Valikko

Perloksen Matti Virtasen piinaviikko

Kuusi viikkoa sitten Perlokseen johtoon tullut Matti Virtanen tiesi tulevansa saneeraamaan yhtiötä, mutta ihan näin huonoja uutisia hänkään ei aavistanut joutuvansa kertomaan.


Perloksen toimitusjohtajalla Matti Virtasella on takanaan uransa kaksi rankinta päivää, kun hän vastaa puhelimeensa Münchenissä tiistai-iltana.

Aamulla hän on ollut Joensuussa tapaamassa sekä Perloksen työntekijöiden edustajia että Joensuun ja Kontiolahden kunnanisiä. Keskusteluja on käyty Perloksen työpaikkojen kohtalosta. Henkilöstö on kertonut oman mielipiteensä asiasta marssimalla ulos työpaikoiltaan.

– Tunnelma siellä oli hyvin melankolinen, totta kai. Se on ymmärrettävää, Virtanen huokaa.

Nyt hän istuu taksissa matkalla Münchenin lentokentältä perheen Saksan-kotiin yöksi. Aamulla matka jatkuu Kiinaan, Perloksen tehtaille. Taksimatkaa parempaa mahdollisuutta haastatteluun  ei kiireiseltä viikolla löydy.

Ennen kuin tähän asti on päästy, Virtanen on ehtinyt pistää Suomen sekaisin. Hän on pudottanut edellispäivänä uutispommin kertomalla Perloksen vähentävän Suomesta 1 200 työntekijää ja aikovan lopettaa koko tuotannon Suomessa.

Otsikot päivän lehdissä ja muissa välineissä ovat kirkuneet, kuinka Perlos pudotti koko Pohjois-Karjalan polvilleen, kuinka Perlos vei perheistä ilon ja kuinka koko elämä meni Perloksen mukana.

Pystyykö tällaisia otsikoita lukemaan ilman huonoa omaatuntoa?

Totta kai minuakin vihlaisee kuulla näistä työntekijöistä, joilla koko perhe on ollut pitkään Perloksella töistä tai nuorista perheistä, jotka ovat juuri ottaneet ison asuntolainan. Se on raskasta. Kyllä minä sen ymmärrän, ihmisiähän tässä kaikki ollaan.

Julkisuuden määrä ja laajuus yllätti Virtasen, vaikka hän olikin varautunut siihen, että asiasta nousee iso häly.
Itse hän sanoo voivansa ainoastaan yrittää lohduttautua sillä, että johto tekee kaikkensa sen eteen, että muutos, johon työntekijät joutuvat, olisi mahdollisimman sujuva ja että yhtiötä voisi viedä terveemmälle pohjalle.

– Nämä muutokset eivät ole kiinni pohjoiskarjalaisista ihmisistä. Pitää muistaa, että kyse on niin isosta asiasta, globalisaatioprosessista, että sille ei Perlos enkä minä voi mitään.

Jos mennyt viikko on ollut raskas Perloksen työtekijöille, ei se ole ollut  helppo Virtasellekaan.

Tosin toisin kuin työntekijät, hän on tiennyt, mitä tuleman pitää siitä asti, kun otti vastaan Perloksen toimitusjohtajan paikan joulukuun alussa Isto Hantilan jouduttua lähtemään.
Mutta ei hänkään heti tiennyt, että joutuisi kertomaan ihan näin huonoja uutisia.

– Tiesin aloittaessani, että keskeinen tehtäväni on yhtiön kannattavuuden parantaminen. Tarvittavan saneerauksen mittavuus on kuitenkin selvinnyt minulle vähitellen.

– Oikeastaan asia alkoi valjeta vasta juuri ennen joulua. Lopullisesti ongelmien laajuus paljastui aivan viime päivinä ja jopa viime tunteina ennen yt-neuvotteluista tiedottamista.

Perjantai-iltapäivänä ja illansuussa Virtanen ja muu johto ynnäsi yhteen tehdyt selvitykset, teki niistä johtopäätöksensä ja laittoi viikonlopun aikana materiaalit hallitukselle esiteltävään kuntoon. Viime vuoden viimeisen neljänneksen tulos ja tämän vuoden näkymät selvisivät  viimeisinä  tunteina maanantain puolella.

En minä kuitenkaan unettomia öitä ole tämän takia viettänyt. Kun on käynyt läpi eri vaihtoehdot ja faktat siitä, miten tähän on tultu, niin ne ovat aika korutonta kertomaa. Vaihtoehdot ovat vähissä ja ratkaisut ovat suhteellisen yksinkertaisia. Kun on sen kaiken työstänyt läpi, ei ole enää syytä menettää yöuniaan.

Niinkö helppoa se on?

Ei tällaista ohimennen hoideta. Huonojen uutisten kertominen on aina kova paikka johtajalle. Mutta toisaalta kaikkiin töihin kuuluu välillä raskaita asioita, tämä on yksi niitä. Totta kai mennyt viikko on ollut huippuraskas monella tavalla, kun valmisteluja on tehty pitkät illat ja yötkin ja kun on joutunut kertomaan asioita, joiden tietää vaikuttavan monien ihmisten henkilökohtaiseen elämään. Ei se helppoa ole.

– Näitä asioita ei kuitenkaan saa ottaa  henkilökohtaisesti. Työn kuvaan kuuluu, että joutuu tekemään ikäviä päätöksiä. Siitä johtajille maksetaan. Jos asiat ottaa liian henkilökohtaisesti, ei tee oikeutta itselleen.

Miksi ihmeessä Virtanen on halunnut tieten tahtoen laittaa itsensä näin ikävään rakoon, jossa tietää joutuvansa koko kansan sylkykupiksi?

– Kai minä olen sillä tavalla masokisti, että haluan tehdä tämän tyyppisiä tehtäviä. Johtamismielessä tämä on niin iso haaste, että se veti minua puoleensa.

– Perlos on kiinnostava, koska se on erittäin kilpailukykyinen yhtiö, jolla on loistavat asiakkaat ja loistava henkilökunta, mutta yhtiö ei ole kannattava. Uskon, että kokemukseni ansiosta pystyn auttamaan Perlosta selviämään tilanteesta.

Virtanen ei nimittäin ole ensi kertaa lähettämässä työntekijöitä kilometritehtaalle. Hänellä on takanaan jo mittava kansainvälinen ura Nokiassa, Compaq Computerissa, Hewlett-Packardissa ja Solectronissa Suomen lisäksi myös Saksassa ja USA:ssa.

Hän laskeskelee käyneensä läpi kahdeksan isoa integraatiota, joista kolme on ollut megaluokan fuusioita. Niissä kaikissa on pitänyt saneerata ja organisoida toimintoja uudestaan.

– En kuitenkaan pidä itseäni ensisijaisesti saneeraajana vaan muutosjohtajana, sillä olen ollut rakentamassa myös paljon uutta. Niin tulen tekemään myös Perloksessa. Kun yhtiö saadaan kannattavaksi, lähdetään kasvu-uralle.

Virtanen myöntää, että yhtiön ulkoa tulevan uuden johtajan on aina helpompi ryhtyä saneeraamaan.

– Kun katsoo asioita tuorein silmin, on helpompi tehdä johtopäätöksiä ilman historian painolastia. Isot linjat näkee yleensä nopeasti ja siksi pitää toimia heti.

Muutosvastarinta on Virtaselle tuttua. Hän korostaa, että johtajan pitää silti uskaltaa viedä läpi vaikeatkin päätökset.

– Yhtään muutosta ei saavuteta ilman vastarintaa, mutta vain huonot johtajat perääntyvät.

Hänen mukaansa johtajan pitää luottaa siihen, että tekee oikeita päätöksiä.

– Kyllä minäkin jouduin miettimään, uskallammeko ryhtyä näin isoon saneeraukseen, koska tiesimme, että kyse on isosta asiasta koko Pohjois-Karjalalle. Mutta kun faktat olivat tiedossa, en voinut päätyä mihinkään muuhun.

Kun päätös on tehty ja saneerausta aletaan toteuttaa, Virtasen mukaan tärkeää on työntekijöiden kunnioittaminen, niin että muutos saataisiin tehtyä ihmisille niin sujuvaksi kuin se saneeraustilanteessa voi olla.

– Katsomme yt-prosessissa, mitä muita vaihtoehtoja kuin toiminnan kokonaan lopettaminen on tarjolla. Haemme myös kuntien johdon kanssa ratkaisuja, jotta työllisyys alueella säilyisi ja että samalla päästäisiin Perloksen kannalta win-win-tavoitteeseen.

Virtanen korostaa saneerauksessa myös kommunikaation merkitystä kaikissa muutostilanteissa.

– Asioista on puhuttava niin avoimesti ja niin usein kuin mahdollista.

Oman johtamisensa avuksi Virtanen aloitti Perlokseen tultuaan uuden perinteen yhtiön sisällä, toimitusjohtajan kirjeen, jossa hän pyrkii jatkuvasti kertomaan koko organisaatiolle missä mennään.

Tätä lukiessanne Virtanen kiertää Kiinaa Perloksen tehtailla Pekingissä, Guangzhoussa ja Shenzhenissä. Niidenkin työntekijöille hänellä on viestinsä.

– Osa uutisista voi sielläkin olla huonoja, mutta luvassa voi olla hyviäkin uutisia. Haasteet ovat siellä erilaiset kysynnän kasvaessa.

Hän muistuttaa, että tulosparannusohjelma koskee kaikkia tuotantopaikkoja.

Kun Virtanen palaa Suomeen ensi viikon lopulla, hänellä on edessään vaikea yhtälö: leikkausten ja lopun ajan tunnelmien keskellä hänen on jaksettava motivoida jäljelle jäävä väkensä entistä kovempaan taistoon.

– Pitää muistaa kertoa myös siitä, mikä on mennyt hyvin. Yritän myös muistuttaa ihmisille, että jatkuva muutos kuuluu teknologia-alaan. Se ei lopu koskaan. Siihen on vain totuttava.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Nämä Siwat ja Valintatalot muuttuvat K-marketeiksi tammikuussa – katso koko lista

  2. 2

   Leikkaukset iskivät lapsilisään – mitä menetetyllä summalla saisi?

  3. 3

   Kemijärven sillan ja Turun sairaalan betoniongelman syy selvisi: liikaa ilmaa

  4. 4

   Raju luku lapsilisien leikkauksista – ”Lisäävät pienituloisuutta”

  5. 5

   Taliseteli aiheutti kohun Britanniassa – keskuspankki ”suhtautuu huoleen erittäin vakavasti”

  6. 6

   Suomi hävisi roaming-äänestyksessä

  7. 7

   Koeaika on pian yhä pidempi – ”Pitäisi sanoa selkeästi, mikä meni pieleen”

  8. 8

   Kodin1-tavaratalon sivuille ilmestyi viesti: ”Pian täällä taas...”

  9. 9

   Sato myi lähes 300 vuokra-asuntoa

  10. 10

   Neljä suurkaupunkia aikoo kieltää dieselautot

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä Siwat ja Valintatalot muuttuvat K-marketeiksi tammikuussa – katso koko lista

  2. 2

   Nordea selvitti, kuinka paljon joulu maksaa suomalaiselle – onko oma joulubudjettisi isompi vai pienempi?

  3. 3

   Kemijärven sillan ja Turun sairaalan betoniongelman syy selvisi: liikaa ilmaa

  4. 4

   Kodin1-tavaratalon sivuille ilmestyi viesti: ”Pian täällä taas...”

  5. 5

   Koeaika on pian yhä pidempi – ”Pitäisi sanoa selkeästi, mikä meni pieleen”

  6. 6

   Erikoinen tilanne autokaupassa: 1500 uutta Porschea myydään käytettyinä

  7. 7

   Suomen ilmasto on myrkkyä autoille – arvaatko, mikä lämpötila on pahin?

  8. 8

   Neljä suurkaupunkia aikoo kieltää dieselautot

  9. 9

   Sato myi lähes 300 vuokra-asuntoa

  10. 10

   Suomi hävisi roaming-äänestyksessä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kelan pääjohtaja SK:lle ”Miksi ylläpidämme järjestelmää, joka maksaa ihmiselle olemisesta?

  2. 2

   Vakava varoitus Suomelle: ”Nämä kotitaloudet erityisen haavoittuvia”

  3. 3

   Nyt se on lopullista: koeaika menee uusiksi

  4. 4

   Katso, kuulutko velkaisten riskiryhmään – tämä raja ei saisi ylittyä

  5. 5

   Ville, 33, kasvatti menestyvän bisneksen Kiinaan – kuukaudessa 8 000 pakettia elektroniikkaa Suomeen

  6. 6

   Suomalaiset saavat liikaa palkkaa? ”Perheen elo muuttuu selviytymistaisteluksi”

  7. 7

   Kevytmaito, kahvi, meetwursti, konetiskiaine... Näin paljon arkisten tuotteiden hinnat nousivat 10 vuodessa

  8. 8

   Nobel-voittaja Bengt Holmström: Suomalaiset saavat liikaa palkkaa

  9. 9

   Miten saa mukavan paikan lentokoneeseen? 7 keinoa

  10. 10

   Vastike vain 1 euron – tällaisessa taloyhtiössä se on mahdollista

  11. Näytä lisää