Valikko

Toimintojen siirto ulkomaille kasvaa

Yritysten offshoring eli toimintojen siirtäminen ulkomaille ulottuu myös tutkimus- ja tuotekehitystoimintoihin.
YK:n kauppa- ja kehitysjärjestö Unctad laskee, että moni kansainvälinen suuryritys investoi tutkimukseen ja tuotekehitykseen reilusti enemmän kuin itsenäiset valtiot. Esimerkiksi yhdysvaltalainen Ford investoi enemmän kuin Espanja ja saksalainen Siemens investoi enemmän kuin esimerkiksi Belgia tai Israel.

Samalla yhä suurempi osa yritysten t&k-investoinneista suuntautuu yrityksen kotimaan ulkopuolelle joko teollisuusmaihin tai kehittyviin maihin. Toimintojen siirtäminen toiseen maahan saman konsernin sisällä eli offshoring lisääntyy. Samoin lisääntyy toimintojen ulkoistus toiseen yritykseen eli outsourcing.

Toimintojen siirtämisellä kehittyviin maihin yritykset pyrkivät parantamaan kilpailukykyään hyötymällä edullisesta kustannustasosta: tuotanto- ja valmistuskustannusten lisäksi yritykset voivat säästää kuljetuskustannuksissa.

– Siirtämällä valmistus lähemmäs markkinoita voidaan säästää myös kuljetuskustannuksissa, kirjoittaa Etlan tutkimuspäällikkö Jyrki Ali-Yrkkö suomalaisyritysten ulkoistuksia ja toimintojen siirtoja koskevassa tutkimuksessaan.

Säästöjen lisäksi t&k-toimintojen siirtymistä maasta toiseen kiihdyttää kansainvälisten ja kansainvälistyvien yritysten tarve kehittää eri kohdemaissa menestyäkseen paikalliseen teknologiaan perustuvia tuotteita paikallisten asiantuntijoiden voimin.

Tutkimus- ja tuotekehitys kansainvälistyy.  YK-järjestö Unctad julkaisee vuosittain investointiraportin World Investment Report. Vuoden 2005 raportin alaotsikko on Transnational Corporations and the Internationalization of R&D: raportti keskittyy kansainvälistyvään tutkimus- ja tuotekehitystoimintaan eli siihen, kuinka yritykset siirtävät ulkomaille myös t&k-toimintaansa.

Raportti painottaa, että tutkimus- ja tuotekehitystoimintojen kansainvälistyminen ei ole uusi ilmiö.

Viime vuosien uusi ilmiö sen sijaan on se, että suuryritykset ovat perustaneet kehittyviin maihin ja Itä-Euroopan maihin t&k-keskuksia, jotka pyrkivät kehittämään tuotteita kansainvälisille markkinoille ja joiden toiminta on osa yrityksen keskeistä innovaatiotoimintaa.

Kansainvälistyminen jatkuu: peräti kaksi kolmasosaa Unctadin kyselyyn vastanneista yrityksistä aikoo siirtää tutkimus- ja tuotekehitystoimintaansa lähivuosina ulkomaille, ja japanilaisista yrityksistä peräti yli 90 prosenttia suunnittelee t&k-toimintansa kansainvälistämistä parin seuraavan vuoden aikana.

Intia ja Kiina vetävät yrityksiä. Kehittyvistä markkinoista suosituin investointien suunta on Aasia: niistä yrityksistä, jotka sijoittavat t&k-toimintaan eniten maailmassa, yli puolella on tutkimus- ja kehitystoimintaa Kiinassa, Intiassa tai Singaporessa. Edullisen kustannustason lisäksi yrityksiä houkuttelee esimerkiksi Intiaan maan korkeasti koulutettu työvoima.

Useissa tapauksissa yritykset siirtävät tutkimus- ja tuotekehitystoimintojaan ulkomaille sinne jo siirtyneen tuotantotoiminnan perässä saadakseen t&k-toiminnot nivoutumaan tuotantoon.

Unctadin raportin mukaan Motorola perusti Kiinan ensimmäisen ulkomaalaisomisteisen t&k-keskuksen maahan jo 1993. Nyt Kiinassa toimii yli 700 ulkomaalaista tutkimus- ja tuotekehityskeskusta.

Kiinan lisäksi toimintoja vetää Intia: Motorolan lisäksi Intiaan ovat perustaneet omat tutkimusyksikkönsä esimerkiksi Texas Instruments, Cisco, GE, Bosch ja Intel, ja niiden yksiköissä on kussakin 800-2000 työntekijää.

Intian tärkeimmän t&k:ta edistävän organisaation CSIR:n (The Council of Scientific & Industrial Research) johtaja R. A. Mashelkar korosti viime syksynä Helsingissä Going Global -konferenssissa kotimaansa t&k-osaamisen korkeaa tasoa.

ashelkar kertoi, että viimeisen kolmen vuoden aikana Intiaan on palannut noin 30 000 ulkomailla työskentelevää t&k-ammattilaista samalla kun maasta lähtee nyt ulkomaille ratkaisevasti vähemmän korkeasti koulutettuja ammattilaisia kuin vielä kymmenen vuotta sitten.

Suomi pärjää t&k-kohteena. Ensi tuntuma on, että kansainvälistyvä tutkimus- ja tuotekehitys vie t&k-työpaikat Suomesta alhaisen palkkatason maihin.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan joulukuussa julkaisema tutkimus osoittaa tuntuman vääräksi: vuosina 2000–2006 suurin osa suomalaisyritysten ulkoistuksista on suuntautunut kotimaahan ja vain pieni osa ulkomaille.

– Tutkimus- ja tuotekehitystä on siirretty Suomesta ulkomaille varsin vähän, mikä heijastaa ainakin osittain Suomen kilpailukykyä t&k-toiminnan sijaintipaikkana, Ali-Yrkkö kirjoittaa Etlan Ulkoistus ja toimintojen siirrot Suomesta ulkomaille –tutkimuksessa.

Ali-Yrkön mukaan t&k-toiminnan ulkoistuksilla on useimmiten pyritty teknologian tai osaamisen hankkimiseen, joustavuuden lisäämiseen ja alhaisempiin kustannuksiin.

Hän muistuttaa, että teollisuusmaissa pääkonttoriaan pitävät yritykset valitsevat yhä useammin uusien yksiköiden sijaintipaikaksi jonkin kehittyvän maan.

– Näiden uusinvestointien lisäksi läntisten teollisuusmaiden haasteena on, että toimintoja siirretään edullisemman kustannustason maihin. Toimintoja siirtyy maasta toiseen sekä konsernien sisäisten järjestelyjen kautta että ulkoistamalla toimintoja ulkomaille.

Etlan tutkimus kertoo, että kymmenisen prosenttia yrityksistä, jotka ovat siirtäneet toimintoja Suomesta ulkomaille, ovat siirtäneet toimintoja myös ulkomailta Suomeen: erityisesti tietojenkäsittely- ja t&k-palveluja tarjoavat yritykset aikovat edelleen lisätä kotimaan henkilöstöään.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Kyösti Kakkonen Karjalaisessa: Työntekijät nousevat pian kapinaan ay-liikettä vastaan

  2. 2

   WSJ: IBM:n Romettystä tulee Trumpin neuvonantaja

  3. 3

   Näkökulma: Liian pieni osa kasvusta valuu palkkoihin – toteutuuko Marxin ennustus?

  4. 4

   Sähköinen postilaatikko kerää kritiikkiä: ”Pitää olla mahdollisuus asioida miten parhaiten sopii”

  5. 5

   Stark sulkee kuusi myymälää – irtisanoo jopa 160

  6. 6

   Autojen ominaisuudesta tuli ongelma – piti säästää energiaa, voikin aiheuttaa kolareita

  7. 7

   Tuloerojen kuilu: Rikkaimmat +70 % – köyhimmät +30 %

  8. 8

   IBM perustaa Suomeen osaamis- ja innovaatiokeskukset – luo 150 työpaikkaa

  9. 9

   Paperiosakkeet hukassa? Sampo antoi lisäaikaa

  10. 10

   Nobel-voittaja Holmström: Luulen, että jatkossa olen varovaisempi lausunnoissani

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näkökulma: Liian pieni osa kasvusta valuu palkkoihin – toteutuuko Marxin ennustus?

  2. 2

   Kyösti Kakkonen Karjalaisessa: Työntekijät nousevat pian kapinaan ay-liikettä vastaan

  3. 3

   Stark sulkee kuusi myymälää – irtisanoo jopa 160

  4. 4

   Yle: Kodin1-nimen ostaja selvisi – aikoo kilpailla hinnoilla

  5. 5

   Autojen ominaisuudesta tuli ongelma – piti säästää energiaa, voikin aiheuttaa kolareita

  6. 6

   Tärkeän lääkkeen hinta 23-kertaistui – yhtiölle sakot nimikikkailusta

  7. 7

   Jättikauppa: Konecranes myy nosturiyhtiön

  8. 8

   Tuloerojen kuilu: Rikkaimmat +70 % – köyhimmät +30 %

  9. 9

   Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

  10. 10

   Nobel-voittaja Holmström: Luulen, että jatkossa olen varovaisempi lausunnoissani

  11. Näytä lisää
  1. 1

   WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

  2. 2

   Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

  3. 3

   Keskiansio 160 000 euroa vuodessa – tämä ammattiryhmä vaatii lakoilla lisää

  4. 4

   Alkon kilpailutus hämmentää: 100-vuotiaan Suomen juhlalikööriksi virolainen Vana Tallinn

  5. 5

   Suomalaiset saavat liikaa palkkaa? ”Perheen elo muuttuu selviytymistaisteluksi”

  6. 6

   20-vuotiaita autoja huristelee Suomen teillä paljon – tiedätkö, onko yleisin malli Golf, Astra vai Corolla?

  7. 7

   Suomen ilmasto on myrkkyä autoille – arvaatko, mikä lämpötila on pahin?

  8. 8

   Näkökulma: Liian pieni osa kasvusta valuu palkkoihin – toteutuuko Marxin ennustus?

  9. 9

   Suomalaiset myivät tätä juuri joukolla – nyt suositellaan ostamaan

  10. 10

   Terrafame-johtaja Ratia toimii myös yhtiön konsulttina – satojen tuhansien palkkiot

  11. Näytä lisää