Johtajat joutuvat vaihtoon ennätystahtiin

Pörssiyhtiöiden toimitusjohtajien pestit ovat lyhentyneet 4,5 vuoteen, kertoo Taloussanomien selvitys. Johtajien vaihtoviikot ovat taas ennätysvauhdissa.
Pörssiyhtiön toimitusjohtajat ovat pysyneet tehtävissään keskimäärin 4,5 vuotta. Kun Taloussanomat selvitti samaa asiaa vuonna 2004, oli toimitusjohtajan pesti kestänyt keskimäärin noin kuusi vuotta.

Toimitusjohtajien virkaikä on siis lyhentynyt muutamassa vuodessa noin 1,5 vuodella.

Vaihto on vilkasta tänäkin vuonna, sillä nyt on jo aloittanut 13 uutta toimitusjohtajaa, vaikka vuosi on vasta alussa. Lisäksi tiedossa on jo ainakin neljä vaihdosta. Vauhti on kova, sillä pörssiyhtiöiden nykyisistä toimitusjohtajista aloitti koko viime vuoden aikana 14.

Pisimpään nykyisistä toimitusjohtajista on toiminut Vaahto-Groupin Antti Vaahto, joka on vetänyt yhtiötä vuodesta 1984. Pörssissä yhtiö on ollut vuoden 1989 tammikuusta.

Vaahdon kannoilla tulevat Technopoliksen Pertti Huuskonen ja Prohan Pekka Pere, jotka ovat molemmat aloittaneet vuonna 1985.

Vaihtuvuuden kiihtyminen on yleinen ilmiö koko maailmassa, mutta erityisen nopeasti johtajat vaihtuvat Euroopassa. Suomalaisella pörssijohtajalla näyttää olevan vaikeaa päästä edes eurooppalaiseen ikään, sillä konsulttiyhtiö Booz Allen Hamiltonin selvityksen mukaan eurooppalaisen pörssiyrityksen toimitusjohtajan pesti kestää keskimäärin 5,7 vuotta.

Yksi syy nopeaan vaihtuvuuteen on tulospaineiden kasvu. Booz Allen Hamiltonin selvityksen mukaan toimitusjohtajien huonosta suoriutumisesta johtuneet vaihdokset ovat nelinkertaistuneet vuodesta 1995 vuoteen 2006. Tuon selvityksen mukaan kolmasosa vaihtuneista toimitusjohtajista sai potkut vuonna 2006.

Myös Suomessa pörssiyhtiöt vaihtavat kohtalaisen ripeästi johtajan, jolta laiva karkaa alta. Esimerkiksi Tietoenatorin Pentti Heikkinen sai yrittää yhtiön johdossa ainoastaan vajaat kaksi vuotta, kun mies jäi kasautuvien ongelmien jalkoihin. Huhtamäen Heikki Takanen puolestaan sai yrittää 3,5 vuotta, kunnes yhtiön hallituksen mitta täyttyi.

Erityisen vilkasta vaihto on ollut pienessä Turvatiimissä, missä edellinen toimitusjohtaja Ismo Heikkonen työskenteli tehtävässään noin 1,5 vuotta ja hänen edeltäjänsä Antti Värtelä vain alle puoli vuotta.

Tuulista on ollut myös Sysopendigiassa, mistä lähtivät syksyllä samalla viikolla sekä toimitusjohtaja Jari Mielonen että varatoimitusjohtaja Seppo Laaksonen. Johtoon nousi alkuvuodesta Soneran ex-johtaja Juha Varelius.

Vaikka toimitusjohtajat vaihtuvat pörssiyhtiöissä aiempaa herkemmin, on edelleen aivan mahdollista jäädä normaalille eläkkeelle pörssiyhtiön johdosta. Tänä vuonna aloittaneista esimerkiksi Kemiran Harri Kerminen nousi eläkkeelle lähteneen Lasse Kurkilahden ja Orionin Timo Lappalainen eläkkeelle lähteneen Jukka Viinasen tilalle.

Yrityskaupat on potkujen ja eläköitymisen lisäksi yksi yleinen syy toimitusjohtajan vaihtumiseen. Tänä vuonna aloittaneista uusista pörssijohtajista Marimekon Mika Ihamuotila ja Trainers’ Housen Jari Sarasvuo ovat tulleet tehtäviinsä yrityskaupan kautta.

Monet pitkään tehtävässään toimineista toimitusjohtajista ovat pienissä pörssiyhtiöissä ja usein myös niiden pääomistajia.

Pörssin suurissa yhtiöissä toimitusjohtaja onkin ollut virassaan keskimäärin neljä vuotta, kun pienten pörssiyhtiöiden kollegat ovat olleet toimessaan keskimäärin viisi vuotta.

Tämän takia pörssijohtajan virkaikä on lyhentynyt todellisuudessa jopa hieman enemmän kuin vertailu edelliseen tutkimukseen osoittaa. Vuonna 2004 vertailussa oli nimittäin mukana pörssin päälistan noin sata yritystä, mutta vertailusta puuttuivat pienet yritykset silloisilta I- ja NM-listalta.

Juuri noilta listoilta ovat nykyisessä vertailussa monet pitkään toimessaan olleista johtajista kuten Antti Vaahto, Pekka Pere, Biohitin Osmo Suovaniemi (1988), Elecsterin Jarmo Halonen (1988), Turkistuottajien Pirkko Rantanen-Kervinen (1991) ja Ilkka-Yhtymän Matti Korkiatupa (1999).

Suurten yhtiöiden toimitusjohtajista pisimpään on ollut toimessaan Amer Sportsin Roger Talermo, joka aloitti yhtiön johdossa vuonna 1996.

Suurten pörssifirmojen johtajista viime vuosikymmenellä ovat aloittaneet Talermon lisäksi vain Pohjola Pankin Mikael Silvennoinen (1997) ja Pöyryn Erkki Pehu-Lehtonen (1999). Näistä Pehu-Lehtonen jää eläkkeelle tänä vuonna ja johtoon nousee kesäkuun alussa Heikki Malinen UPM-Kymmeneltä.

Suurissa yhtiöissä viime vuosikymmenellä aloittaneita on 10 prosenttia, kun pienistä yhtiöistä samaan on päässyt yli 16 prosenttia toimitusjohtajista.

Tänä vuonna uusi johtaja ottaa haltuunsa ainakin Huhtamäen, missä Jukka Moisio aloittaa viimeistään elokuun lopussa. Samoin uusi johtaja voi vielä nousta Ahlstromiin Moision väliaikaisen seuraajan Risto Anttosen tilalle.

Pöyryn johdossa aloittaa kesäkuussa Heikki Malinen ja Keskisuomalaisen johdossa Arto Tiitinen heinäkuussa. Lisäksi Tehcnopoliksen johtoon etsitään uutta ihmistä, kun Pertti Huuskonen nousee yhtiön hallitukseen.

Taloussanomat kävi läpi selvityksessään kaikki Helsingin pörssin suomalaiset yritykset.

Moni aloitti vuonna 2006

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Neljäskin uhatuista kanavista näkyy vielä tiistaiyön jälkeen

  2. 2

   Miljardöörisijoittaja: Pankit lypsävät sinulta rahaa turhaan – sijoita sen sijaan näin

  3. 3

   Suomeen vuokrakatto 20 euroa neliöltä? Näin se vaikuttaisi tuensaajiin

  4. 4

   Toisissa paikoissa kikytetään, toisissa ei – näin kävi Metalliliiton työpaikoilla

  5. 5

   Raportti: EU merkitsee suomalaisille myönteisiä asioita – valtaosa kannattaa euroa

  6. 6

   Asuntojen hinnoissa saattaa piillä yllätyksiä – meri voi laskea arvoa jopa -20 %

  7. 7

   Ekonomisti: Suomen talouskasvu tarvitsee maahanmuuttajia

  8. 8

   Marimekon luova johtaja lopettaa

  9. 9

   Ekonomisti löi huutomerkin luottamuslukuihin – ”Kasvukausi käsillä”

  10. 10

   Ex-kokki Tuomaksesta tuli autojen huippumyyjä – näin hän myy auton ja vähän muutakin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Asuntojen hinnoissa saattaa piillä yllätyksiä – meri voi laskea arvoa jopa -20 %

  2. 2

   Miljardöörisijoittaja: Pankit lypsävät sinulta rahaa turhaan – sijoita sen sijaan näin

  3. 3

   Nokia yllätti: 5g-verkkojen rakennus alkaa jo tänä vuonna

  4. 4

   Marimekon luova johtaja lopettaa

  5. 5

   Lääkäri näpäyttää työnantajia Fennia-lehdessä: Työkyky ei ole pajatso

  6. 6

   Ex-kokki Tuomaksesta tuli autojen huippumyyjä – näin hän myy auton ja vähän muutakin

  7. 7

   Velkaneuvoja LM:lle: Tästä syystä asuntovelalliset joutuvat maksuvaikeuksiin

  8. 8

   Näkökulma: Viis sijoittajavastuusta, pian Suomi pelastaa taas finanssipelureita

  9. 9

   Suomeen vuokrakatto 20 euroa neliöltä? Näin se vaikuttaisi tuensaajiin

  10. 10

   Yle: Jättiliitto vaatii naisvaltaisten alojen palkkoihin kuoppakorotusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä kuitit kannattaa säästää – ”Silloin kuittien on löydyttävä”

  2. 2

   Joukko tv-kanavia uhkaa pian pimentyä yli 1,5 miljoonassa kodissa

  3. 3

   Suomalaismies aikoo miljonääriksi 500 päivässä – näin hän sen tekee

  4. 4

   51 Siwaa ja Valintataloa suljetaan – tässä koko lista

  5. 5

   Näin suomalainen mies putoaa työelämästä – ”Ajatellaanko todella, että ihmiset haluavat elää tuilla?”

  6. 6

   Venäläismiljardöörin purjelaiva takavarikoitiin – jättimäinen merilelu maksoi 400 miljoonaa

  7. 7

   Metalliliitto: Työpaikalla pidettiin mustaa listaa työntekijöistä – levisi vahingossa kaikille

  8. 8

   Asuntovelallinen, korkosi laskutapa on muuttumassa – varaudu nousuun

  9. 9

   Yhä useampi menettää kotinsa – ”Ostetaan liian iso talo tai kallis asunto”

  10. 10

   Suomalaismies yritti saada 25 000 euron sairaalakuluja vakuutusyhtiöiltä – joutui mustalle listalle

  11. Näytä lisää