Sinuiksi inflaation kanssa

Kolumni
Inflaatio kiihtyy joka puolella, mutta maailman keskuspankkiirit saattavat tarvita kunnon täräyksen herätäkseen päiväuniltaan.
Entä jos keskuspankkiirit pitäisivät jonkin säännöllisistä kokouksistaan hyperinflaation riivaamassa Zimbabwessa? Se ei ehkä olisi mukavaa, mutta varmasti opettavaista.

Zimbabwen tilastokeskuksen mukaan inflaatiovauhti oli viime vuonna 66 000 prosenttia. Tilanne muistuttaa enemmän Weimarin Saksaa ensimmäisen maailmansodan jälkeen kuin nykyaikaista Afrikkaa. Kaupoissa ei ole oikeastaan mitään myytävää, eikä kukaan tunnu tietävän, miten tilastokeskus on pystynyt tekemään hintavertailunsa.

Useimpien havaintojen mukaan Zimbabwella on kuitenkin hyvät mahdollisuudet rikkoa inflaation maailmanennätykset.

Keskuspankkiirit saattavat olla luonteeltaan uteliaita, mutta he saattaisivat hyvin päätellä, että kokoustaminen Hararessa olisi liian hankalaa ja poliittisesti mahdotonta. Mutta ei hätää: maailmalta löytyy muitakin mukavia – vaikkakin vähemmän näyttäviä – inflaatiokohteita.

Hintojen nousuvauhti mitataan niin Venäjällä, Vietnamissa, Argentiinassa kuin Venezuelassakin vakaasti kaksinumeroisilla luvuilla, vain muutamia mahdollisuuksia mainitakseni.

Itse asiassa keskuspankkiirit voisivat deflaation vaivaamaa Japania lukuun ottamatta tavata toisensa miltei missä tahansa ja törmätä korkeaan ja kiihtyvään inflaatioon. Kiinassa viranomaiset ovat niin huolissaan seitsemän prosentin inflaatiovauhdista, että ne ovat kopioineet Intiasta elintarvikkeiden hintasääntelyn.

Jopa Yhdysvalloissa inflaatio kiihtyi viime vuonna neljään prosenttiin, vaikka maan keskuspankki tuntuukin olevan vakuuttunut siitä, että suurin osa kansalaisista ei huomaa asiaa.

Monet keskuspankkiirit ja ekonomistit ovat sitä mieltä, että maailmanlaajuisesti kiihtynyt inflaatio on vain väliaikainen poikkeama, jota ruokkivat ruuan, polttoaineiden ja muiden raaka-aineiden kallistuminen. Totta onkin, että monien tärkeimpien raaka-aineiden hinnat ovat nousseet viime aikoina 25–50 prosenttia.

Keskuspankkiirit ovat silti väärässä, jos he ajattelevat, että tämän hetken inflaatio johtuu yksinkertaisesti lyhyen tähtäimen tarjontaongelmista eikä löysästä rahapolitiikasta.

Tosiasia on, että useimmissa maissa inflaatio, ja lopulta myös inflaatio-odotukset, kiihtyvät entisestään, jos keskuspankit eivät ryhdy tiukentamaan rahapolitiikkaansa.

Yhdysvallat on tällä hetkellä globaalin inflaation nollapiste. Asuntojen hintojen laskun ja luottomarkkinoiden räjähdyksen inhottavan yhdistelmän edessä maan keskuspankki on aggressiivisesti alentanut korkotasoa yrittäessään estää lamaa.

Vaikka pankki ei sitä ennusteissaan myönnäkään, tällaisen toiminnan hintana on todennäköisesti inflaation kiihtyminen, ehkä jopa useaksi vuodeksi.

Yhdysvaltain inflaation vaikutukset saataisiin kuriin, jos niin monet maat Lähi-idästä Aasiaan eivät sitoisi valuuttojaan dollarin arvoon.

Venäjän ja Argentiinan kaltaiset maat eivät kirjaimellisesti seuraa dollaria, mutta nekin yrittävät pehmentää kurssiliikkeitä. Aina, kun Yhdysvaltain keskuspankki alentaa korkoa, koko ”dollariblokilla” on paine seurata esimerkkiä, jotta blokin muiden jäsenten valuuttojen arvot eivät nousisi samaa tahtia kuin sijoittajat etsivät yhä parempia tuottoja.

Yhdysvaltain löysä rahapolitiikka on näin virittänyt inflaatiotempon suureen osaan – ehkä jopa kuuteenkymmeneen prosenttiin – maailmantaloudesta. Suurin osa Lähi-idän ja Aasian talouksista on kuitenkin paljon paremmassa kunnossa kuin Yhdysvallat.

Inflaation ollessa kiihtymisvaiheessa useimmissa kehittyvissä talouksissa aggressiivinen rahapoliittinen elvytys on viimeinen asia, jota ne juuri nyt tarvitsevat.

Euroopan unionin keskuspankki on säilyttänyt toistaiseksi hermonsa, mutta sekin on todennäköisesti pidättynyt korkojen nostosta osaksi siitä pelosta, että ennätyslukemiin noussut euro vahvistuisi entisestään.

EKP on huolissaan siitä, että sen on joka tapauksessa käännettävä kurssinsa ja ryhdyttävä alentamaan korkoja, jos Yhdysvaltain alamäki osoittautuu tarttuvaksi.

Mitä siis tapahtuu seuraavaksi? Jos Yhdysvallat notkahtaa lievästä taantumasta syvään lamaan, maailmanlaajuiset deflatoriset vaikutukset kumoavat osan maailmaa uhkaavista inflaatiopaineista. Raaka-aineiden hinnat romahtavat, ja monien tavaroiden ja palvelusten hintojen nousu pysähtyy niin nopeasti kuin työttömyys ja ylikapasiteetti kasvavat.

Lama saisi luonnollisesti Yhdysvalloissa keskuspankin alentamaan korkoja edelleen, mikä lisäisi ongelmia myöhemmin. Inflaatiopaineet ovat vielä pahemmat, jos Yhdysvaltain taantuma pysyy lievänä mutta maailmantalouden kasvu ripeänä.

Tuossa tapauksessa inflaatio voisi helposti kiihtyä 1980-luvun (vaikka ei aivan 1970-luvun) tasolle suuressa osassa maailmaa.

Tähän saakka suurin osa sijoittajista on ajatellut, että he valitsisivat mieluummin pariksi vuodeksi korkean inflaation kuin edes lievän taantuman. Silti hekin sivuuttavat liian helposti korkean inflaation aiheuttamat kustannukset ja sen, miten vaikeaa inflaatiosta on päästä eroon.

Ehkä heidänkin olisi syytä pitää pari kokousta Zimbabwessa ja tehdä sinunkaupat todellisuuden kanssa.

Kansainväisen valuuttarahaston IMF:n entinen pääekonomisti Kenneth Rogoff toimii nykyisin taloustieteen professorina yhdysvaltalaisessa Harvardin yliopistossa.

 • Kommentti

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   WSJ: Norwegian aloittaa suorat lennot Euroopasta Yhdysvaltoihin - Liput halvimmillaan noin 60 euroa

  2. 2

   Asuntovelallinen, korkosi laskutapa on muuttumassa – varaudu nousuun

  3. 3

   Kalevala Koru irtisanoi noin 100 jälleenmyyntisopimusta - ”Jakelua järjestellään uudelleen”

  4. 4

   Asuntopula kärjistyy Uudessakaupungissa – ”Tuolla rahalla pitäisi saada enemmän”

  5. 5

   Uusi velkaennätys on ovella – maailman yhteenlaskettu velka on käsittämätön summa

  6. 6

   Ex-kokki Tuomaksesta tuli autojen huippumyyjä – näin hän myy auton ja vähän muutakin

  7. 7

   Suuri murros edessä – pankkien alettava antaa asiakastietoja ulkopuolisille

  8. 8

   Ruotsissa ollaan lähellä asuntokuplan puhkeamista – ”pitäisi olla jo huolissaan”

  9. 9

   Kyberturvallisuuden huippuasiantuntija Business Insiderille: Hakkeroinnista tullut mafian kaltaista toimintaa

  10. 10

   Suomen sähköverkkoon hyökätään jatkuvasti – myös suurvallat aktiivisia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ex-kokki Tuomaksesta tuli autojen huippumyyjä – näin hän myy auton ja vähän muutakin

  2. 2

   Suuri murros edessä – pankkien alettava antaa asiakastietoja ulkopuolisille

  3. 3

   Asuntovelallinen, korkosi laskutapa on muuttumassa – varaudu nousuun

  4. 4

   WSJ: Norwegian aloittaa suorat lennot Euroopasta Yhdysvaltoihin - Liput halvimmillaan noin 60 euroa

  5. 5

   Uusi velkaennätys on ovella – maailman yhteenlaskettu velka on käsittämätön summa

  6. 6

   Lounaan hinta muuttuu 10 minuutin välein – helsinkiläisravintola kokeilee ensimmäisenä maailmassa

  7. 7

   Asuntopula kärjistyy Uudessakaupungissa – ”Tuolla rahalla pitäisi saada enemmän”

  8. 8

   Uutuuskirja: Neuvostoliittolaiset halusivat ranskalaiset kankaat vaatteisiin – Koivisto esti

  9. 9

   Ruotsissa ollaan lähellä asuntokuplan puhkeamista – ”pitäisi olla jo huolissaan”

  10. 10

   Kalevala Koru irtisanoi noin 100 jälleenmyyntisopimusta - ”Jakelua järjestellään uudelleen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä kuitit kannattaa säästää – ”Silloin kuittien on löydyttävä”

  2. 2

   Joukko tv-kanavia uhkaa pian pimentyä yli 1,5 miljoonassa kodissa

  3. 3

   Suomalaismies aikoo miljonääriksi 500 päivässä – näin hän sen tekee

  4. 4

   51 Siwaa ja Valintataloa suljetaan – tässä koko lista

  5. 5

   Näin suomalainen mies putoaa työelämästä – ”Ajatellaanko todella, että ihmiset haluavat elää tuilla?”

  6. 6

   Venäläismiljardöörin purjelaiva takavarikoitiin – jättimäinen merilelu maksoi 400 miljoonaa

  7. 7

   Metalliliitto: Työpaikalla pidettiin mustaa listaa työntekijöistä – levisi vahingossa kaikille

  8. 8

   Suomalaismies yritti saada 25 000 euron sairaalakuluja vakuutusyhtiöiltä – joutui mustalle listalle

  9. 9

   Uusi eläkemuoto houkuttelee työttömiä – hetken helpotus voi kostautua

  10. 10

   Pian voi alkaa hakea uutta eläketukea – 760 e/kk

  11. Näytä lisää