Valikko

Vakuutusyhtiöiden subprime-ongelmat jäävät pankkeja pienemmiksi

Suomen Pankin Pertti Pylkkönen uskoo, että vakuutusyhtiöiden tappiot jäävät markkinamyllerryksessä selvästi pankkeja pienemmiksi.


Yhdysvaltalainen AIG-vakuutusyhtiö kertoi tällä viikolla viiden miljardin dollarin tappioista, jotka johtuivat asuntoluottoihin liittyvistä johdannaisista.

Tämä on ensimmäinen kerta, kun asuntolainamarkkinoilla suoraan toimimaton vakuutusyhtiö kertoo suurista subprime-luottoihin tai muuhun asuntorahoitukseen liittyvistä tappiosta.

Eri arvioiden mukaan subprime-lainoista tai muista lainasaatavista ja niihin liittyvistä sijoituksista voisi kertyä yhteensä 300–500 miljardin dollarin tappiot. Osa niistä tulee vakuutusyhtiöiden kannettavaksi.

Suomen Pankin vakaustoimiston ekonomisti Pertti Pylkkönen uskoo kuitenkin, että vakuutusyhtiöiden tappiot jäävät markkinamyllerryksessä selvästi pankkeja pienemmiksi.

– Vakuutusyhtiöiden osuus luottoriskimarkkinoilla on ollut noin 10–20 prosenttia. AIG on tullut esimerkiksi analyyseissä esiin markkinoiden suurena toimijana, Pylkkönen sanoo.

Suomen Pankin vakaustoimiston keräämien tietojen mukaan pankkien tähän asti kertomat arvonalennukset ongelmasijoituksista ovat yhteensä noin 160–170 miljardia dollaria.

Jos pankkien ja viranomaisten arviot toteutuvat, tappioita joudutaan näyttämään vielä vähintään yhtä paljon tai jopa enemmän. Tutkimusyhtiö BCA Researchin mukaan vakuutusyhtiöt ovat ilmoittaneet toistaiseksi noin kahdeksan miljardin dollarin tappiot.

Muista mahdollisista riskin ottajista hedge-rahastot eivät ole valvonnan piirissä, joten niiden kohtaamista tappiosta ei saada välttämättä tarkkoja tietoja. Suurin osa hedge-rahastoista menestyi kuitenkin viime vuonna varsin hyvin sen jälkeen, kun muutama rahasto kaatui subprime-ongelmiin.

Vakuutusyhtiöt ottivat BCA Researchin mukaan johdannaismarkkinoilla nettona luottoriskiä ainakin vuosi sitten. Tästä syystä BCA pitää mahdollisena, että vakuutusyhtiöt joutuvat paljastamaan merkittäviä määriä lisää tappioita. Financial Timesin haastattelema asiantuntija totesi, että ongelmat ovat siirtymässä sijoitusten myyntipuolelta ostopuolelle eli esimerkiksi vakuutusyhtiöihin tai rahastoihin.

Muutkin vakuutusyhtiöt AIG:n lisäksi ovat kuitenkin sijoittaneet asuntolainoihin tai muihin luottoihin liittyviin arvopapereihin. Eräs luottoriskijohdannaisten ja arvopaperistettujen lainasaatavien tarkoituksista on ollut hajauttaa luottosaataviin liittyviä riskejä ja hakea sijoittajia pankkitoiminnan ulkopuolelta kuten vakuutusyhtiöistä.

Pylkkösen mukaan vakuutusyhtiöt ovat kuitenkin keskimäärin olleet vähemmän kiinnostuneita konstikkaista sijoituksista kuin esimerkiksi aggressiivisesti tuottoja etsineet saksalaiset Landesbankit.

– Vakuutusyhtiöt eivät enää juurikaan myönnä luottoa ja OECD:n selvityksen mukaan niiden sijoitussalkuissa on strukturoituja sijoituksia 1–2 prosentista korkeintaan kymmeneen prosenttiin. Tässä on mukana paljon muutakin kuin asuntolainasidonnaisia sijoituksia. Kaikki merkit viittaavat siihen, että vakuutuskentällä ongelmat ovat paljon pienempiä kuin pankeissa, Pylkkönen sanoo.

Suuri osa pankkien ongelmista on koitunut niiden perustamista SIV- tai Conduit- erillisyhtiöistä, jotka ovat myyneet luottoihin liittyviä sijoituksia markkinoille. Useat Conduit-yhtiöt ovat kuitenkin palanneet pankkien syliin niiden antamien luottojen takia. Lisäksi pankit ovat voineet ottaa SIV:n saatavia taseisiinsa estääkseen saatavien hintojen romahduksen ja välttääkseen mahdollisen maineen menetyksen.

Vakuutusyhtiöillä ei ole vastaavia järjestelmiä. Pylkkönen ei halua kuitenkaan arvioida mitään lukuja kansainvälisten vakuutusyhtiöiden markkinatappioista.

Vakuutusyhtiöiden markkinatappiot tulevat esiin selvästi hitaammin kuin pankkien ongelmat. Monet vakuutusyhtiöt julkistavat vain puolivuotiskatsauksia, joten niiden kolmannesta vuosineljänneksestä ei ole tietoa. Lisäksi pitkäaikaisissa sijoituksissa vakuutusyhtiöt voivat kirjata sijoituksia hankintahintaan. Pankit kirjaavat esimerkiksi kaupintasalkussa olevat sijoitukset markkinahintaan.

Eri vakuutusyhtiöillä voi olla hyvin erilaisia käytäntöjä. Sijoittajat vaativat yleensä pörssilistatuilta yhtiöiltä suurempaa läpinäkyvyyttä kuin keskinäisiltä yhtiöiltä.

Valvojien erillisten selvitysten perusteella suomalaisilla vakuutusyhtiöillä ei ole erityisiä suoria riskejä subprime-luotoista tai niihin liittyvistä sijoituksista. Sama pätee pankkeihin.

Riippumaton analyysiyhtiö GaveKal arvioi, että vakuutusyhtiöt ovat joutuneet viime aikoina myymään yrityslainoja ja osakkeita vakavaraisuusvaatimusten takia. Kun yhtiöiden sijoitusten arvo sulaa, ne joutuvat usein muuttamaan sijoituksiaan vähäriskisempään muotoon. BCA Research arvioi, että pakkomyyntejä ovat tehneet myös hedge-rahastot, jotka eivät ole enää saaneet pankeilta sijoituslainaa.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

  2. 2

   Saadaanko Teslan jättitehdas Vaasaan? ”Puhumme tuhansista työpaikoista”

  3. 3

   ”Vei mahdollisuuden huippu-uraan” – entinen opiskelija vaatii Oxfordin yliopistolta miljoonakorvauksia

  4. 4

   Yhä useampi on tänään töissä ”Linnan juhlien alkaessa kauppa saattaa hiljetä”

  5. 5

   Kaksi yllättäjää – mitä tapahtui kananmunille ja jauhelihalle?

  6. 6

   EU-komissio: Facebook, Twitter ja Google karsivat vihapuhetta liian hitaasti

  7. 7

   Wahlroos: Tässä on Suomen työttömyysongelman perimmäinen syy – ”Ihan käsittämätöntä”

  8. 8

   Yle: Ruotsalainen kauppa on rekisteröinyt Kodin1.com-osoitteen

  9. 9

   5 vinkkiä – näin siirrät omaisuutta lapsille pienellä verolla

  10. 10

   Teslan valtava akkutehdas halutaan Vaasaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

  2. 2

   Kaksi yllättäjää – mitä tapahtui kananmunille ja jauhelihalle?

  3. 3

   ”Vei mahdollisuuden huippu-uraan” – entinen opiskelija vaatii Oxfordin yliopistolta miljoonakorvauksia

  4. 4

   Saadaanko Teslan jättitehdas Vaasaan? ”Puhumme tuhansista työpaikoista”

  5. 5

   Suomalaiset myivät tätä juuri joukolla – nyt suositellaan ostamaan

  6. 6

   Saitko postia Sammolta? Aikaa ensi keskiviikkoon

  7. 7

   Yle: Ruotsalainen kauppa on rekisteröinyt Kodin1.com-osoitteen

  8. 8

   Nordnet: Nokia oli marraskuussa suositumpi kuin koskaan

  9. 9

   Yhä useampi on tänään töissä ”Linnan juhlien alkaessa kauppa saattaa hiljetä”

  10. 10

   Suomalainen elää luotolla ”luonnollisena asiana”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

  2. 2

   Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

  3. 3

   Nyt se on lopullista: koeaika menee uusiksi

  4. 4

   Katso, kuulutko velkaisten riskiryhmään – tämä raja ei saisi ylittyä

  5. 5

   Keskiansio 160 000 euroa vuodessa – tämä ammattiryhmä vaatii lakoilla lisää

  6. 6

   Vakava varoitus Suomelle: ”Nämä kotitaloudet erityisen haavoittuvia”

  7. 7

   Alkon kilpailutus hämmentää: 100-vuotiaan Suomen juhlalikööriksi virolainen Vana Tallinn

  8. 8

   Suomalaiset saavat liikaa palkkaa? ”Perheen elo muuttuu selviytymistaisteluksi”

  9. 9

   Kevytmaito, kahvi, meetwursti, konetiskiaine... Näin paljon arkisten tuotteiden hinnat nousivat 10 vuodessa

  10. 10

   Nobel-voittaja Bengt Holmström: Suomalaiset saavat liikaa palkkaa

  11. Näytä lisää