Valikko

Tulospettymykset uhkaavat katkaista kurssinousun

Vahva kurssinousu jatkui New Yorkin pörssissä eilen toista päivää peräkkäin, mutta kaupankäynnin päätyttyä julkaistut odotuksia heikommat tulokset heikentävät perjantain pörssitunnelmaa.
Yhdysvaltalaisosakkeet nousivat voimakkaasti toista päivää yhtä soittoa, kun suurpankki JPMorgan Chase ja valtaosa muistakin tulosjulkistajista yllätti markkinat odotettua vahvemmilla tulosluvuilla. Kurssinousua avitti myös raakaöljyn edelleen jatkunut halpeneminen.

Kaupankäynnin päätyttyä torstaina New Yorkissa toisen vuosineljänneksen tuloksensa ovat julkistaneet muun muassa maan suurimpiin kuuluva investointipankki Merrill Lynch sekä teknologiayhtiöt Google ja Microsoft. Viime päivien iloisten tulosyllätysten vastapainoksi kolmikko petti markkinat jäämällä selvästi analyytikoiden tulosodotuksista.

Tulospettymykset ovat Euroopan perjantaipörssille huono enne, sillä Aasian pörssit ovat jo perjantain mittaan olleet vajaan prosentin laskussa. Samoin Yhdysvaltain keskeisten osakeindeksien futuurit ovat olleet vajaan prosentin laskussa.

Torstaina vahvaa
kurssinousua


Torstaina Yhdysvaltain suurimpia pörssiyhtiöitä seuraava S%P 500 -indeksi nousi 1,2 prosenttia 1 260,32 pisteeseen. Teollisuusyhtiöiden Dow Jones Industrial Average nousi 1,9 prosenttia 11 446,66 pisteeseen. Teknologiapainotteinen Nasdaq Composite nousi 1,2 prosenttia 2 312,3 pisteeseen.

Eilisen ratkaiseva yllättäjä oli markkina-arvoltaan Yhdysvaltain suurin pankki, JPMorgan Chase, jonka toisen vuosineljänneksen tulos ylitti reippaasti analyytikoiden odotukset. Kriisitoimialan keskeisiin yhtiöihin kuuluvan pankin tulos toki putosi roimasti mutta ei läheskään niin paljon kuin markkinat olivat odottaneet.

JPMorganin tulos putosi kahteen miljardiin dollariin, kun se oli viime vuoden vastaavalla jaksolla yli neljä miljardia dollaria. Osakekohtainen tulos oli 54 centtiä. Analyytikkoennusteiden keskiarvo oli uutistoimisto Bloombergin kokoamien tietojen mukaan 44 centtiä osakkeelta. JPMorganin osake nousi tuloslukujen ansiosta 14 prosenttia keskiviikon päätöslukua paremmaksi.

Rahoitusala
hyvässä vedossa


S&P 500 Financials -toimialaindeksi jatkoi JPMorganin ansiosta vahvaa nousuaan jo toista päivää. Toimialan osakkeet nousivat keskimäärin 6,5 prosenttia. Keskiviikkona nousu oli Wells Fargo -pankin odotettua roimasti vahvemman tuloksen ansiosta vielä torstaitakin voimakkaampi, ja nyt toimialan osakkeet maksavat keskimäärin 20 prosenttia enemmän kuin tiistain päätteeksi.

Suurimmat asuntorahoittajat Fannie Mae ja Freddie Mac jatkoivat nekin voimakasta kurssinousuaan, Fannie 18 prosentilla ja Freddie 22 prosentilla. Vielä alkuviikosta sijoittajissa vuoroin vararikon ja kansallistamisen pelkoja herättäneet yhtiöt nousivat keskiviikkona noin 30 prosenttia kumpikin.

Öljyn halpeneminen
nostaa kulutustavaroita


Pankkiosakkeiden lisäksi nousussa olivat myös muun muassa kulutustavarakauppiaiden ja -valmistajien osakkeet, joita auttoi raakaöljyn jo toista päivää jatkunut raakaöljyn halpeneminen. Raakaöljyn ja öljytuotteiden hinnanmuutokset siirtyvät Yhdysvalloissa melko nopeasti esimerkiksi polttonesteiden kuluttajahintoihin, joten öljyn halpeneminen supistaa odotusten mukaan kansalaisten ja yritysten energialaskua. Elinkustannusten keveneminen taas merkitsee, että kuluttamiseen liikenee taas lisää rahaa.

Öljyn halpenemisesta hyötyvät markkinaodotusten mukaan esimerkiksi pörssin rakennustarvikeyhtiöt, joiden suurimpiin kuuluvat Home Depot ja Lowe’s olivatkin eilen voimakkaassa nousussa. S&P 500 Retailing -toimialaindeksin kaikki 29 yritystä olivat nousussa.

Energiayhtiöt kuuluivat eilisen selvimpiin häviäjiin, sillä niissä öljyn halpeneminen luontevasti heikensi markkinoiden tulosodotuksia ja sijoitusintoa. Raakaöljyn barrelihinta on keskiviikon ja torstain aikana laskenut New Yorkin öljypörssissä yhteensä yli kymmenen dollaria. Öljyn hinta painui torstaina alle 130 dollariin ensimmäistä kertaa kuukauteen.

Tuloskausi
sujunut suotuisasti


Tuloskausi on toistaiseksi sujunut Yhdysvalloissa selvästi analyytikoiden pelkäämää suotuisammin, ilmenee Bloombergin kokoamista tiedoista. Toisen vuosineljänneksen tuloksen oli torstain päätökseen mennessä julkistanut 51 S&P 500 -indeksiin kuuluvaa yhtiötä. Näiden tulokset ylittivät analyytikoiden odotukset keskimäärin 6,7 prosenttia.

Viime viikolla kootun ennustekoosteen mukaan analyytikot odottavat tuloskaudelta keskimäärin 14 prosentin tulosheikennystä. Toistaiseksi tulokset ovat osoittaneet Bloombergin kokoamien tietojen mukaan 4,9 prosenttia. Rahoitualalta analyytikot odottivat peräti 69 prosentin tulosheikennystä, mutta eiliseen mennessä esitellyt pankkitulokset osoittivat ”vain” 32 prosentin laskua.

New Yorkin eilisiin nousijoihin kuului luonnollisesti myös matkapuhelinjätti Nokia, jonka tulos oli jonkin verran odotuksia vahvempi. Nokian kurssi nousi NYSEssä 8,7 prosenttia. Nousua avittivat tuloksen lisäksi yhtiön esittämät aiempaa rohkaisevammat arviot koko matkapuhelinmarkkinoiden näkymistä.

Huolien hellittäminen
nostaa dollaria


Yhdysvaltain dollari on vaihteeksi vahvistunut valuuttamarkkinoilla, kun markkinoiden huoli yhdysvaltalaisten pankkien ongelmista on ainakin hetkeksi hieman hellittänyt. Dollari on vahvistunut Aasian valuuttakaupassa suhteessa euroon, Japanin jeniin ja esimerkiksi Britannian puntaan.

Euron dollarikurssi oli Tokiossa varhain aamulla Suomen aikaa 1,5855 dollaria, kun se oli eilen 1,5863 dollaria ja viime viikon lopulla 1,5938 dollaria. Tämän viikon tiistaina dollari käväisi kaikkien aikojen heikoimmillaan suhteessa euroon noteerauksella 1,6038 dollaria per euro. Jeniä vastaan dollari heikkeni hieman, aamulla yhden dollarin sai 106,26 jenillä, kun hinta eilen oli 106,28 jeniä.

Euro on heikentynyt dollarin lisäksi lievästi myös jeniä vastaan. Aamulla yhden euron hinnaksi on markkinoilla syntynyt 168,49 jeniä, kun se eilen oli 168,58 jeniä.

Dollarin vahvistuminen on luontevaa seurausta yhdysvaltalaisten pankkien odotettua vahvemmasta tuloskehityksestä. Keskiviikkona New Yorkin pörssin pankkiosakkeet kokivat kaikkien aikojen suurimman kurssinusunsa sen jälkeen, kun maan suurimpiin asuntoluottopankkeihin kuuluva Wells Fargo oli julkistanut selvästi analyytikoiden odottamaa paremmat toisen vuosineljänneksen tuloslukunsa. Eilen saman teki markkina-arvolla mitaten maan suurin pankki JPMorgan Chase.

Japanin jenissä
laskupaineita


Japanin jeni on tällä viikolla heikentynyt etenkin suhteessa keskeisten raaka-ainetuottajamaiden valuuttoihin kuten Australian ja Uuden Seelannin dollareihin sekä Etelä-Afrikan randiin. Markkinoilla jenin heikkenemistä pidetään merkkinä niin sanottujen carry trade -kauppojen suosion kasvusta. Bloombergin haastattelemat asiantuntijat odottavat samasta syystä jenin heikkenevän myös suhteessa Yhdysvaltain dollariin.

Japanin omien talousnäkymien pysyminen heiveröisinä ja keskuspankki BoJ:n hiljattainen päätös pitää ohjauskorkonsa kehittyneen maailman matalimpana 0,5 prosentissa sekä pahimpien taloushuolien hellittäminen etenkin Yhdysvalloissa on rohkaissut keinottelijoita taas lisäämään jenimääräisen lainarahan sijoittamista muille markkinoille.

Carry trade -sijoitusten keskeinen idea on lainata rahaa matalla korolla ja sijoittaa sitä korkeamman tuotto-odotuksen kohteisiin. Viime vuosien suosituin carry trade -rahoitusvaluutta on ollut Japanin jeni. Sijoituskohteiden suosikkeja ovat korkean korkotason maat, esimerkiksi Etelä-Afrikan korot ovat yli kymmenessä prosentissa. Australian ja Uuden Seelannin korot ovat 7–8 prosentissa.

Koronnostot
lykkäytyvät


Raakaöljyn voimakas halpeneminen on osaltaan nostanut osakkeita, dollaria mutta antanut tuntuvaa tukea myös Yhdysvaltain korkomarkkinoille. Inflaatiopaineiden hellittäminen on keventänyt markkinoiden pelkoa keskuspankki Fedin koronnostosta. Samalla liittovaltion viitelainoissa mahdollisesti olleet inflaatiolisät ovat pienentyneet.

Valtionlainoilla on markkinahuolien lievästä huojennuksesta huolimatta edelleen merkittävä rooli sijoittajien turvasatamana. Tämä näkyi eilisen pörssipäivän päätyttyä pitkien markkinakorkojen lievänä laskuna sen jälkeen, kun Merrill Lynch, Google ja Microsoft olivat julkistaneet odotuksia heikommat tuloksensa.

Yhdysvaltain liittovaltion kaksivuotisen viitelainan markkinakorko oli varhain tänä aamuna Suomen aikaa Tokiossa 2,48 prosenttia. Kymmenvuotisen viitelainan tuotoksi noteerattiin 3,98 prosenttia.

Edelleen heikkoina pysyvät talousnäkymät ja inflaatiopaineiden hellittäminen on markkinaodotusten mukaan vähentänyt keskuspankki Fedin intoa nostaa ohjauskorkoaan. Viikko sitten markkinat pitivät todennäköisimpänä, että Fedin seuraava korkomuutos olisi nosto, mutta nyt enää vähemmistö pitää nostoa todennäköisimpänä korkoliikkeenä.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Nämä Siwat ja Valintatalot muuttuvat K-marketeiksi tammikuussa – katso koko lista

  2. 2

   Kodin1-tavaratalon sivuille ilmestyi viesti: ”Pian täällä taas...”

  3. 3

   Kemijärven sillan ja Turun sairaalan betoniongelman syy selvisi: liikaa ilmaa

  4. 4

   Taliseteli aiheutti kohun Britanniassa – keskuspankki ”suhtautuu huoleen erittäin vakavasti”

  5. 5

   Suomi hävisi roaming-äänestyksessä

  6. 6

   Koeaika on pian yhä pidempi – ”Pitäisi sanoa selkeästi, mikä meni pieleen”

  7. 7

   Kiinassa rakennetaan aidon kokoinen Titanic-kopio

  8. 8

   Neljä suurkaupunkia aikoo kieltää dieselautot

  9. 9

   Sato myi lähes 300 vuokra-asuntoa

  10. 10

   Ekonomisti Trumpin ministerivalinnoista: Kokemusta pääasiassa katsomosta huutelusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä Siwat ja Valintatalot muuttuvat K-marketeiksi tammikuussa – katso koko lista

  2. 2

   Nordea selvitti, kuinka paljon joulu maksaa suomalaiselle – onko oma joulubudjettisi isompi vai pienempi?

  3. 3

   Kemijärven sillan ja Turun sairaalan betoniongelman syy selvisi: liikaa ilmaa

  4. 4

   Erikoinen tilanne autokaupassa: 1500 uutta Porschea myydään käytettyinä

  5. 5

   Kodin1-tavaratalon sivuille ilmestyi viesti: ”Pian täällä taas...”

  6. 6

   Koeaika on pian yhä pidempi – ”Pitäisi sanoa selkeästi, mikä meni pieleen”

  7. 7

   Suomen ilmasto on myrkkyä autoille – arvaatko, mikä lämpötila on pahin?

  8. 8

   Suomalaiset saavat liikaa palkkaa? ”Perheen elo muuttuu selviytymistaisteluksi”

  9. 9

   Neljä suurkaupunkia aikoo kieltää dieselautot

  10. 10

   Sato myi lähes 300 vuokra-asuntoa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kelan pääjohtaja SK:lle ”Miksi ylläpidämme järjestelmää, joka maksaa ihmiselle olemisesta?

  2. 2

   Vakava varoitus Suomelle: ”Nämä kotitaloudet erityisen haavoittuvia”

  3. 3

   Nyt se on lopullista: koeaika menee uusiksi

  4. 4

   Katso, kuulutko velkaisten riskiryhmään – tämä raja ei saisi ylittyä

  5. 5

   Ville, 33, kasvatti menestyvän bisneksen Kiinaan – kuukaudessa 8 000 pakettia elektroniikkaa Suomeen

  6. 6

   Suomalaiset saavat liikaa palkkaa? ”Perheen elo muuttuu selviytymistaisteluksi”

  7. 7

   Kevytmaito, kahvi, meetwursti, konetiskiaine... Näin paljon arkisten tuotteiden hinnat nousivat 10 vuodessa

  8. 8

   Nobel-voittaja Bengt Holmström: Suomalaiset saavat liikaa palkkaa

  9. 9

   Miten saa mukavan paikan lentokoneeseen? 7 keinoa

  10. 10

   Vastike vain 1 euron – tällaisessa taloyhtiössä se on mahdollista

  11. Näytä lisää