Valikko

Aamukommentti: Fed voi häiritä vapun viettoa

Katsaukset
Euroopan markkinoilla aletaan jo valmistua vappuun ja sitä seuraavaan hitaaseen perjantaihin. Yhdysvalloista tänään saatavat tilastot ja keskuspankin korkopäätös saattavat pilata monen eurooppalaisenkin juhlat. Yhdysvaltojen kuluttajaluottamuksesta saatiin eilen heikkoja tietoja, ja tänään saatavan tiedon ennakoidaan osoittavan talouskasvun vakavaa heikentymistä tammi–maaliskuussa.
Fediltä odotetaan 0,25 prosenttiyksikön laskua ohjauskorkoihin ja vihjettä korkojen tulevasta suunnasta. Pienikin vihje koronlaskujen päättymisestä ravistelisi etenkin Yhdysvaltojen osakemarkkinoita pahasti.

Japanin tuoreet tilastot osoittavat maan energiasta ja elintarvikkeista puhdistettujen kuluttajahintojen nousseen maaliskuussa, mikä on uusi merkki deflaatiokierteen katkeamisesta.

Se taas merkitsee sitä, että keskuspankin avokätisen rahapolitiikan ajan päättyminen on entistä lähempänä, ja halpakorkoisten lainajenien kärrääminen Tokiosta muille markkinoille vähenee.

Tästä nähtiin jo merkkejä viime yönä, kun jeni vahvistui suhteessa dollarin ja euroon.

Raakaöljyn hinta on vaihteeksi laskenut, kun BP:n toimituksia vaivannut putkihäiriö Skotlannissa saatiin selvitetyksi.

Maanantaina 118,8 dollariin jäänyt West Texas laski viime yönä 116 dollarista 115,6 dollarin tynnyriltä. Brent laski eilen 116,2 dollarista 113 dollariin josta on tänä aamuna hivuttautunut 13,2 dollariin tynnyriltä. Samalla hinta on paininut 74,8 eurosta 72,4 euron kautta 72,6 euroon tynnyriltä.

Osakekurssit horjuvat,
Kiina kiivennyt


Yhdysvaltojen osakemarkkinat olivat viime yönä pääosin laskusuunnassa. Kuluttajaluottamuksen heikentyminen, asuntohintojen lasku ja raaka-aineiden halventuminen painoivat pääosaa toimialoista.
Dow Jones heikkeni 0,3 ja S&P 500 0,4 prosenttia. Sen sijaan Nasdaq vahvistui 0,1 prosenttia Googlen ja Applen vetämänä.

Alimmillaan Dow ja Nasdaq kävivät 0,5 ja S&P lähes 0,7 prosenttia pakkasen puolella. Vahvimmillaan Dow oli 0,1; S&P 0,05 ja Nasdaq vajaan puolen prosentin nousussa.

Aasian osakemarkkinoiden kehitys on tänään ollut varsin kirjavaa. Tokio palasi vapaapäivältä hienoiseen laskusuuntaan, ja Kiinassa tulosuutiset virittivät jyrkän nousun ennen vapun kahta vapaapäivää.
Nikkei laski 0,3 ja laajempi Topix 0,2 prosenttia heikentyneiden teollisuustuotantolukujen painamina. Hang Seng on myös laskenut 0,2 prosenttia.

Manner- Kiinassa Shanghain yleisindeksi on vahvistunut 4,4 ja Shenzhenin 3,5 prosenttia. Kospi on edennyt 0,8 prosenttia.

Euroopassa seurataan talouden tilastoja ja tulosuutisia vappua odoteltaessa. Britannia tosin viettää vappua vasta ensi maanantaina.

Eurokorot laskeneet,
jeni vahvistui eilen


Yhdysvaltojen ja euroalueen pitkät korot laskivat eilen Yhdysvaltojen heikkojen talouslukujen painamina.
Dollarikorot kuitenkin kääntyivät takaisin noususuuntaan, ja USA:n kaksivuotinen viitelainatuotto on Aasian markkinoilla pysynyt 2,35 prosentissa eli eilisaamun tasoillaan. Eilen iltapäivällä se kävi 2,30 prosentissa. Kymmenvuotinen lainatuotto on Aasiassa pysynyt 3,82 prosentissa, johon se eilen laski 3,85 prosentista käytyään alimmillaan 3,77 prosentissa.

Saksan kaksivuotinen viitelainatuotto sen sijaan laski eilen 3,95 prosentista 3,76 ja kymmenvuotinen 4,20 prosentista 4,14 prosenttiin. Niitä painoi euroalueen vähittäiskaupasta sadut heikot tilastot,

Vuoden eurokorko on 4,92 prosentissa euriborin jäätyä eilen 4,97 prosentin tuntumaan. 3 ja 6 kuukauden korot ovat 4,83 prosentissa, niiden kolmen kuukauden termiinit 4,70 prosentin ja kuuden kuukauden termiinit 4,54 prosentin tuntumassa.

Usko eurokorkojen laskuun näyttää siis vironneen eilisen tilastoannin jälkeen. Federal Reserven koronlaskujen taas ennakoidaan jäävän tämän iltaisen laskun jälkeen tauolle ainakin kesän ajaksi.

Dollarikorkojen lasku veti eilen myös dollaria alaspäin. Tänään Aasiassa se on painutut 104,2 jenistä 103,8 jeniin oltuaan eilen alimmillaan 103,2 jenissä.

Euro on Aasiassa pysynyt 162 jenin tuntumassa laskettuaan eilen 163 jenistä 161,1 jenin kautta 161,5 jeniin. Suhteessa dollariin yhteisvaluutta on pysynyt 1,56 dollarin tuntumassa jonne eilen 1,565 dollarista laski käytyään alimmillaan 1,555 dollariin.

Suhteessa juaniin dollari on tänään noussut 6,985 juanista seitsemään tehtyään eilen päinvastaisen liikkeen. Euro on hivuttautunut 10,88 juanista 10,90 juaniin vaihdeltuaan eilen 10,95 ja 10, 85 juanin välillä.

Markkinat odottavat tänään Yhdysvaltojen keskuspankin koronalennusta ja tietoja ohjauskorkojen tulevasta suunnasta. Luvassa on myös alustava tieto USA:n tammi-maaliskuun kokonaistuotannosta jonka ennakoidaan jäähtyneen selvästi samalla kun inflaatio on voimistunut.

Loppuviikon
tilastoanti on runsas


Euroalueelta on tänään luvassa huhtikuun alustava inflaatiolukema, joka saattaa Saksan jo saatujen tietojen mukaan painua odotettua 3,4 prosenttia alemmaskin. Perjantaina saadaan Saksan huhtikuun vähittäismyynti ja tehdasteollisuuden huhtikuun tilannetietoja.

Yhdysvallat julkistaa tänään alustavat tiedot tammi–maaliskuun kokonaistuotannosta ja työvoimakustannuksista. Huomenna torstaina on luvassa teollisuuden ISM-indeksi, ja viikko huipentuu perjantaina huhtikuun työllisyystilastoihin.

Yhdysvaltojen tilastotiedot voivat helposti muuttaa Euroopan vappusimat ja kuohuviinit karvaiksi.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Näkökulma: Liian kallis asuminen jakaa sukupolvet voittajiin ja häviäjiin

  2. 2

   KL: Starbucks laajenee maailmalla - uuden luksuskahvin hinta voi nousta lähes 10 euroon

  3. 3

   Nolottaako tinkiminen? ”Syytä anoppia” ja 5 muuta vinkkiä alennuksen saamiseksi

  4. 4

   Näin 3 ammattilaista sijoittaa rahansa – jännitystä, fanitusta ja varmoja kohteita

  5. 5

   Luulitko Helsinkiä kalliiksi? Tämä vertailu todistaa toisin

  6. 6

   Lehti: Hatchimals-hulluus iski - kirjailija osti hittileluja 20 000 dollarilla

  7. 7

   Kommentti: ”Työstä kieltäytyminen” ei tarkoita työstä kieltäytymistä

  8. 8

   1200 euroa, 170 euroa, 132 euroa – näin paljon 1000 euroa olisi poikinut muualla kuin tilillä

  9. 9

   KL: Talvivaaran osake liikkuu taas

  10. 10

   TS: Olkiluodon avaus saattaa taas viivästyä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näkökulma: Liian kallis asuminen jakaa sukupolvet voittajiin ja häviäjiin

  2. 2

   Näin 3 ammattilaista sijoittaa rahansa – jännitystä, fanitusta ja varmoja kohteita

  3. 3

   KL: Talvivaaran osake liikkuu taas

  4. 4

   Nolottaako tinkiminen? ”Syytä anoppia” ja 5 muuta vinkkiä alennuksen saamiseksi

  5. 5

   1200 euroa, 170 euroa, 132 euroa – näin paljon 1000 euroa olisi poikinut muualla kuin tilillä

  6. 6

   Köyhimmille eläkeläisille 760 e/kk – Kela: Ei riitä

  7. 7

   Kommentti: ”Työstä kieltäytyminen” ei tarkoita työstä kieltäytymistä

  8. 8

   Kaasuputki Venäjältä Saksaan kuumentaa tunteita – Merkelin hallituksen toimia ihmetellään

  9. 9

   Koulupakko 17- tai 18-vuotiaaksi? ”Meillä on kasvava joukko nuoria, joilla on heikot taidot lukutaidossa, matematiikassa ja luonnontieteissä”

  10. 10

   Lehti: Hatchimals-hulluus iski - kirjailija osti hittileluja 20 000 dollarilla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

  2. 2

   Katso, mitä tapahtui asuntolainan hinnalle – ”Pankin vaihtajia on liikkeellä”

  3. 3

   WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

  4. 4

   Kyösti Kakkonen Karjalaisessa: Työntekijät nousevat pian kapinaan ay-liikettä vastaan

  5. 5

   Näkökulma: Liian pieni osa kasvusta valuu palkkoihin – toteutuuko Marxin ennustus?

  6. 6

   10 yleisintä syytä: näiden vuoksi työtön menettää tuet

  7. 7

   20-vuotiaita autoja huristelee Suomen teillä paljon – tiedätkö, onko yleisin malli Golf, Astra vai Corolla?

  8. 8

   Suomalaiset myivät tätä juuri joukolla – nyt suositellaan ostamaan

  9. 9

   Terrafame-johtaja Ratia toimii myös yhtiön konsulttina – satojen tuhansien palkkiot

  10. 10

   Köyhimmille eläkeläisille 760 e/kk – Kela: Ei riitä

  11. Näytä lisää