Jäähyväiset taalalle?

Kolumni
Vaikka dollarin viimeaikainen heikentyminen on tuonut huolta, maailman finanssijohtajien on ehkä syytä olla iloisia siitä, että dollarille ei ole selvää vaihtoehtoa globaalina valuuttastandardina.
Jos euro todella olisi valmis ottamaan nykyistä isomman roolin, saattaisimme hyvinkin nähdä sen kurssin nousevan päälle kahteen dollariin – johon se kyllä saattaa joka tapauksessa päätyä. Avoimessa kilpailutilanteessa asiakkaita ei voi kohdella niin huonosti kuin Yhdysvallat on viime aikoina tehnyt, jos he voivat mennä muualle.

Viimeksi kuluneen kuuden vuoden aikana dollari on menettänyt yli neljänneksen arvostaan samaan aikaan, kun Yhdysvallat on jatkuvasti koonnut ennätysmäisiä kauppataseen alijäämiä. Kasvun jäätyminen, reiät finanssijärjestelmässä ja vakavat huolet inflaation kiihtymisestä painavat dollaria pitkässä juoksussa yhä alemmas riippumatta siitä, miten nykyinen kriisi päättyy. Eikä kriisi ole vielä ohi.

Keskuspankin tulo finanssijärjestelmän takuumieheksi ei todennäköisesti ole kestävä ratkaisu, jos pankit eivät löydä uutta pääomaa – ja paljon. Superrikkailla valtiollisilla sijoitusrahastoilla olisi riittävästi rahaa yhdysvaltalaisten pankkien pelastamiseen. Todennäköisesti ne eivät kuitenkaan ole siihen tässä vaiheessa valmiita, vaikka Yhdysvallat siihen poliittisesti myöntyisikin.

Tuhannen miljardin
lasku veronmaksajille


Asuntovelkaisten valtava pelastuspaketti näyttää sen sijaan yhä todennäköisemmältä, kun luottokriisi ja asuntojen hintojenlasku jatkuvat jatkumistaan. Tällaisen paketin toteuttaminen voisi maksaa yhdysvaltalaisille veronmaksajille tuhat miljardia dollaria, tai vieläkin enemmän.

Pulma on tämä: ovatko vuosikaudet huonoa tuottoa dollarisijoituksistaan saaneet globaalit sijoittajat valmiita nielemään vielä tuhat miljardia dollaria yhdysvaltalaisia velkakirjoja lähellekään nykyisillä koroilla ja valuuttakursseilla?

Yhdysvaltalaiset velkakirjat eivät näytä hyviltä ostokohteilta edes dollarin nykytasolla. Sotilaalliset epäonnistumiset kaukomailla puristavat Yhdysvaltain budjettiresursseja. Linda Bilmesin ja Joseph Stiglitzin tuoreen tutkimuksen mukaan sodan kustannukset saattavat nousta useisiin tuhansiin miljardeihin dollareihin.

Ensi vuonna nähdään lähes takuuvarmasti valtavasti lisää yhdysvaltalaisten yritysten konkursseja, vaikka monien yritysten taseet olivatkin suhteellisen vahvassa kunnossa alamäen alkaessa. Valtiontalous ja kunnat ovat vielä huonommassa jamassa.

Asuntojen hintojen ja kansalaisten tulojen pudotessa verotuotot supistuvat, ja kymmenet yhdysvaltalaiset kunnat voivat hyvinkin ajautua vararikkoon, kuten New Yorkille kävi 1970-luvulla. Yhdysvaltalaisissa kuntaobligaatioissa on jo nyt kovat riskipreemiot, vaikka merkittäviä julkisen sektorin vararikkoja ei vielä ole edes nähty.

Euro olisi tietenkin ainoa vakavasti otettava vaihtoehto, jos dollari menettäisi asemansa maailman hallitsevana valuuttana. Kiinan juan saattaa hyvinkin nousta Yhdysvaltain dollarin rinnalle tämän vuosisadan jälkimmäisellä puoliskolla. Kiinan tiukka sääntely ja ahdas finanssikuri estävät kuitenkin juanin tulon maailmantalouden ankkuriksi.

Eurolla
omia ongelmia


Dollarin onneksi eurollakin näyttää olevan ongelmia. Eurooppalaiset pankit kärsivät edelleen ”balkanisaatiosta”, kun kansallisten viranomaisten verkot yrittävät edistää omien maidensa pankkien asemia.

Eurooppalaisten valtioiden velat saattavat olla euromääräisiä, mutta Saksan ja Italian velat eivät kuitenkaan ole aivan sama asia. Vvaltiollisten joukkovelkakirjojen markkinoilta puuttuukin Yhdysvaltain valtionobligaatioiden markkinoihin verrattavaa syvyyttä ja likviditeettiä.

Lisäksi kansainvälisten sijoittajien on paljon helpompi ostaa ja myydä kiinteistöjä Yhdysvalloissa kuin suurimmassa osassa Eurooppaa. Euroopanlaajuisen finanssipolitiikan puuttuminen luo huomattavaa epävarmuutta siitä, miten Euroopan unionin keskuspankki rahoittaisi toimintaansa, jos se äkkiä tekisi isot tappiot joutuessaan pelastamaan jonkin pankin.

Eurolla on silti joitakin vahvuuksiakin. Nykyisillä valuuttakursseilla Euroopan unioni on suurempi talous kuin Yhdysvallat. Uudet itäiset jäsenmaat tuovat unioniin valtavaa dynaamisuutta ja joustavuutta. Samaan aikaan maailmanlaajuisen luottokriisin hoito on lisännyt huomattavasti EU:n keskuspankin uskottavuutta.

Euro alkaisi näyttää todella varteenotettavalta dollarin vaihtoehdolta, jos euroalueen maat saavat houkuteltua Britannian liittymään täysjäseneksi. Samalla euroalue ulottuisi maailman toiseen todelliseen finanssikeskukseen, Lontooseen.

1970-luvulla dollarin arvo romahti, kun toisen maailmansodan jälkeinen kiinteiden valuuttakurssien aika päättyi. – Dollari on meidän valuuttamme, mutta teidän ongelmanne, Yhdysvaltain valtiovarainministeri John Connally sanoi. Siitä lähtien dollarin maailmanlaajuinen asema on säilynyt – monesta piittaamattomuuden ja väärinkäytön ajanjaksosta riippumatta.

Maailmanlaajuisissa valuuttajärjestelmissä on merkittäviä hitausvoimia. Englannin punta menetti asemansa Yhdysvaltain dollarille vasta teollisuuden viidenkymmenen vuoden alamäen ja kahden maailmansodan jälkeen. Tällä kertaa muutos voi silti olla paljon nopeampi. Sen lisäksi, että keskuspankit ja hallitukset pohtivat dollarin tukemista, niiden olisi ryhdyttävä miettimään, miten sitten toimitaan, kun on aika vetää kokonaan johto seinästä.

Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n entinen pääekonomisti Kenneth Rogoff toimii nykyisin taloustieteen professorina yhdysvaltalaisessa Harvardin yliopistossa.

 • Kommentti

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Joukko tv-kanavia uhkaa pian pimentyä yli 1,5 miljoonassa kodissa

  2. 2

   51 Siwaa ja Valintataloa suljetaan – tässä koko lista

  3. 3

   Puolet Kampin kauppakeskuksesta myydään

  4. 4

   Nämä kuitit kannattaa säästää – ”Silloin kuittien on löydyttävä”

  5. 5

   Nyt voit ostaa Donald Trumpin omistaman Ferrarin

  6. 6

   Suomalaismies aikoo miljonääriksi 500 päivässä – näin hän sen tekee

  7. 7

   Viro aikoo korottaa olutveroa 70 % parhaaseen myyntiaikaan – Olvia jännittää

  8. 8

   Tesla aikoo rakentaa jopa kolme uutta jättitehdasta – Suomen saumat paranivat?

  9. 9

   Kelan omat työntekijät huolestuivat ruuhkista: ”Jälleen yksi varoittava esimerkki”

  10. 10

   Yhä useampi menettää kotinsa – ”Ostetaan liian iso talo tai kallis asunto”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaismies aikoo miljonääriksi 500 päivässä – näin hän sen tekee

  2. 2

   Nämä kuitit kannattaa säästää – ”Silloin kuittien on löydyttävä”

  3. 3

   Joukko tv-kanavia uhkaa pian pimentyä yli 1,5 miljoonassa kodissa

  4. 4

   51 Siwaa ja Valintataloa suljetaan – tässä koko lista

  5. 5

   Yhä useampi menettää kotinsa – ”Ostetaan liian iso talo tai kallis asunto”

  6. 6

   Siwojen ja Valintatalojen yt:t päättyivät: 51 kauppaa lopettaa, 206 työpaikkaa katoaa

  7. 7

   Karu arvio öljystä: Jos toukokuussa ei tapahdu, romahdus uhkaa

  8. 8

   Asumisunelmat karkaavat: ”Monet yksinäiset vanhukset ovat loukussa”

  9. 9

   Donald Trumpin ”talvipalatsi” on huikean kallis eliittiklubi – katso hulppeat kuvat kartanosta

  10. 10

   Viro aikoo korottaa olutveroa 70 % parhaaseen myyntiaikaan – Olvia jännittää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä kuitit kannattaa säästää – ”Silloin kuittien on löydyttävä”

  2. 2

   Suomalaismies aikoo miljonääriksi 500 päivässä – näin hän sen tekee

  3. 3

   Joukko tv-kanavia uhkaa pian pimentyä yli 1,5 miljoonassa kodissa

  4. 4

   50 000 miestä parhaassa iässä ei tee töitä tai opiskele – ”Mitä heille tapahtui?”

  5. 5

   51 Siwaa ja Valintataloa suljetaan – tässä koko lista

  6. 6

   Näin suomalainen mies putoaa työelämästä – ”Ajatellaanko todella, että ihmiset haluavat elää tuilla?”

  7. 7

   Venäläismiljardöörin purjelaiva takavarikoitiin – jättimäinen merilelu maksoi 400 miljoonaa

  8. 8

   Metalliliitto: Työpaikalla pidettiin mustaa listaa työntekijöistä – levisi vahingossa kaikille

  9. 9

   Suomalaismies yritti saada 25 000 euron sairaalakuluja vakuutusyhtiöiltä – joutui mustalle listalle

  10. 10

   Uusi eläkemuoto houkuttelee työttömiä – hetken helpotus voi kostautua

  11. Näytä lisää