Taloyhtiöitä hallitaan talkoilla

Oletko tyytyväinen, jos taloyhtiön yhtiökokous päättää olla maksamatta mitään hallituksen jäsenille? Lisääkö tyytyväisyyttä remonttien lykkääminen, jotta vastike ei nousisi? Tiesitkö, että huonosti hoidettu taloyhtiö on kuin korttitalo?
Monen taloyhtiön yhtiökokous päättää, että hallitustyöskentely on talkootyötä, jota jokainen tekee vuorollaan, eikä siitä tarvitse maksaa. Tai arvioi, että yksi yhteinen ateria vuodessa tai nimellinen kokouspalkkio saa kelvata vastaisuudessakin korvaukseksi.

Kiinteistöliiton asunto-osakeyhtiötyöryhmän puheenjohtajan Paavo Marttilan mielestä kyseessä ei ole talkootyö eikä hyväntekeväisyys. Talkoilla voidaan siivota pihaa, kitkeä rikkaruohoja tai rakentaa hiekkalaatikkoa, mutta ei vastata miljoonien eurojen varallisuudesta. Tosiasiassa hallituspaikat eivät edes kierrä siten, että jokainen hoitaisi yhtiön asioita vuorollaan. Lisäksi työn määrä vaihtelee roimasti yhtiön tilanteiden mukaan.

– Ei putkiremontti tule normaalisti samassa taloyhtiössä kuin kerran ihmiselämän aikana, huomauttaa Marttila.

Hän kertoo, että yhtiöt hyväksyvät edelleen 17 euron kokouspalkkioita, joihin on päädytty, kun sata markkaa on käännetty euroiksi. Kun siitä maksetaan verot, käteen ei paljon jää.

– Summa on lähinnä loukkaus hallituksen jäsentä kohtaan, sillä se osoittaa, miten vähän hänen aikaansa, asiantuntemustaan ja panostaan arvostetaan. Jos osakas itse ei asu yhtiössä, voi olla, että hallituspalkkio ei riitä edes korvaamaan matkakuluja.

Korvausten suuruus vaihtelee paljon. Isännöitsijä Antti Aittasalmi Tapiolan Lämmöstä kertoo, että summat liikkuvat 50:n ja 200 euron välillä. Joissakin yhtiöissä maksetaan vuosittain könttä, joka voi olla tuhannen euron verran.

– Kyllä järkevä korvaus motivoi ja myös velvoittaa, Aittasalmi sanoo.

Suomen Isännöintiliiton toimitusjohtajan Tero Heikkilän mielestä palkkio olisi hyvä suhteuttaa työn määrään. Jos esimerkiksi yksi kokous valmisteluineen tarkoittaa puolen päivän työtä, korvauksen tulisi olla sen mukainen.

Marttilan mielestä 50 euroa kokoukselta on jo sellainen summa, että sen saaja kokee, että hänen työnsä noteerataan jotenkin. Hän suosittelee, että palkkiot olisivat jossain suhteessa kunnallisten luottamustehtävien korvauksiin.

– Hallituksen jäsenet hoitavat omaisuutta, jonka arvo pienissäkin yhtiöissä on miljoonia euroja, suurissa satoja miljoonia euroja, huomauttaa Marttila.

Jotta yhtiötä hoidettaisiin hyvin, hallitukseen tulisi saada monipuolista osaamista. Varsinkin, jos tiedossa on suuria remontteja, vastuuseen olisi hyvä saada väkeä, joka ymmärtää talous-, rakennus- ja lakiasioita. Myös maalaisjärkeä ja elämänkokemusta kannattaa arvostaa.

Jotkut haluavat hallitukseen. Moni pätevä osakas kuitenkin karsastaa vastuullista tehtävää, johon voi mennä paljon aikaa, mutta josta ei juuri makseta. Monelle kyseessä on pakkopulla, jota yritetään välttää jopa jättämällä koko yhtiökokous väliin. Se, että kokoukseen vaivautuvat valitsevat saman hallituksen vuodesta toiseen, voi osoittautua onnettomaksi mokaksi.

– Tiedän yhtiöitä, joissa sama hallitus jatkaa jopa vuosikymmeniä. Jos joukossa sattuu olemaan vaikuttajayksilöitä, jotka omistavat useita asuntoja ja joiden periaatteena on pitää vastikkeet mahdollisimman pieninä, korjausvelkaa saattaa kertyä uskomattomia määriä, jopa asuntojen myyntiarvon verran, Marttila kertoo.

Kun lasketaan muutaman tekemättömän ison remontin hinta yhteen, saadaan jopa tuhansien eurojen korjausvelka. Suomen Rahatiedon mukaan putkiremontit maksavat yleensä 500–600 euroa, mutta toisinaan jopa yli tuhat euroa neliöltä. Perusteellinen julkisivuremontti, johon kuuluvat parvekkeiden ja ikkunoiden korjaukset, vie liki 500 euroa. Katon uusimiseen menee noin 300 euroa neliöltä.

– Mitenkään kauhukuvia maalailematta on yhtiöitä, joissa ei ole nähty korjaustarvetta. Tällainen on kuin korttitalo, joka ei vielä ole romahtanut ohikulkijoiden niskaan, sanoo Marttila.

Uudehkoissa taloissa passiivinen hallitus ei välttämättä saa aikaan suoranaista tuhoa, mutta ei myöskään kehitä yhtiötä. Tapiolan Lämmön Aittasalmen mukaan osa hallituksista jättää järjestäytymiskokouksen jälkeen kaiken isännöitsijän ja huoltoyhtiön vastuulle.

– Jos isännöitsijä on aktiivinen ja budjetti toteutuu, tuskin suuria ongelmia onkaan. On silti kaikkien etu, että joku seuraa isännöitsijän puuhastelua.

Läheskään aina hallitusten jäsenet eivät tiedä, mikä tehtävä kuuluu kenellekin. Isännöintiliiton asiakastyytyväisyystutkimuksessa ilmeni, että yli kolmannes hallitusten jäsenistä ei tiedä, vastaako toteutunut isännöinti sovittua.

Suomessa on yli 80 000 asunto-osakeyhtiötä, joiden hallituksissa vaikuttaa yli 250 000 jäsentä. Keskimääräinen hallituskakku kestää kuusi vuotta, ja hallituksissa vaihtuu yksi jäsen joka toinen vuosi.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Nokia yllätti: 5g-verkkojen rakennus alkaa jo tänä vuonna

  2. 2

   Velkaneuvoja LM:lle: Tästä syystä asuntovelalliset joutuvat maksuvaikeuksiin

  3. 3

   Lääkäri näpäyttää työnantajia Fennia-lehdessä: Työkyky ei ole pajatso

  4. 4

   Ex-kokki Tuomaksesta tuli autojen huippumyyjä – näin hän myy auton ja vähän muutakin

  5. 5

   Yhä useampi menettää kotinsa – ”Ostetaan liian iso talo tai kallis asunto”

  6. 6

   Uutuuskirja: Neuvostoliittolaiset halusivat ranskalaiset kankaat vaatteisiin – Koivisto esti

  7. 7

   WSJ: Norwegian aloittaa suorat lennot Euroopasta Yhdysvaltoihin - Liput halvimmillaan noin 60 euroa

  8. 8

   Suomi tarvitsee kaksi miljoonaa maahanmuuttajaa

  9. 9

   Varo, tämä tekee sinusta köyhän

  10. 10

   Osa ostaa jo itselleen luottokiellon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näkökulma: Viis sijoittajavastuusta, pian Suomi pelastaa taas finanssipelureita

  2. 2

   Lääkäri näpäyttää työnantajia Fennia-lehdessä: Työkyky ei ole pajatso

  3. 3

   Nokia yllätti: 5g-verkkojen rakennus alkaa jo tänä vuonna

  4. 4

   Velkaneuvoja LM:lle: Tästä syystä asuntovelalliset joutuvat maksuvaikeuksiin

  5. 5

   WSJ: Norwegian aloittaa suorat lennot Euroopasta Yhdysvaltoihin - Liput halvimmillaan noin 60 euroa

  6. 6

   Asuntovelallinen, korkosi laskutapa on muuttumassa – varaudu nousuun

  7. 7

   Ex-kokki Tuomaksesta tuli autojen huippumyyjä – näin hän myy auton ja vähän muutakin

  8. 8

   Asuntopula kärjistyy Uudessakaupungissa – ”Tuolla rahalla pitäisi saada enemmän”

  9. 9

   Kalevala Koru irtisanoi noin 100 jälleenmyyntisopimusta - ”Jakelua järjestellään uudelleen”

  10. 10

   Lounaan hinta muuttuu 10 minuutin välein – helsinkiläisravintola kokeilee ensimmäisenä maailmassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä kuitit kannattaa säästää – ”Silloin kuittien on löydyttävä”

  2. 2

   Joukko tv-kanavia uhkaa pian pimentyä yli 1,5 miljoonassa kodissa

  3. 3

   Suomalaismies aikoo miljonääriksi 500 päivässä – näin hän sen tekee

  4. 4

   51 Siwaa ja Valintataloa suljetaan – tässä koko lista

  5. 5

   Näin suomalainen mies putoaa työelämästä – ”Ajatellaanko todella, että ihmiset haluavat elää tuilla?”

  6. 6

   Venäläismiljardöörin purjelaiva takavarikoitiin – jättimäinen merilelu maksoi 400 miljoonaa

  7. 7

   Metalliliitto: Työpaikalla pidettiin mustaa listaa työntekijöistä – levisi vahingossa kaikille

  8. 8

   Asuntovelallinen, korkosi laskutapa on muuttumassa – varaudu nousuun

  9. 9

   Suomalaismies yritti saada 25 000 euron sairaalakuluja vakuutusyhtiöiltä – joutui mustalle listalle

  10. 10

   Uusi eläkemuoto houkuttelee työttömiä – hetken helpotus voi kostautua

  11. Näytä lisää