Valikko

Talouden taantumapelot väistyvät

Amerikkalaiset vientiyhtiöt iloitsevat erinomaisesta tulostahdista. Samalla luottamus maailmantalouteen alkaa palata hiljalleen.
Heikon dollarin ilo alkaa näkyä jo amerikkalaisten vientiyhtiöiden tuloksissa. Esimerkiksi tietokoneita valmistava Dell ilmoitti viime viikolla ennätystuloksesta. Vientimarkkinat toivat ensimmäistä kertaa yhtiön historiassa enemmän liikevaihtoa kuin yhtiön kotimarkkinat.

Kehitys on ollut sama monella muulla amerikkalaisyhtiöllä.

– Monet amerikkalaisyritykset tekivät viime vuonna ennätystuloksia ja silti ne odottavat tänä vuonna vielä parempaa tulosta, sanoo Varainhallinta Tresorin osakesijoituksista vastaava Petri Ukkola.

Sen sijaan eurooppalainen vientiteollisuus alkaa törmätä yhä enemmän vahvaan euroon. Financial Timesin mukaan valtaosa USA:n pörssin toimialoista teki alkuvuonna viime vuotta paremman tuloksen ja vain finanssiyhtiöiden tulokset painuivat kuralle.

Euroopassa sen sijaan tulokset heikkenivät pankkien lisäksi teknologiayhtiöissä, kuluttajapalveluissa, yhdyskuntapalveluissa ja perusmateriaalien valmistuksessa.

– Amerikkalaisyritysten menestyksen taustalla on puhdas devalvaatiotarina. Vahva euro puolestaan heikentää euroalueen yritysten laskennallista tulosta, sanoo päästrategi Esko Immonen, varainhallintayhtiö Taaleritehdas Oy:stä.

USA:n käänne parempaan
tärkeä Euroopalle


Vaikka amerikkalaisyritysten devalvaatiomenestys tuntuu suorastaan epäreilulta, on se hyvä asia myös Euroopalle. Ellei USA:n talous käänny parempaan, vie Euroopankin tie alas.

Vientiteollisuuden työpaikat puolestaan ovat kullanarvoisia, kun amerikkalaiskuluttaja kärvistelee kotimarkkinoiden epävarmuuden kanssa. Amerikkalaiskuluttajan luottamus taas kulkee pitkälti työllisyyden tahdissa. Siinä mielessä lähikuukaudet ovat vaikeita.

– Lähikuukausina USA:sta odotetaan vain huonoja työllisyysraportteja. Kesäkuukausia ei pelasta enää mikään, mutta merkit viittaavat että maan talous alkaisi elpyä loppuvuotta kohti mentäessä, sanoo Immonen.

Teollisuusmaiden järjestö OECD ennakoi keskiviikkona laskusuhdanteen pohjan menevän ohitse alkukesästä. Samaan uskoo Tresorin Ukkola.

– Olen katsellut maailmantaloutta monta vuotta ja aina törmään siihen, että on turha hakea tulevasta muuta merkkiä kuin pörssikurssit. Ne alkoivat elpyä maaliskuun puolessa välissä.

Luottamus näkyy muillakin markkinoilla. Dollari vahvistui tiistaina, kun USA:n keskuspankin pääjohtaja ilmaisi toiveensa dollarin luisun pysähtymisestä. Talouspelkojen nostama kulta puolestaan on heikentynyt jo jonkin aikaa alkuvuoden huipustaan.

Euroopan talous
tulee jälkijunassa


Vaikka pörssiyritysten yleiskuva on heikentynyt Euroopassa alkuvuodesta enemmän kuin USA:ssa, elää valtaosa toimialoista hyvää vuotta.

– Vuoden alussa markkinat odottivat tulosten kasvavan kymmenisen prosenttia, mutta edelleen eurooppalaisten yritysten tulostason odotetaan olevan viime vuoden tasolla, muistuttaa Immonen.

Tresorin Ukkola puolestaan laskee, että Euroopan osakekursseihin on hinnoiteltu keskimäärin noin 30 prosentin tulospudotus, mikä on Ukkolan arvion mukaan liian synkkä odotus.

Valuuttojen vaikutukset eivät tosin näy välttämättä vielä kokonaisuudessaan yritysten kilpailutilanteessa. Monilla aloilla asetelmat muuttuvat pikku hiljaa, kun uusia sopimuksia neuvotellaan. Siksi on mahdollista, että amerikkalaisyritykset napsivat heikon dollarin turvin lisää markkinaosuuksia euroyritysten jäädessä nuolemaan näppejään.

Kokonaisuutena myös euroalueen talous on hyvässä kunnossa. Vaihtotase on tosin mennyt hieman pakkaselle ja kauppatase painuu kohti miinusta.

– Missään nimessä Euroopassa ei ole taantumavaaraa tänä vuonna. Jos jenkkitalous ei elvy, on sellainenkin vaara ensi vuonna, pohtii Immonen.

Euroopan haasteena on nykyisellään etenkin investointien vähäisyys. Euroalueelle on tullut vuoden aikana noin 150 miljardia euroa vähemmän suoria investointeja kuin euroalueen yritykset ovat investoineet alueen ulkopuolelle.

Hitaan kasvun
aika edessä


Taantumapelkojen väheneminen ei tarkoita, että talous kirmaisi viime vuosien kaltaiseen kasvuun. Maailmantalous oli pari vuotta ennätysmäisessä kasvuvauhdissa, jota ei voi pitää normaalitilanteena.
Myös OECD ennustaa USA:n talouskasvun olevan hidasta sekä tänä että ensi vuonna.

Yhdysvaltain kasvupyrähdystä hidastaa edelleen suuri velkataakka. Maan vuosia kasvanut vaihtotaseen vaje ei ole kadonnut mihinkään.

– Onneksi Kiinan juan on vahvistunut noin kymmenen prosenttia ja valuuttatermiinien mukaan se voisi vahvistua vielä toiset kymmenen prosenttia, sanoo Petri Ukkola.

Kiinalaisvaluutan vahvistuminen voi auttaa Yhdysvaltoja korjaamaan jättimäistä vaihtotaseongelmaansa. Se puolestaan rakentaisi kestävämmän pohjan talouskasvulle.

Edessä ei siis ole välttämättä juhlakausi, mutta hyvä tervehtyminen juhlavuosien synnyttämästä krapulasta.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Näin 3 ammattilaista sijoittaa rahansa – jännitystä, fanitusta ja varmoja kohteita

  2. 2

   10 yleisintä syytä: näiden vuoksi työtön menettää tuet

  3. 3

   Väitöskirja: Intialaisten työntekijöiden perään pitää katsoa

  4. 4

   Köyhimmille eläkeläisille 760 e/kk – Kela: Ei riitä

  5. 5

   AKT:n Piirainen vastaa ahtaajakommentteihin: ”Liikemies Kakkonen heittää mielipiteitään faktoina”

  6. 6

   Coca-Cola saa uuden toimitusjohtajan – tehtävä selvä

  7. 7

   Kommentti: ”Työstä kieltäytyminen” ei tarkoita työstä kieltäytymistä

  8. 8

   Koulupakko 17- tai 18-vuotiaaksi? ”Meillä on kasvava joukko nuoria, joilla on heikot taidot lukutaidossa, matematiikassa ja luonnontieteissä”

  9. 9

   1200 euroa, 170 euroa, 132 euroa – näin paljon 1000 euroa olisi poikinut muualla kuin tilillä

  10. 10

   Luulitko Helsinkiä kalliiksi? Tämä vertailu todistaa toisin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   10 yleisintä syytä: näiden vuoksi työtön menettää tuet

  2. 2

   Köyhimmille eläkeläisille 760 e/kk – Kela: Ei riitä

  3. 3

   Länsimetro valmis liikenteelle aikaisintaan huhtikuussa – Matinkylään yhteys kesäkuussa

  4. 4

   AKT:n Piirainen vastaa ahtaajakommentteihin: ”Liikemies Kakkonen heittää mielipiteitään faktoina”

  5. 5

   Kommentti: ”Työstä kieltäytyminen” ei tarkoita työstä kieltäytymistä

  6. 6

   Väitöskirja: Intialaisten työntekijöiden perään pitää katsoa

  7. 7

   Yhä useammalta työttömältä evätään tuet – ”Seuranta on tehostunut”

  8. 8

   S-ryhmä joutui myrskynsilmään – turkiskohussa kyse on neljästä tuotteesta

  9. 9

   XXL:n mainonta voi edetä korkeimpaan oikeuteen

  10. 10

   Luulitko Helsinkiä kalliiksi? Tämä vertailu todistaa toisin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

  2. 2

   Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

  3. 3

   Katso, mitä tapahtui asuntolainan hinnalle – ”Pankin vaihtajia on liikkeellä”

  4. 4

   Kyösti Kakkonen Karjalaisessa: Työntekijät nousevat pian kapinaan ay-liikettä vastaan

  5. 5

   Keskiansio 160 000 euroa vuodessa – tämä ammattiryhmä vaatii lakoilla lisää

  6. 6

   Alkon kilpailutus hämmentää: 100-vuotiaan Suomen juhlalikööriksi virolainen Vana Tallinn

  7. 7

   Näkökulma: Liian pieni osa kasvusta valuu palkkoihin – toteutuuko Marxin ennustus?

  8. 8

   10 yleisintä syytä: näiden vuoksi työtön menettää tuet

  9. 9

   20-vuotiaita autoja huristelee Suomen teillä paljon – tiedätkö, onko yleisin malli Golf, Astra vai Corolla?

  10. 10

   Suomalaiset myivät tätä juuri joukolla – nyt suositellaan ostamaan

  11. Näytä lisää