Valikko

Liukuhihnamaisterin kunnia

Kolumni
Runkopelaajat ja pelinrakentajat jäävät organisaatioissa maalintekijöiden varjoon. Ammattinsa osaavista "liukuhihnamaistereista" voi kuitenkin tulevaisuudessa tulla suurempi pula kuin putkimiehistä.
– Sivistys on muuta kuin liukuhihnamaistereiden tuottamista.

Näillä sanoilla ryyditti Taideteollisen korkeakoulun opiskelija huoltaan elinkeinoelämän liiallisesta vaikutuksesta uuden innovaatioyliopiston perustamisesta (Helsingin Sanomat 24.5.).

Suurin osa korkeakouluihmisistä jakaa huolen, että sivistystä ei pidä liikaa määritellä rahan tai organisaatioiden ehdoilla.  Mutta voidaanko ja pitääkö korkeakoulu-uudistusta tehdä pelkästään yksilöllistä luovuutta hehkuttaen?

On totta, että Suomi olisi harmaampi ilman Runebergia, Linnaa tai Kaurismäkeä, kuten Taideteollisen korkeakoulun opiskelija haastattelussa totesi. Vielä harmaampaa täällä olisi ilman mittavaa massojen koulutus- ja sivistysprosessia, joka sai alkunsa jo 1800-luvulla.

Yksi hyvinvointivaltion kehityksen kulmakiviä on ollut se, että olemme oppineet pelaamaan joukkueena, jossa jokaisella on oma tärkeä tehtävänsä ja paikkansa. Tähtihyökkääjä ei ole mitään ilman joukkuetta.

Tällainen ammattiosaamista ja työnjakoa korostava ajattelu oli vallitseva myös 1900-luvun vaihteessa, kun Teknillinen korkeakoulu, Taideteollinen korkeakoulu ja Helsingin kauppakorkeakoulu saivat alkunsa. Elinkeinoelämä ja hallinto tarvitsivat osaavia ammatti-ihmisiä modernin yhteiskunnan rakentamiseksi. Sittemmin ekonomit, insinöörit ja maisterit ovat saaneet rinnalleen toisten alojen yhtä koulutettuja ammattiryhmiä.

Luultavasti tämän päivän sivistystä ei enää voida määritellä yhtä yksilökeskeisesti kuin vaikkapa sata vuotta sitten, jolloin Suomen kehitystä ehkä veivät eteenpäin muutamat Tuusulanjärven rannalla asuvat huippuyksilöt. 

Viime vuosikymmenien tieteen ja tekniikan tutkimus on osoittanut kekseliäisyyden ja innovatiivisuuden perustuvan enemmän yhteistoimintaan ja tiedon jakamiseen kuin yksittäisten nerojen varaan.

Ihmiskunnan yksi suurimmista keksinnöistä on ollut organisaatio ja siihen liittyen työnjako. Esimerkiksi suuryrityksiä, jotka eläisivät sukupolvesta toiseen, on ollut vasta 1800-luvun puolivälistä asti.

Organisaatioihmisen elämä ei ehkä aina ole yhtä loistokasta kuin vaikkapa kirjailijan tai tutkijan, mutta ilman organisaatioita nykyisenkaltaista elämää esimerkiksi kulttuuri- ja vapaa-ajan palveluineen ei olisi olemassa.

Ammattien arvostustutkimukset kertovat, että käden taitojen ja ihmisten hoivan arvostus ovat kasvaneet Suomessa. Suhteellista asemaansa ovat menettäneet henkisen työn tekijät ja erityisesti elinkeinoelämän palveluksessa olevat työntekijät, siis juuri organisaatioihmiset ja liukuhihnamaisterit.

Samaan aikaan olemme nähneet, kuinka nykypäivän organisaatioelämässä runkopelaajat ja pelinrakentajat jäävät yhä enemmän maalintekijöiden varjoon. Julkisuus ja palkkapussi palkitsevat äänekkäimmät, röyhkeimmät ja aggressiivisimmat.

Rivipelaajat, kuten reskontran hoitajat, suunnittelijat ja välitason päälliköt, maksavat johdon kansainvälistymisseikkailuista. He joustavat maksujärjestelmien romahtaessa, ja he myös joutuvat usein ensimmäisenä vaihtoon, kun hallintoa "virtaviivaistetaan".

Tähän saakka "liukuhihnamaisterit" ovat olleet usein naisia, jotka ovat hoitaneet kotinsa ja perheensä samalla tinkimättömyydellä kuin työasiansa omat etunsa unohtaen. Työpaikoilla heitä kutsutaan vähättelevästi "konttorirotiksi, palkkahallinnon tytöiksi ja hallinnon nipoiksi"

Tulevaisuudessa naiset siirtynevät enemmän johtotehtäviin ja jää nähtäväksi miten yritysten "peräkammarin poikia" aletaan käsitellä julkisuudessa ja ammattien arvostuslistoilla.

Menestyneet urheilijatkin tietävät, että kiitos kuuluu koko joukkueelle. Tulevaisuuden yrityksissä ja yhteiskunnassa opittaneen kiittämään organisaatioihmisiä muutenkin kuin sanoilla.

Kun esimerkiksi taloushallinnon, palkanlaskennan ja myyntityön ammattilaisista eli ammattinsa osaavista liukuhihnamaistereista tulee suurempi pula kuin putkimiehistä ja mediaosaajista, ammattien arvostukset muuttunevat joukkuepelaajien hyväksi.

Uusien huippuyliopistojen kehittäjien on syytä muistaa, että myös tulevaisuudessa suurin osa koulutettavista tarvitaan työtehtävissä, joiden harjoittajia ei koskaan haastatella radiossa "Kuinka minusta tuli minä" -ohjelmassa.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Kommentti: ”Työstä kieltäytyminen” ei tarkoita työstä kieltäytymistä

  2. 2

   Näin 3 ammattilaista sijoittaa rahansa – jännitystä, fanitusta ja varmoja kohteita

  3. 3

   TS: Olkiluodon avaus saattaa taas viivästyä

  4. 4

   1200 euroa, 170 euroa, 132 euroa – näin paljon 1000 euroa olisi poikinut muualla kuin tilillä

  5. 5

   Köyhimmille eläkeläisille 760 e/kk – Kela: Ei riitä

  6. 6

   10 yleisintä syytä: näiden vuoksi työtön menettää tuet

  7. 7

   Kaasuputki Venäjältä Saksaan kuumentaa tunteita – Merkelin hallituksen toimia ihmetellään

  8. 8

   AKT:n Piirainen vastaa ahtaajakommentteihin: ”Liikemies Kakkonen heittää mielipiteitään faktoina”

  9. 9

   Väitöskirja: Intialaisten työntekijöiden perään pitää katsoa

  10. 10

   Luulitko Helsinkiä kalliiksi? Tämä vertailu todistaa toisin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kommentti: ”Työstä kieltäytyminen” ei tarkoita työstä kieltäytymistä

  2. 2

   10 yleisintä syytä: näiden vuoksi työtön menettää tuet

  3. 3

   Köyhimmille eläkeläisille 760 e/kk – Kela: Ei riitä

  4. 4

   Länsimetro valmis liikenteelle aikaisintaan huhtikuussa – Matinkylään yhteys kesäkuussa

  5. 5

   Väitöskirja: Intialaisten työntekijöiden perään pitää katsoa

  6. 6

   AKT:n Piirainen vastaa ahtaajakommentteihin: ”Liikemies Kakkonen heittää mielipiteitään faktoina”

  7. 7

   Näin 3 ammattilaista sijoittaa rahansa – jännitystä, fanitusta ja varmoja kohteita

  8. 8

   Luulitko Helsinkiä kalliiksi? Tämä vertailu todistaa toisin

  9. 9

   S-ryhmä joutui myrskynsilmään – turkiskohussa kyse on neljästä tuotteesta

  10. 10

   Kommentti: Kansanedustajat, kauppa päättää valikoimansa itse

  11. Näytä lisää
  1. 1

   WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

  2. 2

   Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

  3. 3

   Katso, mitä tapahtui asuntolainan hinnalle – ”Pankin vaihtajia on liikkeellä”

  4. 4

   Kyösti Kakkonen Karjalaisessa: Työntekijät nousevat pian kapinaan ay-liikettä vastaan

  5. 5

   Keskiansio 160 000 euroa vuodessa – tämä ammattiryhmä vaatii lakoilla lisää

  6. 6

   Alkon kilpailutus hämmentää: 100-vuotiaan Suomen juhlalikööriksi virolainen Vana Tallinn

  7. 7

   Näkökulma: Liian pieni osa kasvusta valuu palkkoihin – toteutuuko Marxin ennustus?

  8. 8

   10 yleisintä syytä: näiden vuoksi työtön menettää tuet

  9. 9

   20-vuotiaita autoja huristelee Suomen teillä paljon – tiedätkö, onko yleisin malli Golf, Astra vai Corolla?

  10. 10

   Suomalaiset myivät tätä juuri joukolla – nyt suositellaan ostamaan

  11. Näytä lisää