Yhä useampi haluaa oman valmentajan

Yhdysvaltalainen valmennusoppi coaching leviää nopeasti Suomeen. HRM Partnersin toimitusjohtaja Anni Vepsäläinen uskoo, että elämme nyt valmentamisen läpimurtovuotta. Suomessa nuoren alan pelisäännöt ovat vasta muotoutumassa.


Coachingin lisääntynyt tarjonta kertoo ainakin valmennusyhtiöiden uskovan, että yhä useampi työelämässä toimiva haluaa itselleen henkilökohtaisen valmentajan.

– Valmennuksen suosion salaisuus on varmaankin sen räätälöidyssä luonteessa. Isot massakoulutukset ovat menettämässä merkitystä. Yritysvalmennuksessa siirrytään koko ajan kohti räätälöityjä täsmäkoulutuksia, arvioi HRM Partnersin toimitusjohtaja Anni Vepsäläinen.
Samalla hän muistuttaa, että valmennusohjelmilla saavutetuista tuloksista maailmalta kantautuviin uutisiin kannattaa kuitenkin suhtautua kohtalaisen kriittisesti.

– Amerikassa valmennuksella sanotaan päästyn 300-prosenttisiin sijoitetun pääoman tuoton kasvulukuihin, mikä ei oikein ole uskottavaa.

Mitä tämä yhä useammassa paikassa vastaan tuleva coaching sitten on? Kyseessä on henkilökohtainen valmennustapahtuma, jossa valmentaja auttaa valmennettavaa tavoitteiden saavuttamisessa.

Vastuu prosessista on valmennettavalla itsellään. Valmentaja on tuki, joka vastaa prosessin etenemisestä. Valmentaja ei tarjoa valmiita ratkaisuja, vaan rohkaisee ja johdattelee oikeilla kysymyksillä valmennettavaa itse löytämään omat ratkaisunsa.

– Valmennuksen kulmakivi on, että hyvistä pyritään tekemään parempia. Kyse ei siis ole ongelmanratkaisumenetelmästä. Ketään ei myöskään voi määrätä valmennettavaksi. Oma into, palo ja sitoutuneisuus asiaan pitää olla, Anni Vepsäläinen korostaa.

Ero konsultointiin ja mentorointiin on selkeä, vaikka hankala nopeasti hahmottaa. Valmentaminen kohdistuu aina henkilöön, ei organisaatioon eikä strategioihin, vaikka joskus kyse voi olla esimerkiksi strategian viemisestä käytäntöön.

Valmentaminen kohdistuu myös valmennettavan omiin kykyihin ja niiden kehittämiseen. Se ei ole hiljaisen tiedon siirtämistä eikä edes käänteismentorointia, jossa nuori osaaja haastaa vanhemman kyseenalaistamaan totuttuja toimintatapoja omilla näkemyksillään.

– Valmentaja voi toki olla myös konsultti, mutta hän ei missään nimessä voi toimia samassa prosessissa molemmissa rooleissa. Siinä menevät puurot ja vellit sekaisin.

Vepsäläinen korostaa, että valmentajan perustehtävä on auttaa ihmistä oivaltamaan itse. Itseoppimisella syntyvät kestävät tulokset. Jos valmentaja ilmoittaakin yhtäkkiä tehneensä valmennettavan puolesta ratkaisuja, koko valmentamisen idea muuttuu sekavaksi.

Valmentaminen on levinnyt kaikille elämän alueille elämänhallinnasta (life coach) työuran valmennukseen (executive coach) ja tiimivalmennukseen.

Yhdysvalloissa Seattlessa toimiva Co-Active Coach Kristiina Hiukka kertoo lukuisten konsulttien ja terapeuttien ilmoittavan käyttävänsä valmentavaa otetta. Alan laajin kansainvälinen ammattijärjestö International Coach Federation (ICF) kattaa 80 maata ja sen jäsenmäärä nousi viime vuonna yli 10 000:n.

– Yhdysvalloissa coaching on vakiintunut jo main stream -käytännöksi. Vakiintuminen näkyy myös siinä, että yliopistojen koulutusohjelmissa coaching on yleistynyt. Coach ei ole enää ihmetyksen aihe, vaan minultakin kysytään jo erikoistumisalueestani.

– Suomessa valmentajaan suhtaudutaan vielä vähän epäillen ja ujosti. Eikä häntä arvosteta rahassa kuten täällä, Hiukka kuvaa.

Suomessa todellakin ollaan lähtötelineissä. Kustannusyhtiö Tammi julkaisi ensimmäisen valmentamista käsittelevän suomalaisen kirjan marraskuussa. Suomen Coaching yhdistys on toiminut vuodesta 2004. Ensi kesänä se isännöin ICF:n Euroopan Coach konferenssia ja helmikuussa coach-viikkoa. Jäseniä yhdistyksessä on vajaat 170. Heistä diplomikoulutuksen on suorittanut muutama kymmenen valmentajaa.

Valmennuksen merkitys korostuu, kun liike-elämän toimintakulttuuri muuttuu. Paul J. Meyerin vuonna 1966 perustaman Leadership Management International -verkoston periaatteilla valmentava Raija Salomaa pitää valmennuksen suosion syynä jatkuvasti kiristyvää työtahtia.

– Liiketoimintaympäristö muuttuu nopeasti, työsuhteet lyhenevät ja tuloksia vaaditaan. Jokaisella on jo oltava valmiudet muuttaa nopeasti omaa toimintaympäristöään ja jopa alaansa. Henkilökohtaiset kyvyt ratkaisevat, miten hyvin ja nopeasti pystyy mukautumaan muuttuneisiin tilanteisiin. Siksi ne kyvyt on hyvä kaivaa esille.

– Hirveässä kiireessä tarvitaan työskentelymalli, joka takaa rauhan paneutua omaan osaamiseen. Perinteisessä koulutuksessa innostutaan kyllä, saadaan ideoita, mutta niiden käytäntöön siirtäminen jää tekemättä, Salomaa sanoo.

Kun johtaja kehittyy paremmaksi itsensä johtajaksi, myös hänen kykynsä johtaa muita kehittyy. Sitä kautta yritys kehittyy. Sivutuotteena johtaja siirtää valmennuksen periaatteita paitsi yritykseen myös yksityiselämäänsä. Vaikutukset rupeavat näkymään esimerkiksi ajanhallintana.

– Parempaa johtamista, parempaa liiketoimintaa. Koko idea on tehdä ajattelu näkyväksi toiminnaksi, Anni Vepsäläinen tiivistää valmennuksen filosofiaa.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   USU: Kaavailtu muutos asuntolainakattoon herätti huolen – ”Ei nuorella ole kesämökkiä myytäväksi”

  2. 2

   Konkarisijoittaja Tom Tukiainen, 59, pani 100 000 euroa riskillä turvapaikanhakijoihin

  3. 3

   Ford pelasi uhkapeliä Venäjän markkinalla, ja se alkoi kannattaa

  4. 4

   ”Alkaako miesten katoaminen työvoimasta jo lapsuudessa?”

  5. 5

   Brittilehti hehkuttaa suomalaista perustulokokeilua – ongelmia kaksi

  6. 6

   Nyt puhuu Go! Aviationin ex-työntekijä: Syttyi käsittämätön ilmiriita

  7. 7

   Kerrostaloasuntojen rakentamisessa hurja tahti – kuin 1970-luvun maaltamuuton aikaan

  8. 8

   50 000 miestä parhaassa iässä ei tee töitä tai opiskele – ”Mitä heille tapahtui?”

  9. 9

   Näkökulma: Sijoittajalla huolestuttavan houkuttelevat tulevaisuuden näkymät

  10. 10

   Sunnuntaisuomalainen: Pimeä passikauppa näkyy Suomessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nyt puhuu Go! Aviationin ex-työntekijä: Syttyi käsittämätön ilmiriita

  2. 2

   Näkökulma: Sijoittajalla huolestuttavan houkuttelevat tulevaisuuden näkymät

  3. 3

   Konkarisijoittaja Tom Tukiainen, 59, pani 100 000 euroa riskillä turvapaikanhakijoihin

  4. 4

   Sunnuntaisuomalainen: Pimeä passikauppa näkyy Suomessa

  5. 5

   Merkel kuittaili Trumpille iPhoneista ja saksalaisautoista

  6. 6

   Uutissuomalainen: Finlayson suuttui uusnatsistisen verkkokaupan myynnistä

  7. 7

   Kerrostaloasuntojen rakentamisessa hurja tahti – kuin 1970-luvun maaltamuuton aikaan

  8. 8

   Brittilehti hehkuttaa suomalaista perustulokokeilua – ongelmia kaksi

  9. 9

   Ikea pahoittelee mokaansa – israelilaiskatalogi esittelee kotia ilman naisia ja tyttöjä

  10. 10

   ”Alkaako miesten katoaminen työvoimasta jo lapsuudessa?”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sunnuntailisät pois, työpäivän pituus 12 tuntiin? ”Tehdään työtä silloin, kun sitä on”

  2. 2

   Yle: Kirjeessä koteihin jaettu oikea seteli hämmentää suomalaisia – osa palauttaa, vaikkei tarvitsisi

  3. 3

   ABC-asemien S-bonus muuttuu – ”Aion äänestää jaloillani”

  4. 4

   50 000 miestä parhaassa iässä ei tee töitä tai opiskele – ”Mitä heille tapahtui?”

  5. 5

   ”Kesämökkejä alkaa olla riesaksi asti” – FK ei halua, että omaisuutta pantataan perinnöksi

  6. 6

   Asuntokaupan 10 vaaran merkkiä – näin vältät astumasta miinaan

  7. 7

   Sunnuntailisistä nautittu 100 vuotta – joko riittää?

  8. 8

   Katsastuksiin ehdotetaan tiukennuksia – ”Turhia kustannuksia autoilijalle”

  9. 9

   Julkkisten rahoittaman lentoyhtiön kassasta katosi satoja tuhansia euroja – hakeutuu nyt konkurssiin

  10. 10

   Kuin bensaa ostaisi: Forssassa aloittaa myyjätön kauppa

  11. Näytä lisää