Supersijoittaja Soros povaa kriisin pitkittyvän

Kirjat
Maailman tunnetuimpiin kuuluva suursijoittaja George Soros perustelee uutuuskirjassaan The New paradigm for financial markets, miksi tämänkertainen pankkikriisi on pahempi kuin moni uskoo.
Uhkarohkealla ja kylmähermoisella keinottelulla miljardiomaisuuden jo 1980-luvulla luonut suursijoittaja George Soros kiertää maailman pääkaupunkeja esitelmöimässä ajankohtaisen rahoituskriisin syistä ja seurauksista.

Esitelmien ja haastattelujen yksi tarkoitus lienee markkinointi, sillä Soros on juuri saanut valmiiksi uusimman kirjansa, rahoituskriisiä tuoreeltaan käsittelevän The New paradigm for financial markets – The Credit crash of 2008 and what it means (= rahoitusmarkkinoiden uusi malli – Vuoden 2008 luottokriisi ja mitä se merkitsee).

Pahin pankkikriisi
sitten  1930-luvun


Soros luonnehtii käynnissä olevaa rahoituskriisiä pahimmaksi pankkikriisiksi sitten Yhdysvaltain 1930-luvun lamavuosien.

Ajankohtaisen markkinatilanteen vakavuutta korostaa Soroksen mukaan monen kuplan samanaikainen puhkeaminen. Kyse ei ole ainoastaan Yhdysvaltain ja monen muun maan asuntokuplien puhkeamisesta, vaan luottokuplan, todellisen superkuplan puhkeamisesta.

Superkupla on Soroksen mukaan kasvanut lukuisten pienempien kuplien taustalla, kun keskuspankit ovat paikanneet markkinoiden vahinkoja pumppaamalla markkinoille aina vain suurempia rahamääriä.

Keskuspankit pelastavat
pankkijärjestelmän 


Vaikka pankit ovat pahimmassa pinteessä sitten 1930-luvun lamavuosien, ei Soros kuitenkaan usko tämänkertaisen kriisin synnyttävän vastaavaa lamaa.

Keskuspankit pitävät pankkijärjestelmän pystyssä ja estävät ainakin suurten pankkien kaatumisen, uskoo Soros. Tämä perustuu hänen mukaansa 1930-luvun lamavuosien ja 1990-luvun Japanin pankkikriisin oppeihin – nyt läntiset keskuspankit eivät salli saman toistuvan.

Yhdysvaltain talous painuu Soroksen mukaan väistämättä taantumaan, ellei se jo ole taantumassa. Sen sijaan hän ei usko koko maailmantalouden vaipuvan taantumaan, vaan luottaa Kiinan ja muiden nopeasti kasvavien kehittyvien maiden ylläpitävän maailman talouskasvua.

Markkinakoettelemukset kuitenkin kestävät Soroksen mukaan pitkään, sillä Kaukoidän talouskasvu tai keskuspankkien tukitoimet eivät tällä kertaa riitä kannattelemaan markkinoita painavaa valtaisaa velkataakkaa. Superkuplan tyhjeneminen on hänen mukaansa pitkä ja raskas prosessi.

Markkinat ovatkin
useimmiten väärässä


Vaikka Soros uskoo Yhdysvaltain keskuspankin Federal Reserven ja esimerkiksi Euroopan keskuspankin pitävän pankkijärjestelmän käynnissä vaikka väkisin, hän suhtautuu hyvin kriittisesti nykyiseen rahoitusjärjestelmään ja sen perustaan.

Soroksen mielestä rahoitusmarkkinoiden ja itse asiassa koko nykymuotoisen markkinatalousjärjestelmän keskeisiin oletuksiin kuuluva tehokkaiden markkinoiden usko on suurimmaksi osaksi väärä.

Markkinat eivät Soroksen mielestä suinkaan ole aina oikeassa, vaan päin vastoin useimmiten väärässä.

Kuplat todistavat
markkinoita vastaan 


Sijoittajien hullaantuminen milloin teknohuumaan milloin taas asuntokuplaan osoittaa Soroksen mielestä yksiselitteisesti, että markkinat ovat aika ajoin ainakin hetkellisesti erittäin raskaasti väärässä. Samasta markkinoiden harhaisuudesta kertovat kuplia seuraavat romahdukset.

Itsestään paljon ja mielellään kirjoittava Soros katsoo myös oman menestyksensä sijoittajana osoittavan, että markkinat eivät ole likikään niin tehokkaat kuin rahoitustutkimuksen valtavirta edelleen väittää. Hän pelkistää tienanneensa suurimman osan voitoistaan markkinoiden tehottomuutta ja muiden sijoittajien vääriä uskomuksia hyödyntämällä.

Omatekoinen
rahoitusteoria 


Soros ei pelkästään arvostele tehokkaiden markkinoiden hypoteesina tunnettua teoriaa, vaan esittää tilalle mielestään parempaa teoreettista tulkintaa markkinoiden toiminnasta. Soros kutsuu omaa malliaan refleksiivisyydeksi (reflexivity).

Soroksen monin paikoin sekava ja jankkaava selostus markkinoiden refleksiivisyydestä kiteytyy itsestään selvältä tuntuvaan päätelmään, jonka mukaan markkinoilla kaikki vaikuttaa kaikkeen.

Sijoittajat eivät Soroksen mukaan ole markkinoilla sivullisia tarkkailijoita eivätkä markkinoilla noteerattavat hinnat muodostu itsestään, vaan kyse on sijoittajien ja hintojen alituisesta vuorovaikutuksesta. Jokaisen sijoittajan jokainen toimi vaikuttaa hintoihin ja jokainen hinnanmuutos taas vaikuttaa sijoittajiin.

Klassikon
päivitys


Refleksiivisyys ei ole uusi keksintö eikä tämä uutuuskirja ole edes ensimmäinen Soroksen aiheesta kirjoittama kirja. Ensimmäisen kerran Soros yritti osoittaa tehokkaiden markkinoiden uskon vääräksi ja refleksiivisyyden mallin oikeaksi klassikkokirjassaan The Alchemy of finance (= rahoituksen alkemia), joka ilmestyi jo vuonna 1987.

Soroksen uutuuskirja on luonnollisesti ajankohtaisempi kuin jo yli 20 vuotta vanha esikoinen, mutta pohjimmiltaan uutuuskirja on pääosin vanhan toistoa. Tavallaan käsillä on Soroksen jo 20 vuotta sitten esittelemän vaihtoehtoisen rahoitusteorian päivitys.

Jos Soroksen filosofia sijoittajana ja ennakkoluulottomana ajattelijana todella kiinnostaa, kannattaa tutustuminen ilman muuta aloittaa lukemalla alkuperäinen The Alchemy of finance.

Paikoin Soros
uuvuttaa lukijaa


Refleksiivisyyden idean lisäksi kirjasta selviää Soroksen paikoin uuvuttava esitystapa. Jos voimat ja mielenkiinto riittävät, on The New paradigm for financial markets ehdottomasti luontevaa jatkoa klassikolle.

Alkuperäinen Alchemy-kirja on helposti saatavilla, sillä Wiley-kustantamo otti sen muutama vuosi sitten erinomaiseen Wiley Investment Classics -kirjasarjaansa. Päivityskirja on saatavilla vasta elektronisena painoksena, mutta esimerkiksi verkkokirjakauppa Amazon arvioi aloittavansa painetun kirjan toimitukset toukokuussa.

George Soros: The New paradigm for financial markets – The Credit ciris of 2008 and what it means, Public Affairs 2008

George Soros: The Alchemy of finance, Wiley 2003 (alkup. 1987)

 • Kommentti

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   WSJ: Norwegian aloittaa suorat lennot Euroopasta Yhdysvaltoihin - Liput halvimmillaan noin 60 euroa

  2. 2

   Kalevala Koru irtisanoi noin 100 jälleenmyyntisopimusta - ”Jakelua järjestellään uudelleen”

  3. 3

   Ex-kokki Tuomaksesta tuli autojen huippumyyjä – näin hän myy auton ja vähän muutakin

  4. 4

   Asuntopula kärjistyy Uudessakaupungissa – ”Tuolla rahalla pitäisi saada enemmän”

  5. 5

   Asuntovelallinen, korkosi laskutapa on muuttumassa – varaudu nousuun

  6. 6

   Suuri murros edessä – pankkien alettava antaa asiakastietoja ulkopuolisille

  7. 7

   Uusi velkaennätys on ovella – maailman yhteenlaskettu velka on käsittämätön summa

  8. 8

   Kyberturvallisuuden huippuasiantuntija Business Insiderille: Hakkeroinnista tullut mafian kaltaista toimintaa

  9. 9

   Markkinoiden Ranska-hermoilu helpotti hieman

  10. 10

   Suomen sähköverkkoon hyökätään jatkuvasti – myös suurvallat aktiivisia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ex-kokki Tuomaksesta tuli autojen huippumyyjä – näin hän myy auton ja vähän muutakin

  2. 2

   Asuntovelallinen, korkosi laskutapa on muuttumassa – varaudu nousuun

  3. 3

   Lounaan hinta muuttuu 10 minuutin välein – helsinkiläisravintola kokeilee ensimmäisenä maailmassa

  4. 4

   Suuri murros edessä – pankkien alettava antaa asiakastietoja ulkopuolisille

  5. 5

   Uutuuskirja: Neuvostoliittolaiset halusivat ranskalaiset kankaat vaatteisiin – Koivisto esti

  6. 6

   Ruotsissa ollaan lähellä asuntokuplan puhkeamista – ”pitäisi olla jo huolissaan”

  7. 7

   Uusi velkaennätys on ovella – maailman yhteenlaskettu velka on käsittämätön summa

  8. 8

   Osa uhatuista tv-kanavista ei pimenekään 1,5 miljoonassa kodissa – ainakaan vielä

  9. 9

   WSJ: Norwegian aloittaa suorat lennot Euroopasta Yhdysvaltoihin - Liput halvimmillaan noin 60 euroa

  10. 10

   Asuntopula kärjistyy Uudessakaupungissa – ”Tuolla rahalla pitäisi saada enemmän”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä kuitit kannattaa säästää – ”Silloin kuittien on löydyttävä”

  2. 2

   Joukko tv-kanavia uhkaa pian pimentyä yli 1,5 miljoonassa kodissa

  3. 3

   Suomalaismies aikoo miljonääriksi 500 päivässä – näin hän sen tekee

  4. 4

   51 Siwaa ja Valintataloa suljetaan – tässä koko lista

  5. 5

   Näin suomalainen mies putoaa työelämästä – ”Ajatellaanko todella, että ihmiset haluavat elää tuilla?”

  6. 6

   Venäläismiljardöörin purjelaiva takavarikoitiin – jättimäinen merilelu maksoi 400 miljoonaa

  7. 7

   Metalliliitto: Työpaikalla pidettiin mustaa listaa työntekijöistä – levisi vahingossa kaikille

  8. 8

   Suomalaismies yritti saada 25 000 euron sairaalakuluja vakuutusyhtiöiltä – joutui mustalle listalle

  9. 9

   Uusi eläkemuoto houkuttelee työttömiä – hetken helpotus voi kostautua

  10. 10

   Pian voi alkaa hakea uutta eläketukea – 760 e/kk

  11. Näytä lisää