Ei vielä jäähyväisiä vapaakaupalle

Maailman kauppajärjestön WTO:n viimeisin yritys puhaltaa henkeä Dohan neuvottelukierrokseen saattaa sittenkin tuottaa tuloksia. Ei kuitenkaan kannata nuolaista ennen kuin tipahtaa, diplomaatit varoittavat.
Maailman kauppajärjestön WTO:n vapaakauppaneuvotteluissa, eli niin kutsutulla Dohan kierroksella, näkyy hieman valoa tunnelin päässä. Uusimpien tietojen mukaan johtavat jäsenmaat ovat pääsemässä yhteisymmärrykseen tärkeimmistä kiistakysymyksistä.

WTO:n pääjohtajan Pascal Lamyn mukaan vielä on liian aikaista sanoa, onnistuvatko jäsenmaat pääsemään ministeritason neuvotteluihin ennen elokuussa alkavaa lomakautta.

Dohan sopimusta on neuvoteltu jo vuodesta 2001. Kierrokselta odotettiin isoja tekoja. Puhuttiin kehitysmaiden noususta ja pääsystä vallan kahvaan.

Kahvassa roikkuminen ei kuitenkaan ole toistaiseksi avannut ovea uuteen kauppasopimukseen. Vanhat kiistat ovat voimassa eikä vanhoihin kysymyksiin ole keksitty uusia vastauksia. Neuvottelut ovat ”tulos tai ulos” -tilanteessa

”Painakaa
niin helvetisti”


Aikapula on pakottanut WTO:n hajauttamaan neuvotteluja. Viime viikolla neuvottelunsa aloitti niin kutsuttu kahdentoista ryhmä, eli G12, jossa USA:n johdolla neuvottelevat mm. EU, Kiina, Brasilia, Intia ja Japani.

G12 jatkaa aikaisemmissakin kauppaneuvotteluissa nähtyjen G4, G33 ja G8 -ryhmittymien perinteitä. Ryhmä pyrkii erityisesti pääsemään yhteisymmärrykseen teollisuustuotteille langetettavista tariffeista, eli NAMA-paketista.

Neuvottelijoiden mukaan NAMA-paketti määrittää pitkälti Dohan kierroksen tulevan suunnan. Mikäli harmonia löytyy, voidaan neuvotteluissa edetä nopeastikin.

Näin näyttäisi nyt olevan tapahtumassa, vaikka G12-ryhmän varaan oli laskettu paljon. Uutistoimisto Reutersin mukaan pääjohtaja Lamy oli viime perjantaina käskenyt neuvottelijoita ”painamaan niin helvetisti”, jotta neuvottelutulos saataisiin aikaiseksi.


Sopimus vaarassa,
kun valta vaihtuu


Kauppakierroksen päättämisellä on ennenkin ollut kiire, mutta tällä kertaa puhutaan jo neuvotteluiden hyllyttämisestä. Diplomaatit pelkäävät, että Yhdysvaltojen presidentinvaalit marraskuussa voisivat vaikeuttaa ratkaisevasti neuvotteluja. Demokraattiehdokkaiden hokema ”reilua, ei vapaata kauppaa” on tulkittu lähinnä reiluksi kädenojennukseksi Yhdysvaltojen maataloudelle.

Kesällä 2009 vaihtuu myös Euroopan komissio, jolta uuden linjan löytyminen voi viedä aikansa. Oman mausteensa tuo myös Irlannin ei-äänestystuloksesta alkanut unionin epätietoisuus.

Yhdysvaltojen neuvottelijat ovat yrittäneet hillitä huolia, mutta samalla kuitenkin patistaa WTO:ta pääsemään pian ratkaisuun. Maan WTO-lähettiläs Peter Allgeier sanoi viime viikolla, että vuoden loppuun mennessä neuvoteltua sopimusta olisi todella vaikea enää kaataa kongressissa.

Presidenttiehdokkaatkin ovat tyynnytelleet vapaakaupan vastaisia puheitaan. Aikakauslehti The Economistin mukaan demokraattien Barack Obama palkkasi viime viikolla talouspoliittiseksi neuvonantajakseen Jason Furmanin, joka on pitkäaikainen politiikan taustavaikuttaja ja tunnettu vapaakaupan kannattaja.

Jenkkien vakuuttelut eivät kuitenkaan uppoa kaikkiin, sillä Yhdysvaltoja on pitkään syytetty kaksilla korteilla pelaamisesta. Samalla kun maa vaatii vapaampaa kauppaa eritoten teollisuustuotteilleen, se hyväksyi hiljattain uuden Farm Bill -maatalouslain, joka lupaa avokätisiä tukiaisia viljelijöille.

– Tarvittaessa me menemme takaisin kongressiin ja muutamme sitä lakia, Allgeier kuitenkin lupasi. Liennytyspuheita pidettiin merkittävänä linjamuutoksena ennen koppavasti esiintyneelle Yhdysvalloille.

Selustat varmistettu
pahimman varalta


Leveiden hymyjen takaa paistaa kuitenkin iso kysymys siitä, saadaanko tulevalla viikolla jättää hyvästit uudelle vapaakauppasopimukselle? Esimerkiksi G12-ryhmän ulkopuolella olevan Argentiinan pääneuvottelija Nestor Stancanelli ei hyväksy Lamyn ja muiden ruusuista kuvaa neuvotteluiden etenemisestä.

Diplomaattilähteet uskoivat ”Dohan tuomiopäivän” olevan kuluvan viikon loppupuolella, mutta tulos tai ulos -ilmapiiri leijunee Genevessä vielä juhannuksen yli.

Osittaisesta epätoivosta kertoo myös, että EU ja Yhdysvallat ovat jo alkaneet varmistella omia selustojaan neuvottelujen epäonnistumisen varalta. EU on neuvotellut kahdenkeskisiä sopimuksia ainakin Intian, Etelä-Korean ja ASEAN-maiden kanssa.

Suomalainen kauppapolitiikan asiantuntija toivookin, että jos Dohan kierros epäonnistuu, osapuolet lähtisivät neuvotteluista hyvillä mielin. Silloin vielä yhden uuden neuvottelukierroksen aloittaminen ei tuntuisi niin epätodennäköiseltä.

Lähteet: Reuters, AFP, Business Standard, The Economist, Financial Times, euractiv.com

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Näin suomalaiset lorvailevat töissä: olemattomia palavereja ja harhauttavia ruutukaappauksia

  2. 2

   HS: Useat kaapelikanavat saattavat sittenkin pimetä tiistaiyönä

  3. 3

   Ammattilainen heivasi Stockmannin – "Kuihtuva, syvästi tappiollinen tavaratalo"

  4. 4

   Miljardöörisijoittaja: Pankit lypsävät sinulta rahaa turhaan – sijoita sen sijaan näin

  5. 5

   Viljelijät uivat syvissä vesissä: ”Tilanne pahempi kuin 90-luvun lamassa”

  6. 6

   Suomeen vuokrakatto 20 euroa neliöltä? Näin se vaikuttaisi tuensaajiin

  7. 7

   Kokoomus haluaa uudistaa perhevapaita – ja poistaa poliitikkoja koskevan epäkohdan

  8. 8

   Asuntojen hinnoissa saattaa piillä yllätyksiä – meri voi laskea arvoa jopa -20 %

  9. 9

   Kohu jäädytti palkkioiden nousun isoissa valtionyhtiöissä – ”Ihan poliittinen kysymys”

  10. 10

   Ekonomisti: Suomen talouskasvu tarvitsee maahanmuuttajia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ammattilainen heivasi Stockmannin – "Kuihtuva, syvästi tappiollinen tavaratalo"

  2. 2

   Asuntojen hinnoissa saattaa piillä yllätyksiä – meri voi laskea arvoa jopa -20 %

  3. 3

   Miljardöörisijoittaja: Pankit lypsävät sinulta rahaa turhaan – sijoita sen sijaan näin

  4. 4

   Suomeen vuokrakatto 20 euroa neliöltä? Näin se vaikuttaisi tuensaajiin

  5. 5

   Marimekon luova johtaja lopettaa

  6. 6

   HS: Useat kaapelikanavat saattavat sittenkin pimetä tiistaiyönä

  7. 7

   Toisissa paikoissa kikytetään, toisissa ei – näin kävi Metalliliiton työpaikoilla

  8. 8

   Neljäskin uhatuista kanavista näkyy vielä tiistaiyön jälkeen

  9. 9

   Ex-kokki Tuomaksesta tuli autojen huippumyyjä – näin hän myy auton ja vähän muutakin

  10. 10

   Yle: Jättiliitto vaatii naisvaltaisten alojen palkkoihin kuoppakorotusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä kuitit kannattaa säästää – ”Silloin kuittien on löydyttävä”

  2. 2

   Joukko tv-kanavia uhkaa pian pimentyä yli 1,5 miljoonassa kodissa

  3. 3

   Suomalaismies aikoo miljonääriksi 500 päivässä – näin hän sen tekee

  4. 4

   51 Siwaa ja Valintataloa suljetaan – tässä koko lista

  5. 5

   Asuntovelallinen, korkosi laskutapa on muuttumassa – varaudu nousuun

  6. 6

   Yhä useampi menettää kotinsa – ”Ostetaan liian iso talo tai kallis asunto”

  7. 7

   Suomalaismies yritti saada 25 000 euron sairaalakuluja vakuutusyhtiöiltä – joutui mustalle listalle

  8. 8

   Asuntojen hinnoissa saattaa piillä yllätyksiä – meri voi laskea arvoa jopa -20 %

  9. 9

   Uusi eläkemuoto houkuttelee työttömiä – hetken helpotus voi kostautua

  10. 10

   Pian voi alkaa hakea uutta eläketukea – 760 e/kk

  11. Näytä lisää