Valikko

Aamukommentti: Pankkipelot taas pinnalla

New Yorkissa kurssit päätyivät tiistaina selvään laskuun. Goldman Sachsin odotettua parempi toisen neljänneksen tulos tosin vauhditti kurssit nousuun kaupankäynnin aluksi, kun sijoittajat uskoivat pankkisektorin pahimpien ongelmien olevan takana.
Hetkeä myöhemmin saman pankin analyytikoiden esittämät synkät arviot pankkinäkymistä kuitenkin hyydyttivät ostohalut.

Goldman Sachs arvioi, että pankit joutuvat keräämään vielä 65 miljardia dollaria uutta pääomaa tappioiden kattamiseksi ja kehotti sijoittajia myymään alueellisten pankkien osakkeita.

Myös Yhdysvaltain makrotaloudesta saatiin huonoja uutisia. Asuntoaloitukset jäivät toukokuussa ennakoitua vähäisemmiksi ja painuivat alimmalle tasolleen 17 vuoteen. Teollisuustuotanto oli puolestaan ennakko-odotuksista poiketen laskussa toukokuussa. Tuottajahinnat taas nousivat odotuksia enemmän.

Keskeisistä indekseistä teollisuusosakkeita mittaava Dow Jones pakitti 0,7 prosenttia. Laaja S&P 500 laski 0,9 prosenttia ja teknologiapainotteinen Nasdaq 0,7 prosenttia.

S&P 500 indeksin kaikki 23 pankkiosaketta halpenivat, ja 4,2 prosenttia heikentynyt toimialaindeksi päätyi alimmilleen sitten vuoden 1996. Myös finanssiosakkeet laskivat lähes yhtenä rintamana, kun indeksin 90 osakkeesta vain kolme jäi plussalle.

Bank of America heikkeni 3,6 prosenttia, JPMorgan Chase 2,3 prosenttia ja Goldman Sachs 1,5 prosenttia. Yhtiön maalis-toukokuun osakekohtainen tulos oli 4,58 dollaria, kun se vuosi sitten oli 4,93 dollaria. Markkinoiden konsensusennuste oli 3,42 dollaria.

Goldman Sachsilta myyntisuosituksen saanut aluepankki Marshall & Ilsley pakitti 5,2 prosenttia.

Teollisuustuotannon heikot luvut painoivat muun muassa Boeingia ja Deereä. Lentokonevalmistaja pakitti 0,9 prosenttia ja traktorivalmistaja 1,7 prosenttia.

Energiayhtiöt nousivat vastavirtaan, vaikka raakaöljyn hinta laski. S&P 500 indeksin 37:stä energiayhtiöstä nousivat kaikki paitsi yksi ja koko toimialaindeksi kirjasi 1,7 prosentin nousun. Marathon Oil kallistui jo seitsemättä päivää perättäin ja ylsi 3,1 prosenttia plussalle. Chevron eteni 0,9 prosenttia.

Kaivosyhtiöt nostivat
Aasian plussalle
Aasian pörsseissä kurssit ylsivät nousuun pankkiosakkeiden heikkenemisestä huolimatta. Suunnan määräsi kaivosyhtiöiden ja japanilaisten kiinteistöyhtiöiden vahva noste.

MSCI Asia Pacific -indeksi nousi 0,3 prosenttia, ja Tokion pörssiä seuraava Nikkei 225 -indeksi 0,4 prosenttia.

Hongkongin Hang Seng -indeksi kohosi 1,3 prosenttia.

Kiinassa Shanghain pörssi vahvistui 5,2 prosenttia ja Shenzenin neljä prosenttia. Etelä-Korean osakkeita mittaava Kospi-indeksi nousi 1,3 prosenttia.

Maailman suurin kaivosyhtiö BHP Billiton eteni metallien hintojen nousun imussa 0,5 prosenttia. Rio Tinto kohosi 1,1 prosenttia.

Tokiossa Mitsubishi Estate eteni 2,4 prosenttia ja ylsi korkeimmilleen kahteen viikkoon sen jälkeen, kun kilpailija Mori Building nosti tulosennustettaan.

Goldman Sachsin varoittelut painoivat myös Aasian pankkiosakkeita. Australian suurin pankki Commonwealth Bank of Australia pakitti 0,7 prosenttia. Japanin suurin pankki Mitsubishi UFJ heikkeni 0,8 prosentia.

Japanilainen siruvalmistaja NEC Electronics  ponkaisi 11 prosenttia, kun osake sai Goldmanin analyytikoilta ostosuosituksen.

Öljy halpenee,
kulutus hiipuu


Raakaöljyn hinta on jatkanut laskussa tänään New Yorkissa, kun tuore tilasto kertoi amerikkalaisautoilijoiden polttoaineenkulutuksen laskusta.

MasterCardin viikoittaisen kulutustilaston mukaan amerikkalaisautoilijat ostivat 3,2 prosenttia vähemmän bensiiniä kuin vuotta aiemmin. Kulutus oli laskussa jo kahdeksatta viikkoa peräkkäin. Ennätyskorkeiksi nousseet polttoainehinnat näkyvät kuluttajien käyttäytymisessä.

Tänään suuntaa haetaan Yhdysvaltain energiaministeriön julkistamista öljyn ja öljytuotteiden viime viikon varastotilastoista. Markkinoilla varastotasoihin odotetaan laskua edellisviikkoisten kasvulukujen jälkeen.

Raakaöljyn hinnannousua on hillinnyt myös Lähi-idän öljyntuottajiin liittyvät odotukset. Kuwaitin valtiovarainministeri Mustafa al-Shimali sanoi eilen Iranissa, että raakaöljyn hinnat ovat liian korkealla tasolla. Hänen mukaansa ”vähän yli tai alle sata dollaria” olisi järkevämpi hinta.

Maailman suurin öljyntuottajamaa Saudi-Arabia on on kutsunut suurimmat öljyntuottajat ja kuluttajat yhteiseen neuvonpitoon Jeddaan. Saudi-Arabian odotetaan ilmoittavan tuotannon lisäyksestä ensi sunnuntaina isännöimässään kokoontumisessa.

Maan öljyministeri Ali al-Naimi on luonnehtinut öljyn viime aikaista hintarallia perusteettomaksi.

WTI-öljyn heinäkuun toimitusten hinta liikkui New Yorkin elektronisessa jälkikaupankäynnissä kello 8.55 Suomen aikaa 133,39 dollarissa, jossa oli laskua 0,62 dollaria.

Lontoossa Pohjanmeren Brent-laadun elokuun toimitusten hinta noteerattiin 133,02 dollariin, jossa oli laskua 0,70 dollaria.

Koronnosto-odotukset
laskussa


Makrolukujen kannalta tiistai oli viikon tärkein päivä. Tilastoihin sisältyikin monia ikäviä yllätyksiä. Yhdysvalloissa toukokuun tuottajahinnat nousivat yllättävän paljon. Suurin syy oli, mikäpä mukaan kuin energian kallistuminen.

USA:n asuntorakennusten aloitukset puolestaan laskivat odotettuakin jyrkemmin. Parannusta ei ole luvassa jatkossakaan, asuntolupien määrän lasku toi viestiä heikoista näkymistä.

Vanhalla mantereelta saatiin jälleen yksi osoitus inflaation vahvuudesta, Britannian inflaatio ylsi korkeimmilleen 11 vuoteen. Englannin keskuspankki varoitti kuluttajahintojen nousun kiihtyvän loppuvuodesta neljän prosentin tuntumaan.

Kylmää vettä saatiin myös Saksasta. Maan suursijoittajien ja analyytikoiden talousluottamusta kuvaava Zew-indeksi sukelsi huomattavasti odotettu alemmas. Sijoittajat pelästyivät inflaation sekä Euroopan keskuspankin kiristyvän rahapolitiikan vaikutuksia.

Heikko Zew-indeksi yhdessä Euroopan keskuspankin johtokunnan jäsenen Lorenzo Bini Smaghin koronnosto-odotuksia hillitsevän kommentin kanssa heikensivät eilen euroa. Bini Smaghin mukaan yksi EKP:n koronnosto riittää hillitsemään inflaatiota, joten luvassa ei ole mitään koronnostojen sykliä.

Alkuillasta saatujen USA:n heikkojen lukujen jälkeen euro kuitenkin nousi viikon ylimmille tasoilleen.

Tämän aamun kaupankäynnissä euro on jälleen dollaria jeniä vastaan.

Yhdysvaltain pitkät korot ovat olleet aamun kaupankäynnissä hienoisessa nousussa Aasian pörssien liikettä seuraillen. Eilen korot laskivat selvästi, kun odotukset Yhdysvaltain keskuspankin Fedin ensi viikon koronnostosta hiipuivat.

– Sijoittajat hakevat sopivaa tilaisuutta dollarien myyntiin. Inflaatiopaineiden ja hiipuvan talouskasvun väliin joutunut Fed ei pysty nyt muuttamaan ohjauskorkoaan, korko- ja valuuttavälittäjä Tsutomu Soma tokiolaisesta Okasan Securitiesista sanoi uutistoimisto Bloombergille.

Myös punta on alentunut dollariin nähden, suhteessa euroon muutokset ovat olleet vaatimattomia. Englannin keskuspankki julkistaa tänään edellisen korkokokouksen pöytäkirjan. Korko pidettiin kesäkuun alun kokouksessa ennallaan 5,0 prosenttia.

Muutoin hiljaisen päivän huomio on Morgan Stanleyn osavuosituloksessa.

Kello 8.30 euro noteerattiin 1,5480 dollariin, kun kurssi oli myöhään eilen New Yorkissa 1,5510 dollaria. Dollari liikkui 107,96 jenissä verrattuna eilisillan 107,93 jeniin. Euro noteerattiin 167,12 jeniin illan 167,40 jeniin verrattuna.

Yhdysvaltain valtion pitkien viitelainojen korot ovat olleet aamun kaupankäynnissä kohonneet hienoisesti. Kahden vuoden lainan korko oli korkopisteen nousussa 2,90 prosentissa. Myös kymppivuotinen oli edennyt korkopisteen 4,21 prosenttiin.

Eilen kaksivuotinen laski viisi korkopistettä ja kymppivuotinen seitsemän korkopistettä.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   SS: Myykö lapsesi sukkia päästäkseen luokkaretkelle? Yrityksille miljoonabisnes

  2. 2

   WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

  3. 3

   Terrafame-johtaja Ratia toimii myös yhtiön konsulttina – satojen tuhansien palkkiot

  4. 4

   20-vuotiaita autoja huristelee Suomen teillä paljon – tiedätkö, onko yleisin malli Golf, Astra vai Corolla?

  5. 5

   HS: Koulutettuja suomalaisia kaikkoaa ulkomaille – vain harva aikoo palata

  6. 6

   Alkon kilpailutus hämmentää: 100-vuotiaan Suomen juhlalikööriksi virolainen Vana Tallinn

  7. 7

   Näkökulma: Kapina jatkuu – Brexit ja Trump olivat vasta alkua

  8. 8

   Wahlroos: Tässä on Suomen työttömyysongelman perimmäinen syy – ”Ihan käsittämätöntä”

  9. 9

   Keskiansio 160 000 euroa vuodessa – tämä ammattiryhmä vaatii lakoilla lisää

  10. 10

   Kodin1-tavaratalon sivuille ilmestyi viesti: ”Pian täällä taas...”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

  2. 2

   20-vuotiaita autoja huristelee Suomen teillä paljon – tiedätkö, onko yleisin malli Golf, Astra vai Corolla?

  3. 3

   Terrafame-johtaja Ratia toimii myös yhtiön konsulttina – satojen tuhansien palkkiot

  4. 4

   Alkon kilpailutus hämmentää: 100-vuotiaan Suomen juhlalikööriksi virolainen Vana Tallinn

  5. 5

   Keskiansio 160 000 euroa vuodessa – tämä ammattiryhmä vaatii lakoilla lisää

  6. 6

   SS: Myykö lapsesi sukkia päästäkseen luokkaretkelle? Yrityksille miljoonabisnes

  7. 7

   Näkökulma: Kapina jatkuu – Brexit ja Trump olivat vasta alkua

  8. 8

   HS: Koulutettuja suomalaisia kaikkoaa ulkomaille – vain harva aikoo palata

  9. 9

   Raju luku lapsilisien leikkauksista – ”Lisäävät pienituloisuutta”

  10. 10

   Leikkaukset iskivät lapsilisään – mitä menetetyllä summalla saisi?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

  2. 2

   Kelan pääjohtaja SK:lle ”Miksi ylläpidämme järjestelmää, joka maksaa ihmiselle olemisesta?

  3. 3

   Vakava varoitus Suomelle: ”Nämä kotitaloudet erityisen haavoittuvia”

  4. 4

   Nyt se on lopullista: koeaika menee uusiksi

  5. 5

   Katso, kuulutko velkaisten riskiryhmään – tämä raja ei saisi ylittyä

  6. 6

   Ville, 33, kasvatti menestyvän bisneksen Kiinaan – kuukaudessa 8 000 pakettia elektroniikkaa Suomeen

  7. 7

   Keskiansio 160 000 euroa vuodessa – tämä ammattiryhmä vaatii lakoilla lisää

  8. 8

   Alkon kilpailutus hämmentää: 100-vuotiaan Suomen juhlalikööriksi virolainen Vana Tallinn

  9. 9

   Suomalaiset saavat liikaa palkkaa? ”Perheen elo muuttuu selviytymistaisteluksi”

  10. 10

   Kevytmaito, kahvi, meetwursti, konetiskiaine... Näin paljon arkisten tuotteiden hinnat nousivat 10 vuodessa

  11. Näytä lisää