Valikko

Muusikot konsultoivat johtajia

On ollut niin kova kiire, että en ole ehtinyt tehdä mitään, kuvaa muusikko Iiro Rantala hektistä bisnesmaailmaa, jossa huudetaan innovaatioiden perään mutta kenelläkään ei ole aikaa pysähtyä miettimään.


Kun ihminen ei ehdi ajatella, turvautuu hän rutiineihin. Niillä selviää kiireessäkin, mutta uusia ideoita rutiinit eivät synnytä.

Rantala puhuu yhdessä kollegojensa Mikko Kuustosen, Jukka Perkon ja Jouko Paanasen kanssa luovasta ydinasenteesta, johon kuuluvat oikea tempo ja yhdessä tekeminen. Siihen kuuluvat valitettavasti myös huonot biisit ja pieleen menneet sovitukset.

– Onnistumista edeltää usein epäonnistuminen. Onnistuminen ei ole epäonnistumisen välttämistä, sanoo Jukka Perko.

Hyvähän muusikkojen on puhua, mutta yrityselämässä asiat ovat toisin, ajattelee varmasti moni. Ei välttämättä ole, vakuuttaa Hidas Oy:n toimitusjohtaja Jouko Paananen, joka on aiemmin vetänyt muun muassa Sonyn toimintoja Pohjoismaissa ja Baltiassa.

– Sonylla on tuotekehityslaboratorioita, joissa ideoidaan myös roskikseen. Siellä on vapaus kehittää tuotteita, joita ei välttämättä koskaan tule markkinoille.

Yritys ei tietenkään voi luopua aikatauluista eikä luovuus lisäänny sillä, että kaikki saavat loputtomasti aikaa. Mutta loputtoman kiireen ainoa vaihtoehto ei olekaan laiskottelu. Vauhti voi olla erilainen eri aikoina. Se voi olla myös erilainen eri ihmisillä samaan aikaan. Johdon tehtävä on löytää toimintamalli, jolla yritys suoriutuu sekä kiireisistä aikatauluista että happea vaativista ideatalkoista.

Oma vastuunsa on myös yksilöillä. Asioiden ahnehtimista kannattaa välttää, sillä maailma ei tule valmiiksi tällä viikolla.

– Meillä on kaikki aikaa säästävät vempaimet, mutta silti meillä on vaikeuksia selvitä elossa niiden kanssa. Eräs ystäväni sanookin, että onnistunut ajankäyttö perustuu pieneen kalenteriin, sanoo Mikko Kuustonen.

Luova asenne ei synny vain aikaa antamalla. Johtajan yksi tärkeimpiä tehtäviä on luoda ilmapiiri ja kulttuuri, jossa luova asenne voi kehittyä.

– Pitäisi saada jaetun osaamisen kulttuuri niin, että on arvo jakaa tietoa toisten kesken. Bändeissä tämä näkyy mainiosti. Jos niissä pihtaa tietoa, ei homma toimi, sanoo Paananen.

Johtajan tehtävä on saada erilaiset ihmiset toimimaan yhdessä niin, että vanhoista asioista syntyy jotain uutta. Esimerkiksi Miles Davis osasi koota ympärilleen oikeita ihmisiä, jotka antoivat itsestään kaiken irti yhteisillä keikoilla. Jos tekemisen nälkä kääntyy liiaksi itsekkyydeksi, lakkaa bändi toimimasta. Luovuus kuihtuu ja riidat alkavat kukoistaa.

Luovaan ilmapiiriin kuuluu myös raakileiden heittäminen ilmaan.

– Täytyy olla lupa esittää keskeneräisiä ideoita, jotka eivät mene suoraan tuotantoon vaan jalostuvat keskustelussa, sanoo Jukka Perko muistuttaen, että esimerkiksi pienyhtyeille tehty rytmimusiikki jalostuu aina tekemisen kautta. Joku tekee perusidean, mutta lopputulos syntyy yhdessä.

Yhdessä tekeminen on entistä tärkeämpää siksi, että yhä useammat ideat syntyvät eri toimialojen osaamisen yhdistämisestä. Ideoiden kehittäminen vaatii usein tekijöitä monesta maasta, erilaisista bisneskulttuureista ja yllättävistä ammattikunnista. Yhden totuuden rinnalle on noussut useita totuuksia, joiden käsittelyyn tarvitaan erilaisia ihmisiä.

Luovuuden yksi este on mystifioida luovuus niin, että se kuuluisi vain taiteilijoille. Oivaltamista tarvitaan kuitenkin kaikissa töissä.

– Kotonani työskennellyt muurari keksi tunnissa luovempia asioita kuin itse olin keksinyt parissa kuukaudessa, sanoo Rantala.

Yrityksissä standardointi, tehostetut prosessit ja tiukat hallintokäytännöt antavat parhaimmillaan tilaa luovuudelle, mutta ovat pahimmillaan tehokkaita esteitä sille, että kaikkien luovuus pääsisi kukkimaan.

– Kansainvälisissä yrityksissä asioita hoidetaan valitettavan usein yhdellä sabluunalla, jolloin tila paikalliselle luovuudelle jää aika rajalliseksi, sanoo Paananen.

Pahimmillaan konsernijohdon keskitetyt ohjeet saavat ihmiset tekemään vääriä tai ainakin epäoleellisia asioita. Jos ihmiset kutistetaan byrokratialla koneiston osasiksi, alkavat ihmiset myös käyttäytyä odotusten mukaan. Katseet kääntyvät sisäänpäin, ulkopuoliset kontaktit kapenevat ja maailma alkaa vaikuttaa yhä ahtaammalta. Silloin katoaa kyky nähdä ympärillä arjessa mahdollisuuksia, jotka voisivat johtaa innovaatioihin.

– Kannattaa muistaa, että moni konsepti on syntynyt keskellä tavallista arkea Kesoilin kahvilassa, sanoo Mikko Kuustonen.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Kaasuputki Venäjältä Saksaan kuumentaa tunteita – Merkelin hallituksen toimia ihmetellään

  2. 2

   Näin 3 ammattilaista sijoittaa rahansa – jännitystä, fanitusta ja varmoja kohteita

  3. 3

   Köyhimmille eläkeläisille 760 e/kk – Kela: Ei riitä

  4. 4

   10 yleisintä syytä: näiden vuoksi työtön menettää tuet

  5. 5

   Coca-Cola saa uuden toimitusjohtajan – tehtävä selvä

  6. 6

   AKT:n Piirainen vastaa ahtaajakommentteihin: ”Liikemies Kakkonen heittää mielipiteitään faktoina”

  7. 7

   Koulupakko 17- tai 18-vuotiaaksi? ”Meillä on kasvava joukko nuoria, joilla on heikot taidot lukutaidossa, matematiikassa ja luonnontieteissä”

  8. 8

   Kommentti: ”Työstä kieltäytyminen” ei tarkoita työstä kieltäytymistä

  9. 9

   Väitöskirja: Intialaisten työntekijöiden perään pitää katsoa

  10. 10

   Luulitko Helsinkiä kalliiksi? Tämä vertailu todistaa toisin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   10 yleisintä syytä: näiden vuoksi työtön menettää tuet

  2. 2

   Köyhimmille eläkeläisille 760 e/kk – Kela: Ei riitä

  3. 3

   Länsimetro valmis liikenteelle aikaisintaan huhtikuussa – Matinkylään yhteys kesäkuussa

  4. 4

   AKT:n Piirainen vastaa ahtaajakommentteihin: ”Liikemies Kakkonen heittää mielipiteitään faktoina”

  5. 5

   Kommentti: ”Työstä kieltäytyminen” ei tarkoita työstä kieltäytymistä

  6. 6

   Väitöskirja: Intialaisten työntekijöiden perään pitää katsoa

  7. 7

   S-ryhmä joutui myrskynsilmään – turkiskohussa kyse on neljästä tuotteesta

  8. 8

   Yhä useammalta työttömältä evätään tuet – ”Seuranta on tehostunut”

  9. 9

   XXL:n mainonta voi edetä korkeimpaan oikeuteen

  10. 10

   Luulitko Helsinkiä kalliiksi? Tämä vertailu todistaa toisin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

  2. 2

   Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

  3. 3

   Katso, mitä tapahtui asuntolainan hinnalle – ”Pankin vaihtajia on liikkeellä”

  4. 4

   Kyösti Kakkonen Karjalaisessa: Työntekijät nousevat pian kapinaan ay-liikettä vastaan

  5. 5

   Keskiansio 160 000 euroa vuodessa – tämä ammattiryhmä vaatii lakoilla lisää

  6. 6

   Alkon kilpailutus hämmentää: 100-vuotiaan Suomen juhlalikööriksi virolainen Vana Tallinn

  7. 7

   Näkökulma: Liian pieni osa kasvusta valuu palkkoihin – toteutuuko Marxin ennustus?

  8. 8

   10 yleisintä syytä: näiden vuoksi työtön menettää tuet

  9. 9

   20-vuotiaita autoja huristelee Suomen teillä paljon – tiedätkö, onko yleisin malli Golf, Astra vai Corolla?

  10. 10

   Suomalaiset myivät tätä juuri joukolla – nyt suositellaan ostamaan

  11. Näytä lisää