Valikko

Amerikkalaiset ovat käveleviä maissintähkiä

Kolumni
Kun eurooppalaiset valloittajat saapuivat Amerikan rannikolle ja alkoivat juurtua uuteen maanosaan, intiaanien kerrotaan tarjonneen nälkäisille valloittajilleen syötäväksi maissia.
Alkuasukkaiden uskotaan pelastaneen eurooppalaisten hengen, kun he opettivat tulokkaille, kuinka tätä ihmeellistä ruokakasvia viljellään. Maissi antoi nopeasti sadon ja auttoi eurooppalaisten asettumista Amerikan mantereelle.

Myöhemmin maissista tuli maatalouskemistien unelma: se reagoi lannoitteisiin hyvin ja sadot alkoivat kasvaa huimasti. Kun sata vuotta sitten eekkeriltä saatiin hädin tuskin 20 bushelia, nyt pellosta nousee 160 bushelia.

Lähes 400 vuotta myöhemmin ei ole lainkaan selvää, onko maissi siunaukseksi vai kiroukseksi amerikkalaisille.

Amerikkalainen ruokakirjailija, kolumnisti ja yliopistotutkija Michael Pollan on tosissaan väittäessään, että maissista on tullut vakava terveys- ja ympäristöuhka koko kansakunnalle. Maissituotteiden syönti lihottaa ihmiset ja itse kasvi rohmuaa pohjavedet.

Koska maissi on saanut perinteisesti valtavat maataloustukiaiset, alati lisääntyneelle maissin tuotannolle on ollut pakko keksiä yhä uusia käyttömuotoja.

Amerikkalaiset hallitukset ovat yksi toisensa jälkeen tukeneet maaseudun työllisyyttä antamalla maissin viljelylle lisää rahaa. Kun maissille ei keksitty muuta parempaa käyttöä, sen sisältämästä hedelmäsokerista alettiin tehdä maissisiirappia. Sitä alettiin panna roskaruokaan ja Coca-Colaan sekä muihin sokerijuomiin.

Valtava markkina- ja mainoskoneisto täydensi tukiaispolitiikkaa siten, että sen avulla totutettiin amerikkalaiset syömään ja juomaan koko ajan. Kehitystä kuvaa hyvin Coca-Colan pullon kasvu 1/3 litrasta kahden litran pulloon.

Lehmät syövät
kolmanneksen sadosta


Pollan kertoo kirjassaan The Omnivore’s Dilemma, kuinka amerikkalaisessa ruokakaupassa avautuu silmien eteen kymmenien tuhansien ruokatavaroiden paljous. Lähes kolmannes kaikesta ruuasta on tehty joko maissista tai maissin avulla, mutta se on niin ällistyttävän monipuolinen kasvi, että siitä saadaan myös maalia, paperituotteita, kosmetiikkaa, autonrenkaita, muoveja, tekstiilejä ja jopa räjähteitä.

McDonald's ateria syntyy maissista. Lehmät, joiden lihasta saadaan kuuluisia amerikkalaisia T-luupihvejä, on ruokittu maissilla, jonka sisältämä tärkkelys tekee lihasta erityisen rasvaista.

Lehmät syövät jo kolmanneksen Yhdysvaltain maissisadosta. Maissi on lehmien ravinnoksi niin epäluonnollista, että niiden ruuansulatusta on käsiteltävä antibiooteilla, jotta lehmät saadaan syömään sitä.

Kun ihmiset syövät antibiooteilla tuotettua lihaa, se saattaa viedä lääkkeiltä tehoa. Yhtenä vaarana on se, että antibiootit muuttavat lehmän ruuansulatuksen sellaiseksi, että kolibakteerit säilyvät hengissä.

Antibioottien syöttäminen on taloudelliselta kannalta järkevää, koska lihan tuotanto lisääntyy ja taloudelliset voitot kasvavat, mutta kansanterveyden näkökulmasta se on järjetöntä.


Maissia on
joka paikassa


Aamiaispekoni on peräisin maissilla ruokitusta siasta, samoin kananmunat ja maito. Valmisruuissa maissia käytetään sideaineena ja täytteenä.

Valmiit salaatti- ja dippauskastikkeet sisältävät maissia. Sitä löytyy erilaisina sokereina donitseista hampurilaisleipään. Maissisiirappia käytetään makeutusaineena myös hammastahnassa, mehuissa ja ketsupissa sekä jogurteissa että hilloissa. Myös oluen alkoholi on käytetty maissisiirapista.

Maissia on jogurtissa, ketsupissa ja majoneesissa sekä sinapissa, hot dogeissa, makkarassa ja jopa vitamiinipillereissä.

Kananuggeteissa on 37 erilaista valmistusainetta, joista 30 tulee maissista. Kanat on ruokittu maissinjyvillä ja maissista on tehty myös sideaineet, jotka pitävät nuggetit koossa. Ne on keitetty maissiöljyssä ja niiden pinnan rapeus on peräisin maissijauhoista.

Kalkkunat, siat, lampaat ja jopa kalat syövät Amerikassa maissia. Lohenkasvattajat ovat tehneet kaloista kasvissyöjiä, vaikka ne ovat petokaloina lihansyöjiä.

Amerikkalaiset kuluttajat ovat tottuneet makeaan niin, että supermarketin lihapullienkin on maistuttava makeilta mennäkseen kaupaksi.
Pollan uskoo, että halvan maissisiirapin avulla mikä tahansa
teollinen ruoka voidaan tehdä niin makeaksi kuin ihmiset haluavat.

Pollan sanoo, että amerikkalaiset ovat käveleviä maissintähkiä, jos heitä arvioidaan ranskalaisen gastronomin Anthelme Brillat-Savarin kuuluisan lauseen perusteella: -Kerro mitä syöt, niin minä kerron mikä olet.

Maissia on
jo bensassakin


Maissi on ollut monen kansainvälisen skandaalin aiheuttajana. Euroopan ja Yhdysvaltojen välillä on ollut kova riita siirtogeenisestä maissista, jota amerikkalaiset haluaisivat tuoda Eurooppaan.

Jokainen amerikkalainen syö myös geenimaissia halusipa hän tai ei, koska 40 prosenttia ruokateollisuuden käyttämästä maissista on siirtogeenistä.


Tuorein maissiskandaali on se, että amerikkalaiset tekevät maissista alkoholia ja sekoittavat bensaan. Se raivostuttaa köyhiä maita, jotka kamppailevat kallistuvien elintarvikkeiden hintojen kanssa.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   10 yleisintä syytä: näiden vuoksi työtön menettää tuet

  2. 2

   Köyhimmille eläkeläisille 760 e/kk – Kela: Ei riitä

  3. 3

   Väitöskirja: Intialaisten työntekijöiden perään pitää katsoa

  4. 4

   Kommentti: ”Työstä kieltäytyminen” ei tarkoita työstä kieltäytymistä

  5. 5

   Coca-Cola saa uuden toimitusjohtajan – tehtävä selvä

  6. 6

   Koulupakko 17- tai 18-vuotiaaksi? ”Meillä on kasvava joukko nuoria, joilla on heikot taidot lukutaidossa, matematiikassa ja luonnontieteissä”

  7. 7

   Konkurssin riskistä varoittanut Takoma romahti pörssissä

  8. 8

   AKT:n Piirainen vastaa ahtaajakommentteihin: ”Liikemies Kakkonen heittää mielipiteitään faktoina”

  9. 9

   Kommentti: Kansanedustajat, kauppa päättää valikoimansa itse

  10. 10

   EKP torjui Monte dei Paschin pyynnön – pelastusoperaatio askeleen lähempänä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   10 yleisintä syytä: näiden vuoksi työtön menettää tuet

  2. 2

   AKT:n Piirainen vastaa ahtaajakommentteihin: ”Liikemies Kakkonen heittää mielipiteitään faktoina”

  3. 3

   Köyhimmille eläkeläisille 760 e/kk – Kela: Ei riitä

  4. 4

   Länsimetro valmis liikenteelle aikaisintaan huhtikuussa – Matinkylään yhteys kesäkuussa

  5. 5

   Kommentti: ”Työstä kieltäytyminen” ei tarkoita työstä kieltäytymistä

  6. 6

   Yhä useammalta työttömältä evätään tuet – ”Seuranta on tehostunut”

  7. 7

   Väitöskirja: Intialaisten työntekijöiden perään pitää katsoa

  8. 8

   XXL:n mainonta voi edetä korkeimpaan oikeuteen

  9. 9

   S-ryhmä joutui myrskynsilmään – turkiskohussa kyse on neljästä tuotteesta

  10. 10

   Kyösti Kakkonen Karjalaisessa: Työntekijät nousevat pian kapinaan ay-liikettä vastaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

  2. 2

   Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

  3. 3

   Katso, mitä tapahtui asuntolainan hinnalle – ”Pankin vaihtajia on liikkeellä”

  4. 4

   Kyösti Kakkonen Karjalaisessa: Työntekijät nousevat pian kapinaan ay-liikettä vastaan

  5. 5

   Keskiansio 160 000 euroa vuodessa – tämä ammattiryhmä vaatii lakoilla lisää

  6. 6

   Alkon kilpailutus hämmentää: 100-vuotiaan Suomen juhlalikööriksi virolainen Vana Tallinn

  7. 7

   Näkökulma: Liian pieni osa kasvusta valuu palkkoihin – toteutuuko Marxin ennustus?

  8. 8

   10 yleisintä syytä: näiden vuoksi työtön menettää tuet

  9. 9

   20-vuotiaita autoja huristelee Suomen teillä paljon – tiedätkö, onko yleisin malli Golf, Astra vai Corolla?

  10. 10

   Suomalaiset myivät tätä juuri joukolla – nyt suositellaan ostamaan

  11. Näytä lisää