Valikko

Yritykset: Synkältä näyttää

Kolme viidestä Taloussanomien kyselyyn vastanneesta suuryrityksestä uskoo talousnäkymien Suomessa synkentyvän loppuvuonna. Erityisen huolissaan yritykset ovat hintojen kovasta noususta.


Edessä on harmaa syksy. Näin arvioivat Suomen suurimmat  yritykset Taloussanomien kyselyssä. Talouskasvu on hidastumassa ympäri maailmaa, öljyn hinta hipoo pilviä, inflaatio laukkaa ja rahoitusmarkkinat ovat kriisissä. Nämä tekijät maalaavat synkkiä pilviä suomalaisyritysten taivaalle.
Taloussanomien kyselyyn vastanneista suuryrityksistä 60 prosenttia ennakoi talousnäkymien heikentyvän Suomessa loppuvuonna.

Kaksi viidestä vastanneesta yrityksestä ennakoi taloustilanteen pysyvän ennallaan. Paranevaan taloustilanteeseen ei uskonut yksikään vastannut.

Suuryritykset
uskovat ekonomisteja


Suuryritykset eivät usko romahdukseen, mutta aiempaa rauhallisemmat ajat ovat yritystenkin mielestä edessä. Näin ekonomistien synkät ennusteet talouskasvun hiipumisesta näyttäytyvät jo suuryrityksillekin.

– On syytä uskoakin, että loppuvuosi tulee olemaan alkuvuotta laimeampaa. Monet asiat ovat alkuvuonna kasvaneet yllättävän hyvin, kuten kaupan myyntimäärät ja teollisuustuotanto. Useat kasvukäyrät kuitenkin osoittavat, että kasvu on laimeampaa tästä eteenpäin. Öljyn hinta, dollarin kurssi ja monet muut asiat alkavat jo rasittaa menoa hissukseen, Sampo Pankin pääekonomisti Lauri Uotila arvioi.

Tuoreessa suhdanneraportissaan valtiovarainministeriö arvioi Suomen bruttokansantuotteen kasvavan tänä vuonna 2,8 prosenttia. Sampo Pankki puolestaan ennakoi 2,6 prosentin kasvua. Ensi vuonna VM uskoo 2,3 prosentin kasvuun  ja Sampo Pankin ennusteessa kasvuprosentti on 2,1.

Loppuvuonna hidastuvaa kasvua odottaa myös Tapiola Pankin pääekonomisti Jari Järvinen. Hänen mukaansa osa kasvun mittareista osoittaa jopa reipasta laskua loppuvuonna.

– Esimerkiksi Suomen kokonaistuotannon kuukausikuvaaja, joka pyrkii ennakoimaan neljännesvuosittaista lukua. Se on tullut reippaasti alaspäin. Vaikka siinä on mukana satunnaisuutta, suunta on kuitenkin selvä, Järvinen sanoo.

Inflaatiopeikko
pelottaa


Suuryritykset ovat huolestuneita talouskasvun hiipumisesta niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa. Huolestunein ilmein yritykset katsovat myös kuluttajahintojen kehitystä. Lähes joka toinen vastannut yritys mainitsi inflaation seikaksi, joka eniten huolestuttaa tämänhetkisessä taloustilanteessa.

Moni yrityskin on säikähtänyt niin euroalueen kuin Suomenkin hurjia loppukevään inflaatiolukuja. Tilastokeskus arvioi, että toukokuussa Suomessa kuluttajahinnat olisivat nousseet 4,2 prosenttia viime vuoden vastaavasta ajasta. Lukema on suurin kahdeksaan vuoteen.

Eurostat puolestaan laski euroalueen inflaatioksi 3,7 prosenttia toukokuussa.

Ekonomistit ovat arvioineet, että inflaatio hieman hidastuu loppuvuotta kohti, mutta luvut pysyvät tänä vuonna korkeina. Sampo Pankki ennakoi Suomen inflaation etenevän lähes neljässä prosentissa tänä vuonna. Ensi vuonna jäädään jo alle kolmen prosentin.

Inflaatiota kiihdyttäneet ruuan ja öljyn hintojen nousut tuntuvat myös yrityksissä. Etenkin öljyn raju kallistuminen kerää yrityksiltä useita huolestuneita mainintoja.

Kaasuyhtiö Gazpromin pääjohtaja Aleksei Miller säikäytti öljymarkkinoita äskettäin, kun hän arvioi raakaöljyn hinnan nousevan ensi vuoden aikana jo 250 dollariin tynnyriltä.

Tapiolan Järvisen mielestä puheet ovat yliampuvia ja ruokkivat vain markkinoiden liiallista innostumista. Hänen mielestään ei olisi yllättävää, jos öljyn hinta lähtisi pienoiseen laskuun.

– Huomattavakin korjausliikkeen mahdollisuus on olemassa. Pitkän aikavälin näkymä öljylle on toki ylöspäin, mutta nyt on menty ylöspäin liian nopeasti ja liian paljon.

Yritykset uskovat
EKP:n koronnostoon


Inflaatiopeikko nostaa myös yritysten uskoa Euroopan keskuspankin koronnostoon. Lähes puolet kyselyyn vastanneista suuryrityksistä uskoo, että EKP nostaa keskeisintä ohjauskorkoaan loppuvuoden aikana. Tämä on myös markkinoiden yleinen käsitys.

EKP:n koronnosto saattaa tulla jo heinäkuuss, jolloin keskuspankin on ennakoitu nostavan ohjauskorkoaan 0,25 prosenttiyksiköllä. EKP päättää ohjauskorostaan ensi viikon torstaina.

Taloussanomat kysyi Suomen sadalta suurimmalta yrityksiä mielipiteitä muun muassa talousnäkymille tänä vuonna. Sähköpostikysely toteutettiin viikoilla 24–25. Vastausprosentti oli 28.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   10 yleisintä syytä: näiden vuoksi työtön menettää tuet

  2. 2

   Väitöskirja: Intialaisten työntekijöiden perään pitää katsoa

  3. 3

   Coca-Cola saa uuden toimitusjohtajan – tehtävä selvä

  4. 4

   Köyhimmille eläkeläisille 760 e/kk – Kela: Ei riitä

  5. 5

   Kommentti: ”Työstä kieltäytyminen” ei tarkoita työstä kieltäytymistä

  6. 6

   Koulupakko 17- tai 18-vuotiaaksi? ”Meillä on kasvava joukko nuoria, joilla on heikot taidot lukutaidossa, matematiikassa ja luonnontieteissä”

  7. 7

   AKT:n Piirainen vastaa ahtaajakommentteihin: ”Liikemies Kakkonen heittää mielipiteitään faktoina”

  8. 8

   Luulitko Helsinkiä kalliiksi? Tämä vertailu todistaa toisin

  9. 9

   Konkurssin riskistä varoittanut Takoma romahti pörssissä

  10. 10

   Länsimetro valmis liikenteelle aikaisintaan huhtikuussa – Matinkylään yhteys kesäkuussa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   10 yleisintä syytä: näiden vuoksi työtön menettää tuet

  2. 2

   AKT:n Piirainen vastaa ahtaajakommentteihin: ”Liikemies Kakkonen heittää mielipiteitään faktoina”

  3. 3

   Köyhimmille eläkeläisille 760 e/kk – Kela: Ei riitä

  4. 4

   Länsimetro valmis liikenteelle aikaisintaan huhtikuussa – Matinkylään yhteys kesäkuussa

  5. 5

   Kommentti: ”Työstä kieltäytyminen” ei tarkoita työstä kieltäytymistä

  6. 6

   Yhä useammalta työttömältä evätään tuet – ”Seuranta on tehostunut”

  7. 7

   Väitöskirja: Intialaisten työntekijöiden perään pitää katsoa

  8. 8

   XXL:n mainonta voi edetä korkeimpaan oikeuteen

  9. 9

   S-ryhmä joutui myrskynsilmään – turkiskohussa kyse on neljästä tuotteesta

  10. 10

   Kyösti Kakkonen Karjalaisessa: Työntekijät nousevat pian kapinaan ay-liikettä vastaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

  2. 2

   Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

  3. 3

   Katso, mitä tapahtui asuntolainan hinnalle – ”Pankin vaihtajia on liikkeellä”

  4. 4

   Kyösti Kakkonen Karjalaisessa: Työntekijät nousevat pian kapinaan ay-liikettä vastaan

  5. 5

   Keskiansio 160 000 euroa vuodessa – tämä ammattiryhmä vaatii lakoilla lisää

  6. 6

   Alkon kilpailutus hämmentää: 100-vuotiaan Suomen juhlalikööriksi virolainen Vana Tallinn

  7. 7

   Näkökulma: Liian pieni osa kasvusta valuu palkkoihin – toteutuuko Marxin ennustus?

  8. 8

   10 yleisintä syytä: näiden vuoksi työtön menettää tuet

  9. 9

   20-vuotiaita autoja huristelee Suomen teillä paljon – tiedätkö, onko yleisin malli Golf, Astra vai Corolla?

  10. 10

   Suomalaiset myivät tätä juuri joukolla – nyt suositellaan ostamaan

  11. Näytä lisää