Kolumni: Syökää oman maan mansikoita

Ihminen laittaa ruokaa kymmenen vuotta elämästään. Ja syö kolmen vuoden ajan. Siinä jo pitäisi olla syytä tarpeeksi, että ruoka on elämän ydinasioita.
Olin ruokaostoksilla, kun viereeni tuli nainen nuuhkimaan lipstikkanippua, jonka hän työnsi nenäni alle.

– Haistatteko mitään, hän kysyi.

– En juuri.

Maustekasvista lähti vain vieno tuoksu. Nainen heitti nipun takaisin hyllyyn ja vannoi käyttävänsä vastedeskin tuttua torikauppiasta.

– Kalliimpaa se on, mutta on siellä vielä maku tallella.

Geneven kaupoissa saa usein vastaavanlaisia vinkkejä, miltä torilta kannattaa mitäkin ostaa.

Herkuttelijalla ei täällä tarkoiteta yleensä chicki-micki ruokailijaa, joka pikkurilli sojossa nyppii lautaseltaan rehuja.

Muillakin kuin suomalaisilla on traumoja ruuastaan. Saksalaiset ovat keskustelleet tällä viikolla televisiossa ruokakateudestaan Ranskaan päin. Tv-teeman idea on nostaa saksalaisten omanarvon tuntoa gourmet-ruokailijoina.

Lehmänpötsiä, sianmakkaraa ja olutta, ajattelette. Just niin.

Kuten ympäristönsuojelujärjestö Greenpeacen entinen johtaja Thilo Bode sanoi, gourmet-kansallisuuden alku lähtee siitä, että arvostaa omia tuotteita. Jos ostaja ei vaadi, miten elintarviketeollisuus osaisi tuottaa tarpeeseen.

Ei riitä, että tuoteselostuksissa on ynnätty säilöntäaineet ja kalorit. Bode vaatii tuoteselostuksiin selvityksen kanan tai muun lihan tuotanto-oloista. Jos useampi tietäisi, miten eläimet ovat joutuneet elämään, liha jäisi monelta kaupan kylmäaltaaseen.

Makuopettaja ja kulinarismifilosofi Jürgen Dollase syytti, että liha on tukiaisten takia liian halpaa, niin ettei sitä osata arvostaa.

Terveellisesti syöjien maassa Japanissa lihan hinta on kohdallaan: parhaimpien pihvien kilohinta nousee muutamaan sataan euroon. Mutta siellä nautoja syötetäänkin kasvattajan omilla viljaseoksilla ja harjaillaan syömisen jälkeen.

Syökää paikallista ruokaa ja sesongin sapuskoja, mansikoita ei tarvitse saada vuoden ympäri.

Ensin olisi opittava maistamaan ja vielä kertomaan, miltä maku tuntuu.

Dollase sanoi, että kulinaristin pitkä retki lähtee siitä, että on osattava maistaa tuore kasvis ja raaka kala eikä vain lihapadan makua.

Pitää tietää, miten lehmä lypsetään, kokeilla itse ja nähdä, miten maidosta syntyy juusto. Vain niin ymmärtää tämän pitkän ketjun ja oman roolinsa tässä pyörässä.

Jokainen ei saa kanoja takapihalleen, mutta biomunia kaupasta valitsemalla voi vaikuttaa, että niillä riittää kysyntää ja että niiden ruokkijalla riittää murua omankin rinnan alle.

Kommentit

    Näytä lisää

    Näitä luetaan!

    1. 1

      Näin suomalaiset lorvailevat töissä: olemattomia palavereja ja harhauttavia ruutukaappauksia

    2. 2

      Suvi- ja Palta-veneet myydään uudelle yhtiölle

    3. 3

      Lapsi hoitoon viimeistään 1,5-vuotiaana, isälle 6 kk vapaa – näin EK uudistaisi perhevapaita

    4. 4

      Asuntokaupan kahtiajako repesi entisestään

    5. 5

      Berner: Seuraavan sukupolven 5G-verkot voivat tuoda Suomeen uusia operaattoreita

    6. 6

      Ohjelmistotalo palkkaa sata Turkuun: ”Turus on tarjol selvästen kaikkest enempi ossamist”

    7. 7

      Kiirettä pitää, koska kiire on statusta

    8. 8

      Asuntokaupan 10 vaaran merkkiä – näin vältät astumasta miinaan

    9. 9

      Toisissa paikoissa kikytetään, toisissa ei – näin kävi Metalliliiton työpaikoilla

    10. 10

      Miljardöörisijoittaja: Pankit lypsävät sinulta rahaa turhaan – sijoita sen sijaan näin

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Ammattilainen heivasi Stockmannin – "Kuihtuva, syvästi tappiollinen tavaratalo"

    2. 2

      Näin suomalaiset lorvailevat töissä: olemattomia palavereja ja harhauttavia ruutukaappauksia

    3. 3

      Miljardöörisijoittaja: Pankit lypsävät sinulta rahaa turhaan – sijoita sen sijaan näin

    4. 4

      Suomeen vuokrakatto 20 euroa neliöltä? Näin se vaikuttaisi tuensaajiin

    5. 5

      HS: Useat kaapelikanavat saattavat sittenkin pimetä tiistaiyönä

    6. 6

      Toisissa paikoissa kikytetään, toisissa ei – näin kävi Metalliliiton työpaikoilla

    7. 7

      Asuntojen hinnoissa saattaa piillä yllätyksiä – meri voi laskea arvoa jopa -20 %

    8. 8

      Viljelijät uivat syvissä vesissä: ”Tilanne pahempi kuin 90-luvun lamassa”

    9. 9

      Neljäskin uhatuista kanavista näkyy vielä tiistaiyön jälkeen

    10. 10

      Marimekon luova johtaja lopettaa

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Nämä kuitit kannattaa säästää – ”Silloin kuittien on löydyttävä”

    2. 2

      Joukko tv-kanavia uhkaa pian pimentyä yli 1,5 miljoonassa kodissa

    3. 3

      Suomalaismies aikoo miljonääriksi 500 päivässä – näin hän sen tekee

    4. 4

      51 Siwaa ja Valintataloa suljetaan – tässä koko lista

    5. 5

      Asuntovelallinen, korkosi laskutapa on muuttumassa – varaudu nousuun

    6. 6

      Asuntojen hinnoissa saattaa piillä yllätyksiä – meri voi laskea arvoa jopa -20 %

    7. 7

      Yhä useampi menettää kotinsa – ”Ostetaan liian iso talo tai kallis asunto”

    8. 8

      Suomalaismies yritti saada 25 000 euron sairaalakuluja vakuutusyhtiöiltä – joutui mustalle listalle

    9. 9

      Ammattilainen heivasi Stockmannin – "Kuihtuva, syvästi tappiollinen tavaratalo"

    10. 10

      Uusi eläkemuoto houkuttelee työttömiä – hetken helpotus voi kostautua

    11. Näytä lisää