Aamukommentti: Euro sukeltanut korkopäätöksen alla

Katsaukset
Euro on ollut jyrkässä laskussa, ja painunut Aasian markkinoilla 1,54 dollarista 1,532 dollariin käytyään alimmillaan 1,5285 dollarissa. Samaan aikaan yhteisvaluutta on sukeltanut 162 jenistä hivenen alle 160 jenin. Syynä liikkeen rajuuteen saattaa olla Tokion seudulla sattunut maanjäristys, joka on saanut vakuutusyhtiöt kotiuttamaan sijoituksiaan ulkomailta. Dollarikin on painunut 105,3 jenistä 104,4 jeniin tänä aamuna.
Suhteessa dollariin euroa heikentävät myös korko-odotukset. Euroalueen eilinen heikko vähittäismyyntitilasto vihjaa talouden tarvitsevan keskuspankilta korkotukea.

Atlantin toisella puolella taas keskuspankki on jo alentanut korkojaan kohtalaisen uskaliaalla tavalla, ja nyt inflaatiohuoli on alkanut entisestään voimistua.

Fed varoitti alkuviikosta koronnostojen mahdollisesta tarpeesta mikäli inflaatio ei laannu.

Raakaöljy on kivunnut taas uuteen ennätykseen, ja Myanmarin riisisadon jääminen hirmumyrskyn jalkoihin nostaa myös elintarvikkeiden hintoja.

Tämä ei ole mitenkään mukava päätöksenteon paikka keskuspankille, jonka päätehtävä on torjuta inflaatiota – vaikka talouskasvu vähän kärsisikin.

Monenkin Euroopan maan, kuten Espanjan, kiinteistömarkkinoille talouskasvun hidastuminen olisi jopa hyväksi ja vakauttaisi talouden tilannetta.

West Texas kiipesi viime yönä 122 dollarista 123,5 dollariin tynnyriltä, ja Brent 119,5 dollarista 121,85 dollariin. Samalla Brent nousi 77,7 eurosta 79,2 euroon tynnyriltä.

Yhdysvaltojen eilinen tuottavuustilasto osoitti tuottavuuden kasvaneen ennakoitua enemmän ja työvoimakustannusten nousseen pelättyä heikommin.

Tiedot ovat omiaan lievittämään inflaatiopaineita, mutta niillä on kokonaistalouden kannalta ikävä kääntöpuoli. Jos tuottavuus kasvaa tuotantoa nopeammin, se merkitsee työvoiman vähentymistä eli alkuvuoden erittäin heikko kokonaistuotannon kasvu on merkinnyt myös työllisyyden heikentymistä.

Osakekurssit painuneet
USA:ssa ja Aasiassa


Yhdysvaltojen osakemarkkinat painuivat eilen kohtalaisen voimakkaasti. Syynä oli suunnitelma arvopaperimarkkinoiden valvonnan tiukentamisesta, ja heikentynyt asuntokauppa joka painoi rakennusalaa.

Dow Jones laski 1,6 ja sekä Nasdaq että S&P 500 1,8 prosenttia. Merkittävää oli myös se, että lasku jatkui käytännössä koko kauan ajan, eikä suunta vaihdellut kuten viime aikoina on ollut tavallista.

Aasiassa pääosa osakemarkkinoista on heikentynyt tänään. Poikkeuksen muodostaa Kiina, jossa hiilen tuottajat ovat nousseet öljyn kallistumisen vetäessä muiden energiamuotojen menekkiodotuksia.

Muualla Aasiassa kurssit ovat olleet luisussa pääasiassa rahoitusalan vetämänä. Yhdysvaltojen tiukentuvat tiedonantosäännöt tietävät päänvaiva myös Japanin ja Hongkongin pankeille.

Nikkei on laskenut 1,1 ja Topix 1,5 prosenttia. Hang Seng on pakkasella 0,7 ja Kospi 0,2 prosenttia. Kiinassa sen sijaan Shanghain yleisindeksi on noussut vajaan prosentin ja Shenzhenin 1,2 prosenttia.

Jeni on noussut,
korot odottelevat


Dollari on siis Aasiassa painunut 105,3 jenistä 104,4 jeniin ja Euro 162 jenistä 160 jenin tuntumaan. Eilen dollari kävi korkeimmillaan 105,5 jenissä ja euro 163 jenissä.

Suhteessa dollariin euro luisui eilen 1,55 dollarista 1,54 dollariin ja jatkoi tänään 1,53 dollarin tuntumaan.
Suhteessa juaniin dollari on tänään noussut eilisen 6,98 juanista tasan seitsemän tuntumaan, ja euro painunut 10,75 juanista 10,72 juaniin. Euro aloitti eilisen 10,80 juanista.

Korkomarkkinoilla Yhdysvaltojen kaksivuotinen viitelainatuotto on Aasiassa vaihdellut 2,31 prosentin tuntumassa jonne se eilen 2,41 prosentista laski.

Kymmenvuotinen on sen sijaan noussut 3,85 prosentista 3,87 prosenttiin, todennäköisesti heijastellen japanilaissijoitusten kotiuttamista. Pidemmät viitelainat ovat japanilaisten vakuutusyhtiöiden pääasiallisin sijoitusmuoto ulkomaille.

Saksan kaksivuotinen lainatuotto laski eilen 3,80 prosentista 3,78 prosenttiin. Kymmenvuotinen nousi heti eilisaamusta 4,14 prosentista 4,18 prosenttiin ja pysyi tällä tasolla koko päivän.

Vuoden eurokorko on 4,92 prosentissa euriborin jäätyä eilen 4,96 prosenttiin. 3 kuukauden korko on 4,83 ja 6 kuukauden 4,87 prosentissa ja niiden kolmen kuukauden termiinit 4,66 prosentin tuntumassa. Kuuden kuukauden termiinit 4,52 ja 4,47 prosentissa, joten korkoihin odotetaan selvää laskusuuntaa seuraavien puolen vuoden aikana rahamarkkinoiden kriisiin hellittäessä.

Korkopäätös päivän
päätapahtuma


Tilastokalenteri on tänään laihan lainen. Saksan julkisti äsken maaliskuunkauppa- ja vaihtotaseet, ja vientiylijäämä oli hivenen supistunut mutta vaihtotaseylijäämä kasvanut ennakoitua voimakkaammin. Tuonti oli toipunut helmikuun voimakkaasta supistumisestaan, mutta viennin lasku on saanut uutta vauhtia.
Myöhemmin tänään saadaan vielä Saksan maaliskuun teollisuustuotanto.

Yhdysvallat kertoo tänään viikoittaisen työttömiksi ilmoittautuneiden määrän ja maaliskuun tukkukaupan varasto. Viimeksi mainitut antavat vihjeitä vähittäiskaupan kehityksestä.

Päivän päätapahtuma on EKP:n korkopäätös, ja ennen kaikkea sen yhteydessä annettava arvio talouden tilasta ja kehityksen suunnasta. Ohjauskorkoihin ei odoteta muutoksia.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Ammattilainen heivasi Stockmannin – "Kuihtuva, syvästi tappiollinen tavaratalo"

  2. 2

   HS: Useat kaapelikanavat saattavat sittenkin pimetä tiistaiyönä

  3. 3

   Viljelijät uivat syvissä vesissä: ”Tilanne pahempi kuin 90-luvun lamassa”

  4. 4

   Miljardöörisijoittaja: Pankit lypsävät sinulta rahaa turhaan – sijoita sen sijaan näin

  5. 5

   Kokoomus haluaa uudistaa perhevapaita – ja poistaa poliitikkoja koskevan epäkohdan

  6. 6

   Asuntojen hinnoissa saattaa piillä yllätyksiä – meri voi laskea arvoa jopa -20 %

  7. 7

   Suomeen vuokrakatto 20 euroa neliöltä? Näin se vaikuttaisi tuensaajiin

  8. 8

   Miljardööri Warren Buffett tuplasi Apple-omistuksensa

  9. 9

   Kolumbia tilasi kolikoita Suomesta

  10. 10

   Ekonomisti: Suomen talouskasvu tarvitsee maahanmuuttajia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Asuntojen hinnoissa saattaa piillä yllätyksiä – meri voi laskea arvoa jopa -20 %

  2. 2

   Ammattilainen heivasi Stockmannin – "Kuihtuva, syvästi tappiollinen tavaratalo"

  3. 3

   Miljardöörisijoittaja: Pankit lypsävät sinulta rahaa turhaan – sijoita sen sijaan näin

  4. 4

   Marimekon luova johtaja lopettaa

  5. 5

   Suomeen vuokrakatto 20 euroa neliöltä? Näin se vaikuttaisi tuensaajiin

  6. 6

   Toisissa paikoissa kikytetään, toisissa ei – näin kävi Metalliliiton työpaikoilla

  7. 7

   HS: Useat kaapelikanavat saattavat sittenkin pimetä tiistaiyönä

  8. 8

   Ex-kokki Tuomaksesta tuli autojen huippumyyjä – näin hän myy auton ja vähän muutakin

  9. 9

   Neljäskin uhatuista kanavista näkyy vielä tiistaiyön jälkeen

  10. 10

   Yle: Jättiliitto vaatii naisvaltaisten alojen palkkoihin kuoppakorotusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä kuitit kannattaa säästää – ”Silloin kuittien on löydyttävä”

  2. 2

   Joukko tv-kanavia uhkaa pian pimentyä yli 1,5 miljoonassa kodissa

  3. 3

   Suomalaismies aikoo miljonääriksi 500 päivässä – näin hän sen tekee

  4. 4

   51 Siwaa ja Valintataloa suljetaan – tässä koko lista

  5. 5

   Asuntovelallinen, korkosi laskutapa on muuttumassa – varaudu nousuun

  6. 6

   Yhä useampi menettää kotinsa – ”Ostetaan liian iso talo tai kallis asunto”

  7. 7

   Suomalaismies yritti saada 25 000 euron sairaalakuluja vakuutusyhtiöiltä – joutui mustalle listalle

  8. 8

   Uusi eläkemuoto houkuttelee työttömiä – hetken helpotus voi kostautua

  9. 9

   Pian voi alkaa hakea uutta eläketukea – 760 e/kk

  10. 10

   Asuntojen hinnoissa saattaa piillä yllätyksiä – meri voi laskea arvoa jopa -20 %

  11. Näytä lisää