McCain, Obama ja kuuma ilma

Kolumni
Ilmastonmuutospolitiikka tulee muuttumaan Yhdysvaltojen presidentinvaalien tuloksesta huolimatta. Molemmat ehdokkaat ovat erityisesti korostaneet maapallon lämpenemistä.
Republikaani John McCain uskoo, että ilmastonmuutos "testaa kaukonäköisyyden, poliittisen rohkeuden ja epäitsekkään huolen siitä, että tämä sukupolvi on velkaa seuraavalle". Demokraatti Barack Obama kutsuu sitä "yhdeksi sukupolvemme suurimmista moraalisista haasteista".

On kuitenkin kaikkea muuta kuin selvää, saako retoriikan ja politiikan vaihtuminen aikaan planeetan kannalta parhaan reaktion. Sekä McCain että Obama saattavat jättää tulevat sukupolvet pinnistelemään hiilipäästöjen leikkausten valtavien kustannusten kanssa – ilman merkittävää lämpötilan laskua.

Äänestäjiä
kosiskellaan ilmastolla


Molemmat poliitikot tarttuvat innolla äänestäjien ilmastohuoleen. McCainilla oli tv-mainos, jossa hän julisti "vastustaa presidentti George Bushia" ilmaston lämpenemisasiassa. Obama aikoo, jos tulee valituksi, antaa entisen varapresidentin ja innokkaan kampanjoijan Al Goren "johtaa taistelua" lämpenemistä vastaan.

Kumpikin asettaisi kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiselle rajut tavoitteet. Obaman suunnitelma on vähentää päästöjä vuoden 1990 tasosta 80 prosenttia vuoteen 2050 mennessä. McCainin tavoite on varmistaa, että päästöt ovat tuolloin 60 prosenttia pienemmät.

Molemmat suunnittelevat saavuttavansa nämä kunnianhimoiset tavoitteet samalla keinolla: päästökaupalla, joka asettaa teollisuuden päästöille rajat ja pakottaa yritykset ostamaan päästöoikeuksia rajat ylittävälle osalle.

Päästökauppa
käy kalliiksi


Päästökauppa voi näyttää siistiltä markkinaratkaisulta. Todellisuudessa se on huonompi kuin tavallinen hiilivero. Veron kustannukset ovat ilmeiset. Päästökaupassa kustannukset – työpaikkoina, kotitalouksien kulutuksena ja talouskasvulla mitaten – ovat piilossa, käännettyjä ja vaikeita arvioida. Joka tapauksessa kaavojen mukaan ne nousevat biljooniin dollareihin.

Kaikki eivät häviäisi. Jotkut etulyöntiasemassa olevat yritykset tekisivät omaisuuden hyödyntämällä tämän melko keinotekoisen markkinan. Ja poliitikoilla olisi tilaisuus säännöstellä päästölupien myöntämistä ja miljardien dollarien avustus- ja helpotusrahojen virtaa. Tämä on erittäin kallis ja kömpelö tapa alentaa lämpötilaa hyvin vähän.

Warner–Liebermanin ilmastonmuutosta koskeva lakiehdotus – osa lainsäädäntöä, jonka Yhdysvaltain senaatti hiljattain hylkäsi, mutta jota pidetään tulevaisuuden politiikan edelläkävijänä – olisi lykännyt lämpötilan nousua 2050:stä noin kahdella vuodella.

Paras panostaa
tutkimukseen


Hiljattain Copenhagen Consensus -projekti keräsi kahdeksan maailman huipputaloutta, mukaan lukien viisi Nobel-palkittua, selvittämään parhaita tapoja selvitä kymmenestä maailmanlaajuisesta haasteesta: ilman saastumisesta, konflikteista, sairauksista, ilmaston lämpenemisestä, nälästä ja aliravitsemuksesta, koulutuksen puutteesta, sukupuolten eriarvoisuudesta, veden ja hygienian puutteesta, terrorismista ja kaupan esteistä.

Niiden tavoitteena oli tehdä lista, jossa olisivat järjestyksessä parhaat tavat käyttää rahaa taistelussa ongelmia vastaan. Paneeli päätyi siihen, että tehottomimmin resursseja käytettäisiin vain leikkaamalla hiilidioksidipäästöjä.

Intergovernmental Panel on Climate Change -ryhmän johtava jäsen – ryhmän, joka jakoi viime vuoden Nobel-palkinnon Goren kanssa – kertoi asiantuntijoille, että jos käytetään 800 miljardia dollaria sadan vuoden ajan pelkästään päästöjen vähentämiseen, se pienentää lämpötilan nousua vain 0,22 asteella vuosisadan loppuun mennessä.

Vaikka laskettaisiin vain merkittävimmät lämpenemisen aiheuttamat ympäristövahingot, menettäisimme rahaa. Vahinkoja vältettäisiin vain 685 miljardia 800 miljardin dollarin investoinnilla.

Asiantuntijapaneeli tuli johtopäätökseen, että paljon perustellumpaa ja kannattavampaa olisi investoida vähähiilisen energian tutkimukseen ja kehitykseen. Sekä McCain että Obama kannattavat tätä, mutta tämän, ei päästöjen, pitäisi olla heidän ilmastopolitiikkansa ydin.

Tarvitaan matalahiilisiä
energiaratkaisuja


Tällä hetkellä matalahiiliset energiamuodot ovat kohtuuttoman kalliita. Tavallisesti hiilidioksidipäästöjen vähentäminen tonnilla maksaa 20 dollaria, mutta hiilitonnin vahinko ilmakehässä on noin 2 dollaria.

Päästöjen vähentämisen kustannuksia pitäisi siis pienentää karkeasti ottaen kymmenesosaan. Tämä onnistuu käyttämällä huomattavasti enemmän rahaa matalahiilienergian tutkimiseen ja kehittämiseen.

Yhdysvallat
pioneeriksi


Yhdysvallat voisi asettua johtohahmoksi sitoutumalla käyttämään 0,05 prosenttia bruttokansantuotteestaan hiilipäästöttömiin energianlähteisiin – tuuli-, aalto- ja aurinkovoimaan – tai hiilidioksidin keräämiseen voimalaitoksista. Silloin sillä olisi moraalinen oikeus vaatia muita maita tekemään samoin.

Jos presidenttiehdokkaat keskittyisivät enemmän tutkimukseen ja kehitykseen ja vähemmän päästöleikkauksiin, kumpikin vaalisi ratkaisua, joka tukee amerikkalaisen innovatiivisuuden parasta puolta ja jättää tuleville sukupolville parhaan mahdollisen perinnön: hyvätuloisen ja vähähiilisen maailman.

Kirjoittaja, tanskalainen Bjørn Lomborg, on Copenhagen Consensus Centerin johtaja ja apulaisprofessori Copenhagen Business Schoolissa. Hän on kirjoittanut muun muassa kirjat The Skeptical Environmentalist ja Cool It.

 • Kommentti

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Näin suomalaiset lorvailevat töissä: olemattomia palavereja ja harhauttavia ruutukaappauksia

  2. 2

   Autokonserni Laakkosen yt:t päätökseen – 77 irtisanotaan

  3. 3

   Ekonomisti: Nyt uskotaan liikaa yksiöiden vetovoimaan – ”Yleensä paikalliset kuplat puhkeavat”

  4. 4

   Töistä jäädään pois yhä useammin mielenterveyden pettäessä – ”Erityisen huolestuttavaa”

  5. 5

   Asuntokaupan kahtiajako repesi entisestään

  6. 6

   Viljelijät uivat syvissä vesissä: ”Tilanne pahempi kuin 90-luvun lamassa”

  7. 7

   Kiirettä pitää, koska kiire on statusta

  8. 8

   Berner: Seuraavan sukupolven 5G-verkot voivat tuoda Suomeen uusia operaattoreita

  9. 9

   Toisissa paikoissa kikytetään, toisissa ei – näin kävi Metalliliiton työpaikoilla

  10. 10

   Kaljarallille on povattu hiipumista, mutta viime vuonna se ei näkynyt

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näin suomalaiset lorvailevat töissä: olemattomia palavereja ja harhauttavia ruutukaappauksia

  2. 2

   Ammattilainen heivasi Stockmannin – "Kuihtuva, syvästi tappiollinen tavaratalo"

  3. 3

   Miljardöörisijoittaja: Pankit lypsävät sinulta rahaa turhaan – sijoita sen sijaan näin

  4. 4

   HS: Useat kaapelikanavat saattavat sittenkin pimetä tiistaiyönä

  5. 5

   Viljelijät uivat syvissä vesissä: ”Tilanne pahempi kuin 90-luvun lamassa”

  6. 6

   Suomeen vuokrakatto 20 euroa neliöltä? Näin se vaikuttaisi tuensaajiin

  7. 7

   Autokonserni Laakkosen yt:t päätökseen – 77 irtisanotaan

  8. 8

   Asuntokaupan kahtiajako repesi entisestään

  9. 9

   Toisissa paikoissa kikytetään, toisissa ei – näin kävi Metalliliiton työpaikoilla

  10. 10

   Asuntojen hinnoissa saattaa piillä yllätyksiä – meri voi laskea arvoa jopa -20 %

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä kuitit kannattaa säästää – ”Silloin kuittien on löydyttävä”

  2. 2

   Joukko tv-kanavia uhkaa pian pimentyä yli 1,5 miljoonassa kodissa

  3. 3

   Suomalaismies aikoo miljonääriksi 500 päivässä – näin hän sen tekee

  4. 4

   51 Siwaa ja Valintataloa suljetaan – tässä koko lista

  5. 5

   Asuntovelallinen, korkosi laskutapa on muuttumassa – varaudu nousuun

  6. 6

   Asuntojen hinnoissa saattaa piillä yllätyksiä – meri voi laskea arvoa jopa -20 %

  7. 7

   Yhä useampi menettää kotinsa – ”Ostetaan liian iso talo tai kallis asunto”

  8. 8

   Ammattilainen heivasi Stockmannin – "Kuihtuva, syvästi tappiollinen tavaratalo"

  9. 9

   Suomalaismies yritti saada 25 000 euron sairaalakuluja vakuutusyhtiöiltä – joutui mustalle listalle

  10. 10

   Uusi eläkemuoto houkuttelee työttömiä – hetken helpotus voi kostautua

  11. Näytä lisää