Valikko

Testissä nappikuulokkeiden eliitti

Kolumni
Kymmenen vuotta sitten sain likipitäen uskonnollisen kokemuksen. Ja nyt taas.


Olimme Phi Phi -saarilla ja vähän vastentahtoisesti pulahdin snorklaamaan. Yhtäkkiä olin keskellä kolmiulotteista Cousteau-maailmaa: sadat ja tuhannet kaikissa sateenkaaren väreissä uivat kalat ympäröivät minut ja maskini.

Minä onneton olin luullut, että kaikki on nähty eikä mikään enää tunnu missään. Saman tunteen koin, laitoin q-Jays-kuulokkeet ensi kerran päähäni ja painoin Ipodin keskinappia.

Mp3-soitinten mukana tulevat kuulokkeet ovat pääsääntöisesti kehnoja. Nappikuulokkeiden ongelmina ovat istuvuus ja elementtien pienuus, joka on kostautunut huonona bassotoistona.

Matkustaville musiikinkuuntelijoille on tarjolla joko aktiivisella tai passiivisella melunvaimennuksella varustettuja kuulokkeita. Aktiivisissa on pienet mikrofonit, joiden äänittämän informaation pohjalta pikkutontut syöttävät vastaääntä. Passiivinen melunvaimennus on taas hieno nimi tavallisille korvatulpille.

Testing, testing,
testing


Tätä kolumnia varten testasin kolme paria high-end-nappikuulokkeita. Shure SE530 on voittanut tukun erilaisia testejä. Haastajana oli västerålaisen Jaysin q-Jays, tasapainottamaan valitsin Shuren SE420.

Jaysien johto on 62 cm pitkä, juuri sopiva rintataskussa pitämiseen. Molemmat Shuret taas oli varustettu kiusallisen lyhyellä 45-senttisellä johdolla.

Tasapuolisuuden nimissä kuunneltaessa kaikkiin käytettiin Jaysin jatkojohtoa. Q-Jaysit olivat ehdottomasti pienimmät, kuulokkeet melkein katosivat korvakäytävään.

Kaikki valmistajat olivat ottaneet kiitettävästi huomioon istuvuuden. Jokaisesta paketissa on adaptereita. Q-Jaysit testasin silikoni- ja Shuret vaahtomuovitulpilla.

Kaikki kuulokkeet olivat monielementtisiä. Yhden elementin, "kaiuttimen", sijasta napissa on kaksi, Shure SE530:ssä jopa kolme elementtiä. Kukin elementti on hienosäädetty toistamaan omaa äänialaansa, toinen matalammille ja toinen korkeammille äänille.

Ilmassa Embraer 170,
paikka 10C


Ensimmäisenä testikappaleena kuuntelin Daniel Barenboimin ja West-Eastern Divan Orchestran live-levytystä Beethovenin yhdeksännestä.

SE530 erotteli äänet selkeästi, israelilais-palestinialaisen orkesterin kaikki soittajat ovat kohdallaan. Kuulokkeet eristivät hyvin: Barenboimin partituurin rapsahdus kuuluu selkeästi tämän kääntäessä sivua. Kaikki tapahtui moottorin kohdalla piensuihkukoneessa.

Shure SE420n, edellisen pikkuveljen, sointi oli yllättävän kireä, mutta René Papen O Freudeen mennessä oli äänestä oppinut jo pitämään. Q-Jays tuntui eristävän ulkopuolisia ääniä vähemmän, ehkä kyse oli vaahtomuovitulppien istuvuudesta.

Bassotestiin valitsin Tony Allenin, luotsaaman Psyco On Da Bus -orkesterin kappaleen Afropusherman ainoastaan bassojen takia.

Shure SE530 ei pettänyt taaskaan. Luonnollista, syvää bassotoistoa, jonka päältä olisi voinut vaikka syödä. SE420ssa ylemmät keskiäänialueet korostuivat, bassot olivat kuitenkin kohdallaan. Kapteenin kuulutus kuului vaimeana taustalla. Q-Jays eristi yhä huonoimmin eikä basso ollut niin voimakas. Tuntui, että korvissa on kuulokkeiden Volvo.

Melkein merellä ja
Intercity 88 JYV–HELLauttasaaren ympäriajossa SE530t tuntuivat päästävän tuulen suhinaa läpi. Siksi kokemus ei ollut niin järisyttävä kuin lentokoneessa. Q-Jayseihin vaihdoin tulppia. Eristävyys ja bassotoisto paranivat selkeästi.

Intercity-junassa kuuntelin klassisena kappaleena John Eliot Gardinerin ja Monteverdi-kuoron tulkitsemaa Ein ungefärbt Gemüte-aaria ja Alles nur was Ihr wollet-kuoroa Bachin kantaatista 24.

SE530t soivat kauniin tasapainoisesti. Tismalleen samoilla korvatulpilla Shure SE420 ei eristänyt jostain syystä yhtä paljon ja se kuulosti taas kireämmältä. Q-jays asettui johonkin edellisten väliin: vähemmän bassoa mutta kirkkaampi sointi.

Bassotestissä käytetyn Lyfe Jenningsin Ghetto Supermanissa 530n korkeä pää erottui häiritsevän kirkkaana. Jays tarjosi yllättäen miellyttävimmän basson.

Elokuvaääntä testasin JP Siilin Ganes-elokuvan Tavastia-kohtauksella. Jaysin toisto oli vähän mutainen, SE420 kirkasta puuroa. SE530 erotteli kauniisti. Yleisö ja Eero Milonoffin Remu-tulkinta pysyivät omissa lokeroissaan.

Raha ei
ratkaise


Kaikki kuulokkeet soivat ehdottomasti alkuperäisnappeja paremmin. Mikäli vain viettää aikaansa kuulokkeet päässä, parempien kuulokkeiden hankinta on suositeltavaa.

Jos kuuntelee ensisijaisesti klassista ja katsoo elokuvia,selvä valinta on Shure SE530. Yleiskuulokkeiksi valitsisin q-Jaysit. Niiden hinta–laatu-suhde on erinomainen, koko loistava ja lisävarustevalikoimalla pidetään useampia kuulokepareja toiminnassa pitkään.

Q-Jaysien ja SE420:n ero oli niin pieni, että sadan euron lisähintaa on hankala perustella.

Shure SE530-E, 385 €, www.verkkokauppa.com
Shure SE420, 290 €, www.verkkokauppa.com
Jays q-JAYS, 139 €, www.bittiliiteri.net


Viikon vinkki:

Jokaiselta vuosikymmeneltä löytyy Se Historiallinen Levy.

60-luvulla se oli Sgt. Pepper, 70-luvulla David Bowien Heroes, 80-luvulla Peter Gabrielin So ja 90-luvulla U2n Achtung Baby. Kahta näistä yhdistää rockmusiikin Nutrasweetiksi kutsuttu tuottaja Brian Eno.

Viikonloppuna brittiläinen Coldplay julkaisi Suomessa uuden albuminsa Viva La Vida, jonka tuotannosta ja äänimaisemista vastaa samainen herra Eno.

Aikaisemmin vahvasti semi-irlantilaiseen stadionanthem-perinteeseen nojannut yhtye on saanut uudet vaatteet. Viva La Vida ei välttämättä ole SHL, mutta sillä on suuret hetkensä.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Näin 3 ammattilaista sijoittaa rahansa – jännitystä, fanitusta ja varmoja kohteita

  2. 2

   Kommentti: ”Työstä kieltäytyminen” ei tarkoita työstä kieltäytymistä

  3. 3

   Köyhimmille eläkeläisille 760 e/kk – Kela: Ei riitä

  4. 4

   10 yleisintä syytä: näiden vuoksi työtön menettää tuet

  5. 5

   Kaasuputki Venäjältä Saksaan kuumentaa tunteita – Merkelin hallituksen toimia ihmetellään

  6. 6

   AKT:n Piirainen vastaa ahtaajakommentteihin: ”Liikemies Kakkonen heittää mielipiteitään faktoina”

  7. 7

   Koulupakko 17- tai 18-vuotiaaksi? ”Meillä on kasvava joukko nuoria, joilla on heikot taidot lukutaidossa, matematiikassa ja luonnontieteissä”

  8. 8

   Coca-Cola saa uuden toimitusjohtajan – tehtävä selvä

  9. 9

   Yhä useammalta työttömältä evätään tuet – ”Seuranta on tehostunut”

  10. 10

   Väitöskirja: Intialaisten työntekijöiden perään pitää katsoa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   10 yleisintä syytä: näiden vuoksi työtön menettää tuet

  2. 2

   Köyhimmille eläkeläisille 760 e/kk – Kela: Ei riitä

  3. 3

   Länsimetro valmis liikenteelle aikaisintaan huhtikuussa – Matinkylään yhteys kesäkuussa

  4. 4

   Kommentti: ”Työstä kieltäytyminen” ei tarkoita työstä kieltäytymistä

  5. 5

   AKT:n Piirainen vastaa ahtaajakommentteihin: ”Liikemies Kakkonen heittää mielipiteitään faktoina”

  6. 6

   Väitöskirja: Intialaisten työntekijöiden perään pitää katsoa

  7. 7

   S-ryhmä joutui myrskynsilmään – turkiskohussa kyse on neljästä tuotteesta

  8. 8

   Yhä useammalta työttömältä evätään tuet – ”Seuranta on tehostunut”

  9. 9

   Luulitko Helsinkiä kalliiksi? Tämä vertailu todistaa toisin

  10. 10

   Kommentti: Kansanedustajat, kauppa päättää valikoimansa itse

  11. Näytä lisää
  1. 1

   WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

  2. 2

   Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

  3. 3

   Katso, mitä tapahtui asuntolainan hinnalle – ”Pankin vaihtajia on liikkeellä”

  4. 4

   Kyösti Kakkonen Karjalaisessa: Työntekijät nousevat pian kapinaan ay-liikettä vastaan

  5. 5

   Keskiansio 160 000 euroa vuodessa – tämä ammattiryhmä vaatii lakoilla lisää

  6. 6

   Alkon kilpailutus hämmentää: 100-vuotiaan Suomen juhlalikööriksi virolainen Vana Tallinn

  7. 7

   Näkökulma: Liian pieni osa kasvusta valuu palkkoihin – toteutuuko Marxin ennustus?

  8. 8

   10 yleisintä syytä: näiden vuoksi työtön menettää tuet

  9. 9

   20-vuotiaita autoja huristelee Suomen teillä paljon – tiedätkö, onko yleisin malli Golf, Astra vai Corolla?

  10. 10

   Suomalaiset myivät tätä juuri joukolla – nyt suositellaan ostamaan

  11. Näytä lisää