Valikko

Nokialta odotetaan huipputulosta

Analyytikot ennustavat Nokialle huipputulosta, vaikka Sony Ericsson on varoitellut markkinoiden hidastumisesta. Nokian tulosjulkistuksessa mielenkiinto kohdistuu Nokian omiin ennusteisiin globaalin matkapuhelinmyynnin kehityksestä.


Matkapuhelinvalmistaja Nokian ennakoidaan parantaneen tulostaan ensimmäisellä neljänneksellä vuodentakaisesta.

Valuatumin keräämässä ennusteessa analyytikot odottavat Nokian ensimmäisen neljänneksen osakekohtaisen tuloksen ilman kertaeriä olevan keskimäärin 0,34 euroa. Arvioista pessimistisin oli 0,25 euroa ja optimistisin 0,38 euroa.

Viime vuonna samaan aikaan Nokian osakekohtainen tulos ilman kertaeriä oli 0,26 euroa.

Nokian tuloksen ennen veroja arvioidaan yltäneen tammi–maaliskuussa keskimäärin 1 565 miljoonaan euroon. Ennusteista alin oli 1 319 miljoonaa euroa ja ylin 1 916 miljoonaa euroa. Mukana olevien kertaerien positiivinen nettovaikutus on 161 miljoonaa euroa. Vuosi sitten vastaava tulos oli 1 325 miljoonaa euroa. Tulokseen sisältyi tällöin kaikkiaan 69 miljoonan euron suuruiset negatiiviset kertaerät.

Liikevoitto on konsensusennusteen mukaan alkuvuonna keskimäärin 1 526 miljoonaa euroa, kun ennustehaarukka oli 1 259–1 851 miljoonaa euroa. Vuotta aiemmin liikevoitto kertaerät mukaan lukien asettui 1 272 miljoonaan euroon.

Liikevaihdon analyytikot ennustavat yltävän keskimäärin 12,2 miljardiin euroon ennusteiden vaihdellessa 11,3–12,7 miljardin euron välillä. Viime vuonna ensimmäisellä neljänneksellä Nokian liikevaihto oli 9,9 miljardia euroa.

Pankkiiriliike Glitnir arvioi, että Nokian volyymit ovat olleet alkuvuonna hyvällä tasolla ja marginaali vahva, mutta puhelinten keskimääräiset myyntihinnat (ASP) ovat laskeneet. Muiden valmistajien vaikeudet ovat voineet merkitä sitä, että Nokian markkinaosuus on jopa noussut viime vuoden lopun 40 prosentista.

Glitnirin mukaan mahdollista älypuhelinten kysynnän heikkoutta länsimarkkinoilla kompensoi aasialaisten kuluttajien siirtyminen yhä kalliimpiin laitteisiin.

– Nokian markkinaosuus voi nousta, vaikka puhelinmyynti hidastuisi, jos se muilla valmistajilla se hidastuu enemmän. Nokian markkinaosuuden kasvu perustuu siihen, että yhtiö on vahva Intiassa ja Kiinassa, missä myydään paljon puhelimia eivätkä lamapelot ole vaikuttaneet kysyntään, sanoi Glitnirin analyytikko Pasi Väisänen.

Hän muistuttaa myös, että kehittyneiden markkinoiden volyymipuhelimissa katteet voivat olla parempia kuin älypuhelimissa. Keskimääräisten myyntihintojen lasku ei tämän takia ole Nokialle kriittistä, jos kannattavuus säilyy hyvänä.

– Länsimaissa puhelinten uusintasykli on pidentynyt, mitä Sony Ericsson ja Texas Instruments ovat myös indikoineet. Viidestä suurimmasta valmistajasta muut kärsivät kuitenkin Nokiaa enemmän länsimarkkinoiden heikkoudesta.

Sony Ericsson ennakoi maaliskuun puolivälin tulosvaroituksessaan kasvun hidastuvan matkapuhelinmarkkinoilla, mikä heikentää yhtiön tulosta ja liikevaihtoa ensimmäisellä neljänneksellä. Varoitus on näkynyt viime aikoina myös Nokian osakkeen kurssilaskuna.

Väisäsen mukaan tulosraportissa voi tulla yllätyksiä lähinnä Nokian globaalista puhelinmarkkinaennusteesta tälle vuodelle. Yhtiö on ennakoinut globaalin matkapuhelinmyynnin kasvavan tänä vuonna noin kymmenen prosenttia.

– Jos he loiventavat tätä lukua, saa se varmasti aikaan negatiivisen reaktion, vaikka Nokian osakekohtainen tulos ja muut luvut olisivat ok.

Samaa mieltä on Pohjolan seniorianalyytikko Hannu Rauhala: Nokian näkemys globaalin matkapuhelinmyynnin kehityksestä on kriittinen. Muutoin markkinoiden kiinnostuksen keskiössä on kuten ennenkin kolme asiaa: Nokian kannattavuus, markkinaosuus ja kasvu.

– Kysymys on siitä, säilyykö Nokian hyvä kannattavuus, minkä kautta tulevat muut perusluvut. Myös, se millaisena yhtiö näkee markkinakasvun, on kiinnostavaa. Nokian markkinaosuus on todennäköisesti pysynyt viime vuoden lopun tasolla, Rauhala sanoi.

Investointipankki Credit Suisse ennakoi huhtikuun alussa Nokian pitäneen markkinaosuutensa ensimmäisellä neljänneksellä ennallaan 39,7 prosentissa. Vuosi sitten Nokian markkinaosuus oli 36 prosenttia. Nokia itse arvioi tilinpäätöksensä yhteydessä tammikuussa, että sen markkinaosuus pysyisi alkuvuonna suunnilleen ennallaan edellisestä neljänneksestä.

Pankki odottaa Nokian myyneen tammi-maaliskuussa 120,2 miljoonaa matkapuhelinta eli kymmenen prosenttia vähemmän kuin edellisneljänneksellä. Lasku selittyisi normaalilla kausivaihtelulla.

Nokia itse arvioi tilinpäätöksen yhteydessä, että globaali matkapuhelinten myynti laskee tammi-maaliskuussa loka-joulukuusta. Yhtiön mukaan syynä on teollisuusalan tavanomainen kausivaihtelu.

Credit Suisse ennakoi kuitenkin Nokian korkeamman hintaluokan – ja korkeamman bruttomarginaalin – puhelinmallien myynnin kasvaneen alkuvuonna. Pankki uskoo tuotevalikoiman kohentumisen yhdessä kilpailun vaimenemisen kanssa ylläpitävän Nokian tulostasoa.

Nokian matkapuhelinten keskimääräisen myyntihinnan Credit Suisse odottaa laskeneen 2,5 prosenttia edellisneljännekseltä ja olleen ensimmäisellä neljänneksellä 81,30 euroa. Loka–joulukuussa Nokian puhelinten keskimääräinen myyntihinta oli 83 euroa.

Nokia julkistaa osavuosituloksensa ensi viikon torstaina, 17. huhtikuuta.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Keskiansio 160 000 euroa vuodessa – tämä ammattiryhmä vaatii lakoilla lisää

  2. 2

   Kodin1-tavaratalon sivuille ilmestyi viesti: ”Pian täällä taas...”

  3. 3

   Leikkaukset iskivät lapsilisään – mitä menetetyllä summalla saisi?

  4. 4

   Kemijärven sillan ja Turun sairaalan betoniongelman syy selvisi: liikaa ilmaa

  5. 5

   Raju luku lapsilisien leikkauksista – ”Lisäävät pienituloisuutta”

  6. 6

   Koeaika on pian yhä pidempi – ”Pitäisi sanoa selkeästi, mikä meni pieleen”

  7. 7

   Taliseteli aiheutti kohun Britanniassa – keskuspankki ”suhtautuu huoleen erittäin vakavasti”

  8. 8

   Suomi hävisi roaming-äänestyksessä

  9. 9

   Kiinassa rakennetaan aidon kokoinen Titanic-kopio

  10. 10

   Neljä suurkaupunkia aikoo kieltää dieselautot

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä Siwat ja Valintatalot muuttuvat K-marketeiksi tammikuussa – katso koko lista

  2. 2

   Kemijärven sillan ja Turun sairaalan betoniongelman syy selvisi: liikaa ilmaa

  3. 3

   Keskiansio 160 000 euroa vuodessa – tämä ammattiryhmä vaatii lakoilla lisää

  4. 4

   Kodin1-tavaratalon sivuille ilmestyi viesti: ”Pian täällä taas...”

  5. 5

   Nordea selvitti, kuinka paljon joulu maksaa suomalaiselle – onko oma joulubudjettisi isompi vai pienempi?

  6. 6

   Koeaika on pian yhä pidempi – ”Pitäisi sanoa selkeästi, mikä meni pieleen”

  7. 7

   Neljä suurkaupunkia aikoo kieltää dieselautot

  8. 8

   Suomi hävisi roaming-äänestyksessä

  9. 9

   Sato myi lähes 300 vuokra-asuntoa

  10. 10

   Leikkaukset iskivät lapsilisään – mitä menetetyllä summalla saisi?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kelan pääjohtaja SK:lle ”Miksi ylläpidämme järjestelmää, joka maksaa ihmiselle olemisesta?

  2. 2

   Vakava varoitus Suomelle: ”Nämä kotitaloudet erityisen haavoittuvia”

  3. 3

   Nyt se on lopullista: koeaika menee uusiksi

  4. 4

   Katso, kuulutko velkaisten riskiryhmään – tämä raja ei saisi ylittyä

  5. 5

   Ville, 33, kasvatti menestyvän bisneksen Kiinaan – kuukaudessa 8 000 pakettia elektroniikkaa Suomeen

  6. 6

   Suomalaiset saavat liikaa palkkaa? ”Perheen elo muuttuu selviytymistaisteluksi”

  7. 7

   Kevytmaito, kahvi, meetwursti, konetiskiaine... Näin paljon arkisten tuotteiden hinnat nousivat 10 vuodessa

  8. 8

   Nobel-voittaja Bengt Holmström: Suomalaiset saavat liikaa palkkaa

  9. 9

   Miten saa mukavan paikan lentokoneeseen? 7 keinoa

  10. 10

   Vastike vain 1 euron – tällaisessa taloyhtiössä se on mahdollista

  11. Näytä lisää