Valikko

Kolumni: Syökää oman maan mansikoita

Ihminen laittaa ruokaa kymmenen vuotta elämästään. Ja syö kolmen vuoden ajan. Siinä jo pitäisi olla syytä tarpeeksi, että ruoka on elämän ydinasioita.
Olin ruokaostoksilla, kun viereeni tuli nainen nuuhkimaan lipstikkanippua, jonka hän työnsi nenäni alle.

– Haistatteko mitään, hän kysyi.

– En juuri.

Maustekasvista lähti vain vieno tuoksu. Nainen heitti nipun takaisin hyllyyn ja vannoi käyttävänsä vastedeskin tuttua torikauppiasta.

– Kalliimpaa se on, mutta on siellä vielä maku tallella.

Geneven kaupoissa saa usein vastaavanlaisia vinkkejä, miltä torilta kannattaa mitäkin ostaa.

Herkuttelijalla ei täällä tarkoiteta yleensä chicki-micki ruokailijaa, joka pikkurilli sojossa nyppii lautaseltaan rehuja.

Muillakin kuin suomalaisilla on traumoja ruuastaan. Saksalaiset ovat keskustelleet tällä viikolla televisiossa ruokakateudestaan Ranskaan päin. Tv-teeman idea on nostaa saksalaisten omanarvon tuntoa gourmet-ruokailijoina.

Lehmänpötsiä, sianmakkaraa ja olutta, ajattelette. Just niin.

Kuten ympäristönsuojelujärjestö Greenpeacen entinen johtaja Thilo Bode sanoi, gourmet-kansallisuuden alku lähtee siitä, että arvostaa omia tuotteita. Jos ostaja ei vaadi, miten elintarviketeollisuus osaisi tuottaa tarpeeseen.

Ei riitä, että tuoteselostuksissa on ynnätty säilöntäaineet ja kalorit. Bode vaatii tuoteselostuksiin selvityksen kanan tai muun lihan tuotanto-oloista. Jos useampi tietäisi, miten eläimet ovat joutuneet elämään, liha jäisi monelta kaupan kylmäaltaaseen.

Makuopettaja ja kulinarismifilosofi Jürgen Dollase syytti, että liha on tukiaisten takia liian halpaa, niin ettei sitä osata arvostaa.

Terveellisesti syöjien maassa Japanissa lihan hinta on kohdallaan: parhaimpien pihvien kilohinta nousee muutamaan sataan euroon. Mutta siellä nautoja syötetäänkin kasvattajan omilla viljaseoksilla ja harjaillaan syömisen jälkeen.

Syökää paikallista ruokaa ja sesongin sapuskoja, mansikoita ei tarvitse saada vuoden ympäri.

Ensin olisi opittava maistamaan ja vielä kertomaan, miltä maku tuntuu.

Dollase sanoi, että kulinaristin pitkä retki lähtee siitä, että on osattava maistaa tuore kasvis ja raaka kala eikä vain lihapadan makua.

Pitää tietää, miten lehmä lypsetään, kokeilla itse ja nähdä, miten maidosta syntyy juusto. Vain niin ymmärtää tämän pitkän ketjun ja oman roolinsa tässä pyörässä.

Jokainen ei saa kanoja takapihalleen, mutta biomunia kaupasta valitsemalla voi vaikuttaa, että niillä riittää kysyntää ja että niiden ruokkijalla riittää murua omankin rinnan alle.

Kommentit

    Näytä lisää

    Näitä luetaan!

    1. 1

      WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

    2. 2

      Keskiansio 160 000 euroa vuodessa – tämä ammattiryhmä vaatii lakoilla lisää

    3. 3

      Alkon kilpailutus hämmentää: 100-vuotiaan Suomen juhlalikööriksi virolainen Vana Tallinn

    4. 4

      Kodin1-tavaratalon sivuille ilmestyi viesti: ”Pian täällä taas...”

    5. 5

      Raju luku lapsilisien leikkauksista – ”Lisäävät pienituloisuutta”

    6. 6

      Leikkaukset iskivät lapsilisään – mitä menetetyllä summalla saisi?

    7. 7

      Koeaika on pian yhä pidempi – ”Pitäisi sanoa selkeästi, mikä meni pieleen”

    8. 8

      Erikoinen tilanne autokaupassa: 1500 uutta Porschea myydään käytettyinä

    9. 9

      Taliseteli aiheutti kohun Britanniassa – keskuspankki ”suhtautuu huoleen erittäin vakavasti”

    10. 10

      Danske Suomen kasvuluvuista: Pitkän taantuman jälkeen erittäin hyvä uutinen

    11. Näytä lisää
    1. 1

      WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

    2. 2

      Keskiansio 160 000 euroa vuodessa – tämä ammattiryhmä vaatii lakoilla lisää

    3. 3

      Alkon kilpailutus hämmentää: 100-vuotiaan Suomen juhlalikööriksi virolainen Vana Tallinn

    4. 4

      Leikkaukset iskivät lapsilisään – mitä menetetyllä summalla saisi?

    5. 5

      Raju luku lapsilisien leikkauksista – ”Lisäävät pienituloisuutta”

    6. 6

      Kodin1-tavaratalon sivuille ilmestyi viesti: ”Pian täällä taas...”

    7. 7

      Kemijärven sillan ja Turun sairaalan betoniongelman syy selvisi: liikaa ilmaa

    8. 8

      Koeaika on pian yhä pidempi – ”Pitäisi sanoa selkeästi, mikä meni pieleen”

    9. 9

      Nämä Siwat ja Valintatalot muuttuvat K-marketeiksi tammikuussa – katso koko lista

    10. 10

      Taliseteli aiheutti kohun Britanniassa – keskuspankki ”suhtautuu huoleen erittäin vakavasti”

    11. Näytä lisää
    1. 1

      WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

    2. 2

      Kelan pääjohtaja SK:lle ”Miksi ylläpidämme järjestelmää, joka maksaa ihmiselle olemisesta?

    3. 3

      Vakava varoitus Suomelle: ”Nämä kotitaloudet erityisen haavoittuvia”

    4. 4

      Nyt se on lopullista: koeaika menee uusiksi

    5. 5

      Katso, kuulutko velkaisten riskiryhmään – tämä raja ei saisi ylittyä

    6. 6

      Ville, 33, kasvatti menestyvän bisneksen Kiinaan – kuukaudessa 8 000 pakettia elektroniikkaa Suomeen

    7. 7

      Keskiansio 160 000 euroa vuodessa – tämä ammattiryhmä vaatii lakoilla lisää

    8. 8

      Suomalaiset saavat liikaa palkkaa? ”Perheen elo muuttuu selviytymistaisteluksi”

    9. 9

      Alkon kilpailutus hämmentää: 100-vuotiaan Suomen juhlalikööriksi virolainen Vana Tallinn

    10. 10

      Kevytmaito, kahvi, meetwursti, konetiskiaine... Näin paljon arkisten tuotteiden hinnat nousivat 10 vuodessa

    11. Näytä lisää