Nokialta odotetaan huipputulosta

Analyytikot ennustavat Nokialle huipputulosta, vaikka Sony Ericsson on varoitellut markkinoiden hidastumisesta. Nokian tulosjulkistuksessa mielenkiinto kohdistuu Nokian omiin ennusteisiin globaalin matkapuhelinmyynnin kehityksestä.


Matkapuhelinvalmistaja Nokian ennakoidaan parantaneen tulostaan ensimmäisellä neljänneksellä vuodentakaisesta.

Valuatumin keräämässä ennusteessa analyytikot odottavat Nokian ensimmäisen neljänneksen osakekohtaisen tuloksen ilman kertaeriä olevan keskimäärin 0,34 euroa. Arvioista pessimistisin oli 0,25 euroa ja optimistisin 0,38 euroa.

Viime vuonna samaan aikaan Nokian osakekohtainen tulos ilman kertaeriä oli 0,26 euroa.

Nokian tuloksen ennen veroja arvioidaan yltäneen tammi–maaliskuussa keskimäärin 1 565 miljoonaan euroon. Ennusteista alin oli 1 319 miljoonaa euroa ja ylin 1 916 miljoonaa euroa. Mukana olevien kertaerien positiivinen nettovaikutus on 161 miljoonaa euroa. Vuosi sitten vastaava tulos oli 1 325 miljoonaa euroa. Tulokseen sisältyi tällöin kaikkiaan 69 miljoonan euron suuruiset negatiiviset kertaerät.

Liikevoitto on konsensusennusteen mukaan alkuvuonna keskimäärin 1 526 miljoonaa euroa, kun ennustehaarukka oli 1 259–1 851 miljoonaa euroa. Vuotta aiemmin liikevoitto kertaerät mukaan lukien asettui 1 272 miljoonaan euroon.

Liikevaihdon analyytikot ennustavat yltävän keskimäärin 12,2 miljardiin euroon ennusteiden vaihdellessa 11,3–12,7 miljardin euron välillä. Viime vuonna ensimmäisellä neljänneksellä Nokian liikevaihto oli 9,9 miljardia euroa.

Pankkiiriliike Glitnir arvioi, että Nokian volyymit ovat olleet alkuvuonna hyvällä tasolla ja marginaali vahva, mutta puhelinten keskimääräiset myyntihinnat (ASP) ovat laskeneet. Muiden valmistajien vaikeudet ovat voineet merkitä sitä, että Nokian markkinaosuus on jopa noussut viime vuoden lopun 40 prosentista.

Glitnirin mukaan mahdollista älypuhelinten kysynnän heikkoutta länsimarkkinoilla kompensoi aasialaisten kuluttajien siirtyminen yhä kalliimpiin laitteisiin.

– Nokian markkinaosuus voi nousta, vaikka puhelinmyynti hidastuisi, jos se muilla valmistajilla se hidastuu enemmän. Nokian markkinaosuuden kasvu perustuu siihen, että yhtiö on vahva Intiassa ja Kiinassa, missä myydään paljon puhelimia eivätkä lamapelot ole vaikuttaneet kysyntään, sanoi Glitnirin analyytikko Pasi Väisänen.

Hän muistuttaa myös, että kehittyneiden markkinoiden volyymipuhelimissa katteet voivat olla parempia kuin älypuhelimissa. Keskimääräisten myyntihintojen lasku ei tämän takia ole Nokialle kriittistä, jos kannattavuus säilyy hyvänä.

– Länsimaissa puhelinten uusintasykli on pidentynyt, mitä Sony Ericsson ja Texas Instruments ovat myös indikoineet. Viidestä suurimmasta valmistajasta muut kärsivät kuitenkin Nokiaa enemmän länsimarkkinoiden heikkoudesta.

Sony Ericsson ennakoi maaliskuun puolivälin tulosvaroituksessaan kasvun hidastuvan matkapuhelinmarkkinoilla, mikä heikentää yhtiön tulosta ja liikevaihtoa ensimmäisellä neljänneksellä. Varoitus on näkynyt viime aikoina myös Nokian osakkeen kurssilaskuna.

Väisäsen mukaan tulosraportissa voi tulla yllätyksiä lähinnä Nokian globaalista puhelinmarkkinaennusteesta tälle vuodelle. Yhtiö on ennakoinut globaalin matkapuhelinmyynnin kasvavan tänä vuonna noin kymmenen prosenttia.

– Jos he loiventavat tätä lukua, saa se varmasti aikaan negatiivisen reaktion, vaikka Nokian osakekohtainen tulos ja muut luvut olisivat ok.

Samaa mieltä on Pohjolan seniorianalyytikko Hannu Rauhala: Nokian näkemys globaalin matkapuhelinmyynnin kehityksestä on kriittinen. Muutoin markkinoiden kiinnostuksen keskiössä on kuten ennenkin kolme asiaa: Nokian kannattavuus, markkinaosuus ja kasvu.

– Kysymys on siitä, säilyykö Nokian hyvä kannattavuus, minkä kautta tulevat muut perusluvut. Myös, se millaisena yhtiö näkee markkinakasvun, on kiinnostavaa. Nokian markkinaosuus on todennäköisesti pysynyt viime vuoden lopun tasolla, Rauhala sanoi.

Investointipankki Credit Suisse ennakoi huhtikuun alussa Nokian pitäneen markkinaosuutensa ensimmäisellä neljänneksellä ennallaan 39,7 prosentissa. Vuosi sitten Nokian markkinaosuus oli 36 prosenttia. Nokia itse arvioi tilinpäätöksensä yhteydessä tammikuussa, että sen markkinaosuus pysyisi alkuvuonna suunnilleen ennallaan edellisestä neljänneksestä.

Pankki odottaa Nokian myyneen tammi-maaliskuussa 120,2 miljoonaa matkapuhelinta eli kymmenen prosenttia vähemmän kuin edellisneljänneksellä. Lasku selittyisi normaalilla kausivaihtelulla.

Nokia itse arvioi tilinpäätöksen yhteydessä, että globaali matkapuhelinten myynti laskee tammi-maaliskuussa loka-joulukuusta. Yhtiön mukaan syynä on teollisuusalan tavanomainen kausivaihtelu.

Credit Suisse ennakoi kuitenkin Nokian korkeamman hintaluokan – ja korkeamman bruttomarginaalin – puhelinmallien myynnin kasvaneen alkuvuonna. Pankki uskoo tuotevalikoiman kohentumisen yhdessä kilpailun vaimenemisen kanssa ylläpitävän Nokian tulostasoa.

Nokian matkapuhelinten keskimääräisen myyntihinnan Credit Suisse odottaa laskeneen 2,5 prosenttia edellisneljännekseltä ja olleen ensimmäisellä neljänneksellä 81,30 euroa. Loka–joulukuussa Nokian puhelinten keskimääräinen myyntihinta oli 83 euroa.

Nokia julkistaa osavuosituloksensa ensi viikon torstaina, 17. huhtikuuta.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Asuntojen hinnoissa saattaa piillä yllätyksiä – meri voi laskea arvoa jopa -20 %

  2. 2

   Marimekon luova johtaja lopettaa

  3. 3

   Miljardöörisijoittaja: Pankit lypsävät sinulta rahaa turhaan – sijoita sen sijaan näin

  4. 4

   Ex-kokki Tuomaksesta tuli autojen huippumyyjä – näin hän myy auton ja vähän muutakin

  5. 5

   Suomen Hoivatilat jätti hakemuksen pörssin päälistalle

  6. 6

   Yle: Jättiliitto vaatii naisvaltaisten alojen palkkoihin kuoppakorotusta

  7. 7

   Walking Dead -pelin tehnyt suomalaisyhtiö aikoo listautua pörssiin

  8. 8

   Nokia yllätti: 5g-verkkojen rakennus alkaa jo tänä vuonna

  9. 9

   Velkaneuvoja LM:lle: Tästä syystä asuntovelalliset joutuvat maksuvaikeuksiin

  10. 10

   Lääkäri näpäyttää työnantajia Fennia-lehdessä: Työkyky ei ole pajatso

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Asuntojen hinnoissa saattaa piillä yllätyksiä – meri voi laskea arvoa jopa -20 %

  2. 2

   Nokia yllätti: 5g-verkkojen rakennus alkaa jo tänä vuonna

  3. 3

   Lääkäri näpäyttää työnantajia Fennia-lehdessä: Työkyky ei ole pajatso

  4. 4

   Velkaneuvoja LM:lle: Tästä syystä asuntovelalliset joutuvat maksuvaikeuksiin

  5. 5

   Näkökulma: Viis sijoittajavastuusta, pian Suomi pelastaa taas finanssipelureita

  6. 6

   Ex-kokki Tuomaksesta tuli autojen huippumyyjä – näin hän myy auton ja vähän muutakin

  7. 7

   Marimekon luova johtaja lopettaa

  8. 8

   WSJ: Norwegian aloittaa suorat lennot Euroopasta Yhdysvaltoihin - Liput halvimmillaan noin 60 euroa

  9. 9

   Asuntovelallinen, korkosi laskutapa on muuttumassa – varaudu nousuun

  10. 10

   Suomen Yrittäjien tutkimus: Enemmistö kannattaa paikallista sopimista - ja vastustaa työtä alle minimipalkan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä kuitit kannattaa säästää – ”Silloin kuittien on löydyttävä”

  2. 2

   Joukko tv-kanavia uhkaa pian pimentyä yli 1,5 miljoonassa kodissa

  3. 3

   Suomalaismies aikoo miljonääriksi 500 päivässä – näin hän sen tekee

  4. 4

   51 Siwaa ja Valintataloa suljetaan – tässä koko lista

  5. 5

   Näin suomalainen mies putoaa työelämästä – ”Ajatellaanko todella, että ihmiset haluavat elää tuilla?”

  6. 6

   Venäläismiljardöörin purjelaiva takavarikoitiin – jättimäinen merilelu maksoi 400 miljoonaa

  7. 7

   Metalliliitto: Työpaikalla pidettiin mustaa listaa työntekijöistä – levisi vahingossa kaikille

  8. 8

   Asuntovelallinen, korkosi laskutapa on muuttumassa – varaudu nousuun

  9. 9

   Suomalaismies yritti saada 25 000 euron sairaalakuluja vakuutusyhtiöiltä – joutui mustalle listalle

  10. 10

   Yhä useampi menettää kotinsa – ”Ostetaan liian iso talo tai kallis asunto”

  11. Näytä lisää