Valikko

Kasvunälkäinen it-verso saa rahaa

Mikä yhdistää Applea, eBayta, Googlea, Inteliä, Microsoftia, Sunia ja Yahoota? Se, että ne kaikki ovat saaneet taipaleensa alussa merkittävää apua pääomasijoittajien uskosta niihin.
Meilläkin on yrityksiä, jotka pääomasijoittaja on myynyt amerikkalaisille pörssiyrityksille. Näin on käynyt pääomasijoitusyhtiö Nexit Venturesin sijoitussalkkuun kuuluneille yhtiöille: Bitfonen osti HP, Mobile 365 päätyi Sybasen syliin, Nvidia puolestaan sai Hybrid Graphicsin.

Jos hyvin käy, sama voi olla edessä pohjoismaiden suurimman teknologiasijoittaja Eqvitecin sijoituskohteella Xtractilla. Yritys analysoi omalla ohjelmistollaan asiakasryhmien ominaispiirteitä useiden kanavien ja lähteiden perusteella, ja sai ensimmäisellä rahoituskierroksella mukaan Eqvitecin. Se valittiin, koska haluttiin löytää pääomasijoittaja, jolla olisi kokemusta yrityksen kasvattamisesta ja kansainvälistämisestä ja joka kykenisi auttamaan seuraavassa rahoituskierroksessa. Se voi olla edessä jo tänä vuonna.

Yrityksen perustajaosakkaisiin kuuluvat Jouko Ahvenainen ja Kimmo Kiviluoto kertovat vuonna 2001 perustetun yrityksensä kasvaneen noin 80 prosentin vuosivauhtia ja viimeiset kolme vuotta vieläpä kannattavasti.

- Silti ei ole järkeä lähteä kansainvälistymään pelkän tulorahoituksen varassa. Ajoituksen ja mahdollisuuksien kannalta markkinoilla tapahtuu nyt niin paljon, että pelkällä tulorahoituksella toimiminen hidastaisi kasvua, Ahvenainen sanoo.

- Tarvitsemme vauhtia ja kokemusta kansainvälisestä myynnistä ja markkinoinnista. Suomessa osataan kyllä tehdä maailman huippuluokan tekniikkaa, mutta ei välttämättä myydä sitä maailmalle, Kiviluoto lisää.

Vaikka Xtractin asiakasjoukko on jo nimekäs - TeliaSonera, Sampo Pankki, Carphone Warehouse sekä muutamat Vodaphone-ryhmittymään kuuluvat operaattorit - lisää pitää saada.

Ensimmäisellä rahoituskierroksella TKK:n informaatiotekniikan laboratoriosta alkunsa saanut Xtract kävi laajat keskustelut muun muassa amerikkalais- ja brittisijoittajien kanssa.

- Selvä viesti oli, että ne olivat erittäin kiinnostuneita tulemaan mukaan, mutta vasta toisella rahoituskierroksella. Ne edellyttivät, että ensimmäisellä kierroksella saamme uskottavan paikallisen rahoittajan, johon ne voivat luottaa. Ajattelimme tätä jo valitessamme Eqvitecin, Kiviluoto selvittää.

Eqvitecin avulla Xtractiin löytyi maaliskuun lopulla britti toimitusjohtajaksi. Muun muassa IBM- ja Telia-taustainen Paul Hedman ryhtyy Lontoon-konttorista käsin vauhdittamaan kasvua ja kansainvälistymistä.

Pelkäämätön on paras

Nexit Venturesin Artturi Tarjanteella on lista vaatimuksia kiinnostavalle yrittäjälle.

- Yrittäjän on oltava äärimmäisen kova, sairaalloisen motivoitunut, käsittämättömän lahjakas, riskiä pelkäämätön. Kokemus yrittäjyydestä on iso plussa, ja jos löytyy sarjayrittäjä, se on täysosuma.

Eqvitecin osakkaan Juha Mikkolan mukaan yrittäjällä pitää olla halua moninkertaistaa liikevaihtonsa, eikä se onnistu Kehä kolmosen sisäpuolella.

Suomessa on edelleen pulaa kunnianhimoisista yrittäjistä. Toisaalta varallisuustasokaan ei ole sellainen, että riskinottoon voisi suhtautua kevyesti. Vaikka kolmikymppisellä insinöörillä olisi kuinka hyvä idea tahansa, kotona odottavat lapset polkupyörätarpeineen ja niskassa painava asuntolaina hillitsevät riskeeraushaluja tehokkaasti.

Esikuviakin puuttuu. Kun Suomi saa menestystä jossain urheilulajissa, sen suosio ja taso paranevat. Samoin kävisi yrittäjyydessäkin. Samoin kokeneiden ja menestyneiden yrittäjien panosta tarvittaisiin sekä rahan muodossa että hallitustyöskentelyyn.

- Asioita on jaksettava pistää yhä uudelleen liikkeelle. Aasiassa, Britanniassa ja USA:ssa asuessani näin, että jotkut luovat oikeasti jotain isoa. Tuon mahdollisuuden näkeminen innostaa. Mutta Suomessa moni tyytyy edelleen vain näpertelemään, Jouko Ahvenainen sanoo.

Kova luuta lakaissut rahoittajia

Nexit Ventures perustettiin kovimpaan it-huuman aikaan vuonna 2000. Sen jälkeen kova luuta on lakaissut it-alan pääomasijoittajia. Toistakymmentä rahastoa ja useat teolliset sijoittajat, kuten Elisa, Alma ja Sonera, ovat luopuneet leikistä. Nexit Venturesinkin pärjäämistä epäiltiin.

- Siperia on opettanut, ja meilläkin on vielä oppimista, Tarjanne huomauttaa. Meidän pitäisi saada keskimääräistä sijoitusaikaa lyhyemmäksi.

Nexitin keskimääräinen sijoitusaika on nyt noin neljä vuotta.

- Yritysten kasvu myyntikelpoisiksi menestystarinoiksi on ollut selvästi hitaampaa it-yritysten ydintalven aikana. Poikkeuksellisen vaikeista ajoista huolimatta salkkumme tekee vahvasti positiivisen tuloksen sijoittajilleen.

Eqvitecissä keskimääräinen sijoitusaika on kolmesta viiteen vuotta. Tyypillisin tapa irrottautua sijoituksesta on teollinen yrityskauppa. Pörssi ei vedä vieläkään.

- It-huuman kuumina vuosina vääränlaisia yrityksiä vietiin pörssiin. Tuolloin näpeilleen saaneet sijoittajat muistavat sen pitkään. Vaatimukset pörssilistautumisella ovat nyt korkeat, Mikkola sanoo.

- Pörssiin meno ei takaa kasvua, ja lisäksi yritys menettää siinä vapauttaan. Suomessa ei ole nyt kunnon listautumispaikkaa korkean teknologian yritykselle, Tarjanne huomauttaa.

Helsingin pörssissäkin on huomattu tämä. Vielä tänä vuonna se täydentyy kasvuyrityksille tarkoitetulla First North -listalla.

- Toivomme toki, että se käynnistyy, mutta se ei olisi meille lopullinen irtautumistie. Jos veisimme sijoitusyrityksen First North -listalle, se olisi vain ensiaskel kohti päälistaa, Mikkola sanoo.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Länsimetro valmis liikenteelle aikaisintaan huhtikuussa – Matinkylään yhteys kesäkuussa

  2. 2

   10 yleisintä syytä: näiden vuoksi työtön menettää tuet

  3. 3

   Köyhimmille eläkeläisille 760 e/kk – Kela: Ei riitä

  4. 4

   S-ryhmä joutui myrskynsilmään – turkiskohussa kyse on neljästä tuotteesta

  5. 5

   AKT:n Piirainen vastaa ahtaajakommentteihin: ”Liikemies Kakkonen heittää mielipiteitään faktoina”

  6. 6

   Yhä useammalta työttömältä evätään tuet – ”Seuranta on tehostunut”

  7. 7

   Japanilaisjätti haukkasi banaanikauppias Fyffesin

  8. 8

   XXL:n mainonta voi edetä korkeimpaan oikeuteen

  9. 9

   Konsultit alkavat valmentaa työttömiä ennen te-keskusten haastatteluja – palkkio riippuu tuloksesta

  10. 10

   Trump esitti kovaa Kiina-kritiikkiä ja nimitti konkarin maan suurlähettilääksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   10 yleisintä syytä: näiden vuoksi työtön menettää tuet

  2. 2

   XXL:n mainonta voi edetä korkeimpaan oikeuteen

  3. 3

   Kyösti Kakkonen Karjalaisessa: Työntekijät nousevat pian kapinaan ay-liikettä vastaan

  4. 4

   AKT:n Piirainen vastaa ahtaajakommentteihin: ”Liikemies Kakkonen heittää mielipiteitään faktoina”

  5. 5

   Konsultit alkavat valmentaa työttömiä ennen te-keskusten haastatteluja – palkkio riippuu tuloksesta

  6. 6

   Katso, mitä tapahtui asuntolainan hinnalle – ”Pankin vaihtajia on liikkeellä”

  7. 7

   ”Ikänsä kunniallisesti työtä tehneet kokevat tämän nöyryyttävänä” – kiistelty eläkealoite eduskuntaan

  8. 8

   Länsimetro valmis liikenteelle aikaisintaan huhtikuussa – Matinkylään yhteys kesäkuussa

  9. 9

   Betoniala: Hauraaksi jäänyt betoni jakautuu kahteen ryhmään

  10. 10

   Yhä useammalta työttömältä evätään tuet – ”Seuranta on tehostunut”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

  2. 2

   Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

  3. 3

   Katso, mitä tapahtui asuntolainan hinnalle – ”Pankin vaihtajia on liikkeellä”

  4. 4

   Kyösti Kakkonen Karjalaisessa: Työntekijät nousevat pian kapinaan ay-liikettä vastaan

  5. 5

   Keskiansio 160 000 euroa vuodessa – tämä ammattiryhmä vaatii lakoilla lisää

  6. 6

   Alkon kilpailutus hämmentää: 100-vuotiaan Suomen juhlalikööriksi virolainen Vana Tallinn

  7. 7

   Näkökulma: Liian pieni osa kasvusta valuu palkkoihin – toteutuuko Marxin ennustus?

  8. 8

   20-vuotiaita autoja huristelee Suomen teillä paljon – tiedätkö, onko yleisin malli Golf, Astra vai Corolla?

  9. 9

   Suomalaiset myivät tätä juuri joukolla – nyt suositellaan ostamaan

  10. 10

   Terrafame-johtaja Ratia toimii myös yhtiön konsulttina – satojen tuhansien palkkiot

  11. Näytä lisää