Valikko

Taitamaton taloyhtiö tuhlaa

Taloyhtiön hoito vaatii suunnitelmallisuutta ja tietoa etenkin remontoinnin yhteydessä. Taitamaton ja hötkyilevä yhtiö tuhlaa rahojaan sinne tänne ja voi saada verottajankin kimppuunsa.
Moni taloyhtiön osakas on kiinnostuneempi autostaan tai seiniensä väristä kuin kotitalonsa kunnosta. On tavallista, että kiinteistönpito tai taloyhtiön raha-asiat kirjanpitoineen ja verotuksineen eivät houkuttele. Syytä olisi, sillä yhtiössä lepää tavallisesti osakkaan selvästi suurin omaisuus ja sen arvon kehitys riippuu paljon siitä, miten sitä hoidetaan.

Vaikka käytetään ammatti-isännöitsijää, jonkun taloyhtiössäkin pitäisi ymmärtää talon hoidon päälle ja kiinnostua siitä. Sitä paitsi isännöitsijän ammatti on laaja ja vaativa, ja isännöitsijälläkin voi olla puutteensa.

Suunnitelmallisuus on hyve numero yksi taloyhtiön pidossa. Kiinteistöliiton päälakimies Anu Kärkkäinen sanoo, että eri hankkeisiin pitäisi lähteä valmistautumaan jo silloin, kun korjauksia ei ole tiedossa. Tämä tarkoittaa, että teknistä asiantuntemusta apuna käyttäen tehdään pitkän tähtäimen kuntosuunnitelma esimerkiksi kymmeneksi vuodeksi.

– Suunnitelmaan kirjataan, että vaikkapa katto uusitaan 3 vuoden päästä, märkätilat 5–10 vuoden kuluttua ja näin edelleen.

Ennakointia on hyvä jo nyt ryhtyä harjoittelemaan, sillä ensi vuoden kesällä voimaan tuleva laki velvoittaa moiseen. Hallituksen pitää sen mukaan vuosittain tehdä selvitys korjaustarpeesta ja yhtiökokouksen käsitellä se.

Kun talon tila on tiedossa, jokainen osakas voi henkisesti ja taloudellisesti varautua tulevaan. Kärkkäinen korostaa, että valmisteluun kannattaa uhrata paitsi aikaa, myös rahaa.

Olennaista on, miten tulevat korjaukset rahoitetaan. Osa taloista hoitaa rahoituksen myymällä vuokralla olleen talonmiehen asunnon tai ullakkotilat. Tavallisimmin rahat kuitenkin kerätään osakkailta tai lainataan pankista.

– Jotkut yhtiöt keräävät plakkariin koko ajan pieniä summia, joita asuintalovarauksen kautta voidaan käyttää remontteihin, Kärkkäinen kertoo.

Asuintalovarausta käyttävän yhtiön pitää tietää, mihin se merkitään kirjanpidossa. Varaus tarkoittaa ennenaikaista kulukirjausta. Sen perusteella voidaan rahaa kerätä kymmenen vuotta enintään 68 euroa neliöltä vuodessa.

– Kyllä tuossa ajassa jo aikamoinen potti saadaan kokoon, sanoo Kirjurituotteen toimitusjohtaja Tapio Tikkanen, joka on perehtynyt taloyhtiöiden talous- ja veroasioihin.

Asuintalovarauksen sijaan yhtiö voi rahastoida varoja ennakkoon. Se tarkoittaa, että osakkaat tekevät pääomasijoituksia yhtiöön jotain tiettyä investointia varten.

Tikkasen mielestä on hyvä, että taloyhtiöissä ei eletä kädestä suuhun. Osa osakkaista yleensä vastustaa rahojen keräämistä ennakkoon. Usein vanhukset ajattelevat, että talo kelpaa heille nykyiselläänkin, eivätkä ole innokkaita maksamaan remonttirahaa ennakkoon. Myös ne, jotka aikovat lähivuosina muuttaa muualle, harmittelevat, että raha menee hukkaan. Tikkasen mukaan ennakkoon säästettyä summaa ei useinkaan pystytä hyödyntämään kauppahinnassa.

– Jos kahdessa vierekkäisessä yhtiössä on myytävänä vertailukelpoiset asunnot, kyllä huoneistojen sisustus taitaa vaikuttaa ostopäätökseen enemmän kuin se, että toisessa taloyhtiöön on säästetty rahaa.

Isoissa remonteissa ennakkosäästöt eivät yleensä riitä, vaan tarvitaan myös lainaa. Osa yhtiöistä päättää, että koko homma hoidetaan velalla eikä kerää rahaa ennakkoon.

Toisinaan taloyhtiöt nostavat koko lainan kerralla tililleen, ja makselevat laskuja sitä mukaa, kun urakoitsijat lähettävät niitä. Kiinteistöliiton Kärkkäinen pitää järkevämpänä, että nostetaan lainaa sitä mukaa, kun rahaa tarvitaan.Tällöin ei turhaan makuuteta varoja tilillä ja makseta niistä samalla korkoja.

Rahan tarpeen arviointi on luku sinänsä. Koska kuluja on vaikea laskea sentilleen, yleensä kustannusarviot tehdään yläkanttiin. Kärkkäisen mukaan on normaalia, että arvioon lisätään kymmeneksen varauma.

Vaikka rahaa kerättäisiin enemmän kuin remonttiin tarvitaan, yhtiön hallituksen ja osakkaiden kannattaa olla tarkkana siinä, että tämä ei johda löyhäkätisyyteen.

Yleensä osakkaille annetaan mahdollisuus joko maksaa oma osuutensa pois tai osallistua yhtiölainaan.

– Aika ajoin käy niin, että osakkaan osuus hankkeesta määritellään väärin. Jos projektin edetessä tulee lisäkustannuksia voi olla, että unohdetaan jo osuutensa maksaneet. Tällöin yhtiö vain ottaa lisää lainaa, eikä muista periä könttäsumman maksaneilta heidän osuuttaan, Tikkanen huomauttaa.

Yhtä lailla voi käydä niin, että budjetti alittuu eikä alkuperäisen laskelman mukaan maksaneille hyvitetäkään heidän liikaa maksamaansa summaa.

Jos taloyhtiö palauttaa remontista yli jääneitä rahoja osakkailleen, verottaja saattaa kiinnostua asiasta.

– Jos rahat palautetaan saman tilikauden aikana, ongelmia ei pitäisi tulla, Tikkanen sanoo.

Jos palautus venyy seuraavalle tilikaudelle, verottaja voinee tulkita summan jopa voitonjaoksi, josta pitäisikin maksaa veroa.

– Haluaisin ajatella, että tämä ei olisi voitonjakoa, vaan aiemman suorituksen oikaisua tai pääomanpalautusta rahastoitujen suoritusten osalta. Täsmälleen tätä ei voi sanoa, sillä asiasta ei ole ennakkotapausta.

– Isännöitsijöiden kommenttien perusteella tavallinen käytäntö lienee, että raha käytetään myöhemmin taloyhtiön hyväksi esimerkiksi seuraavaan remonttiin tai menoihin, joita muuten maksettaisiin vastikkeilla tai rahastoitavilla suorituksilla, Tikkanen kertoo.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

  2. 2

   Saadaanko Teslan jättitehdas Vaasaan? ”Puhumme tuhansista työpaikoista”

  3. 3

   ”Vei mahdollisuuden huippu-uraan” – entinen opiskelija vaatii Oxfordin yliopistolta miljoonakorvauksia

  4. 4

   Yhä useampi on tänään töissä ”Linnan juhlien alkaessa kauppa saattaa hiljetä”

  5. 5

   Kaksi yllättäjää – mitä tapahtui kananmunille ja jauhelihalle?

  6. 6

   EU-komissio: Facebook, Twitter ja Google karsivat vihapuhetta liian hitaasti

  7. 7

   5 vinkkiä – näin siirrät omaisuutta lapsille pienellä verolla

  8. 8

   Yle: Ruotsalainen kauppa on rekisteröinyt Kodin1.com-osoitteen

  9. 9

   Wahlroos: Tässä on Suomen työttömyysongelman perimmäinen syy – ”Ihan käsittämätöntä”

  10. 10

   Barnier: Brexit-neuvotteluille aikaa vain 18 kuukautta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

  2. 2

   Kaksi yllättäjää – mitä tapahtui kananmunille ja jauhelihalle?

  3. 3

   ”Vei mahdollisuuden huippu-uraan” – entinen opiskelija vaatii Oxfordin yliopistolta miljoonakorvauksia

  4. 4

   Saadaanko Teslan jättitehdas Vaasaan? ”Puhumme tuhansista työpaikoista”

  5. 5

   Suomalaiset myivät tätä juuri joukolla – nyt suositellaan ostamaan

  6. 6

   Saitko postia Sammolta? Aikaa ensi keskiviikkoon

  7. 7

   Yle: Ruotsalainen kauppa on rekisteröinyt Kodin1.com-osoitteen

  8. 8

   Yhä useampi on tänään töissä ”Linnan juhlien alkaessa kauppa saattaa hiljetä”

  9. 9

   Nordnet: Nokia oli marraskuussa suositumpi kuin koskaan

  10. 10

   5 vinkkiä – näin siirrät omaisuutta lapsille pienellä verolla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

  2. 2

   Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

  3. 3

   Nyt se on lopullista: koeaika menee uusiksi

  4. 4

   Katso, kuulutko velkaisten riskiryhmään – tämä raja ei saisi ylittyä

  5. 5

   Keskiansio 160 000 euroa vuodessa – tämä ammattiryhmä vaatii lakoilla lisää

  6. 6

   Alkon kilpailutus hämmentää: 100-vuotiaan Suomen juhlalikööriksi virolainen Vana Tallinn

  7. 7

   Vakava varoitus Suomelle: ”Nämä kotitaloudet erityisen haavoittuvia”

  8. 8

   Suomalaiset saavat liikaa palkkaa? ”Perheen elo muuttuu selviytymistaisteluksi”

  9. 9

   Kevytmaito, kahvi, meetwursti, konetiskiaine... Näin paljon arkisten tuotteiden hinnat nousivat 10 vuodessa

  10. 10

   Nobel-voittaja Bengt Holmström: Suomalaiset saavat liikaa palkkaa

  11. Näytä lisää