Valikko

Johtajat joutuvat vaihtoon ennätystahtiin

Pörssiyhtiöiden toimitusjohtajien pestit ovat lyhentyneet 4,5 vuoteen, kertoo Taloussanomien selvitys. Johtajien vaihtoviikot ovat taas ennätysvauhdissa.
Pörssiyhtiön toimitusjohtajat ovat pysyneet tehtävissään keskimäärin 4,5 vuotta. Kun Taloussanomat selvitti samaa asiaa vuonna 2004, oli toimitusjohtajan pesti kestänyt keskimäärin noin kuusi vuotta.

Toimitusjohtajien virkaikä on siis lyhentynyt muutamassa vuodessa noin 1,5 vuodella.

Vaihto on vilkasta tänäkin vuonna, sillä nyt on jo aloittanut 13 uutta toimitusjohtajaa, vaikka vuosi on vasta alussa. Lisäksi tiedossa on jo ainakin neljä vaihdosta. Vauhti on kova, sillä pörssiyhtiöiden nykyisistä toimitusjohtajista aloitti koko viime vuoden aikana 14.

Pisimpään nykyisistä toimitusjohtajista on toiminut Vaahto-Groupin Antti Vaahto, joka on vetänyt yhtiötä vuodesta 1984. Pörssissä yhtiö on ollut vuoden 1989 tammikuusta.

Vaahdon kannoilla tulevat Technopoliksen Pertti Huuskonen ja Prohan Pekka Pere, jotka ovat molemmat aloittaneet vuonna 1985.

Vaihtuvuuden kiihtyminen on yleinen ilmiö koko maailmassa, mutta erityisen nopeasti johtajat vaihtuvat Euroopassa. Suomalaisella pörssijohtajalla näyttää olevan vaikeaa päästä edes eurooppalaiseen ikään, sillä konsulttiyhtiö Booz Allen Hamiltonin selvityksen mukaan eurooppalaisen pörssiyrityksen toimitusjohtajan pesti kestää keskimäärin 5,7 vuotta.

Yksi syy nopeaan vaihtuvuuteen on tulospaineiden kasvu. Booz Allen Hamiltonin selvityksen mukaan toimitusjohtajien huonosta suoriutumisesta johtuneet vaihdokset ovat nelinkertaistuneet vuodesta 1995 vuoteen 2006. Tuon selvityksen mukaan kolmasosa vaihtuneista toimitusjohtajista sai potkut vuonna 2006.

Myös Suomessa pörssiyhtiöt vaihtavat kohtalaisen ripeästi johtajan, jolta laiva karkaa alta. Esimerkiksi Tietoenatorin Pentti Heikkinen sai yrittää yhtiön johdossa ainoastaan vajaat kaksi vuotta, kun mies jäi kasautuvien ongelmien jalkoihin. Huhtamäen Heikki Takanen puolestaan sai yrittää 3,5 vuotta, kunnes yhtiön hallituksen mitta täyttyi.

Erityisen vilkasta vaihto on ollut pienessä Turvatiimissä, missä edellinen toimitusjohtaja Ismo Heikkonen työskenteli tehtävässään noin 1,5 vuotta ja hänen edeltäjänsä Antti Värtelä vain alle puoli vuotta.

Tuulista on ollut myös Sysopendigiassa, mistä lähtivät syksyllä samalla viikolla sekä toimitusjohtaja Jari Mielonen että varatoimitusjohtaja Seppo Laaksonen. Johtoon nousi alkuvuodesta Soneran ex-johtaja Juha Varelius.

Vaikka toimitusjohtajat vaihtuvat pörssiyhtiöissä aiempaa herkemmin, on edelleen aivan mahdollista jäädä normaalille eläkkeelle pörssiyhtiön johdosta. Tänä vuonna aloittaneista esimerkiksi Kemiran Harri Kerminen nousi eläkkeelle lähteneen Lasse Kurkilahden ja Orionin Timo Lappalainen eläkkeelle lähteneen Jukka Viinasen tilalle.

Yrityskaupat on potkujen ja eläköitymisen lisäksi yksi yleinen syy toimitusjohtajan vaihtumiseen. Tänä vuonna aloittaneista uusista pörssijohtajista Marimekon Mika Ihamuotila ja Trainers’ Housen Jari Sarasvuo ovat tulleet tehtäviinsä yrityskaupan kautta.

Monet pitkään tehtävässään toimineista toimitusjohtajista ovat pienissä pörssiyhtiöissä ja usein myös niiden pääomistajia.

Pörssin suurissa yhtiöissä toimitusjohtaja onkin ollut virassaan keskimäärin neljä vuotta, kun pienten pörssiyhtiöiden kollegat ovat olleet toimessaan keskimäärin viisi vuotta.

Tämän takia pörssijohtajan virkaikä on lyhentynyt todellisuudessa jopa hieman enemmän kuin vertailu edelliseen tutkimukseen osoittaa. Vuonna 2004 vertailussa oli nimittäin mukana pörssin päälistan noin sata yritystä, mutta vertailusta puuttuivat pienet yritykset silloisilta I- ja NM-listalta.

Juuri noilta listoilta ovat nykyisessä vertailussa monet pitkään toimessaan olleista johtajista kuten Antti Vaahto, Pekka Pere, Biohitin Osmo Suovaniemi (1988), Elecsterin Jarmo Halonen (1988), Turkistuottajien Pirkko Rantanen-Kervinen (1991) ja Ilkka-Yhtymän Matti Korkiatupa (1999).

Suurten yhtiöiden toimitusjohtajista pisimpään on ollut toimessaan Amer Sportsin Roger Talermo, joka aloitti yhtiön johdossa vuonna 1996.

Suurten pörssifirmojen johtajista viime vuosikymmenellä ovat aloittaneet Talermon lisäksi vain Pohjola Pankin Mikael Silvennoinen (1997) ja Pöyryn Erkki Pehu-Lehtonen (1999). Näistä Pehu-Lehtonen jää eläkkeelle tänä vuonna ja johtoon nousee kesäkuun alussa Heikki Malinen UPM-Kymmeneltä.

Suurissa yhtiöissä viime vuosikymmenellä aloittaneita on 10 prosenttia, kun pienistä yhtiöistä samaan on päässyt yli 16 prosenttia toimitusjohtajista.

Tänä vuonna uusi johtaja ottaa haltuunsa ainakin Huhtamäen, missä Jukka Moisio aloittaa viimeistään elokuun lopussa. Samoin uusi johtaja voi vielä nousta Ahlstromiin Moision väliaikaisen seuraajan Risto Anttosen tilalle.

Pöyryn johdossa aloittaa kesäkuussa Heikki Malinen ja Keskisuomalaisen johdossa Arto Tiitinen heinäkuussa. Lisäksi Tehcnopoliksen johtoon etsitään uutta ihmistä, kun Pertti Huuskonen nousee yhtiön hallitukseen.

Taloussanomat kävi läpi selvityksessään kaikki Helsingin pörssin suomalaiset yritykset.

Moni aloitti vuonna 2006

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Nolottaako tinkiminen? ”Syytä anoppia” ja 5 muuta vinkkiä alennuksen saamiseksi

  2. 2

   Näin 3 ammattilaista sijoittaa rahansa – jännitystä, fanitusta ja varmoja kohteita

  3. 3

   Kommentti: ”Työstä kieltäytyminen” ei tarkoita työstä kieltäytymistä

  4. 4

   TS: Olkiluodon avaus saattaa taas viivästyä

  5. 5

   Köyhimmille eläkeläisille 760 e/kk – Kela: Ei riitä

  6. 6

   1200 euroa, 170 euroa, 132 euroa – näin paljon 1000 euroa olisi poikinut muualla kuin tilillä

  7. 7

   10 yleisintä syytä: näiden vuoksi työtön menettää tuet

  8. 8

   AKT:n Piirainen vastaa ahtaajakommentteihin: ”Liikemies Kakkonen heittää mielipiteitään faktoina”

  9. 9

   Kaasuputki Venäjältä Saksaan kuumentaa tunteita – Merkelin hallituksen toimia ihmetellään

  10. 10

   Coca-Cola saa uuden toimitusjohtajan – tehtävä selvä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kommentti: ”Työstä kieltäytyminen” ei tarkoita työstä kieltäytymistä

  2. 2

   Köyhimmille eläkeläisille 760 e/kk – Kela: Ei riitä

  3. 3

   10 yleisintä syytä: näiden vuoksi työtön menettää tuet

  4. 4

   Väitöskirja: Intialaisten työntekijöiden perään pitää katsoa

  5. 5

   Näin 3 ammattilaista sijoittaa rahansa – jännitystä, fanitusta ja varmoja kohteita

  6. 6

   AKT:n Piirainen vastaa ahtaajakommentteihin: ”Liikemies Kakkonen heittää mielipiteitään faktoina”

  7. 7

   Luulitko Helsinkiä kalliiksi? Tämä vertailu todistaa toisin

  8. 8

   Länsimetro valmis liikenteelle aikaisintaan huhtikuussa – Matinkylään yhteys kesäkuussa

  9. 9

   Coca-Cola saa uuden toimitusjohtajan – tehtävä selvä

  10. 10

   Koulupakko 17- tai 18-vuotiaaksi? ”Meillä on kasvava joukko nuoria, joilla on heikot taidot lukutaidossa, matematiikassa ja luonnontieteissä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

  2. 2

   Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

  3. 3

   Katso, mitä tapahtui asuntolainan hinnalle – ”Pankin vaihtajia on liikkeellä”

  4. 4

   Kyösti Kakkonen Karjalaisessa: Työntekijät nousevat pian kapinaan ay-liikettä vastaan

  5. 5

   Keskiansio 160 000 euroa vuodessa – tämä ammattiryhmä vaatii lakoilla lisää

  6. 6

   Alkon kilpailutus hämmentää: 100-vuotiaan Suomen juhlalikööriksi virolainen Vana Tallinn

  7. 7

   Näkökulma: Liian pieni osa kasvusta valuu palkkoihin – toteutuuko Marxin ennustus?

  8. 8

   10 yleisintä syytä: näiden vuoksi työtön menettää tuet

  9. 9

   20-vuotiaita autoja huristelee Suomen teillä paljon – tiedätkö, onko yleisin malli Golf, Astra vai Corolla?

  10. 10

   Suomalaiset myivät tätä juuri joukolla – nyt suositellaan ostamaan

  11. Näytä lisää