Järjestöjohtaja arvostaa vapaaehtoistyötä

- Oleellista on, että toiminnassa mukana olevat kokevat tekevänsä merkityksellistä ja arvostettua vapaaehtoistyötä ja saavat iloa siitä, mitä tekevät. Totta kai vapaaehtoistyö on myös uhrautumista ja vastuunkantoa, mutta se tuo iloa elämään, Mannerheimin lastensuojeluliiton pääsihteeri Eeva Kuuskoski sanoo.


MLL edistää lasten, nuoren ja lapsiperheiden hyvinvointia sekä lisää lapsuuden arvostusta. Maan suurin lastensuojelujärjestö pyörittää kentällä kerhoja ja perhekahviloita, välittää kylämummeja ja –vaareja sekä lastenhoitajia.

Lasten, nuorten ja vanhempien auttavaan puhelimeen ja nettiin vastataan vapaaehtoisvoimin. Lasten oikeuksia edistetään myös julistamalla koulurauha ja valmentamalla tukioppilaita.

Kahdeksan vuotta järjestön pääsihteerinä toiminut, pitkän päivätyön politiikassakin tehnyt Eeva Kuuskoski innostui mukaan oman harrastuksen kautta.

Kolmiportaisuuden haasteet

MLL näkyy kentällä 565 paikallisyhdistyksenä,13 piirijärjestönä ja 94 000 jäsenenä. Mukana on niin työsuhteisia asiantuntijoita kuin vapaaehtoistyötä tekeviä ihmisiä. Järjestöjohtajalle kolmiportaisuus tuo omat haasteensa.

- Kaikki tasot ovat itsenäisiä osioita, jotka jakavat yhteiset arvot ja haluavat toimia yhdessä. Järjestömaailmassa itsenäisiä organisaatioita ei ole koskaan voinut käskyttää kuten linjaorganisaation eri osia.

- Toiminnan logiikka on niissä erilainen, ja siksi asioiden yhteensovittaminen on haasteellista. On opittava johtamaan niin ammatillista työyhteisöä kuin vapaaehtoisia toimijoita.

- Oleellista on, että kaikilla toimijoilla on yhteinen näky. Joskus sen synnyttäminen on helpompaa, joskus hankalampaa.

Kuuskoski muistuttaa, että järjestöt tuottavat arviolta 18 prosenttia maan sosiaalipalveluista. Myös MLL omisti 60-luvulla sairaaloita ja oppilaitoksia.

Järjestöjen merkitys ammatillisten palvelujen tuottajana on merkittävä. Toiminnan ydin on kuitenkin ihmisten vapaaehtoistyö. Järjestöjohtajan on pidettävä arvot ja toiminta sellaisina, että ihmiset innostuvat mukaan.

- Järjestö ei tee ihmisten puolesta asioita. Ihmiset ovat itse osallisina ja edistävät omaa hyvinvointiaan. Kun ihminen pitää itse huolta itsestään, perheestään ja lähiyhteisöstään, hän saa arvostusta ja iloa siitä, mitä tekee.

- Ihmiset kuulevat arjen viestit. Pitää pystyä kuuntelemaan herkällä korvalla ihmisiä, jotka haluavat muutosta. Se vaatii vuorovaikutustaitoja ja ristiriitatilanteissa turnauskestävyyttä.

Liittokokous päättää

MLL:n ylin päättävä elin on kolmen vuoden välein kokoontuva liittokokous, joka valitsee liittovaltuuston ja liittohallituksen puheenjohtajan. Liittovaltuusto valitsee liittohallituksen. Lisäksi piiri- ja paikallistasolla valitaan omat luottamushenkilöt. Keskusjärjestön palkkalistoilla on viitisenkymmentä työntekijää. MLL:n johtaminen on verkostojohtamista.

- Järjestökentällä tarvitaan pidempää aikajännettä. Asioiden toteutumista ei voi mitoittaa ammattityön kalenterin mukaan, vaan ihmisillä on oltava enemmän aikaa miettiä, milloin luovutaan vanhasta ja milloin tartutaan uuteen. Ristiriitaisuutta pitää kestää.

- Toiminnassa on mukana paljon tunnetta ja arvopohjan tulkintaa. Monesti ihmiset innostuvat uskomattoman nopeastikin. Joskus näyttää, ettei tapahdu mitään, mutta muutos onkin jo tapahtunut.

- Uusi teknologia on antanut näppärän mahdollisuuden pitää yhteyttä. Nuoret näyttävät tässä suuntaa. Uskon, että verkkoja hyödyntämällä osallisuus voi alkaa elää toden teolla.

Lastenlääkärin koulutuksen saanut Kuuskoski tunnetaan 16 vuoden urastaan politiikassa muun muassa kansanedustajana sekä sosiaali- ja terveysministerinä. Miten järjestöjohtaja tekee tulosta?

- Minusta vapaaehtoistyössä hyvä tulos on, kun perheet kokoontuvat tekemään asioita yhdessä, jakamaan kokemuksia ja jopa viihtymään. Ihan sama, kerätäänkö siellä rahaa vai ei. Etenkin lähiöihin on syntynyt uusia yhdistyksiä. Ihmiset rakentavat itselleen sosiaalista verkostoa.

- Voidaan kysyä, että mikä on tulos. Ainakaan järjestö ei saa kuluttaa enempää kuin sillä on rahaa. Arki on tässä kova konsultti, ja luottamusmiehet asettavat tiukat raamit taloudelle.

- On myös arvioitava, paljonko käytössä on ihmisten aikaa. Eikä tätä resurssia saa tuhlata. Teollisuudesta peräisin olevat mittarit eivät sovellu tänne. Pienilläkin resursseilla voi toimia hyvin.

Anna asioille aikaa kypsyä

Järjestöjohtajan työstä kiinnostuneille hän muistuttaa, että kannattaa verkostoitua eikä arkijärkeä sovi unohtaa. Mukaan kannattaa lähteä, kun arvopohja on sama ja kansalaistoiminta kiinnostaa. MLL ”toimii vaikuttamalla ja vaikuttaa toimimalla”.

- Kannattaa miettiä, miksi organisaatio on olemassa. Mikä on ammattityöntekijän rooli ja työ? Mikä taas on vapaaehtoistyön rooli? Ja muistaa niiden erot.

- On aina hyödyllistä kouluttautua, jakaa tietoja ja verkostoitua. Työnohjaus on syytä järjestää. Vertaisverkoston rakentamisen voi aloittaa vaikka yhdestä ihmisestä. Voi olla antoisaa lähteä itsekin mentoriksi.

- Muista palkita työyhteisön ihmisiä ja taata heille mahdollisuus kehittyä, kouluttautua ja saada arvostusta.

- Muista antaa tarpeeksi aikaa asioille kypsyä. Käytännön järki kannattaa pitää mukana. Älä toteuta konsultin ajatuksia, ellet ymmärrä niitä itse. Asioiden on tunnuttava itsestä hyvältä, eivätkä ne saa olla liian hienojakaan.

Omat jaksamisen eväät, kun työ syö sujuvasti myös iltoja ja viikonloppuja?

- Työuralleni on tyypillistä, että harrastuksista on tullut työ. En osaa edelleenkään erotella työaikaa ja vapaa-aikaa. Ihminen ei kuitenkaan ole kone. Ammattijohtajan kannattaa tiedostaa se.

- Kiperissä paikoissa on kantanut se, että olen niin kiinnittynyt toimintaan ja arvoihin.

- Perhe on tärkeä. Olemme mökkiperhe. Koen myös kotityöt itselleni tärkeänä purkamiskeinona.

Lasten ja nuorten luovuutta vaalittava

MLL tunnetaan lasten, nuorten ja lapsiperheiden edunvalvojana, mutta toimintaan ovat tervetulleita kaikki, olipa omia lapsia tai ei. Järjestön arvoja ovat lapsen ja lapsuuden arvostus, yhteisvastuu, inhimillisyys, suvaitsevaisuus ja ilo. Tällä hetkellä järjestöä huolestuttaa lapsuuden lyheneminen. Eeva Kuuskoski painottaa, että lapsilla olevaa luovuutta on vaalittava.

- Lapsille ja nuorille on annettava kasvurauha. Koululle ja kodille on suuri haaste luoda väljyyttä lasten ja nuorten elämään. Luovuutta on monenlaista. Kiire lyhentää lapsuutta, ja osa luovuudesta jää pimentoon.

- Hyvä arki kiinnostaa nyt tutkijoitakin; lasten arjesta syntyy väitöskirjoja. Lasten toiveet ovat selkeitä. He haluavat, että vanhemmat kuuntelevat, ovat läsnä ja että aikuiset hoitavat aikuisten velvollisuudet.

Perheiden arvojen muuttuminen näkyy järjestössä. Nykyiset kolmikymppiset puhuvat töiden limittämisestä ja lomittamisesta eri sävyyn kuin vanhempansa.

- Nykyiset kolmikymppiset haluavat olla kotona lasten kanssa tietyn ajan. Osa-aikatyöstä puhutaan eri klangilla kuin 30 vuotta sitten, jolloin se ei olisi tullut kysymykseenkään. Tässä on uusi haaste työpaikoille. Tarvitaan uudenlaista näkyä, perhejohtajuutta. Ajanmukaisia työyhteisöjä.

- Uskon, että yhteiskunta saa meistä ulos saman työpanoksen, vaikka välillä tekisimme lyhennettyä työaikaa. Paitsi pienet lapset, ikääntyneet vanhemmat tai sukulaiset saattavat tarvita hoivaa. Meidän on kohdattava lähimmäisvastuumme. Ihmiselämään kuuluu huolenpitotehtäviä, ei pelkkää palkkatyötä.

Suomalainen johtajuus 10 vuoden kuluttua?

- Toivon, että johtajat ja myös ympäröivä yhteiskunta oppivat ajattelemaan, että johtajakin on ihminen. Nyt johtajiin kohdistuu kohtuuttomia vaatimuksia. Johtajan olisi opittava näkemään muutakin kuin oma tehtävänsä ja rakennettava balanssia työn ja perheen välille.


Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Näin suomalainen mies putoaa työelämästä – ”Ajatellaanko todella, että ihmiset haluavat elää tuilla?”

  2. 2

   Venäläismiljardöörin purjelaiva takavarikoitiin – jättimäinen merilelu maksoi 400 miljoonaa

  3. 3

   Le Penin suosio kasvoi Ranskassa – markkinat säpsähtivät

  4. 4

   Venäläiset ovat ”taloustilanteen passiivisia panttivankeja”

  5. 5

   Onko sinulla näitä ominaisuuksia? Tällaiset ihmiset saavat enemmän palkkaa

  6. 6

   SAK:n kysely: Painostus työehtojen heikentämiseen kasvanut – palkkoja halutaan alas

  7. 7

   Näille aloille talouskasvu tuo töitä

  8. 8

   Hautooko Trump tilastokeikausta? ”Omaan politiikkaansa sopivaksi”

  9. 9

   Wärtsilä haluaa ohjelmistotaloksi ja suunnittelee yritysostoja

  10. 10

   Metalliliitto: Työpaikalla pidettiin mustaa listaa työntekijöistä – levisi vahingossa kaikille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näin suomalainen mies putoaa työelämästä – ”Ajatellaanko todella, että ihmiset haluavat elää tuilla?”

  2. 2

   Metalliliitto: Työpaikalla pidettiin mustaa listaa työntekijöistä – levisi vahingossa kaikille

  3. 3

   Venäläismiljardöörin purjelaiva takavarikoitiin – jättimäinen merilelu maksoi 400 miljoonaa

  4. 4

   Työntekijä saa jännittää nyt 2 kuukautta pidempään – koeajat pitenivät vuoden alussa

  5. 5

   Wärtsilä haluaa ohjelmistotaloksi ja suunnittelee yritysostoja

  6. 6

   Konkarisijoittaja Tom Tukiainen, 59, pani 100 000 euroa riskillä turvapaikanhakijoihin

  7. 7

   Nyt puhuu Go! Aviationin ex-työntekijä: Syttyi käsittämätön ilmiriita

  8. 8

   SAK:n kysely: Painostus työehtojen heikentämiseen kasvanut – palkkoja halutaan alas

  9. 9

   Onko sinulla näitä ominaisuuksia? Tällaiset ihmiset saavat enemmän palkkaa

  10. 10

   USU: Kaavailtu muutos asuntolainakattoon herätti huolen – ”Ei nuorella ole kesämökkiä myytäväksi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sunnuntailisät pois, työpäivän pituus 12 tuntiin? ”Tehdään työtä silloin, kun sitä on”

  2. 2

   Yle: Kirjeessä koteihin jaettu oikea seteli hämmentää suomalaisia – osa palauttaa, vaikkei tarvitsisi

  3. 3

   ABC-asemien S-bonus muuttuu – ”Aion äänestää jaloillani”

  4. 4

   50 000 miestä parhaassa iässä ei tee töitä tai opiskele – ”Mitä heille tapahtui?”

  5. 5

   Näin suomalainen mies putoaa työelämästä – ”Ajatellaanko todella, että ihmiset haluavat elää tuilla?”

  6. 6

   Metalliliitto: Työpaikalla pidettiin mustaa listaa työntekijöistä – levisi vahingossa kaikille

  7. 7

   Venäläismiljardöörin purjelaiva takavarikoitiin – jättimäinen merilelu maksoi 400 miljoonaa

  8. 8

   Sunnuntailisistä nautittu 100 vuotta – joko riittää?

  9. 9

   Katsastuksiin ehdotetaan tiukennuksia – ”Turhia kustannuksia autoilijalle”

  10. 10

   Julkkisten rahoittaman lentoyhtiön kassasta katosi satoja tuhansia euroja – hakeutuu nyt konkurssiin

  11. Näytä lisää