Vakuutusyhtiöiden subprime-ongelmat jäävät pankkeja pienemmiksi

Suomen Pankin Pertti Pylkkönen uskoo, että vakuutusyhtiöiden tappiot jäävät markkinamyllerryksessä selvästi pankkeja pienemmiksi.


Yhdysvaltalainen AIG-vakuutusyhtiö kertoi tällä viikolla viiden miljardin dollarin tappioista, jotka johtuivat asuntoluottoihin liittyvistä johdannaisista.

Tämä on ensimmäinen kerta, kun asuntolainamarkkinoilla suoraan toimimaton vakuutusyhtiö kertoo suurista subprime-luottoihin tai muuhun asuntorahoitukseen liittyvistä tappiosta.

Eri arvioiden mukaan subprime-lainoista tai muista lainasaatavista ja niihin liittyvistä sijoituksista voisi kertyä yhteensä 300–500 miljardin dollarin tappiot. Osa niistä tulee vakuutusyhtiöiden kannettavaksi.

Suomen Pankin vakaustoimiston ekonomisti Pertti Pylkkönen uskoo kuitenkin, että vakuutusyhtiöiden tappiot jäävät markkinamyllerryksessä selvästi pankkeja pienemmiksi.

– Vakuutusyhtiöiden osuus luottoriskimarkkinoilla on ollut noin 10–20 prosenttia. AIG on tullut esimerkiksi analyyseissä esiin markkinoiden suurena toimijana, Pylkkönen sanoo.

Suomen Pankin vakaustoimiston keräämien tietojen mukaan pankkien tähän asti kertomat arvonalennukset ongelmasijoituksista ovat yhteensä noin 160–170 miljardia dollaria.

Jos pankkien ja viranomaisten arviot toteutuvat, tappioita joudutaan näyttämään vielä vähintään yhtä paljon tai jopa enemmän. Tutkimusyhtiö BCA Researchin mukaan vakuutusyhtiöt ovat ilmoittaneet toistaiseksi noin kahdeksan miljardin dollarin tappiot.

Muista mahdollisista riskin ottajista hedge-rahastot eivät ole valvonnan piirissä, joten niiden kohtaamista tappiosta ei saada välttämättä tarkkoja tietoja. Suurin osa hedge-rahastoista menestyi kuitenkin viime vuonna varsin hyvin sen jälkeen, kun muutama rahasto kaatui subprime-ongelmiin.

Vakuutusyhtiöt ottivat BCA Researchin mukaan johdannaismarkkinoilla nettona luottoriskiä ainakin vuosi sitten. Tästä syystä BCA pitää mahdollisena, että vakuutusyhtiöt joutuvat paljastamaan merkittäviä määriä lisää tappioita. Financial Timesin haastattelema asiantuntija totesi, että ongelmat ovat siirtymässä sijoitusten myyntipuolelta ostopuolelle eli esimerkiksi vakuutusyhtiöihin tai rahastoihin.

Muutkin vakuutusyhtiöt AIG:n lisäksi ovat kuitenkin sijoittaneet asuntolainoihin tai muihin luottoihin liittyviin arvopapereihin. Eräs luottoriskijohdannaisten ja arvopaperistettujen lainasaatavien tarkoituksista on ollut hajauttaa luottosaataviin liittyviä riskejä ja hakea sijoittajia pankkitoiminnan ulkopuolelta kuten vakuutusyhtiöistä.

Pylkkösen mukaan vakuutusyhtiöt ovat kuitenkin keskimäärin olleet vähemmän kiinnostuneita konstikkaista sijoituksista kuin esimerkiksi aggressiivisesti tuottoja etsineet saksalaiset Landesbankit.

– Vakuutusyhtiöt eivät enää juurikaan myönnä luottoa ja OECD:n selvityksen mukaan niiden sijoitussalkuissa on strukturoituja sijoituksia 1–2 prosentista korkeintaan kymmeneen prosenttiin. Tässä on mukana paljon muutakin kuin asuntolainasidonnaisia sijoituksia. Kaikki merkit viittaavat siihen, että vakuutuskentällä ongelmat ovat paljon pienempiä kuin pankeissa, Pylkkönen sanoo.

Suuri osa pankkien ongelmista on koitunut niiden perustamista SIV- tai Conduit- erillisyhtiöistä, jotka ovat myyneet luottoihin liittyviä sijoituksia markkinoille. Useat Conduit-yhtiöt ovat kuitenkin palanneet pankkien syliin niiden antamien luottojen takia. Lisäksi pankit ovat voineet ottaa SIV:n saatavia taseisiinsa estääkseen saatavien hintojen romahduksen ja välttääkseen mahdollisen maineen menetyksen.

Vakuutusyhtiöillä ei ole vastaavia järjestelmiä. Pylkkönen ei halua kuitenkaan arvioida mitään lukuja kansainvälisten vakuutusyhtiöiden markkinatappioista.

Vakuutusyhtiöiden markkinatappiot tulevat esiin selvästi hitaammin kuin pankkien ongelmat. Monet vakuutusyhtiöt julkistavat vain puolivuotiskatsauksia, joten niiden kolmannesta vuosineljänneksestä ei ole tietoa. Lisäksi pitkäaikaisissa sijoituksissa vakuutusyhtiöt voivat kirjata sijoituksia hankintahintaan. Pankit kirjaavat esimerkiksi kaupintasalkussa olevat sijoitukset markkinahintaan.

Eri vakuutusyhtiöillä voi olla hyvin erilaisia käytäntöjä. Sijoittajat vaativat yleensä pörssilistatuilta yhtiöiltä suurempaa läpinäkyvyyttä kuin keskinäisiltä yhtiöiltä.

Valvojien erillisten selvitysten perusteella suomalaisilla vakuutusyhtiöillä ei ole erityisiä suoria riskejä subprime-luotoista tai niihin liittyvistä sijoituksista. Sama pätee pankkeihin.

Riippumaton analyysiyhtiö GaveKal arvioi, että vakuutusyhtiöt ovat joutuneet viime aikoina myymään yrityslainoja ja osakkeita vakavaraisuusvaatimusten takia. Kun yhtiöiden sijoitusten arvo sulaa, ne joutuvat usein muuttamaan sijoituksiaan vähäriskisempään muotoon. BCA Research arvioi, että pakkomyyntejä ovat tehneet myös hedge-rahastot, jotka eivät ole enää saaneet pankeilta sijoituslainaa.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Ex-kokki Tuomaksesta tuli autojen huippumyyjä – näin hän myy auton ja vähän muutakin

  2. 2

   Suuri murros edessä – pankkien alettava antaa asiakastietoja ulkopuolisille

  3. 3

   Uutuuskirja: Neuvostoliittolaiset halusivat ranskalaiset kankaat vaatteisiin – Koivisto esti

  4. 4

   Asuntovelallinen, korkosi laskutapa on muuttumassa – varaudu nousuun

  5. 5

   Lounaan hinta muuttuu 10 minuutin välein – helsinkiläisravintola kokeilee ensimmäisenä maailmassa

  6. 6

   Uusi velkaennätys on ovella – maailman yhteenlaskettu velka on käsittämätön summa

  7. 7

   Ruotsissa ollaan lähellä asuntokuplan puhkeamista – ”pitäisi olla jo huolissaan”

  8. 8

   Osa uhatuista tv-kanavista ei pimenekään 1,5 miljoonassa kodissa – ainakaan vielä

  9. 9

   Suomen sähköverkkoon hyökätään jatkuvasti – myös suurvallat aktiivisia

  10. 10

   Maailman arvokkain yhtiö saattaakin olla vasta kuudenneksi arvokkain

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Asuntovelallinen, korkosi laskutapa on muuttumassa – varaudu nousuun

  2. 2

   Suomen sähköverkkoon hyökätään jatkuvasti – myös suurvallat aktiivisia

  3. 3

   Uutuuskirja: Neuvostoliittolaiset halusivat ranskalaiset kankaat vaatteisiin – Koivisto esti

  4. 4

   Joukko tv-kanavia uhkaa pian pimentyä yli 1,5 miljoonassa kodissa

  5. 5

   Tulli paljasti postimyyntiyrityksen törkeän veropetoksen – 2 miljoonan euron mätkyt

  6. 6

   Eduskunta antoi Bernerille luottamuksensa

  7. 7

   Lounaan hinta muuttuu 10 minuutin välein – helsinkiläisravintola kokeilee ensimmäisenä maailmassa

  8. 8

   Osa uhatuista tv-kanavista ei pimenekään 1,5 miljoonassa kodissa – ainakaan vielä

  9. 9

   Ruotsissa ollaan lähellä asuntokuplan puhkeamista – ”pitäisi olla jo huolissaan”

  10. 10

   51 Siwaa ja Valintataloa suljetaan – tässä koko lista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä kuitit kannattaa säästää – ”Silloin kuittien on löydyttävä”

  2. 2

   Joukko tv-kanavia uhkaa pian pimentyä yli 1,5 miljoonassa kodissa

  3. 3

   Suomalaismies aikoo miljonääriksi 500 päivässä – näin hän sen tekee

  4. 4

   51 Siwaa ja Valintataloa suljetaan – tässä koko lista

  5. 5

   Näin suomalainen mies putoaa työelämästä – ”Ajatellaanko todella, että ihmiset haluavat elää tuilla?”

  6. 6

   Venäläismiljardöörin purjelaiva takavarikoitiin – jättimäinen merilelu maksoi 400 miljoonaa

  7. 7

   Metalliliitto: Työpaikalla pidettiin mustaa listaa työntekijöistä – levisi vahingossa kaikille

  8. 8

   Suomalaismies yritti saada 25 000 euron sairaalakuluja vakuutusyhtiöiltä – joutui mustalle listalle

  9. 9

   Uusi eläkemuoto houkuttelee työttömiä – hetken helpotus voi kostautua

  10. 10

   Pian voi alkaa hakea uutta eläketukea – 760 e/kk

  11. Näytä lisää