategi Bannon tapasi Saksan suurlähettilään – viesti EU:lle oli kylmäävä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yle: Kirjeessä koteihin jaettu oikea seteli hämmentää suomalaisia – osa palauttaa, vaikkei tarvitsisi

  2. 2

   Nämä kuitit kannattaa säästää – ”Silloin kuittien on löydyttävä”

  3. 3

   ABC-asemien S-bonus muuttuu – ”Aion äänestää jaloillani”

  4. 4

   50 000 miestä parhaassa iässä ei tee töitä tai opiskele – ”Mitä heille tapahtui?”

  5. 5

   Näin suomalainen mies putoaa työelämästä – ”Ajatellaanko todella, että ihmiset haluavat elää tuilla?”

  6. 6

   Venäläismiljardöörin purjelaiva takavarikoitiin – jättimäinen merilelu maksoi 400 miljoonaa

  7. 7

   Metalliliitto: Työpaikalla pidettiin mustaa listaa työntekijöistä – levisi vahingossa kaikille

  8. 8

   Uusi eläkemuoto houkuttelee työttömiä – hetken helpotus voi kostautua

  9. 9

   Suomalaismies yritti saada 25 000 euron sairaalakuluja vakuutusyhtiöiltä – joutui mustalle listalle

  10. 10

   Sunnuntailisistä nautittu 100 vuotta – joko riittää?

  11. Näytä lisää